Engang var det Tile, der regerede markedet for smarttags eller sporingsbrikker, som nogle foretrækker at kalde dem. Ikke nødvendigvis fordi produktet var bedst, men fordi de var tidligt ude, og mange købte dem. Antallet af anvendte smarttags er nemlig afgørende for, hvor effektiv sporingen er. Så kom Apple med sin Airtag og fejede alle andre af banen. For første gang behøvede folk nemlig ikke at have en særlig app installeret for at kunne hjælpe med at finde deres tags, men det var indbygget i alle iPhones. For Android-mobiler var det egentlig kun Samsung, der kom i nærheden.

Find min enhed
For knap et år siden lancerede Google endelig sin pendant, der er inkluderet i deres Find min enhed-app, som ellers bruges til at finde en mistet mobil. Endelig skulle vi kunne få sporingsbrikker, der blev fundet hurtigt, takket være at alle Android-mobiler er med og leder, når man har mistet sit nøglebundt. Hvis det ikke lige var for én ting: Man skal manuelt aktivere funktionen i app’en. Med andre ord er det kun en brøkdel af Android-mobilerne, der er med i netværket, og det er lige så begrænset, som hvis det havde krævet, at man downloadede en app! Øv!
Man kunne have troet, at markedet hurtigt ville blive oversvømmet af smarttags fra mobilproducenter, tilbehørsproducenter og hvorfor ikke Tile? Men i løbet af det sidste år var det faktisk kun Chipolo, der kom til, og et par endnu mere obskure mærker, man kun finder på nettet. Men nu har Motorola altså slået til med sin Moto Tag. De om nogen, med deres distributionsnetværk, burde vel kunne sætte gang i salget af Google-smarttags.

Moto Tag
Den lille fikse sporingsbrik/smarttag findes enten i blå eller grøn og kan købes i 1-pak eller 4-pak til en lidt bedre pris pr. stk. Den er ikke meget større end de knapcellebatterier, vi kender så godt. Dermed kan man også nemt skifte det efter et år, når det begynder at være brugt op. Moto Tag er tilmed vandtæt, så det er ikke noget problem at sætte den under en cykelsadel for eksempel. Den indbyggede højttaler høres godt udendørs, men kan være svær at høre, hvis brikken ligger i en taske.
Installation
Det kunne ikke være nemmere at komme i gang med brikken. Man lægger den ganske enkelt hen til sin Android-mobil, så dukker der et spørgsmål op, om man vil tilslutte sin Moto Tag. Derefter skal man som sagt tænde for og deltage i Find min enhed-netværket. Man får også en anbefaling om at installere den særlige Moto Tag-app, der tilføjer nogle ekstrafunktioner. Vi antager, at det også er den, der opgraderer den indbyggede software, når der kommer nye versioner.

Anvendelse
Et af de aspekter, der afgør, hvor praktisk en sporingsbrik er, er, hvordan man kan montere den. Nogle mærker har et hul, så man direkte kan sætte den på nøgleringen. Men disse runde „knapper“ kræver en form for holder. Har man en Airtag, er det ikke noget problem, da markedet flyder over med nøgleringe, bagagemærker, karabinhager og cykelmonteringsløsninger. Men for alle andre mærker plejer det at være et helvede. Her har Motorola været lidt smarte og givet Moto Tag de samme mål som Airtag, så der findes faktisk allerede et enormt udvalg af tilbehør. Smart!

Udover at bruge Googles app til at finde brikken kan man som tidligere nævnt bruge Motorolas. Der kan man aktivere den praktiske funktion, at man i stedet kan finde mobilen med smarttag’en ved at trykke på knappen, hvilket får mobilen til at ringe højt. Den anden unikke funktion i appen er at angive, at knappen i stedet skal fungere som udløser for mobilkameraet. Dermed kan man rigge mobilen til et stykke væk for at tage gruppebilleder med det gode kamera i stedet for selfiekameraet.

Sporing
Så til det vigtige. Kan man finde en mistet smarttag, hvor lang tid tager det, og er præcisionen god nok? For at teste „tabte“ vi en Moto Tag og en Airtag ved en metrostation. Med andre ord fremragende forhold med mange mennesker, der passerer. Vi trykkede på „mistet“ i begge apps og gik hjem. Efter 15 minutter ringede vores iPhone og viste på kortet, hvor vores Airtag var blevet fundet, med en præcision på et par meter. Da vi nærmede os, fik vi en pil, der pegede i den rigtige retning og talte afstanden ned, hvilket gjorde det nemt at finde den mistede brik.

Efter 40 minutter ringede vores Pixel-mobil med besked om, at vores Moto Tag var blevet fundet. Desværre var det omtrentlige område to kilometer (!) i diameter, hvilket er helt ubrugeligt. Værre var det, at det faktiske sted lå uden for det markerede område! Det er værre, da man kan blive narret til at lede det forkerte sted. Efter en time og ti minutter var cirklen krympet til 800 meter og omfattede det rigtige sted, men det er alt for stort et område at lede i. Det tog halvanden time, før vi fik et søgeområde med 50 meters diameter.
Ultra „no“ Band
Da vi nærmede os brikken, fik vi slet ikke nogen pil, der pegede i den rigtige retning. Det vil sige det, der på Motorolas side beskrives sådan her: „Ligesom et kompas leder Precision Finding dig direkte til din tag.“ En lille henvisning efter påstanden fører til en notits om, at „UWB (Ultra Wide Band – red.) er tilgængeligt ved fremtidig Android-integrering“. I stedet fik vi kun en vag indikation om, hvorvidt man nærmer sig eller fjerner sig fra den. Meget tidskrævende og frustrerende.

Det er ikke Motorolas skyld, men Google har simpelthen ikke aktiveret muligheden for at bruge Ultra Wide Band-teknologien til at se retning og afstand mellem mobilen og brikken. Hvornår de vil gøre det, er der ingen, der ved. Meget frustrerende for både producenter og kunder, der havde forventet, at det skulle fungere. Dog burde Motorola tydeligere notere, at brikken er forberedt til funktionen, men at den endnu ikke fungerer.
Konklusion
Motorola har faktisk gjort et godt stykke arbejde med hardwaren i sporingsbrikken. Den er lille og robust med en god batteritid og kan endda bruges med alt Airtags-tilbehør. Det er i stedet Googles Find min enhed-netværk, der spænder ben. Dels skal alle med en Android-mobil manuelt aktivere, at de vil være med og hjælpe med at finde mistede smarttags. Det kommer næppe til at ske, hvilket gør, at der er for få mobiler, der deltager i netværket. Derfor tager det lang tid, før brikken findes, og præcisionen er lav. Dels har Google ikke aktiveret Ultra Wide Band i sin app, hvilket gør, at man ikke får nogen afstandsmåler eller nogen pil, der peger i den rigtige retning, når man nærmer sig brikken. Noget, som Motorola ellers var først med i sin brik, men som vi nu pænt må vente på, at Google aktiverer.
Produktet har fået sænket sin bedømmelse af årsager, der ligger uden for producentens kontrol. Hvis Google senere ændrer den måde, My Device fungerer på, kan vi justere vurderingen opad.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!