Har du også gået rundt og overvejet at købe en robotplæneklipper, men droppet det, fordi det bare virkede alt for besværligt med en kanttråd, der skulle graves ned, og som du garanteret ville skære over med en spade eller vertikalskærer igen og igen?
Så var det godt, du ventede, for i dette forår er det nærmest væltet ud på markedet med GPS-styrede robotplæneklippere, hvor kanttråden er en saga blot. De nye robotter kortlægger din have ved hjælp af GPS, LiDAR og indbyggede kameraer – nogle af dem bruger endda AI til at holde styr på detaljerne.
Velkommen til dit nye, meget nemmere og sjovere liv som haveejer.
Ikke for alle haver
Hvis robotterne skal kunne navigere efter signaler fra rummet kræver det dog, at der skal være frit udsyn til satellitterne. Så hvis din have ligner en æblelund, er fuld af skyggende træer, eller hvis der er mange høje bygninger omkring den, er en robotplæneklipper uden kanttråd måske ikke den bedste løsning for dig.
Er du i tvivl om, hvorvidt din have er egnet til en plæneklipperrobot, der fungerer uden kanttråd, har flere producenter professionelle installatører tilknyttet, som kan rådgive dig, inden du foretager investeringen.
Nemmere liv som haveejer
Robotterne uden kanttråd gør vitterligt livet som robotplæneklipper-ejer mange gange nemmere. For vælger du at udvide plænen med et par kvadratmeter eller anlægge et nyt bed, skal du bare åbne app’en på mobilen og fortælle robotten, at nu er der altså ændringer, den skal tage højde for. Med kanttråd ville du være nødt til at lave en ny kabelføring.
Okay, træerne (eller græsset) vokser ikke helt ind i himlen. I de fleste haver skal du stadig gå plænens kanter igennem med en trimmer, for robotterne kræver typisk en sikkerhedsafstand på mindst 15 centimeter til stensætninger, dybe bede og hvad du nu ellers har i haven.
Derfor anbefaler samtlige af de robot-installatører og haveeksperter, som har bidraget med deres viden til denne test også, at man tilpasser sin have til robotten og ikke omvendt. I stedet for at have grus eller en form for kant som afgrænsning til plænen, bør man anlægge fliser i samme højde som plænen, for så kan robotten køre på dem, og du slipper for at trimme kanterne.
Overvejer du at købe en robotplæneklipper uden kanttråd, skal du være opmærksom på, at der er stor forskel på, hvor store haver de er beregnet til. Vi er endnu så tidligt i den nye æra, at vi i denne test har været nødt til at medtage robotter i meget forskellige størrelser; de er dimensioneret til at dække haver fra 800 kvadratmeter (Segway) og helt op til 3.200 kvadratmeter (Husqvarna).
Det afspejles sig både i prisen og i robotternes størrelse og manøvredygtighed, og derfor sammenligner vi dem heller ikke på, hvor smalle havegange eller snirklede hjørner af haven, de kan dække.
Nærmest familiemedlemmer
Det er nemt at udvikle et personligt forhold til en plæneklipperrobot, fordi dens bidrag til pasningen er haven er så stort.
Hopper man ind i en Facebookgruppe for robotplæneklipperejere – og den slags grupper findes der faktisk en hel del af – opdager man, at mange mennesker har givet deres robot et navn.
Og ikke nok med det. Nogle køber også særlige klistermærker til dem, så de for eksempel får øjne eller øjenvipper. Den mest populære i Husqvarnas klistermærkeshop er mariehønen.
“Robert passer haven, mens vi tager på ferie,” siger man til naboen med et skævt smil, inden man tager på en lang ferie uden at frygte, at haven bliver til en jungle, mens man er væk. Robotten holder styr på græsstråene, og derfor køber du ikke bare en maskine, men frihed.
Ingen pindsvin kom til skade i denne test
Mange har hørt blodige historier om pindsvin, der er blevet molesteret af en robotplæneklipper i nattens mulm og mørke. Og da de færreste har lyst til at vågne op til et findelt pindsvin på plænen, har robotplæneklipperne fået et – til dels ufortjent – dårligt ry.
I 2021 udførte den danske forsker, Sophie Lund Rasmussen, som i folkemunde går under navnet Doktor Pindsvin, et forskningsprojekt, hvor hun undersøgte, hvorvidt 18 forskellige robotplæneklippere var til fare for pindsvin. Hun konkluderede, at de fleste plæneklippere vendte om og skiftede retning, når de stødte ind i et pindsvin.
Og blandt de robotter, som fortsatte med at køre, så pindsvinet kom ind under maskinen, var dyret ikke i fare, hvis robotten kørte med fleksible blade. Altså små knivblade, som folder sig sammen, når de støder mod noget, der hverken er græs eller en lille kvist. Alle robotterne i denne test har den type blade og er derfor som udgangspunkt pindsvinesikre.
Men det bør nævnes, at alle de producenter, vi har talt med, anbefaler, at man klipper græsset i dagtimerne, hvor pindsvinene og andre nataktive dyr ligger og sover.
Sådan testede vi
Robotterne er blevet testet i løbet af foråret på forskellige plæner.
Tre af robotterne er blevet installeret af producenternes professionelle installatører, mens de to sidste ankom i en papkasse og er installeret af journalisten bag denne test. Vi har fulgt producenternes og installatørernes råd i forhold til klippecyklus.
De er alle blevet sat ud på græsplæner, som trængte til at blive klippet, nogle mere end andre, og vi har sat klippehøjden højt og derefter sænket den gradvist for at give robotterne mulighed for at arbejde sig frem mod en jævn, kort klipning. Ved afslutningen af testen har vi set på, om plænen fremstår jævnt og ensartet klippet.
Robotplæneklipperne er alle udstyret med apps, og her tester vi brugervenligheden og funktionaliteterne.
Ecoflow Blade
Mere kvik end køn
Minimalistisk Turbo Terminator får hurtigt styr på plænen
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
Til den helt store have
Husqvarnas bud på en robotplæneklipper er en golfbane værdig
Segway Navimow H800E
Lydløs og terrængående
Segway Navimow med Vision Fence er (næsten) alt, hvad man kan ønske sig af en robotplæneklipper.
Ecovacs Goat G1
Kvarterets pæneste haverobot
Ecovacs har kælet noget mere for designet end konkurrenterne.
Stiga A 1500
Plænens gule ven
Stiga leverer en solid og gennemtestet robotplæneklipper, som gør det, den skal.
Først er de meget dyrere og oveni skal der betales et ABB for at kunne bruge dem.
Så reelt endnu både dyrere og med faste betalinger i hele leve tiden.
Og derfor alt for dyre uanset om de benyttes eller står stille, parkeret.
Så meget langt fra at være konkurrence dygtige. Som afløsere.
Hej Erik
Tak for din kommentar. For de fleste vil argumenterne for at skifte til en robot uden kanttråd næppe være økonomisk. De fleste vil nok vælge at skifte, fordi de er trætte af tråden, som man let kommer til at grave over, eller som ikke ret nemt lader sig justere.
I løbet af researchperioden har jeg desuden talt med mange haveejere, som slet ikke har købt en robotplæneklipper, fordi de ikke ville bøvle med en kanttråd, men som nu overvejer det seriøst.
Mit gæt er, at begge typer robotter vil være på markedet i en hel del år.
Bedste hilsner
Pernille Redder
Stiga har gratis lifetime data…
Opdater lige testen.
Husqvarna 430X er ds udstyret med radar til undgåelse af genstande på plænen. Hvis det er slået til i menuen, kører den fint udenom, uden at støde ind i genstanden.