Foldbare mobiler er langt fra nogen storsællert, især på grund af tvivl om holdbarheden og den høje pris i forhold til ydeevnen. Af dem, der sælger, er det velkendte klaptelefonformat det mest populære, snarere end dem, der kan åbnes som en bog. Og af dem er det Samsungs, der sælger bedst. Vi var ikke helt tilfredse med forgængeren, Galaxy Z Flip 5, fordi kameraet og batteriet ikke levede op til forventningerne, og der var kun få apps, som understøttede den ekstra skærm.
Det ser ud til, at Samsung har lyttet, for de præsenterer dette års model som “en foldbar Galaxy S24“. Og på papiret ser det ud til, at de har ret, for den har både det samme kamera og den samme størrelse batteri. Men ifølge vores test er det en sandhed med modifikationer.
Udseende og konstruktion
Ved første og faktisk også andet øjekast ser den nye Flip præcis ud som sidste års model. Ikke at det nødvendigvis er en dårlig ting, for vi kan godt lide udseendet. Den er skrumpet en tiendedel millimeter i tykkelsen, men vejer det samme og har den samme størrelse skærm.
Men der er faktisk sket ændringer. Især har den (igen) fået et nyt hængsel, eller rettere to. Og nu ser Samsung ud til at have løst problemet. For den er lettere at folde sammen og har næsten helt elimineret den irriterende fold i skærmen.
Derudover har de nu også løst problemet med, at den er følsom over for støv og snavs. Den har nu en IP48-certificering, hvilket betyder “beskyttelse mod genstande på 1 mm”, ikke helt støvtæt, men næsten. Det betyder, at vi ikke længere er helt så bekymrede for, at mobilen skal tage skade ved daglig brug.
Skærmene
Skærmene er ikke blevet opgraderet, men det gør ikke noget, for billedkvaliteten på hovedskærmen er virkelig høj. 22:9-formatet er lidt usædvanligt, men kontrasten er selvfølgelig uendelig, og sortniveauet er perfekt.
Med HDR10+-understøttelse og høj lysstyrke (topper ved 2.600 nit) fungerer den fantastisk til at se film i toget. Den ydre skærm kunne dog godt have været lidt større og mere højopløst for at være mere anvendelig. Se bare, hvordan Motorola løste det med den fremragende Razr 50 Ultra.
Anvendelse
Det bringer os til sagens kerne, nemlig hvor nyttig den ekstra skærm er, når telefonen er foldet sammen. Du tror måske, at det bare er at køre en hvilken som helst app, men det er ikke tilfældet. Nu kan du faktisk kun køre 13 af Samsungs egne apps, f.eks. lommeregneren, vejret og SmartThings, hvilket er bedre end før.
Men for at køre alt andet skal man slå en eksperimentel funktion til i indstillingerne. Og selv da er listen meget kort. Google Maps, Beskeder, Netflix og YouTube. Det ville være rart at kunne køre f.eks. godkendelsesapps, sociale medier eller din egen fitness-app der.
Men skærmen giver nogle unikke fordele. For eksempel demonstrerede Samsung, hvordan du kan indstille din telefon til oversættelse. Den anden person kan se på din ydre skærm, mens du ser på din, og I ser begge samtalen på jeres eget sprog. Det er smart!
Hvorfor ikke spille Battleship med samme idé? Samsung har selvfølgelig også indbygget AI, hvor det er muligt, hvilket f.eks. betyder, at du kan få forslag til, hvordan du skal svare på en besked uden at skulle åbne din mobiltelefon. Men for at være ærlig er det nu altså hurtigt og ikke særligt besværligt.
Kamera
Hvad med Samsungs påstand om, at dette dybest set er en foldbar Galaxy S24? En åbenlys forskel er, at der faktisk slet ikke er nogen telelinse.
I stedet må man, bortset fra hovedkameraet, nøjes med en ultravidvinkel. Vi bruger zoom mere end vidvinkel, så det er en indlysende ulempe. Og vidvinklen er heller ikke så god som på Galaxy S24.
I stedet er det hovedkameraet, der får al opmærksomheden. Den tidligere model havde et håbløst forældet hovedkamera på 12 Mp, men det er nu heldigvis blevet erstattet med et 50 megapixel-kamera, der ser ud til at matche S24.
Det er en kendt model i Samsung-familien og er et meget kompetent kamera, der er finpudset med AI-funktioner for at tage bedre billeder, end du selv kan gøre. Uanset om du fotograferer i svagt lys eller stresser det med HDR-situationer, leverer det varen. Men man kan se, at det er ved at være oppe i årene, og Xiaomi 14 Ultra har f.eks. overhalet Samsung i billedkvalitet.
Partytricket med Galaxy Z Flip er dog, at man kan bruge den ydre skærm som søger og dermed tage selfies med hovedkameraet, som slår næsten alle andre selfiekameraer. Inklusive det indbyggede, som ikke imponerer meget.
Ydelsen
Holder påstanden om, at Flip 6 også er lige så hurtig som Galaxy S24? Ja, hvis man sammenligner med den amerikanske model, og det er i hvert fald der, påstanden kommer fra. Men S24 i Europa har Samsungs Exynos-processor, og den er faktisk langsommere end Snapdragon i Flip 6. Så den er faktisk hurtigere!
I mange tilfælde er ydelsen tættere på S24 Ultra. Det er med andre ord en topmobil med hensyn til ydeevne og derfor en fremragende model til mobilspil. Det, der dog gør os lidt bekymrede, er, at AI-ydelsen på alle Samsungs modeller faktisk ikke er helt i top. Hvilket er overraskende, når det stort set er det eneste, Samsung taler om i disse dage.
Men så var der det med batterilevetiden. Ja, de større batterier har gjort underværker og forbedret den med 27 procent, hvilket betyder, at den nu har samme batterilevetid som mange konkurrenter, der ikke kan foldes.
Konklusion
Hvad med Samsungs påstand om, at Flip 6 dybest set er en foldbar Galaxy S24? Tja, den har ikke noget telefoto-kamera, og det synes vi er en skam. Men ellers er der noget om snakken. Den er faktisk endnu hurtigere og har nu næsten lige så god batterilevetid.
Det, der tidligere har fået os til at tøve over for foldemobiler, har været kompromiser med holdbarhed og ydeevne. Men Flip 6 er nu så god, at vi godt kunne finde på at overveje den, især om sommeren, når den passer i forlommen på dine shorts.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer