TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dreame X40 Ultra

Nem og hurtig – men ikke altid for klog

Ny og teknisk begavet er ikke altid bedre. Dreames nye X40 Ultra er fuld af forbedringer, men støvsugerrobotten er samtidig blevet dummere end sine forgængere.

Af / 23/05/2024 - 08:50
Dreame X40 Ultra

Home mener

  • Forbedret passering af forhøjninger. Hurtig skanning og skitsering af kort. Mange tilpasninger i app’en.
  • Tidligere registrerede forhindringer bliver 'glemt'. Besværlig indstilling af no-go-zoner. Funktioner med fejebørste og mopper virker ikke altid.

Jeg har før testet robotter fra Dreame. Både Dreame L10 og Dreame L20 vakte begejstring. Dreames nye flagskib, støvsugerrobotten X40 Ultra, kan endnu mere end forgængerne. Alt andet ville også være mærkeligt.

På flere måder gør Dreame X40 Ultra også tingene bedre. Robotten er blevet hurtigere til opgaverne og mere selvkørende i forhold til selvrens og dosering. App’en har også fået et væld af muligheder og indstillinger.

Batterikapaciteten er den samme som Dreame L20, men sugestyrken er gået fra 7.000 til 12.000, målt i Pa (Pascal).

Nem opsætning er et af Dreames glansnumre, som jeg også oplevede med Dreame L10 og Dreame L20. Skan QR-koden under robottens låg, som kan vippes op. App’en Dreamehome hentes automatisk. Tilføj Dreame X40 Ultra og forbind den med dit Wi-Fi. Kun 2,4 GHz er understøttet.

Overvej placeringen, inden du tager robotten i brug. Dreame X40 Ultra skal have 1,5 meter plads foran standeren, så robotten kan vende og dreje, når den kører ud på en opgave eller returnerer.

Annonce
Dreame indre
Dreame X40 Ultra har et enkelt indre i logisk design. (Foto: Natasja Broström)

Hæld rent vand i den lyse plastbeholder, og placer de to beholdere i toppen af basestationen. Ligesom forgængerne har beholderne forskellige farver og passer i forhold til hinanden, så du ikke kan placere dem forkert. Den lyse er til rent vand, og den mørke til snavset vand.

Beholdernes kapacitet er ikke øget i forhold til Dreame L20, men er stadig på omkring 4 liter. Til gengæld skal du ikke selv hælde rengøringsmiddel på hver gang eller placere en medfølgende beholder med rengøringsmiddel. Med Dreame X40 Ultra klikker du standerens frontdæksel af. Inde bagved, i venstre side, sidder en beholder. Træk beholderen ud, vip det runde låg op og hæld rengøringsmidlet i.

Læs også Evig medvind på cykelstien - her er den bedste elcykel Her tester vi fire elcykler, der er bygget fra bunden for at give dig optimal elektrisk fremdrift på cykelstien samt smidig digital betjening.

Den medfølgende flaske er på 200 ml. Skruelåget har en fin detalje: en lille hældetud. Da flasken, modsat tidligere Dreame-modeller, ikke skal have en speciel udformning, bør det være nemt at finde og købe ny forsyning. Forvent en pris på 125 kroner plus forsendelse for 500 ml. Dreame rengøringsmiddel.

Støvsugerposen, som er præinstalleret i standerens kammer, rummer 3,2 liter. Ifølge Dreame vil posen forventeligt være fuld efter 75 dages brug af X40 Ultra og skal skiftes til en ny. Vi har endnu ikke fået oplyst fra Dreame, hvad nye poser koster.

Første kortlægning

Dreame X40 Ultra ‘vågner’ med samme melodi som forgængerne. Melodien, når du slukker, er også den samme som med Dreame L10 og Dreame L20.

Dreame app kort
App’en tegner et kort over hjemmet, der bruges til navigering og ruminddelt rengøring. (Foto: iOS).

I bunden af app’en findes to ikoner for enheden og brugeren. Det første er en ‘hjem’-knap, som sender dig retur til forsiden. Brug sidstnævnte til at indstille alt fra sprog, deling af Dreame X40 Ultra med andre og stemmekontrol. Dreame understøtter Amazon Alexa, Google Home og Siri. Jeg fik aldrig Siri til at virke. Kommandoerne tilføjes i Dreamehome, men dukkede aldrig op i app’ens liste. Til gengæld understøtter app’en alle nordiske sprog (tekst).

Robottens første opgave er at optegne omgivelserne. Åbn enheden inde fra app’ens forside. Kortlægning og redigering af kort foregår via de to ikoner af en plantegning plus et øje eller en lille pen.

Dreame app fotos
Dreames app sender gerne fotos om, hvad den finder på sin vej. Nogle forslag, såsom en badevægt i stuen, er dog lidt ved siden af. (Foto: iOS)

Dreame X40 Ultra er markant hurtigere end sine forgængere. Mine stuer på 60 kvadratmeter var groft skitseret inde i app’en på få minutter.

Men måske hastværk er lastværk, for kortlægningen var ikke altid var lige effektiv. Det endelige kort tog længere tid at færdiggøre. Fra tid til anden tog Dreame X40 Ultra nogle sære omveje, som forlængede arbejdstiden.

Under første kortlægning nægtede robotten at køre ind i mit soveværelse og ud i mit køkken. Jeg mistænker mine dørtrin på 2-3 centimeter i højden, som Dreame X40 Ultra virkelig ikke kan lide. Jeg snød ved at fortælle app’en, at mit hjem er i flere etager. Det er det ikke, men det var den eneste måde, hvorpå jeg kunne flytte robotten fra rum til rum for at optegne og gemme flere kort. Bagefter blev kortene lagt sammen inde i app’en.

En anden irriterende ting er, at Dreame X40 Ultra kan finde på at banke ind i ting, som robottens frontkamera og Lidar-sensoren på toppen af robottens låg én gang har registeret. I dette tilfælde en standerlampe.

Fintegning og daglig rengøring

Som nævnt kan du finjustere kortlægningen af dit hjem. Klik på kortet, som Dreame X40 Ultra har tegnet. Du kan skifte navnet på et rum eller et område, men ikke navngive dem frit. Her må du nøjes med Dreames forslag. Under kortet vælger du mellem rengøring af rum, hele hjemmet eller zoner. Måske skal robotten undlade at rengøre nær kæledyrets soveplads eller køre uden om et sted, hvor børnene har hældt legetøj ud på gulvet. Det virker generelt fint.

Dreame genkender forskellige underlag. Jeg ville rengøre stuens gulve, men ikke stuens gulvtæppe. Med fingeren prøvede jeg på kortet at gøre tæppet til no-go zone, men kunne kun ramme rummets ikon. Via et rums ikon ændrer du indstillinger for hele rummet. Jeg ville kun markere et bestemt område til en bestemt opgave, men måtte opgive.

App’en giver mulighed for 32 graders fugtighed i mopperne, fra let fugtig til våd. Dreame X40 Ultra kan moppe, støvsuge eller begge dele på samme tid. Skal mopperne ikke på arbejde, klikker robotten de to mopper af og efterlader dem i standerens bund.

Dreame spande
Dreame fastholder designet med beholdere i to farver. Det er logisk, og materialet virker solidt. (Foto: Natasja Broström)

Sugekraften kan gå fra stille til maksimal, og det kan høres. Eller rettere, det kan det ikke. På laveste effekt triller Dreame X40 Ultra nærmest lydløst rundt. Jeg sad i sofaen og blev ikke generet af lyden fra robotten. Skruede jeg op for suget, steg lydstyrken. Til gengæld blev stuens sisaltæppe også synligt renere, da nullermænd forsvandt fra tæppets små hulninger.

For sjov satte jeg kameraet til og kunne udefra se mig selv arbejde med en bærbar i sofaen. Kameraet fotograferer også forhindringer, som brugeren får vist i app’en og kan godkende. For eksempel om et bordben vitterligt er et bordben. Dreame X40 Ultra registrerer kanter og løfter mopperne 1,05 cm for at undgå at sætte fugtige slæbespor. Nogle gange skulle X40 Ultra gøre flere forsøg, før robotten kom hen over min tæppekant på cirka 0,5 cm. Dog uden fugtige slæbespor.

Dreame X40 Ultra kan maksimalt forcere 2,2 cm høje forhindringer, hvilket er 2 mm højere end forgængerne. I hele testperioden lå X40 Ultra dog i konstant krig med mine gamle 2-3 cm høje trædørtrin.

Særlige indstillinger

Dreame X40 Ultra har fået nye features. Blandt andet kan fejebørsten i siden skydes ud på en slags arm, som Dreame kalder SideReach. Børsten skød ud, når robotten var i mit køkken og skulle dreje 45 grader i et hjørne.

Til gengæld så jeg intet til børstens ‘arm’ på stuens sisal-gulvtæppe, uanset hvilken sugestyrke jeg valgte. Børsten var også passiv, og alt arbejdet med at opsamle snavs blev overladt til robottens valse på undersiden. Dreame X40 Ultra kan, lige som med L20 Ultra, svinge en moppe ud til siden for at nå ind under for eksempel et møbel. Dreame kalder det MopExtend.

Læs også Grillens schweizerkniv En elektrisk grill, som bliver rigtig varm, og hvor du kan bruge halvdelen af grillen til at lave mad på andre måder. Perfekt til altanen?

Hverken den fleksible børste eller moppe gjorde et ordentligt stykke arbejde på mine klinker foran pejsen. Efterfølgende valgte Dreames robot at ignorere området og viste på kortet, at pejs og klinker nu var blevet til en sofa. Konkurrenten Roborock S8 MaxV Ultra har samme motoriserede sidebørste, og her virkede det. Det fine smulder, der kan samle sig på min pejs’ klinker, blev fejet med og forsvandt.

Vedligehold og opladning

Dreames mopper vaskes i 70 grader varmt vand. Det skal forhindre, at stædigt snavs hober sig op i moppernes luv og giver lugtgener. Jeg oplevede ingen lugte i de par uger, jeg testede Dreame X40 Ultra. Det varme vand kommer ikke rengøringen til gavn, men er udelukkende for at give hygiejniske mopper.

Bagefter skal mopperne tørres, og det larmer næsten lige så meget, som når robottens skidtbeholder bliver tømt ind i standerens støvpose. Du kan afbryde moppetørringen for at spare strøm. Dreame X40 Ultra lader op på bestemte tidspunkter af døgnet, hvor din strøm er billigere. Forvent, at opladningen af robotten tager 4,5 timer, omkring 270 minutter.

Støvposen kan ifølge Dreame rumme op til 75 dages indsamlet snavs. Tallet er selvfølgelig afhængigt af, hvor beskidt hjemmet er.

Konklusion

Dreame X40 Ultra gør mange ting rigtig godt. Den suger, fejer og rengør på stort set alle de måder, du kan komme i tanke om. Designet er diskret, og den er let at holde ren med en klud.

På bagsiden sidder en praktisk tænd/sluk-knap, hvis Dreame X40 Ultra ikke skal bruges i længere tid.

Robotten arbejder i bestemte zoner, undgår kæledyr (eller optager en video med dem, hvis du vil have det). I app’en kan du indstille alt fra rengøring i tværgående eller langsgående baner til opladning på bestemte tidspunkter.

Dreame udstyr
Ud over børsten får du ikke meget nyt med i æsken i forhold til tidligere Dreame-modeller. (Foto: Natasja Broström)

De mange smarte muligheder kan dog ikke skjule, at Dreame X40 Ultra ikke er blevet mere intelligent end sine forgængerne. Tværtimod oplevede jeg, at Dreame X40 Ultra havde svært ved at ‘huske’ omgivelserne. Dørtrin, som robotten tidligere havde forceret, blev nogle gange senere et problem.

Generelt er kortoptegningen blevet ringere end med L10 Ultra og L20 Ultra. Min spisestue havde pludselig to spiseborde. Ingen af dem blev placeret på 2D- og 3D-kortet, hvor mit eneste spisebord står i den virkelige verden.

Dreame X40 Ultra er selvkørende, når det gælder dosering, rens af mopper, tømning og vedligehold. Den har mange detaljerede indstillinger og arbejder stort set på egen hånd. Medmindre den støder på et dørtrin af en vis højde.

Karakter
Dreame X40 Ultra
High End

Også i denne test:

Roborock S8 MaxV Ultra

Et kraftværk på gulvet

Roborocks nye flagskibsmodel kan ikke bryste sig af et stilfuldt design. Til gengæld er S8 MaxV Ultra lydig og effektiv.

Effektiv rengøring med få svinkeærinder. Har få problemer med dørtrin. Nem og intuitiv app. God stemmestyring.
Larmer en del i brug. Designet virker billigt, og beholdere har kanter, hvor snavs kan sætte sig.
Læs hele testen
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer