TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Nothing Phone (2a)

Hundrede procent ingenting til den halve pris

Nothing Phone (2a) adskiller sig ikke markant fra sine dyrere forgængere, og derfor får man meget mere for pengene.

Af / 22/03/2024 - 09:20
Nothing Phone (2a)

Home mener

  • Lækkert og robust design med gennemsigtig bagside og Glyph Interface. Flot skærm med høj lysstyrke. Kameraet tager gode og naturtro billeder. Minimalistisk Android med unik brugerflade. Fremragende batterilevetid.
  • Ikke den mest imponerende ydelse, vi har set. Heller ikke til prisen. Kameraet mangler optisk zoom. Forfærdelige ringetoner.

Indtil for nylig har Nothing kun lanceret to smartphones, og aldrig har der i mobilbranchen været så stor ståhej for ingenting. Nothing Phone (1) og Nothing Phone (2) blev hver især hypet mere end nogen anden ny mobiltelefon i mands minde, og interessen fra vores læsere var da også til at tage og føle på. Men ude i butikkerne har interessen været mere behersket, så nu har Nothing trukket en kanin op ad hatten, nemlig en gammel kending ved navn pris.

Nothing Phone (2a), firmaets tredje smartphone, som Nothing lancerede i begyndelsen af marts, koster kun godt og vel det halve af, hvad man skulle betale for de to første telefoner. Vi har kigget på, om man får lige så meget ‘ingenting’ med Nothing Phone (2a), som man gjorde med forgængerne.

Design og konstruktion

Nothing Phone (2a) ligner i hvert fald sine forgængere set forfra. Med andre ord minder den om en iPhone! Formgivningen med de afrundede hjørner samt rammen, der omkranser hele telefonen, er i hvert fald … øh, inspireret af iPhones ikoniske design. Det samme gælder knappernes udformning og placering på mobilen.

Det er først, når man vender Nothing Phone (2a) og tager et kig på bagsiden, at det står klart, at vi ikke er i Cupertino længere. Bagsiden er fremstillet af plastic og går i ét med aluminiumsrammen, men først og fremmest er den gennemsigtig, som vi kender det fra de to tidligere Nothing-modeller. Heldigvis er den ikke slem til at samle på fingeraftryk.

Nothing Phone (2a)
Skærmen har en maksimal lysstyrke på hele 1.300 nit. Med andre ord er den særdeles lysstærk, ligesom farvegengivelse og kontrast er absolut godkendt. (Foto: Peter Gotschalk)

Nothings specielle Glyph Interface, som producenten lancerede med Phone (1) er for så vidt bibeholdt, men fylder langt mindre end på de tidligere modeller, således at LED-lamperne – opdelt i tre sektioner – kun sidder i området omkring kameraet.

Annonce

Selve kameramodulet består af to linser, der sidder midt på den øverste halvdel af bagsiden, så de nærmest minder om to øjne, der kigger på personen, som bliver fotograferet.

Skærm og lyd

Mens bagsiden er en smule krum, er skærmen flad som en pandekage. Og både skærmen og rammen omkring den er fuldstændig symmetriske, så der er lige stor afstand til kanten af mobilen hele vejen rundt om skærmen. Det er et ret lækkert og konsekvent designvalg, vi kun kan tage hatten af for.

Skærmen måler 6,7 tommer og har en dynamisk opdateringsfrekvens på 30-120 Hz og FHD+ opløsning (2.412 x 1.084 pixels). Den har desuden en maksimal lysstyrke på hele 1.300 nit. Med andre ord er den særdeles lysstærk, ligesom farvegengivelse og kontrast er absolut godkendt, når man f.eks. ser video. Det samme er lydkvaliteten.

Kamera

Kameraet har to linser, nemlig 50 Mp vidvinkel og 50 Mp ultravidvinkel. Nothing lover, at billeder taget med mobilkameraet skal blive så virkelighedstro som muligt takket være algoritmerne i Nothings egenudviklede såkaldte TrueLens Engine.

Nothing Phone (2a)
Selve kameramodulet består af to linser, der sidder midt på den øverste halvdel af bagsiden, så de nærmest minder om to øjne. (Foto: Peter Gotschalk)

Det løfte overholdes et stykke henad vejen. Billeder taget med kameraet bliver rimeligt skarpe med god kontrast og naturtro farvegengivelse, ligesom ultravidvinkelbilleder ikke lider voldsomt under forvrængninger, der ellers kunne virke forstyrrende på det visuelle indtryk.

Inden døre kommer en særlig Glyph Interface-funktion til sin ret. I stedet for at bruge blitz kan man nemlig i kamera-app’en aktivere alle LED-lamperne på bagsiden for at belyse sit motiv, hvilket giver et blødere og mere naturligt lys.

Optisk zoom kan man til gengæld godt glemme alt om. Op til 2x digital zoom går an, derefter bliver resultatet grynet og nærmest ubrugeligt.

Ydelse og funktioner

De to ting, som særligt kendetegner mobilerne fra Nothing, Glyph Interface og Nothing OS, får man også med Nothing Phone (2a).

Nuvel, som tidligere nævnt er der ikke helt så mange af de små LED-lamper på mobilens gennemsigtige bagside, men forskellige ringetoner og meddelelseslyde kan stadig  afvikle en unik kombination af lyd, lys og vibration, når man modtager et opkald eller en tekstbesked. Bedst af alt kan man også helt slå ringetonerne fra og kun bruge Glyph Interface til at indikere, at nogen ringer. For det er altså på tide, at nogen siger højt, at alle Nothings ringetoner er forfærdelige at lytte til …

Nothing Phone (2a)
Nothings specielle Glyph Interface fylder langt mindre end på de tidligere modeller, således at LED-lamperne – opdelt i tre sektioner – kun sidder i området omkring kameraet. (Foto: Nothing)

Glyph Interface kan desuden bruges til f.eks. visuel nedtælling, ligesom man kan lave sit eget lille lysshow, når man lytter til musik.

Nothing OS 2.5 er baseret på Android 14 og har sit helt eget designsprog og æstetiske udtryk. Og overflødige apps er der heller ingen af. Fans af en helt ren Android-oplevelse bør altså skæve til Nothing Phone (2a), for den er udstyret med en nærmest minimalistisk version af styresystemet, stort set udelukkende med Googles egne apps. Blot fremstår brugerfladen i det meget særegne Nothing OS-design bestående af bl.a. egne skrifttyper og widgets tegnet med prikker i en sort-hvid farvekombination.

Under skærmen sidder en MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor, mens batteriet er på 5.000 mAh. Det kan oplades med op til 45 watt, men der følger ingen oplader med, når man køber telefonen.

Nothingphone2a kamera1
Billeder taget med kameraet bliver rimeligt skarpe med god kontrast og naturtro farvegengivelse. (Foto: Peter Gotschalk)

Processoren passer til prisen, men ud fra vores benchmark-tests at dømme er Nothing Phone (2a) alligevel en smule langsommere end andre smartphones i samme prisklasse. Både OnePlus Nord 3 5G fra 2023 og Google Pixel 6a fra 2022 kan stadig købes i dag, og de koster det samme eller mindre end Nothing Phone (2a). Alligevel klarer de sig begge bedre end den nyeste Nothing-mobil i de samme benchmark-tests.

Noget tyder altså på, at Nothing ikke er så gode til at få det maksimale udbytte ud af MediaTek-processoren, selv om vi må skynde os at understrege, at mobilen til daglig fungerer glimrende og heller ikke bliver varm, også når den bliver presset med store spil og tunge apps.

Nothingphone2a kamera2
Selfies taget med frontkameraet på 32 Mp bliver skarpe og livagtige med naturlige farver. (Foto: Peter Gotschalk)

Batteriet holder længe (13 timer og 3 minutter i vores PCMark batteritest). Og ellers kan mobilen lades fra 0 til 100 procent på 59 minutter med en kompatibel oplader. Det er absolut godkendt.

Konklusion

Når en mobil koster i omegnen af 3.000 kroner, kan man ikke forvente at få både i pose og sæk. De fleste smartphones i prisklassen er ret kedelige, og her skiller Nothing Phone (2a) sig ud med specielle kendetegn som den meget specielle Nothing OS-brugerflade samt det for Nothing-mobiler helt unikke Glyph Interface.

Som smartphone er Nothing Phone (2a) absolut godkendt til prisen. Den er lækkert designet, har en god skærm og et godt kamera, og batterilevetiden er laaaaang.

Man kan købe andre smartphones med flere kræfter i samme prisklasse, men der er tale om små forskelle, som næppe fylder meget i dagligdagen.

Og sammenlignet med sine egne forgængere giver Nothing Phone (2a) dig mindst lige så meget ‘ingenting’, men koster kun det halve. Derfor er den måske værd at prøve, hvis man tidligere har overvejet at købe en Nothing-mobil, men er blevet skræmt væk af prisen. Nothing Phone (2a) vil uanset for de fleste være en glimrende mellemklasse-mobil.

Karakter
Nothing Phone (2a)
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke