annonse
annonse
annonse

Test: Nokia 8.1

Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Plus
Mobilen kan betjenes med én hånd, selv om skærmarealet er stort, og skærmbilledet er lysstærkt og står skarpt. Dertil kommer godt selfie-kamera og overbevisende lang batteritid.
Minus
Under visse lysforhold kommer kameraet til kort, og kamera-app’en trænger til en overhaling. Lydbilledet kan blive mudret, og vi oplever små problemer med brugerfladen trods Android One.

Nokia 8.1 afløser snarere Nokia 8 end topmobilen Nokia 8 Sirocco, men formår alligevel at rette op på mange af de fejl, som plagede begge tidligere modeller. Der er ingen tvivl om, at HMD Global – det finske firma, som de sidste par år har haft licens til at producere Android-smartphones under det legendariske varemærke Nokia – har fået kureret en masse børnesygdomme. Spørgsmålet er bare, om den nye mobil har andet og mere at byde på, end at den har fået smækket et Nokia-logo på ryggen.

Udseende og konstruktion

Hvad design angår, har HMD Global ikke opfundet den dybe tallerken med Nokia 8.1. Mobilen fås i tre forskellige farvekombinationer (blå/sølv, stål/kobber samt jern/stål) med både for- og bagside i hærdet Dinorex-glas fra japanske NEG, mens en aluminiumramme med afrundede hjørner sørger for i hvert fald en oplevelse af robusthed og stabilitet.

Fingeraftrykslæseren sidder – ligesom på Nokia 5.1 Plus – på bagsiden lige under de to kameralinser, der buler lidt ud, så mobilen ikke kan ligge på et bord med skærmen opad uden at vippe. Det er dog ikke værre end på så mange andre mobiler i samme eller sågar væsentlig højere prisklasse.

Fingeraftrykslæseren sidder under dual-kameraet, som består af to linser på henholdsvis 12 og 13 megapixel, hvoraf sidstnævnte fungerer som dybdesensor. Foto: Nokia)

Med en skærm på knap 6,2 tommer skulle man muligvis tro, at Nokia 8.1 er for stor til at blive betjent med kun én hånd, men det går lige (medmindre man har mindre hænder end undertegnede, mandlige anmelder). Ikke mindst fordi metalrammen giver et bedre greb om telefonen, og forhindrer den i at smutte ud af hånden som et stykke våd håndsæbe i brusebadet.

I øvrigt er det lidt af en genistreg, at HMD Global har placeret både tænd/sluk-knappen og volumenknappen på samme side af mobilen. Så kan man nemlig få et ordentligt greb om telefonen og f.eks. skrue op eller ned for lyden uden at komme til at trykke på tænd/sluk-knappen samtidig, hvilket ofte sker på andre mobiler. Her sidder de to knapper nemlig for det meste over for hinanden på hver sin side af rammen, hvilket gør enkelthåndsbetjening en smule upraktisk.

Både volumen- og tænd/sluk-knappen sidder på samme side af Nokia 8.1, så det faktisk kan lade sig gøre at trykke på den ene knap uden at ramme den anden, hvis man betjener mobilen med én hånd. (Foto: Nokia)

Skærm

Det lidt skæve 18,7:9 skærmformat er en af grundene til, at Nokia 8.1 kan have en 6,2 tommer stor skærm og stadig være til at holde og betjene med én hånd. Men det betyder også, at skærmbilledet er ret langstrakt. Det kan være en fordel, hvis man holder mobilen oprejst og surfer rundt på websider, mens det indimellem betyder sorte kanter på højre og venstre side af nogle videoer, f.eks. på YouTube, hvis man holder mobilen på langs, og videoformatet ikke lige passer i størrelsen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

De sorte kanter falder lidt i øjnene, da vi ikke har at gøre med en OLED-skærm som på de fleste dyrere modeller, men derimod en IPS LCD-skærm som på bl.a. Apples iPhone XR.

Det gør dog ikke alverden. Med sin Full HD+ opløsning er skærmbilledet skarpt, og skærmen leverer både glimrende lysstyrke og god kontrast. Også i sollys. Betragtningsvinklen er ikke helt så god som på de dyrere OLED-skærme, men kvaliteten er absolut acceptabel.

Kamera

Som nævnt er Nokia 8.1 udstyret med to kameralinser på bagsiden. Der er altså tale om et dual-kamera, hvor den ene linse (Sony IMX363 på 12 megapixel) udgør hovedsensoren, mens den anden linse (13 megapixel) er dybdesensor. Selve optikken er fra Zeiss, og kameraet har både optisk og digital billedstabilisering.

På dette aftenbillede går pærerne og baggrunden nærmest i ét med hinanden, og resultatet bliver overbelyst. (Foto: Peter Gotschalk)
Samme aftenmotiv fotograferet med iPhone XS. Her kan hver enkelt pære ses tydeligt, og kameraet belyser baggrunden korrekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Generelt tager det primære kamera gode billeder, både i dagslys og under mørkere lysforhold, men det bliver udfordret, hvis billedet indeholder områder med meget kontrast. F.eks. bliver baggrunden på et aftenbillede uskarp, og området, hvor lys og mørke mødes, overeksponeret, hvis der er en lyskilde i forgrunden. Og hvis man fotograferer en bygning i dagslys med skyer og himmel i baggrunden, bliver husets tag for mørkt, mens himlen og skyerne overbelyses.

Til gengæld byder Nokia 8.1 på en væsentlig bedre bokeh-effekt end lillebror Nokia 5.1 Plus, og frontkameraet på hele 20 megapixel tager bedre belyste og langt mere dynamiske selfies end f.eks. iPhone XS.

Bokeh-effekten virker fremragende. Både på dette billede, hvor der er stillet skarpt på figuren i forgrunden, mens baggrunden er sløret … (Foto: Peter Gotschalk)
… og på dette billede, hvor det er huset i baggrunden, der står skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Selve kamera-app’en finder vi en smule uoverskuelig. Det er fint med mange funktioner, men opbygningen og betjeningen kunne være en smule mere logisk og intuitiv.

Lyd

Ligesom Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 blot en enkelt indbygget monohøjttaler, som sidder i bunden af mobilen. Den spiller rimelig højt, men lydkvaliteten er ikke noget at skrive hjem om.

Heldigvis klarer mobilen sig bedre i daglig brug som almindelig telefon. Her er lydkvaliteten helt i top, og hvis din operatør understøtter stemmeopkald via LTE (VoLTE) og/eller Wi-Fi (VoWiFi), hvilket i reglen giver endnu bedre talekvalitet, så klarer Nokia 8.1 såmænd også det.

Som musikafspiller for dem af os, der ejer et sæt fornuftige hovedtelefoner, er Nokia 8.1 rimelig, men heller ikke bedre. Lydstyrken er kraftig, og lydbilledet fremstår klart og uden for meget forvrængning. Så længe vi ikke befinder os i området omkring de dybere frekvenser, hvor lyden desværre bliver en smule mudret.

Ydelse og funktioner

Lidt mudret er også vores indtryk af Nokia 8.1, for så vidt angår ydelsen i daglig brug. På papiret scorer mobilen rigtig pænt i vores benchmark-tests og klarer sig bedre, end man kan forvente til prisen. Men i praksis har vi nogle få gange oplevet, at brugerfladen er crashet, ligesom skærmen en sjælden gang imellem slet ikke reagerer ved berøring, og websider i Chrome til tider scroller lidt tøvende.

Ovennævnte er ikke optrådt i tide og utide, og når vi tester mobilen med store og krævende apps som f.eks. spillet Asphalt 9, kører alting flydende og lynhurtigt, som det skal.

Det er med andre ord lidt svært at afgøre, om de få fejl, vi oplevede under testen, blot var sort uheld, eller om de ville blive et større irritationsmoment, hvis man skulle bruge mobilen dagligt i månedsvis.

Vi kan i hvert fald sige så meget, at kombinationen af den nyeste Android-version i sin helt skrabede form (Android One) og den mellemgode Snapdragon-processor med 4 gigabyte burde sikre en solid ydelse over middel, hvilket benchmark-resultaterne også bekræfter.

Hvor den subjektive oplevelse og benchmark-testen stemmer overens, er når det gælder batterilevetiden. Seks timer og 23 minutter holder batteriet i vores intensive stresstest, og det er sjældent, at mobilen når under 40 procent strøm efter en dags normal brug med tre-fire timers skærmtid. Det er godt gået af et batteri på 3500 mAh. Og skulle man alligevel have brug for en opladning, har Nokia 8.1 heldigvis Quick Charge.

Konklusion

Nokia 8.1 lever op til de fleste forventninger og kan sagtens anbefales som en god mellemklassemobil for de fleste, men der skal mere til, før karakteren kan bevæge sig op i de højeste luftlag. Dertil trækker små problemer som overbelyste billeder, en klodset kamera-app, mudret lyd og et par crashes alligevel for meget ned i det samlede indtryk. Også selv om der står Nokia på bagsiden.

Nokia 8.1 afløser snarere Nokia 8 end topmobilen Nokia 8 Sirocco, men formår alligevel at rette op på mange af de fejl, som plagede begge tidligere modeller. Der er ingen tvivl om, at HMD Global – det finske firma, som de sidste par år har haft licens til at producere Android-smartphones under det legendariske varemærke Nokia – har fået kureret en masse børnesygdomme. Spørgsmålet er bare, om den nye mobil har andet og mere at byde på, end at den har fået smækket et Nokia-logo på ryggen.

Udseende og konstruktion

Hvad design angår, har HMD Global ikke opfundet den dybe tallerken med Nokia 8.1. Mobilen fås i tre forskellige farvekombinationer (blå/sølv, stål/kobber samt jern/stål) med både for- og bagside i hærdet Dinorex-glas fra japanske NEG, mens en aluminiumramme med afrundede hjørner sørger for i hvert fald en oplevelse af robusthed og stabilitet. Fingeraftrykslæseren sidder – ligesom på Nokia 5.1 Plus – på bagsiden lige under de to kameralinser, der buler lidt ud, så mobilen ikke kan ligge på et bord med skærmen opad uden at vippe. Det er dog ikke værre end på så mange andre mobiler i samme eller sågar væsentlig højere prisklasse. [caption id="attachment_92843" align="alignnone" width="850"] Fingeraftrykslæseren sidder under dual-kameraet, som består af to linser på henholdsvis 12 og 13 megapixel, hvoraf sidstnævnte fungerer som dybdesensor. Foto: Nokia)[/caption] Med en skærm på knap 6,2 tommer skulle man muligvis tro, at Nokia 8.1 er for stor til at blive betjent med kun én hånd, men det går lige (medmindre man har mindre hænder end undertegnede, mandlige anmelder). Ikke mindst fordi metalrammen giver et bedre greb om telefonen, og forhindrer den i at smutte ud af hånden som et stykke våd håndsæbe i brusebadet. I øvrigt er det lidt af en genistreg, at HMD Global har placeret både tænd/sluk-knappen og volumenknappen på samme side af mobilen. Så kan man nemlig få et ordentligt greb om telefonen og f.eks. skrue op eller ned for lyden uden at komme til at trykke på tænd/sluk-knappen samtidig, hvilket ofte sker på andre mobiler. Her sidder de to knapper nemlig for det meste over for hinanden på hver sin side af rammen, hvilket gør enkelthåndsbetjening en smule upraktisk. [caption id="attachment_92842" align="alignnone" width="850"] Både volumen- og tænd/sluk-knappen sidder på samme side af Nokia 8.1, så det faktisk kan lade sig gøre at trykke på den ene knap uden at ramme den anden, hvis man betjener mobilen med én hånd. (Foto: Nokia)[/caption]

Skærm

Det lidt skæve 18,7:9 skærmformat er en af grundene til, at Nokia 8.1 kan have en 6,2 tommer stor skærm og stadig være til at holde og betjene med én hånd. Men det betyder også, at skærmbilledet er ret langstrakt. Det kan være en fordel, hvis man holder mobilen oprejst og surfer rundt på websider, mens det indimellem betyder sorte kanter på højre og venstre side af nogle videoer, f.eks. på YouTube, hvis man holder mobilen på langs, og videoformatet ikke lige passer i størrelsen. De sorte kanter falder lidt i øjnene, da vi ikke har at gøre med en OLED-skærm som på de fleste dyrere modeller, men derimod en IPS LCD-skærm som på bl.a. Apples iPhone XR. Det gør dog ikke alverden. Med sin Full HD+ opløsning er skærmbilledet skarpt, og skærmen leverer både glimrende lysstyrke og god kontrast. Også i sollys. Betragtningsvinklen er ikke helt så god som på de dyrere OLED-skærme, men kvaliteten er absolut acceptabel.

Kamera

Som nævnt er Nokia 8.1 udstyret med to kameralinser på bagsiden. Der er altså tale om et dual-kamera, hvor den ene linse (Sony IMX363 på 12 megapixel) udgør hovedsensoren, mens den anden linse (13 megapixel) er dybdesensor. Selve optikken er fra Zeiss, og kameraet har både optisk og digital billedstabilisering. [caption id="attachment_92844" align="alignnone" width="850"] På dette aftenbillede går pærerne og baggrunden nærmest i ét med hinanden, og resultatet bliver overbelyst. (Foto: Peter Gotschalk)[/caption] [caption id="attachment_92845" align="alignnone" width="850"] Samme aftenmotiv fotograferet med iPhone XS. Her kan hver enkelt pære ses tydeligt, og kameraet belyser baggrunden korrekt. (Foto: Peter Gotschalk)[/caption] Generelt tager det primære kamera gode billeder, både i dagslys og under mørkere lysforhold, men det bliver udfordret, hvis billedet indeholder områder med meget kontrast. F.eks. bliver baggrunden på et aftenbillede uskarp, og området, hvor lys og mørke mødes, overeksponeret, hvis der er en lyskilde i forgrunden. Og hvis man fotograferer en bygning i dagslys med skyer og himmel i baggrunden, bliver husets tag for mørkt, mens himlen og skyerne overbelyses. Til gengæld byder Nokia 8.1 på en væsentlig bedre bokeh-effekt end lillebror Nokia 5.1 Plus, og frontkameraet på hele 20 megapixel tager bedre belyste og langt mere dynamiske selfies end f.eks. iPhone XS. [caption id="attachment_92846" align="alignnone" width="850"] Bokeh-effekten virker fremragende. Både på dette billede, hvor der er stillet skarpt på figuren i forgrunden, mens baggrunden er sløret … (Foto: Peter Gotschalk)[/caption] [caption id="attachment_92847" align="alignnone" width="850"] … og på dette billede, hvor det er huset i baggrunden, der står skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)[/caption] Selve kamera-app’en finder vi en smule uoverskuelig. Det er fint med mange funktioner, men opbygningen og betjeningen kunne være en smule mere logisk og intuitiv.

Lyd

Ligesom Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 blot en enkelt indbygget monohøjttaler, som sidder i bunden af mobilen. Den spiller rimelig højt, men lydkvaliteten er ikke noget at skrive hjem om. Heldigvis klarer mobilen sig bedre i daglig brug som almindelig telefon. Her er lydkvaliteten helt i top, og hvis din operatør understøtter stemmeopkald via LTE (VoLTE) og/eller Wi-Fi (VoWiFi), hvilket i reglen giver endnu bedre talekvalitet, så klarer Nokia 8.1 såmænd også det. Som musikafspiller for dem af os, der ejer et sæt fornuftige hovedtelefoner, er Nokia 8.1 rimelig, men heller ikke bedre. Lydstyrken er kraftig, og lydbilledet fremstår klart og uden for meget forvrængning. Så længe vi ikke befinder os i området omkring de dybere frekvenser, hvor lyden desværre bliver en smule mudret.

Ydelse og funktioner

Lidt mudret er også vores indtryk af Nokia 8.1, for så vidt angår ydelsen i daglig brug. På papiret scorer mobilen rigtig pænt i vores benchmark-tests og klarer sig bedre, end man kan forvente til prisen. Men i praksis har vi nogle få gange oplevet, at brugerfladen er crashet, ligesom skærmen en sjælden gang imellem slet ikke reagerer ved berøring, og websider i Chrome til tider scroller lidt tøvende. Ovennævnte er ikke optrådt i tide og utide, og når vi tester mobilen med store og krævende apps som f.eks. spillet Asphalt 9, kører alting flydende og lynhurtigt, som det skal. Det er med andre ord lidt svært at afgøre, om de få fejl, vi oplevede under testen, blot var sort uheld, eller om de ville blive et større irritationsmoment, hvis man skulle bruge mobilen dagligt i månedsvis. Vi kan i hvert fald sige så meget, at kombinationen af den nyeste Android-version i sin helt skrabede form (Android One) og den mellemgode Snapdragon-processor med 4 gigabyte burde sikre en solid ydelse over middel, hvilket benchmark-resultaterne også bekræfter. Hvor den subjektive oplevelse og benchmark-testen stemmer overens, er når det gælder batterilevetiden. Seks timer og 23 minutter holder batteriet i vores intensive stresstest, og det er sjældent, at mobilen når under 40 procent strøm efter en dags normal brug med tre-fire timers skærmtid. Det er godt gået af et batteri på 3500 mAh. Og skulle man alligevel have brug for en opladning, har Nokia 8.1 heldigvis Quick Charge.

Konklusion

Nokia 8.1 lever op til de fleste forventninger og kan sagtens anbefales som en god mellemklassemobil for de fleste, men der skal mere til, før karakteren kan bevæge sig op i de højeste luftlag. Dertil trækker små problemer som overbelyste billeder, en klodset kamera-app, mudret lyd og et par crashes alligevel for meget ned i det samlede indtryk. Også selv om der står Nokia på bagsiden.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Nokia 8.1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Operativsystem: Android One (Android 9 Pie)
  • Skærm: 6,18” IPS LCD, 2280 x 1080, 408 ppi
  • Processor: 2,2 GHz + 1,7 GHz Snapdragon 710 octa-core
  • Hukommelse: 4 GB RAM / 64 GB lager (+ microSD op til 400 GB)
  • Kameraer: 12 Mp f/1.8 + 13 Mp (primært) / 20 Mp f/2.0 (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, BeiDou, FM-radio
  • Mål og vægt: 154,8 x 75,76 x 7,97 mm / 180 g
  • Batteri: 3500 mAh, 18 W Quick Charge
  • Web: nokia.com
Nokia 8.1 produktside
Pris: 2999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×