Hvor mange gange har du ikke set et støvfnug i et hjørne eller lidt snavs fra fodtøjet i entreen, men ikke støvsuget det op med det samme? Det er virkelig irriterende at skulle tage støvsugeren ud af skabet, trække ledningen ud og sætte den i, hive og flå i en genstridig støvsugerslange og så pakke hele menageriet sammen når man er færdig. Nej, det må vente til den ugentlige rengøring.
Når det så er tid til den ugentlige rengøring, skal man slæbe rundt på den tunge støvsuger, som med garanti vil hænge fast i noget, så man skal stå og trække i slangen. Og man skal skifte stik til ledningen, når man bevæger sig gennem rummene. For slet ikke at tale om, at man nemt snubler over den elendige ledning. Og universalmundstykket er heller ikke særlig effektivt på tæpper. For slet ikke at tale om at få hår af møblerne, hvis man har kæledyr.
Fordelen ved ledningsfri støvsugere
Det mest revolutionerende ved at begynde at bruge en stangstøvsuger er, at man opdager hvor hurtigt og nemt det er at hive den frem for at fjerne snavset i entreen. Eller når du opdager, at dine stole er dækket af kattehår, få minutter før dine gæster ankommer. Støvsugeren står på et stativ i et hjørne eller er let tilgængelig i et skab. Bare tag den, tryk på knappen, sug og sæt den tilbage i opladeren. Det, vi opdagede under testen, var, at vi støvsugede meget oftere, men i kortere perioder, hvilket betød, at støvsugningen ikke længere var en stor og træls opgave.
Den anden åbenbaring er, hvor meget nemmere det er at støvsuge uden ledning. Det er ikke noget problem at sno sig rundt om stolene ved spisebordet, fjerne lidt støv på gardinstangen og slutte af med at suge de krummer ud, som er faldet ned på siden af komfuret. Mange af maskinerne har rigtig gode redskaber til forskellige situationer. Selv det almindelige gulvmundstykke er blevet højteknologisk med lys, der skinner langs gulvet og afslører selv den mindste støvpartikel.
Ulempen ved ledningsfri støvsugere
De støvsugere, vi tester her, er faktisk designet til netop den slags lejlighedsvise rengøringsopgaver, vi beskrev ovenfor. Forsøg på hovedrengøring med en ledningsfri støvsuger ender ofte i frustration. Dels fordi de ikke har særlig lang batteritid, hvis du kører med normal sugestyrke og bor i et hus eller en stor lejlighed. Her kan du glemme at gøre alt rent, før du skal sætte den til opladning. Og dels fordi opladningen tager flere timer.
Du skal også være opmærksom på, at man går og bærer motorenheden i stedet for bare en slange. Afhængigt af hvor veltrænet man er, kan det faktisk blive ret trættende i armen efter et stykke tid. Undtagelsen i denne test er Miele, hvis Triflex-koncept betyder, at man kan placere motoren i bunden af skaftet i stedet. Det er meget smart! Det giver også et lavere tyngdepunkt, så man kan stille støvsugeren fra sig i stedet for at skulle sætte den på gulvet.
Et andet problem er, at de alle er poseløse, hvilket betyder, at støvet ender i en beholder, som skal tømmes. Selv om producenterne siger, at det er nemt, er det uundgåeligt, at der kommer noget støv, når man tømmer beholderen. Ikke egnet til folk med støvallergi. Og på flere modeller har støvfnug og hår en tendens til at sætte sig fast, så man er nødt til at skrabe dem ud af beholderen. Ikke noget for svage sjæle. Undtagelsen var Samsung, hvis Clean Station suger støvet ud i en normal støvsugerpose. Praktisk, men dyrt.
Generelt er man nødt til at åbne støvsugeren for at tømme den for støv og rense filteret med jævne mellemrum. Det er faktisk betydeligt mere besværligt end bare at løfte låget og tage en støvsugerpose ud. Især hvis man ikke ser så godt, ikke har så mange kræfter i fingrene eller har problemer med finmotorikken.
Under testen lagde vi også mærke til, at næsten alle producenter er holdt op med at sende instruktioner med. Det er typisk bare en folder med hundredvis af billeder, pile og krydser, som man skal forsøge at forstå. Meget frustrerende. Et tip er, at de alle havde instruktionsbøger med rigtige ord i, som kunne downloades fra deres respektive hjemmesider.
Sådan vælger du den rigtige stangstøvsuger
Hvis du har mod på at klare rengøringen med en stangstøvsuger, skal du se nøje på batteritiden. Og ikke bare på “op til xx minutter”. Det er typisk oplyst ved svageste sugestyrke. Og hvis du så stadig har mod på det, så kig på opladningstiden, for den kan variere med flere timer. Prøv også at gå rundt i 15 minutter med noget, der vejer tre kilo i hånden, og se, hvor træt du bliver, og om det er noget, der fungerer at gøre regelmæssigt.
Tænk over, hvilken type rengøring du har tænkt dig at udføre med støvsugeren. Nogle har kun et universalmundstykke til gulvet, som ikke er så effektivt på tæpper som dem, der har et særligt børstemundstykke til det. Andre har tilbehør til også at moppe gulvet. Afhængigt af hvor god den løsning er, kan maskinen måske erstatte moppen, hvis du ofte vådmopper gulvene.
Endelig er det ikke alle maskiner, der er lavet til kæledyrsejere. At få hunde eller katte-hår væk fra tæpper og polstrede møbler er kun halvdelen af problemet. Det andet er, hvis de sætter sig fast i mundstykkerne, og man skal bruge 15 minutter på at trække hårene ud. Vi har været ekstra opmærksomme på det i testen, så læs videre for at finde ud af, hvilken model der passer til dine behov.
Dyson gen5detect Absolute
Nem højteknologisk rengøring med laser
Dyson fortsætter med at imponere med teknologi, men har også sine svagheder.
Electrolux Hygienic 800
Snublende tæt på et pletskud
Kunne have været det bedste køb, hvis det nødvendige tilbehør havde været inkluderet.
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Genial konstruktion men besværlig håndtering
På papiret ser det hele meget lovende ud, men i praksis holder den ikke, hvad der bliver lovet.
Philips Aqua Plus XC8057
Smarte og funktionelle løsninger
For en gangs skyld en brugervenlig vådmoppestøvsuger, der virker.
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Støvallergikerens bedste ven
Endelig en stangstøvsuger, hvor støvet kan samles i en pose, som du kan smide væk.