TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Samsung Galaxy Fold

Tilbage fra de døde

Samsung Galaxy Fold er årets bedste nye idé, der kommer lidt for sent. Og er alt for dyr.

Af / 30/10/2019 - 10:47
Samsung Galaxy Fold

Home mener

  • Foldbar skærm er en nyskabende teknologi, der har skabt en helt ny formfaktor. Desuden kommer mobilen med konfiguration og funktioner fra øverste hylde.
  • Men det mærkes, at produktet kommer et halvt år for sent på markedet. Desuden er især skærmen stadig for skrøbelig, og 4:3-skærmformatet er ikke optimalt.

Samsung lancerede som den første store mobilproducent i verden en foldbar smartphone, Samsung Galaxy Fold. Det skete samtidig med lanceringen af de nyeste Galaxy S10-modeller, altså helt tilbage i februar måned.

Med Samsung Galaxy Fold skulle forbrugeren have en helt ny mobiloplevelse. Mobilen skulle både være kompakt smartphone og tablet på én gang, og ifølge Samsung lå der over ti års ingeniørarbejde bag den teknologiske bedrift at producere den foldbare skærm – for slet ikke at tale om det specielle hængsel, som skulle lade brugeren åbne og lukke for telefonen lige så let, som man åbner og lukker en bog.

Galaxy Fold skulle have været på gaden i begyndelsen af maj måned, men så begyndte et månedlangt mareridt for den koreanske elektronikgigant. En række anmeldere, som havde modtaget testeksemplarer af Galaxy Fold lige før den amerikanske lancering, begyndte at skrive om store problemer med den foldbare skærm, som jo ellers var telefonens store trækplaster.

Dieter Bohn fra The Verge fortalte, hvordan der kom en underlige bule under skærmen på hans anmeldereksemplar allerede efter to dage, mens Mark Gurman fra Bloomberg kom til at ødelægge sit eksemplar helt, da han fjernede et lag beskyttelsesfilm fra skærmen, der prompte holdt op med at fungere. Historierne om defekte eksemplarer af Galaxy Fold blev flere og flere, og efter få dage trak Samsung i land. Og Galaxy Fold blev udskudt på ubestemt tid.

Og det er først nu, næsten et halvt år efter Galaxy Fold oprindeligt skulle have været på gaden, at Samsungs første foldbare mobil kan købes i butikkerne.

Annonce

I mellemtiden er alle problemerne blevet løst, siger Samsung, selvom firmaet dog stadig advarer brugeren om, at Galaxy Fold er mere skrøbelig end normale smartphones. Det sker allerede under opsætningen, hvor en skærm tidligt i processen gør opmærksom på, at mobilen ikke er hverken støv- eller vandtæt, at man ikke må trykke for hårdt på skærmen, og at man ikke må lade mobilen komme for tæt på kreditkort eller andre ting, som er følsomme overfor magneter!

Udseende og konstruktion

Det er ellers ikke fordi, Samsung har ligget på den lade side siden maj måned. Den folie, som beskytter skærmen, er blevet forstørret og går nu ind under skærmkanten, så man ikke kan komme til at pille den af, og diverse små ændringer ved hængslet, herunder et ekstra lag af metal, skal forhindre støv i at trænge ind under skærmfolien.

Galaxy Fold som Communicator web
Når den er foldet sammen, måler Samsung Galaxy Fold knap 16 mm i tykkelsen. Og minder mest af alt om en Nokia Communicator fra 90’erne. (Foto: Peter Gotschalk)

Helt grundlæggende virker Samsung Galaxy Fold dog stadig en smule skrøbelig, og når den er foldet sammen, minder den mest af alt om en Nokia Communicator fra de sene 90’ere. Tilmed måler den næsten 16 mm i tykkelsen, og med en vægt på 276 gram er det en ordentlig mursten at gå rundt med i lommen.

Helt generelt fejler byggekvaliteten dog ikke noget. Galaxy Fold er fremstillet af glas i kombination med en aluminiumslegering, og den måske vigtigste del, hængslet, virker heldigvis robust. Samsung hævder, at hængslet kan tåle at blive åbnet og lukket op til 200.000 gange, hvilket  svarer til knap 110 gange om dagen, hver dag i fem år. Det har vi af gode grunde ikke haft mulighed for at teste – og Samsung bad os specifikt om ikke at stressteste telefonen – men vores subjektive vurdering efter nogle dage med mobilen er, at påstanden virker troværdig.

Galaxy Fold hængsel web
Ifølge Samsung kan hængslet holde til at blive åbnet og lukket cirka 200.000 gange. (Foto: Peter Gotschalk)

Den store skærm

Næh, det er mere selve den store skærm på mobilens inderside, som får Galaxy Fold til at virke en smule skrøbelig. Skærmen måler 7,3”, når den er foldet ud, og er af typen Dynamic AMOLED, som vi kender fra bl.a. Galaxy Note 10+. Men hvor almindelige mobilskærme er beskyttet af glas, går det selvfølgelig ikke med skærmen på Galaxy Fold. Den skal jo være fleksibel, og er derfor fremstillet i et polymer-materiale, der af gode grunde ikke er lige så modstandsdygtigt som det hårdføre Gorilla Glass, der bliver anvendt til de fleste mobilskærme på de dyrere smartphones. Samsung er selv så opmærksomme på problemet, at man sammen med sin dugfriske Galaxy Fold får én komplet udskiftning af skærmen for “kun” 969 kroner med i købet.

Galaxy Fold open web
Når den er foldet ud, måler Galaxy Folds store skærm 7,3″. Det valgte 4:3-format giver god plads til at arbejde, men er uheldigt, hvis man vil se video. (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor skal man være forsigtig med at trykke alt for hårdt på skærmen, der simpelthen giver efter, hvis man er for hårdhændet. Pas også på med spidse genstande og lange negle. Det bløde materiale betyder i øvrigt, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud.

Det forstyrrer dog hverken brugeroplevelsen eller billedkvaliteten, som stort set er på niveau med, hvad vi er vant til fra Samsungs andre topmodeller – såsom Galaxy Note 10+ og Galaxy S10+. I samme ånd har Galaxy Fold også HDR10+, som optimerer billedet i forhold til farvegengivelse og kontrast.

Den mest afgørende forskel er faktisk 4:3-billedformatet, der svarer til billedet på ældre billedrørsfjernsyn. De fleste apps tilpasser sig det specielle format uden problemer, men når man vil se video, må man affinde sig med ret så brede bjælker både over og under billedet. Medmindre man altså finder ældre tv-klip på YouTube fra de gode, gamle dage før fladskærms-tv’erne gjorde deres indtog.

Den lille skærm

Når mobilen er foldet sammen, er det den lille skærm på fronten, som kommer i fokus. Den fylder ikke hele fronten, men har tværtimod en meget bred ramme både foroven og forneden. Skærmarealet er faktisk kun på 4,3” (lidt større end skærmen på iPhone 5 fra 2012), og selvom man principielt kan gøre præcis de samme ting på den lille skærm, som på den store, vil man hurtigt opdage, at man i praksis kun bruger frontskærmen til helt simple opgaver såsom at besvare eller foretage opkald, sende korte beskeder eller læse en nyhed eller to i ny og næ.

Med sit 21:9-format er frontskærmen faktisk bedre egnet til video end den primære skærm, og den er selvfølgelig også en del mere robust. Men ellers er hensigten, at frontskærmen fungerer som en slags indgang til Samsung Galaxy Fold. Man starter måske en aktivitet på den lille skærm, og lige så snart man åbner mobilen, får man samme app og præcist samme billede op på den store skærm. Dén lille finesse kalder Samsung for appkontinuitet, og det virker overraskende godt. Ikke alle apps understøtter funktionen – f.eks. kræver både PayPal, Skype og Sonos, at man genstarter app’en, når Galaxy Fold foldes ud – men for det meste fungerer det glimrende.

 

Vær dog opmærksom på, at appkontinuitet som udgangspunkt kun virker den ene vej. Har man åbnet en app på den store skærm, flytter den ikke over på den lille skærm, når man klapper mobilen sammen. Det er nemlig hensigten, at mobilen lukkes, når man klapper den sammen, fortæller Samsung.

Under menupunktet “Fortsæt apps på forreste skærm” kan man dog vælge mellem en række apps, der også kan flytte den anden vej, når man lukker telefonen. Denne mulighed understøttes af de fleste apps, men man skal altså vælge hver app manuelt for at få det til at fungere.

Lyd

Ligesom Samsung Galaxy Note 10+ udmærker Galaxy Fold sig ved at byde på en rigtig god talekvalitet. Og der findes jo ret faktisk mennesker, der indimellem taler i deres mobiltelefon.

Der er ingen fysisk indgang til hovedtelefoner, så man skal forbinde sine hørepropper eller hovedtelefoner via Bluetooth. Det går helt automatisk, hvis man bruger det sæt Samsung Galaxy Buds hørepropper, der følger med i kassen sammen med Galaxy Fold. Under alle omstændigheder byder den foldbare mobil på et dynamisk lydbillede med masser af saft og kraft i alle frekvensområder.

Særdeles overraskende er det dog, at Samsung Galaxy Fold også er udstyret med to fremragende stereohøjttalere, der leverer en stærk lydoplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volumen så imponerende, at mobilen lyder bedre end mange af de billigere Bluetooth-højttalere, man kan købe for få hundrede kroner.

Kamera

Som udgangspunkt har Samsung Galaxy Fold samme kamera-opbygning som Galaxy S10+. Det vil sige med tre objektiver, som er henholdsvis en rigtig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en 52 mm tele. En god kombination af brændvidder, der er praktisk at fotografere med til hverdag.

Kamera-app’en har en række forskellige foto- og videoindstillinger, og i automatisk tilstand er brugerfladen ret renskuret med valg af brændvidde, filter og automatisk hjælp. I manuel tilstand kan man som sædvanlig justere ISO, fokuspunkter, hvidbalance og eksponeringskompensation. Men også kontrast og farvemætning samt manuelt skift mellem blænde f/1.5 og f/2.4. Det er derfor en stor fornøjelse at fotografere med Galaxy Fold. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvidbalance og fine farver.

Desuden har Galaxy Fold på grund af det specielle design ikke blot ét, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskærm finder vi et enkelt objektiv på 10 Mp, der tager glimrende billeder. På indersiden sidder der endnu et selfie-kamera – med to objektiver – så man også kan tage billeder af sig selv med bokeh-effekt.

De opgraderinger af video-funktionaliteten, som Galaxy Note 10+ var blevet udstyret med til lanceringen, må man til gengæld undvære med Galaxy Fold. Det samme gælder den fjerde Depth Vision Time-of-Flight-linse til at måle dybde.

solnedgang selfie makro
<
>
Galaxy Fold tager flotte billeder om aftenen, og kameraets AI genkendte selv dette motiv som en solnedgang. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Der er ikke meget ved en overdimensioneret, foldbar skærm, hvis ikke det store skærmareal bliver brugt til noget. Men dén opgave har Samsung løst på fornuftig vis ved at lade Galaxy Fold understøtte multitasking i forskellige udformninger. Man kan således have op til tre apps åbne på samme tid på den store skærm, ligesom man også kan vælge en enkelt app, som kan gøres til et svævende vindue (og tilmed minimeres til blot et ikon) og flyttes rundt på skærmen efter forgodtbefindende. Det hele fungerer overraskende godt, selvom det helt ærligt bliver lidt for meget af det gode med tre åbne apps ad gangen. Men med to åbne apps – f.eks. en browser samtidig med e-mail-indbakken – kommer Galaxy Fold virkelig til sin fulde ret.

 

Og selvom det selvfølgelig kræver en masse kræfter og energi at drive så stor en mobiltelefon med så mange funktioner, skærme og kameraer, så klarer Galaxy Fold sig mere end hæderligt på den front også.

Med 12 GB RAM, 512 GB indbygget lager (dog uden mulighed for at udvide yderligere ved hjælp af hukommelseskort) og en af de hurtigste Snapdragon-processorer, yder Samsung Galaxy Fold som en toptunet sportsvogn. Både brugerfladen, store apps og skiftet mellem de to skærme kører glidende og hurtigt, og vores benchmark-resultater bekræfter den subjektive oplevelse. Hvis det er tempo, det handler om, er der ingen reel forskel på Galaxy Fold og f.eks. Galaxy Note 10+. Den foldbare mobil er i øvrigt udstyret med et todelt batteri (så man undgår at den ene del af mobilen kommer til at veje uforholdsmæssigt meget mere end den anden) på i alt 4380 mAh, og det lader til at være alt rigeligt. Til trods for at vi har testet Galaxy Fold ret så intenst, var vi aldrig tæt på at løbe tør for strøm, og i vores hårdeste benchmark-test holdt mobilen strøm i næsten otte timer. Det er mere end godkendt!

 

Hvis man endelig skal kritisere Galaxy Fold for noget, må det være, at Samsung ikke har valgt at bruge Qualcomms helt nye Snapdragon 855+ processor til at drive telefonen. Og så er den heller ikke født med Android 10. Men der er jo også tale om en smartphone, der egentlig skulle have været i butikkerne for et halvt år siden, og det koster en lille smule på bundlinjen.

Konklusion

Apropos bundlinje, så kommer man nok ikke uden om at konstatere, at Samsung Galaxy Fold er meget, meget dyr! Næsten 16.000 kroner for en smartphone er så mange penge, at ikke engang Apple kan være med. Selv den allerdyreste udgave af iPhone 11 Pro Max koster “kun” 12.999 kroner, så man skal virkelig være glad for ideen om en foldbar mobilskærm (eller meget velhavende), hvis Galaxy Fold skal kunne friste.

Al den stund, at Samsung Galaxy Fold kommer et halvt år for sent på markedet og dermed på et par punkter (operativsystem, processor og kamera) ikke er helt fremme i bussen, kunne den koreanske elektronikgigant måske have overvejet at sætte prisen lidt ned. I stedet får man et sæt Samsung Galaxy Buds hørepropper og et kevlar-cover til telefonen med i prisen. Helt ærligt, Samsung, sælg os Galaxy Fold for 10.000 kroner, så skal vi nok selv købe et sæt ordentlige hørepropper!

Galaxy Fold liggende web
Batteriet i Samsung Galaxy Fold er todelt, og fordi det ene batteri vejer lidt mere end det andet, kan Galaxy Fold faktisk stå af sig selv, og man kan så bruge den liggende halvdel som tastatur. (Foto: Peter Gotschalk)

Og så til det helt store spørgsmål: Er en foldbar mobilskærm galt eller genialt?

Vi synes, at konceptet er genialt. Og Samsung skal have kæmpe ros for at have taget et vigtigt skridt i retning af at udvikle en helt ny formfaktor for mobile enheder. Men er koreanerne nået helt i mål med Galaxy Fold?

Nej, ikke rigtigt. 4:3-formatet er ikke optimalt, og selve skærmen er stadig for skrøbelig. I bund og grund virker Galaxy Fold, som den skal, men alligevel forekommer telefonen en smule ufærdig. Som en prototype for absolutte “first movers”.

Hvis det er dig, hvis du er en “first mover”, så skal du kraftigt overveje at investere i Samsung Galaxy Fold. For her er trods alt tale om virkelig ny teknologi. Men alle andre råder vi til at vente og se tiden an. Med meget stor sandsynlighed lancerer Samsung en ny Galaxy Fold 2 i begyndelsen af det nye år, og den vil formentlig være både slankere, lettere, mere elegant og mere robust end første skud på stammen. Og hvem ved, måske bliver den også en smule billigere.

Karakter
Samsung Galaxy Fold
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke