TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Sony Xperia 10 Plus

Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Af / 10/04/2019 - 10:00
Sony Xperia 10 Plus

Home mener

  • Smal trods stor skærm, god skærm, okay kamera.
  • Ingen trådløs opladning, middelmådig batterilevetid, lav ydelse.

Sonys gamle modelnavne XA og XZ forsvinder og erstattes af kun tal. Den kommende Xperia 1 er efterfølger til topmodellerne i XZ-serien, mens Sony Xperia 10 og 10 Plus er mellemklassemodeller ligesom XA-serien.

Xperia 10 er klart mindre og lettere end 10 Plus, med en mindre skærm og lavere batterikapacitet. Mærkeligt nok har den også har en mindre processor, og zoomkameraet er erstattet af en dybdesensor. Der er altså større forskel på dem, end man lige skulle tror, især hvis man tager den beskedne prisforskel i betragtning. Vi har derfor valgt at teste Plus-modellen, som vi mener giver mere værdi for pengene.

Udseende og konstruktion

Sony Xperia 10 Plus er en af de længste telefoner, vi har set, men også en af de smalleste i forhold til længden. Ideen er, at selv om man har en stor skærm, behøver den ikke at være så bred, at den er svær at holde i hånden.

Bagsiden virker lidt plasticagtig i forhold til de fleste nye mobiler, også i mellemklassen, hvor man nu bruger glas og metal. Men i det mindste ser den stilren ud, da man stadig har fingeraftrykslæseren på siden af telefonen.

Xperia 10 Plus fås i marineblå, sort, sølv eller guld.

Annonce

Skærm

Det mest opsigtsvækkende ved mobilen er den usædvanlig lange, smalle skærm. Hvor andre producenter før har eksperimenteret med 18:9 eller mere, er Sony de første til at gå hele vejen med 21:9-formatet, som vi kender fra biograferne. Til at se film på er det ikke helt dumt, da en pæn del af Netflix’ udbud er filmet i det format. Dermed kan man udnytte skærmstørrelsen maksimalt og slipper for sorte kanter.

Fordi man kan se mere af websider og sociale medier, slipper man også for at bladre så meget. Derimod er det ikke alle apps, der understøtter formatet, og så virker det lidt som spild at have så meget skærm, der ikke bruges.

Selv om Sony klynger sig til IPS-paneler, er det uden tvivl et af de bedre. De benytter sig af en række tricks fra deres TV-division for at tilbyde så god farvegengivelse og kontrast som muligt. Skærmen er dog ikke lysstærk nok til HDR, og den har ikke samme sortniveau som et OLED-panel.

Kameraer

Hvor den almindelige Xperia 10 kun har et 13 megapixel vidvinkelobjektiv med lystyrke f/2.0, har Xperia 10 Plus både en mere lysstærk 12 megapixel vidvinkel med f/1.75 og et 8 megapixel teleobjektiv med f/2.4. Muligheden for at komme tættere på motivet med 2x zoom er alene prisforskellen mellem modellerne værd. Partytricket er, at man både kan tage stillbilleder og film i samme 21:9-format som skærmen.

Xperia 10 Plus navy camXpld 53252
Med et ekstra teleobjektiv kommer man dobbelt så tæt på motivet. Foto: Sony Mobile

Kameraet opfører sig omtrent, som man kan forvente i prisklassen. Under ideelle forhold tager det billeder, som de fleste nok vil være tilfredse med. Det har dog en tendens til at overeksponere, og HDR-funktionen har svært ved at gengive mørke og lyse områder samtidig. Desuden er det ofte irriterende langsomt, når man prøver at fange en situation. Derimod er det over gennemsnittet, hvad angår billeder i lavt lys, og slår afgjort lillebror på det område.

Lyd

Højttalerne på Xperia 10 er placeret i bunden. Det kan være et problem, når man ser film eller spiller spil, fordi man let kan spærre for dem med hånden. Men når man ellers kan høre lyden, er kvaliteten god. Endnu bedre bliver det med hovedtelefoner, da Xperia 10 understøtter højopløst lyd, og Sony har valgt at beholde hovedtelefonstikket. Hvis man kører trådløst, understøttes LDAC for bedre lydkvalitet.

I brug

Af en eller anden grund har Sony valgt at indfælde knapperne på siden, hvilket gør dem svære at finde med fingeren. Da de også er anderledes placeret end på mange andre telefoner, famler man ofte i blinde. Selv om det er lettere at nå hen over den smallere skærm, er det umuligt at nå både bunden og toppen af skærmen uden at skifte greb. Man kan dog reducere brugerfladen, så det bliver lettere at nå, og at der er genveje på siden til de mest almindelige apps.

Men den store skærm gør det mere anvendeligt end ellers, at man kan have to apps på skærmen samtidig. F.eks. både e-mail- og chat-program. En Sony-specifik genvej på ikonet for kompatible apps gør det endda meget let at bruge.

xperia 10 plus split screen 53253
Browseren og YouTube kan uden problemer være på skærmen samtidig.

Ydelse

Ærgerligt nok er Xperia 10 udstyret med en gammel, svagelig processor. Selv om 10 Plus har en opdateret variant, der præsterer 30 procent bedre, er den stadig intet match for konkurrenterne i prisklassen. Samsung Galaxy A7 er mærkbart hurtigere, og Nokia 8.1 væsentlig hurtigere. Og det er ikke kun i syntetiske test – telefonen føles også langsom i brug.

Endnu værre er det, at batteriet ikke holder specielt længe, hvilket er dårligt for en telefon, der er lavet til at se film med. Derfor får man ofte brug for at klatlade den, og så er det synd, at den ikke understøtter trådløs opladning.

Konklusion

Sony Xperia 10 Plus er en underlig fugl i mellemsegmentet. Den har en usædvanlig stor skærm, men i et meget langt, smalt format. Det kan være godt for dem, der ellers har svært ved at holde om store smartphones. Den aflange skærm har fin billedkvalitet, er god at se film på og har plads til mere af websites. Derimod er ydelsen ikke specielt god, og batteriet løber hurtigt tør.

Man får bedre ydelse for de samme penge med Nokia 8.1 og Samsung Galaxy A7. Med Xperia 10 Plus får man på den anden side et teleobjektiv til kameraet, og den tager bedre billeder i svagt lys. Hvis man overvejer lillebror Xperia 10, så synes vi, at man får mere for pengene med Plus-versionen.

Karakter
Sony Xperia 10 Plus
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke