Apple iPad Air 2

Mere vil have mere

iPad Air 2 er den bedste tablet på markedet. Præcis ligesom forgængeren var.
Bilde av Apple-iPad-Air-2
Lyd & Billede mener
Verdens slankeste tablet, brugervenligt og luksuriøst design, uovertruffen ydelse og imponerende billedkvalitet. Og nu med Touch ID.
Den knap, der kunne tænde og slukke for lyden, har måttet lade livet. Hukommelsen kan ikke udvides.
Specifikationer
 • Operativsystem: iOS 8.1
 • Skærm: 9,7" LCD IPS, 2048 x 1536, 264 ppi
 • Processor: 1,5 GHz Apple A8X 64 bit + M8 motion co-processor
 • Hukommelse: 2 GB ram
 • Lager: 128 GB
 • Kamera: 8 MP (bag), 1,2 MP (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS
 • Tilslutning: Lightning
 • Mål: 240 x 169,5 x 6,1 mm
 • Vægt: 437 g (Wi-Fi) / 444 g (4G LTE)
 • Batteri: Op til 10 timer
forfatter

Apple iPad Air 2Apple kalder skærmen på iPad Air 2 en Retina HD-skærm, hvilket kunne give de ukyndige indtryk af, at skærmopløsningen så må være højere, end tilfældet var med forgængerens “almindelige” Retina-skærm. Det er dog ingenlunde tilfældet. På iPad Air 2 er skærmopløsningen 2048 x 1536 pixel med en pixeltæthed på 264 ppi, altså præcis den samme som på iPad Air, og skærmteknologien er også den samme.

Nej, den reelle forskel er, at skærmen på iPad Air 2 er fuldt lamineret, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, som tidligere fandtes mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen. Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker, som om billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre.

Billedkvaliteten på den første iPad Air var imponerende med glimrende kontrast, farvegengivelse og farveægthed, og det er der ikke rokket ved. Men den meget tynde skærm på iPad Air 2 giver brugeren en oplevelse af nærmest at kunne røre ved ikonerne og skærmbilledet, så tæt er de på, og vi må bare konstatere, at Apple har haft held til at gøre en af markedets bedste tablet-skærme endnu bedre.

Ingen tablet kan prale af at byde på hi-fi-lyd, men iPad Air 2 klarer sig alligevel ganske hæderligt på lydfronten. Lyden er dynamisk og har power i alle frekvensområder.

 

Kamera

Normalt bruger vi ikke meget plads på at skrive om kameraet, uanset hvilken tablet vi har med at gøre, for vi mener dybest set, at det er en uskik og helt sikkert meget uæstetisk at bruge sin tablet til at tage billeder med. Men mange forbrugere er uenige med os, og det lader Apple også til at have opfattet, for netop kameraet på iPad Air 2 er en hel del bedre end det, der sad i den første iPad Air.

I iPad Air 2 sidder der nu et 8 megapixel kamera, som dels tager større og mere højopløste billeder end forgængeren og dels producerer en markant bedre billedkvalitet med mere dybde og helt uden grums og billedstøj. Det gælder især billeder taget i mørke omgivelser.

 

Design og kvalitetsindtryk

Men ikke kun det bedre kamera gør det til en bedre oplevelse at tage billeder med iPad Air 2. Selv om 1,4 mm og 32 gram ikke lyder af meget, så betyder det slankere design og den reducerede vægt nemlig, at det er blevet meget nemmere og mere brugervenligt at anvende sin iPad som kamera. Den er simpelthen lettere at holde i længere tid ad gangen, og det gør en større forskel, end man skulle tro.

Det gælder selvfølgelig også i daglig brug, når man anvender iPad’en til andre formål, hvad enten det er spil, film, bøger eller internet.

Apple siger selv, at iPad Air 2 med sine 6,1 mm er verdens tyndeste tablet, og det er en påstand, vi ikke har kunnet modbevise. Den første iPad Air var allerede lettere og slankere end nogensinde – deraf navnet “Air” – men med iPad Air 2 har Apple fremstillet en tablet, der er så tynd og let, at vi må være tæt på at have nået grænsen for, hvor tynd en tablet rent faktisk kan blive. Og det selvfølgelig næsten uden at indgå kompromiser, når det gælder udformning og materialer. iPad Air 2 er fremstillet af aluminium, byggekvaliteten er helt i top, og designet er præcis lige så lækkert og luksusagtigt, som man kunne forvente fra Apple.

Den undtagelse, der bekræfter reglen, er at den lille knap på siden af iPad’en – den, der plejede at sidde lige over volumenknapperne og kunne indstilles til at gøre enheden lydløs eller til at deaktivere skærmrotationen – har måttet lade livet.

 

Ydelse og funktioner

Vores benchmark-test viser, at iPad Air 2 uden sammenligning er den hurtigste tablet på markedet lige nu. Apple er traditionelt meget hemmelighedsfulde, når det gælder firmaets proprietære processorer, men vores testprogram Geekbench 3 har afsløret, at den såkaldte A8X-processor, som sidder i iPad Air 2, har tre kerner og er på 1,5 GHz, ligesom vi nu også ved, at iPad Air 2 kommer med 2 gigabyte ram.

Hvis man ikke synes, det lyder af ret meget sammenlignet med de kraftfulde quad-core Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller derover, der sidder i de mest kraftfulde Android-baserede tablets, så vær klar til at blive klogere. iPad Air 2 leverer nemlig det højeste resultat i Geekbench 3, vi nogensinde har set fra nogen tablet eller smartphone!

Der er da heller ikke ret meget, som i daglig brug kan få iPad Air 2 til at tabe pusten. Helt tunge apps som GarageBand eller iMovie åbner øjeblikkeligt og arbejder lynhurtigt, og også grafiktunge spil som racerspillet Asphalt 8: Airborne kører mere glidende end nogensinde.

Sammen med Apples nye iOS 8 Metal API – en programmerings-brugerflade, der skal give udviklere bedre og mere direkte adgang til processorens grafikegenskaber (Asphalt 8 er et af de første spil, der gør brug af de nye muligheder i Metal) – lover AX8-processorens høje ydelse masser af kommende spil og apps med grafik og tempo hinsides hvad vi troede, vi kunne forvente fra en tablet.

En anden kærkommen tilføjelse til iPad Air 2 er, at den nu har Touch ID. Fingeraftrykslæseren gør det nemmere at oplåse enheden, ligesom man også kan bruge sit fingeraftryk til at betale for apps og indhold i App Store og iTunes. Med iOS 8 har Apple åbnet op for, at tredjepartsudviklere kan indbygge Touch ID-funktionalitet i deres apps, så det manglede bare, at denne mulighed nu er også er klar til Apples flagskibsmodel.

Hvis der skal være plads til lidt malurt i bægeret, så må det være, at bordet fanger, når man køber sin iPad, i hvert fald hvad lagerplads angår. Den understøtter nemlig ikke udvidelse af lagerpladsen via microSD-kort, og derfor skal man på forhånd vide, hvor mange gigabyte man får brug for. Til gengæld fås iPad Air 2 i versioner med helt op til 128 gigabyte indbygget lager.

 

Konklusion

iPad Air 2 er den bedste tablet, der kan købes for penge lige nu. Den er slankere og lettere end nogen anden tablet på markedet, og ydelsen – ikke mindst grafikpræstationen – er uovertruffen. Generelt er billedkvaliteten noget af det bedste, vi har set, og nu har iPad endelig fået et kamera, som kan tage hæderlige billeder.

Har man allerede en iPad Air, så behøver man strengt taget ikke at investere i en 2’er – medmindre man ikke kan leve uden Touch ID – men for alle andre, der skal investere i en tablet her og nu, kan der ikke være nogen tvivl. Apples iPad er nummer 1. Igen.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Også i denne test:

ASUS MeMO Pad 7 ME572CL

En lille perle

ASUS MeMO Pad 7 ME572CL er muligvis klejn, men den kan sagtens bide skeer med de store drenge.

Især til prisen får man fremragende ydelse, lækker billedkvalitet og bundsolid byggekvalitet.
Lyden er en kende for bastung, touch-funktionaliteten kunne være bedre, og rammen omkring skærmen er meget bred. Kameraet tager grumsede billeder i dårlig belysning, og tablet’en er fyldt med bloatware.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Tredje gang er lykkens gang

Sony Xperia Z3 Tablet Compact er den tredje high-end tablet fra Sony, og det er også den bedste.

Glimrende skærm, høj ydelse og masser af funktioner – herunder vand- og støvtæthed – kombineret med et let og slankt design. Alt sammen til en rimelig pris.
Lydbilledet mangler saft og kraft, og kameraet lever ikke helt op til forventningerne.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Bedste. Skærm. Nogensinde.

Med Galaxy Tab S har Samsung endelig fået en ægte flagskibs-tablet.

Uovertruffen skærm med smukke farver og høj opløsning. Ydelsen er også i top, ligesom designet er let, slankt og robust. Masser af god funktionalitet og gratis indhold.
Lydkvaliteten er egentlig fin, men lydstyrken kunne være bedre.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

En ordentlig moppedreng

Det er ikke størrelsen, det kommer an på, Lenovo!

Gode indbyggede stereohøjttalere, som suppleres af en subwoofer. Den store skærm er god til spil og video, og så har tablet’en sågar indbygget projektor!
Lenovo får ikke nok ud af den store skærm, almindelige apps kører ujævnt i daglig brug, og med et sæt hovedtelefoner er lyden flad og kedelig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Nyhed: Samsung udskifter topledere og samler mobil og TV i fælles selskab
TV

Samsung samler mobil og TV i et selskab

Samsung Electronics offentliggjorde tirsdag, at de udskifter alle deres administrerende direktører og vil skrumpe selskabet til to divisioner.