Nokia 8.1 afløser snarere Nokia 8 end topmobilen Nokia 8 Sirocco, men formår alligevel at rette op på mange af de fejl, som plagede begge tidligere modeller. Der er ingen tvivl om, at HMD Global – det finske firma, som de sidste par år har haft licens til at producere Android-smartphones under det legendariske varemærke Nokia – har fået kureret en masse børnesygdomme. Spørgsmålet er bare, om den nye mobil har andet og mere at byde på, end at den har fået smækket et Nokia-logo på ryggen.
Udseende og konstruktion
Hvad design angår, har HMD Global ikke opfundet den dybe tallerken med Nokia 8.1. Mobilen fås i tre forskellige farvekombinationer (blå/sølv, stål/kobber samt jern/stål) med både for- og bagside i hærdet Dinorex-glas fra japanske NEG, mens en aluminiumramme med afrundede hjørner sørger for i hvert fald en oplevelse af robusthed og stabilitet.
Fingeraftrykslæseren sidder – ligesom på Nokia 5.1 Plus – på bagsiden lige under de to kameralinser, der buler lidt ud, så mobilen ikke kan ligge på et bord med skærmen opad uden at vippe. Det er dog ikke værre end på så mange andre mobiler i samme eller sågar væsentlig højere prisklasse.
Med en skærm på knap 6,2 tommer skulle man muligvis tro, at Nokia 8.1 er for stor til at blive betjent med kun én hånd, men det går lige (medmindre man har mindre hænder end undertegnede, mandlige anmelder). Ikke mindst fordi metalrammen giver et bedre greb om telefonen, og forhindrer den i at smutte ud af hånden som et stykke våd håndsæbe i brusebadet.
I øvrigt er det lidt af en genistreg, at HMD Global har placeret både tænd/sluk-knappen og volumenknappen på samme side af mobilen. Så kan man nemlig få et ordentligt greb om telefonen og f.eks. skrue op eller ned for lyden uden at komme til at trykke på tænd/sluk-knappen samtidig, hvilket ofte sker på andre mobiler. Her sidder de to knapper nemlig for det meste over for hinanden på hver sin side af rammen, hvilket gør enkelthåndsbetjening en smule upraktisk.
Skærm
Det lidt skæve 18,7:9 skærmformat er en af grundene til, at Nokia 8.1 kan have en 6,2 tommer stor skærm og stadig være til at holde og betjene med én hånd. Men det betyder også, at skærmbilledet er ret langstrakt. Det kan være en fordel, hvis man holder mobilen oprejst og surfer rundt på websider, mens det indimellem betyder sorte kanter på højre og venstre side af nogle videoer, f.eks. på YouTube, hvis man holder mobilen på langs, og videoformatet ikke lige passer i størrelsen.
De sorte kanter falder lidt i øjnene, da vi ikke har at gøre med en OLED-skærm som på de fleste dyrere modeller, men derimod en IPS LCD-skærm som på bl.a. Apples iPhone XR.
Det gør dog ikke alverden. Med sin Full HD+ opløsning er skærmbilledet skarpt, og skærmen leverer både glimrende lysstyrke og god kontrast. Også i sollys. Betragtningsvinklen er ikke helt så god som på de dyrere OLED-skærme, men kvaliteten er absolut acceptabel.
Kamera
Som nævnt er Nokia 8.1 udstyret med to kameralinser på bagsiden. Der er altså tale om et dual-kamera, hvor den ene linse (Sony IMX363 på 12 megapixel) udgør hovedsensoren, mens den anden linse (13 megapixel) er dybdesensor. Selve optikken er fra Zeiss, og kameraet har både optisk og digital billedstabilisering.
Generelt tager det primære kamera gode billeder, både i dagslys og under mørkere lysforhold, men det bliver udfordret, hvis billedet indeholder områder med meget kontrast. F.eks. bliver baggrunden på et aftenbillede uskarp, og området, hvor lys og mørke mødes, overeksponeret, hvis der er en lyskilde i forgrunden. Og hvis man fotograferer en bygning i dagslys med skyer og himmel i baggrunden, bliver husets tag for mørkt, mens himlen og skyerne overbelyses.
Til gengæld byder Nokia 8.1 på en væsentlig bedre bokeh-effekt end lillebror Nokia 5.1 Plus, og frontkameraet på hele 20 megapixel tager bedre belyste og langt mere dynamiske selfies end f.eks. iPhone XS.
Selve kamera-app’en finder vi en smule uoverskuelig. Det er fint med mange funktioner, men opbygningen og betjeningen kunne være en smule mere logisk og intuitiv.
Lyd
Ligesom Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 blot en enkelt indbygget monohøjttaler, som sidder i bunden af mobilen. Den spiller rimelig højt, men lydkvaliteten er ikke noget at skrive hjem om.
Heldigvis klarer mobilen sig bedre i daglig brug som almindelig telefon. Her er lydkvaliteten helt i top, og hvis din operatør understøtter stemmeopkald via LTE (VoLTE) og/eller Wi-Fi (VoWiFi), hvilket i reglen giver endnu bedre talekvalitet, så klarer Nokia 8.1 såmænd også det.
Som musikafspiller for dem af os, der ejer et sæt fornuftige hovedtelefoner, er Nokia 8.1 rimelig, men heller ikke bedre. Lydstyrken er kraftig, og lydbilledet fremstår klart og uden for meget forvrængning. Så længe vi ikke befinder os i området omkring de dybere frekvenser, hvor lyden desværre bliver en smule mudret.
Ydelse og funktioner
Lidt mudret er også vores indtryk af Nokia 8.1, for så vidt angår ydelsen i daglig brug. På papiret scorer mobilen rigtig pænt i vores benchmark-tests og klarer sig bedre, end man kan forvente til prisen. Men i praksis har vi nogle få gange oplevet, at brugerfladen er crashet, ligesom skærmen en sjælden gang imellem slet ikke reagerer ved berøring, og websider i Chrome til tider scroller lidt tøvende.
Ovennævnte er ikke optrådt i tide og utide, og når vi tester mobilen med store og krævende apps som f.eks. spillet Asphalt 9, kører alting flydende og lynhurtigt, som det skal.
Det er med andre ord lidt svært at afgøre, om de få fejl, vi oplevede under testen, blot var sort uheld, eller om de ville blive et større irritationsmoment, hvis man skulle bruge mobilen dagligt i månedsvis.
Vi kan i hvert fald sige så meget, at kombinationen af den nyeste Android-version i sin helt skrabede form (Android One) og den mellemgode Snapdragon-processor med 4 gigabyte burde sikre en solid ydelse over middel, hvilket benchmark-resultaterne også bekræfter.
Hvor den subjektive oplevelse og benchmark-testen stemmer overens, er når det gælder batterilevetiden. Seks timer og 23 minutter holder batteriet i vores intensive stresstest, og det er sjældent, at mobilen når under 40 procent strøm efter en dags normal brug med tre-fire timers skærmtid. Det er godt gået af et batteri på 3500 mAh. Og skulle man alligevel have brug for en opladning, har Nokia 8.1 heldigvis Quick Charge.
Konklusion
Nokia 8.1 lever op til de fleste forventninger og kan sagtens anbefales som en god mellemklassemobil for de fleste, men der skal mere til, før karakteren kan bevæge sig op i de højeste luftlag. Dertil trækker små problemer som overbelyste billeder, en klodset kamera-app, mudret lyd og et par crashes alligevel for meget ned i det samlede indtryk. Også selv om der står Nokia på bagsiden.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer