Nordiske dørtrin er rengøringsrobotters Waterloo. Vi har testet modeller med alskens AI-funktioner og features, som led nederlag i mødet med dørtrin af en vis højde. Blandt dem Narwal Freo Z Ultra og Dreame L40 Ultra.
Roborock Qrevo Curv er anderledes velforberedt, når det kommer til at besejre dørtrin og andre forhindringer. Det kinesiske firmas nye rengøringsrobot løfter automatisk chassiset, altså robottens krop, hen over dørtrin på op til fire centimeter. Funktionen kaldes AdaptLift, og er en (næsten) gennemført fornøjelse at observere i praksis.

Akrobatiske Curv er udstyret med de efterhånden vanlige features for robotstøvsugere i denne prisklasse: Fleksibel moppe og sidebørste. Hos Roborock kaldet FlexiArm Mop og FlexiArm Arc Side Brush.
Børsten har fået ekstra lange hår i forhold til tidligere modeller, mens de to mopper roterer med 200 omdrejninger i minuttet. Sidstnævnte er samme ydelse som hos blandt andre Roborock Qrevo S.
Sugestyrken i Curv er 18.500 Pa (Pascal). Et kraftsug, som efterlader topmodeller som Roborock S8 MaxV Ultra og Dreame X40 Ultra i støvet. Her er styrken henholdsvis på 10.000 Pa og 12.000 Pa.
Roborock Qrevo Curv bør derfor i overlegen stil kunne bevæge sig frit omkring og udrydde alskens snavs i et hjem fyldt med indhak, hjørner og dørtærskler. Det skal vise sig at være en antagelse med modifikationer.
Udpakning og opsætning
Basens runde design forklarer navnet Curv. Med sin buttede form afviger den fra andre baser til en robotstøvsuger. Typisk er en base høj, smal og kantet. Basen her har fået låg på, så spandene til rent og beskidt vand ikke længere er synlige (tak for det).

Umiddelbart fylder basen mindre. For eksempel er robottens tilkøringsrampe kortere og kræver mindre plads på gulvet foran basen end hos andre modeller. Samlet rager basen under en halv meter ud i rummet, inklusive rampe.
Omvendt får den runde form basen til at breder sig ud til siderne. For eksempel er basen næsten fem centimeter bredere end basen til Roborock S8 MaxV Ultra.
Formen spidser til foroven. Under basens låg er der derfor kun plads til de to spande og en støvsugerpose på 2,5 liter. Du må undvære en indre beholder til automatisk dosering af rengøringsmiddel.
Nye poser koster cirka 290 kroner for en pakke med ti styk. Typen er for øvrigt den samme som til Roborock S8 MaxV Ultra.
App og rengøring
Qrevo Curv er lige så enkel at sætte op og komme i gang med som andre Roborock-modeller, jeg før har testet. Blandt andre S8 MaxV Ultra. Tag låget af robotten for at finde QR-koden. Skan koden og forbind robotten til dit netværk. Låget har magneter på undersiden, så det nemt finder tilbage på plads.

App’en Roborock gør ingen knuder. Der er hverken ”frosne” menuer eller et skærmbillede, som ikke passer til din smartphone, hvilket jeg har oplevet med tidligere versioner. I denne test anvendte jeg firmware-version 02.22.52 og app-version 4.42.02 til iOS.
Klik på menupunktet ”Device” i skærmens bund for at tilgå enheden. Vælg ikonet af et kort og en pen i højre side for at begynde første kortlægning. Ligesom Dreame L40 Ultra vil Qrevo Curv rengøre undervejs, hvilket sparer tid, da robotten ikke skal køre ud og køre to gange i de samme områder.
Rengøringen er opdelt i Full, Rooms, Zones og Routine. Sidstnævnte kombinerer flere kriterier i én rutine, for eksempel støvsugning og gulvvask under spisebordet og ude i køkkenet. Typisk efter et måltid. App’en har forudindstillede rutiner, eller du kan opsætte dem selv.

Curv rengør med forskellig sugestyrke og med eller uden våde mopper. Graden af væde hentet fra basens spand med rent vand kan justeres i 30 trin, fra let til meget våd.
Tilbage i basen efter endt arbejde bliver mopperne automatisk vasket og tørret. Vandet kommer fra basens spand med rent vand. Du kan indstille, hvor varmt vandet skal være, hvor meget der skal bruges, og hvor længe mopperne skal tørre. Tidsrummet er mellem to til fire timer.
Særlige funktioner og stemmestyring
AdaptLift er salgsnummeret for Roborock Qrevo Curv. Ligesom et lille barn, som er ved at lære at gå, fungerer det ikke perfekt. Mit hjem har syv dørtrin i forskellig bredde og højde (mellem to og tre centimeter).

I løbet af vores test var det svært ikke at falde for fristelsen og give robotten et lille, venligt skub hen over et trin. Jeg holdt mig dog tilbage og lod Curv gå på opdagelse og udforske mit hjem på egen hånd. Det vil sige skanne og optegne rummene inde i app’en.
Curv tog uforfærdet udfordringen op og nægtede at give op i mødet med mine dørtrin. AdaptLift anvender robottens sensor til at opfange højdeforskellen mellem det flade gulv og dørtrinet. Derefter indstiller robotten hjulene til at løfte sig. Det gælder både forreste hjul og de to hjul i siderne.
Synet at en robot, som på den måde justerer sig selv, er en fryd at overvære. Teknikken minder mig om robotterne i Transformers. Kun én eneste gang svigtede Curv. Robotten kom op at slås med et gulvtæppe nær et dørtrin, hvilket forstyrrede sensorens beregning af dørtrinets højde. Det er den tilgivet.
Ud over app’en kontrollerer du Curv med stemmen. Listen med kommandoer finder du i app’en og på et medfølgende papskilt, et voice control card. Styringen er integreret i Roborocks økosystem, så du skal blot sige ”Hello Rocky” + kommando.
Tredjepart-systemer, for eksempel Apples Siri, er understøttet. Her kræver det app’en ShortCuts for at fungere. Jeg endte med kun at bruge Roborocks stemmestyring, da den virker upåklagelig. Det giver en dejlig nørdet tilfredsstillelse alene med stemmen at kunne sende robotten ind i soveværelset for at moppe gulvet.
Optegning og SmartPlan
Når Curv har lært dit hjem at kende, kan du vælge indstillingen SmartPlan. Nu afgør robottens sensorer graden og typen af snavs og indstiller rengøringen derefter.
Lige så imponerende som AdaptLift arbejder i forhold til dørtærskler, lige så underligt er det at observere, hvor Curv fejler – nemlig på optegningen og rengøringen.

De to største problemer opstod i mit kontor og inde under kanten på skydedørene til mit klædeskab. Med førstnævnte nægtede Curv at optegne hele rummet og gøre det rent. Egentlig sært, da Curv i anden omgang næsten fik optegnet kontoret, men nægtede at gøre hele gulvarealet rent. Jeg løste problemet ved at markere den forsømte del som en zone og bad Curv gøre rent der.
Med hensyn til rengøringen, så arbejder den fleksible børste med blandet succes. Børsten ville gerne feje langs lister og ind i hjørner, men kom på intet tidspunkt i spil for at feje inde under skydelågerne foran mit klædeskab.

Opgaven med at nå ind i det lave mellemrum mellem gulv og lågernes underkant er ikke umulig. Den fleksible fejebørste hos Dreame L40 Ultra udførte rengøringen inde under skydedørene og langs skabets sokkel til perfektion.
Den fleksible moppe, FlexiArm Mop, rengør, som den skal, ved at skyde ud ved indhak og inde i hjørner. Mopperne efterlod dog nogle gange en del snavs. Blandt andet ude på mit badeværelsesgulv. Når sandheden skal frem, havde jeg forud for denne test med vilje efterladt en del snavs ude på klinkerne.

En anden særhed er Curvs manglende evne til at rengøre tæpper som en soloopgave. Curv registrerer tæpper, men skal have hjælp via app’en. Med fingeren markerede jeg stuens tæppe som en zone og bad robotten gøre rent der.
Optegning på den måde bliver aldrig blev helt nøjagtig, så metoden er ikke optimal. Det samme gælder desværre også den samlede oplevelse med Roborock Qrevo Curv.
Konklusion
AdaptLift er det hidtil smarteste, jeg har oplevet med en robotstøvsuger. Funktionen med at løfte chassiset er både effektiv og stabil (medmindre et tæppe forstyrrer sensoren).

Desto mere frustrerende er det, at Roborock Qrevo Curv leverer en svingende præstation i forhold til kerneopgaven, nemlig rengøring. Curv er ellers på papiret særdeles veludrustet.
Den fleksible moppe, FlexiArm Mop, skyder ud efter behov, mens sidebørsten FlexiArm Arc Side Brush ikke altid leverer. Børstens fleksible arm bør skyde ud og nå ind i for eksempel hjørner og under lave kanter, hvor en rund robot ellers ikke kan komme til.
Jeg så bare intet til FlexiArm Arc Side Brush i forbindelse med rengøring under mine lavthængende skydedøre og andre af hjemmets svært tilgængelige områder.

Læs videre med LB+
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!