TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Mova E30 Ultra

Grundig men langsom

Mova E30 Ultra er efter sigende ikke et Dreame-produkt. Den er blot ”powered by Dreame”. Hvad det egentlig betyder, er meget uklart. Det står dog klart, at der er tale om en robotstøvsuger med moppefunktion til en meget overkommelig pris.

Af / 13/12/2024 - 08:51
Mova E30 Ultra

Home mener

  • Prisen. Bevæger sig jævnt og undgår let forhindringer. Er præcis.
  • Meget langsom. Kan ikke justere vandstanden i moppetilstand.

En robotstøvsuger er en praktisk måde at gøre rengøringen mere effektiv på. En robotstøvsuger, der også mopper dine gulve med roterende mopper, er endnu bedre.

Mova E30 Ultra scaled
Mova E30 Ultra. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Mova E30 Ultra skiller sig ikke ud fra mængden, men ligner en traditionel robotstøvsuger med moppefunktion. I basen/ladestationen finder jeg en vandbeholder til rent vand og en til snavset vand. Støvsugerposen er allerede på plads, og jeg kan ikke finde en ekstra. På den anden side er der andre, meget dyrere modeller, som heller ikke sender noget ekstra tilbehør. I pakken finder jeg en sidebørste og to moppepuder, som er nemme at samle.

Mova E30 Ultra undersida 1 Mova E30 Ultra Undersida 2
<
>
De medfølgende roterende mopper er nemme at installere. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Der er en ret fyldig brugsanvisning, men også en Quick Start Guide, som er nem at følge. Download MovaHome-app’en, så er du snart i gang.

Mova E30 Ultra Vattenbehallare
I selve basisladestationen er der to vandtanke, en til rent og en til snavset vand. (Foto: Åsa Warme Hallén)

At leve med Mova E30 Ultra

Før støvsugeren for alvor går i gang med arbejdet, vil den gerne lave et kort over dit hjem og få en idé om, hvordan det ser ud. Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Robotstøvsugere er ulogiske! Eller måske har de deres egen støvsugerlogik, som jeg har utroligt svært ved at forstå. Men efter at have kørt lidt rundt her og der mellem rummene, er der i det mindste blevet oprettet et kort i app’en.

Læs også Få mest muligt ud af din espressomaskine Espressomaskiner kan være både intimiderende og brugervenlige, og kommer i mange afskygninger. En ting har de til fælles, hvis man sætter sig lidt in i sagerne, får man markant bedre kaffe, end hvis man bare følger instruktionerne blindt.

Mova E30 Ultra er jævn og præcis. Den støder ikke ind i nogen møbler, og den slæber ikke rundt på kattenes madskåle. Med andre ord gør den et eksemplarisk stykke arbejde på det område. Til gengæld tager den sig god tid, når den gør rent.

Annonce
Mova E30 Ultra Tidsatgang
Det tager 139 minutter at støvsuge og moppe 55 m2! Jeg har testet mange robotstøvsugere, så jeg kan sige, at det er en usædvanlig lang tid. Men hvis man bare er opmærksom på det, er det ikke noget problem. (Screenshot fra app)

Manden og jeg har en lørdagsrutine, hvor vi spiser morgenmad, lægger kattelegetøj, opladerledninger og herreløse sokker væk, før vi endelig tænder for robotstøvsugeren, så den kan støvsuge og moppe, mens vi træner i fitnesscentret. Tiden fra vi forlader hjemmet, til vi er tilbage igen, er normalt omkring 75-80 minutter, og i de fleste tilfælde er støvsugningen helt færdig eller i det mindste næsten. Mova E30 Ultra hører ikke til i denne gruppe. Desværre. Den vil have tættere på 140 minutter til opgaven.

Mova 30 Ultra Huvudborste
Det svage punkt i en robotstøvsuger er normalt hovedbørstens fastgørelsespunkt. Det er her, alle hårene bliver snoet sammen og faktisk skal fjernes. Ikke en sjov opgave – men nødvendig for, at støvsugeren kan udføre sit arbejde. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Mova E30 Ultra siges at kunne arbejde i op til 75 dage uden manuel indgriben. Det er noget, der måske skal tages med et gran salt. Hvis nogen i husstanden taber hår, hvilket de fleste af os, der har hår tilbage på hovedet, faktisk gør, eller hvis der er kæledyr med pels, bliver du nødt til at rengøre hovedbørsten med jævne mellemrum. Dette er absolut ikke unikt for Mova, det gælder for mere eller mindre alle robotstøvsugere, så bare væn dig til det.

Støvsugning

Jeg er nødt til at give slip på behovet for kontrol ret hurtigt for at forstå, hvordan støvsugeren fungerer, for som jeg nævnte tidligere, er den helt ulogisk. Men den er grundig, og selv om jeg ikke helt har forstået strukturen, er den i hvert fald metodisk.

Mova 30 Ultra Troskel
Trin er en udfordring for de fleste (alle) robotstøvsugere, men jeg må sige, at jeg synes, at dette er et acceptabelt resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Den klarer hjørnerne rigtig godt, og jeg synes også, at området omkring dørtrin fortjener et skulderklap. Selvfølgelig vælger jeg nogle gange at tage en ekstra runde med en stangstøvsuger for at tage den sidste lille smule og også komme bag døre og oven på lister, men det er heller ikke unikt for Mova. Hvis du vil have rigtig, rigtig rent i alle kroge og hjørner, er en robotstøvsuger stadig ikke nok.

Læs også Endnu nemmere at holde øje med helbredet Samsungs smarte sundheds-ring er her endelig.

Mopning

Mova E30 Ultra har to roterende mopper på undersiden – halleluja, jeg elsker roterende mopper! Det betyder, at gulvet faktisk har en chance for at blive relativt rent, i modsætning til når det er et lille stykke stof, der trækkes frem og tilbage.

Mova E30 Ultra Mopplage
Der er kun én moppetilstand. Normalt kan jeg vælge den vandstrøm, jeg vil have, men det er ikke muligt her. Jeg kan dog vælge, hvor ofte moppen skal vaskes, og om den skal moppe hurtigt, standard, intensivt eller dybt. (Screenshot fra app)

Den tidligere testede Ecovacs Deebot T30 Omni ”sendte” den ene moppe lidt ud for at komme tæt på kanter og fodpaneler. Mova har i stedet et sjovt bevægelsesmønster, hvor den ligesom laver et ekstra twist med bagdelen (hvis man kan have en bagdel, når man er rund …) for at komme til. Alle måder er gode, undtagen de dårlige, og jeg kan slet ikke klage over Movas løsning.

Mova E30 Ultra Kaffetest
Kaffetesten bestod den ikke helt med glans, men dog godkendt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Støvsugeren løfter efter sigende mopperne 10,5 mm, hvis den er i moppetilstand og kommer op på et tæppe. Jeg har ikke dobbelttjekket påstanden, men den virker helt rimelig.

Mova E30 Ultra mopptvätt 1 Mova E30 Ultra mopptvätt 2
<
>
I app’en kan jeg foretage nogle forskellige indstillinger for, hvornår mopperne skal vaskes. Selv om jeg har indstillet dem til at blive vasket efter 15 m2, er det stadig ikke gjort efter 18 m2. Der er egentlig ikke sket nogen større skade, men jeg kan mærke, at mopperne når at tørre lidt for meget, hvilket betyder, at gulvet ikke bliver moppet. Efter at have ændret indstillingen blev det bedre. (Screenshot fra app)

Under den første test opdager jeg efter et stykke tid, at mopperne snurrer, som de skal, men at gulvet er helt tørt. Jeg åbner app’en og ser, at den er indstillet til, at støvsugeren kører tilbage og vasker mopperne efter 15 m2. Efter at have set på andre oplysninger i samme app, har den kørt 18 m2 uden at vaske mopperne. Til næste gang ændrer jeg til 8 m2 – det fungerer bedre.

Læs også Sov godt takket være teknologien For at vågne frisk og veludhvilet har du brug for at sove godt og fredfyldt. Og det kan være lettere sagt end gjort.
Mova E30 Rengorningslage
I app’en kan jeg vælge, om Mova kun skal støvsuge eller også moppe. Jeg kan indstille sugestyrken til stille, standard, turbo eller maksimum. (Screenshot fra app)

App’en

Den medfølgende app, MovaHome, er let at forstå, og her kan jeg foretage alle de indstillinger, jeg har brug for, og mere til. Ændre rumfordelingen, hvor Mova skal moppe gulvene, og hvor den kun skal støvsuge. Jeg kan indstille no-go-zoner og planlægge rengøring.

Mova e30 Ultra Oklart
App’en føles ikke helt færdig, og der er nogle ting, der virker lidt uklare. (Screenshot fra app)

Konklusion

Mova E30 har en fantastisk præcision og er meget grundig, men åh så langsom. Jeg savner også, at kunne justere vandgennemstrømningen, når jeg mopper, men i betragtning af prisen synes jeg stadig ikke, at der er meget at klage over. Her får du et prisbilligt produkt, der gør din rengøring nemmere!

Karakter
Mova E30 Ultra
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer