Dyson er en legendarisk støvsugerproducent, der siden 90’erne har promoveret poseløse støvsugere for at undgå at miste sugeevne, når støv tilstopper støvsugerposerne. Vi har sikkert alle set disse opretstående støvsugere på TV og i film, men det er først for nogle år siden, at de blev etableret her i landet. De har tidligere forsøgt sig med robotstøvsugere, men uden den store succes. Nu hævder de imidlertid, at de har knækket koden og satser massivt på Dyson 360 Vis Nav.
Design og konstruktion
En af de mærkbare nyskabelser, og der hvor 360 Vis Nav adskiller sig synligt fra konkurrenterne, er ved at støvsugeren er halvmåneformet i stedet for rund. Det betyder, at den kan have en børste foran, som kan nå ind i hjørnerne. På siderne er der to kraftige rillede hjul, som skal give trækkraft og “vejgreb” til at komme over dørtrin og tæppekanter.
Hvor mange konkurrenter nu bruger LiDAR – “lysradar” – til at måle rummet og se forhindringer, bruger Dyson et 360-graders kamera på toppen. Den har også i alt 26 sensorer, som hjælper den med at forstå sine omgivelser. Indeni er der en specialudviklet motor, som Dyson siger giver den mere sugekraft end nogen konkurrent. Og for at bestemme, hvor meget den skal klø på, har den en Piezo-sensor, der måler mængden af partikler, ligesom i Dyson V15 detect Absolute.
Robotten leveres også med en ladestation, der er så enkel, som den kan blive. Den har blot to eksponerede elektroder, som robotten kører hen til, når den er tørstig efter strøm. Du får ikke automatisk støvfjernelse, som ellers er standard i denne prisklasse. For at hjælpe kameraet med at bestemme, hvor ladestationen er, har den lilla station to tydelige grafiske mønstre. Ja, du læste rigtigt, lige som robotten er stationen lilla. Robotten har også detaljer i rød og guld, en farvekombination, vi vist aldrig tidligere har set i et skandinavisk hjem. Det er noget, man har lyst til at gemme væk, hvilket er et problem med en ladestation, der skal stå fremme og have masser af plads omkring sig for at forhindre robotten i at sidde fast.
Installation og mobil-app
Det enkle design betyder også, at installationen er meget ligetil. I modsætning til konkurrenterne, hvor forskellige dele ofte skal samles, skal denne robot bare sættes til med det samme. Når robotten har opladet sig selv, er det tid til at downloade app’en til din mobiltelefon og forbinde dem med hinanden. Igen var det en så smertefri proces, at vi regner med, at de fleste mennesker kan gøre det uden problemer.
Hvis du har spørgsmål, er der instruktioner på skandinaviske sprog samt hjælpevideoer tilgængelige i app’en. Eksemplarisk godt! I app’en kan vi bede robotten om at tage en første runde og kortlægge hjemmet. Det er også herfra du kan inddele kortet i zoner, helst efter rum, og tilføje forbudte zoner, som den skal undgå. Fra app’en kan du også planlægge rengøringen efter dag og tidspunkt, hvilke rum der skal rengøres, og hvilken af fire rengøringstilstande der skal bruges.
Rengøring
Under den indledende kortlægning var vi lidt skeptiske, da robotten så ud til at have separationsangst fra ladestationen og tøvede med at køre ud. Derefter brugte den en længere periode i køkkenet, hvor den forsøgte at komme ind mellem stolebenene ved køkkenbordet, før den gav op. Til sidst fandt den vej til de andre rum, eller forsøgte i det mindste. Det 30 mm høje dørtrin ved soveværelset var en uoverstigelig forhindring, og det tog et par dage at forcere det næsten lige så høje dørtrin ind til arbejdsværelset. Et helt almindeligt tæppe var også umuligt for den at køre på, så det måtte fjernes. Ældre lejligheder er tydeligvis ikke egnede til robotstøvsugere.
En opvisning i ulogisk vimsen omkring. (Film: L&B Home)
Hvis vi syntes, at kortlægningen tog meget lang tid, var det intet i forhold til, hvor lang tid den første rengøring tog. Den varede i tre timer, krævede opladning to gange og nåede at rengøre en tredjedel af lejligheden, før den anså sig selv for færdig! Meget af det skyldes, at den kører rundt som en blind galning uden nogen som helst logik i forhold til, hvordan den effektivt skal gribe rummet an. Det virker næsten, som om den arbejder på timeløn og forsøger at trække rengøringen ud. Hvad de 26 sensorer laver, kan man undre sig over, for den kørte gladeligt ind i ting.
Vi var heller ikke specielt imponerede over rengøringsresultaterne. Da den ikke gjorde logisk og systematisk rent i rummet, missede den nogle gange, og vi kunne finde støvfnug, som den bare blæste væk og ignorerede. Og selvom sugeevnen faktisk er rigtig god, er det ikke godt nok til kræsne rengøringsfolk. Lidt ondt brugte vi lasermundstykket på Dyson V15 detect Absolute til at spotte hvert eneste støvkorn. Det positive er, at det poseløse design gør det nemt at tømme støvsugeren for snavs, og det er ikke nødvendigt at købe poser eller filtre til den. Børsten er også nem at rengøre og har ingen større problemer med dyrehår, der vikler sig ind i den.
Konklusion
Dyson 360 Vis Nav er på den ene side en avanceret enhed fuld af innovative løsninger og sensorer, der giver dig meget høje forventninger. På den anden side er det en ret simpel robotstøvsuger, som ikke kan moppe gulvene, og hvis basestation ikke tømmer den for støv, men kun kan oplade den. Når den koster det samme som Årets Bedste Robotstøvsuger, som også kan moppe, må den vel være enormt effektiv til at støvsuge? Nej, i stedet får man en støvsuger, der tager dobbelt så lang tid, løber tør for batteri selv i små lejligheder og ikke giver et bedre resultat. Tilbage til tegnebrættet, Dyson.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer