TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock Qrevo S

Rengøring med udfordringer

Roborock begejstrede os med Qrevo. Nu er efterfølgeren Qrevo S klar til at indtage gulvet, og der er noget af leve op til. Det meste bliver en blandet fornøjelse.

Skrevet af / 09/09/2024 - 08:31
Roborock Qrevo S
Natasja Broström

Mange drømmer formentlig om lydløs og effektiv rengøring, mens livet bruges på andre og sjovere ting. Roborock har generelt ydet en fin indsats, når vi tester det kinesiske firmas robotstøvsugere. Selv var jeg ret tilfreds med Roborock S8 MaxV Ultra, der vandt duellen mod Dreame X40 Ultra. Begge modeller var i High End-segmentet.

I 2023 testede vi den mere prisvenlige model, Roborock Qrevo. I år gælder det den nye version, nemlig Roborock Qrevo S.

Designet på Qrevo og Qrevo S er meget ens. De to beholdere til henholdsvis rent og snavset vand i standerens top er synlige. De to modellers mopper roterer med ens hastighed (200 rpm), og app’en Roborock understøtter (stadig) ikke de nordiske sprog.

Annonce
De to beholdere til rent vand (gennemsigtigt dråbeikon) og snavset vand (hvidt dråbeikon). Beholderne er synlige, hvilket ikke ligefrem pynter. (Foto: Natasja Broström)

Med Qrevo S må du undvære features, som de avancerede Roborock-modeller kan prale med. For eksempel kamera og direkte stemmestyring via app’en. Til gengæld suger Qrevo S med større styrke (7.000 Pa) end forgængeren Qrevo (5.500 Pa). Den nye model rengør også mopperne i en automatisk tretrinsproces med vask, skyl og tørring.

App og opsætning

Qrevo er (næsten) klar til rengøring lige ud af boksen. Du skal blot fylde den ene spand til rent vand og hente app’en Roborock via QR-koden. På Qrevo S sidder koden under låget, som kan vippes op i lodret position.

QR-koden til app’en sidder under låget sammen med kammeret til opsuget snavs. Qrevo S har automatisk tømning, så tilgå kun kammeret, hvis filteret skal renses. (Foto: Natasja Broström)

Vandtanken kan rumme 4 liter, hvilket er en liter mindre end med Qrevo. Forskellen fik ikke betydning under testen. Selv med 100 kvadratmeter gulv løb robotten ikke tør for vand. Mopperne var indstillet til laveste vandforbrug (low), men mine træ- og linoleumsgulve blev fint rene alligevel.

Tretrinsprocessen med rengøring af mopperne fungerede også fint. Ingen lugtgener, men til gengæld en del larm fra basen, når mopperne blev skyllet.

Læs også Her er den ultimative pizzaovn Skal din sommer være mere sprød og lækker? Så har vi et forslag til dig. En udendørs pizzaovn!

Basen har en støvsugerpose præ-installeret, og du får én ekstra med. Roborocks egne tests viser, at firmaets poser kan rumme snavs opsamlet gennem 7 uger. Antallet af uger afhænger naturligvis af, hvor snavset dit hjem er. Nye poser koster 189 kroner for en pakke med tre. Typen er for øvrigt den samme som til Roborock S8 MaxV Ultra.

Omvendt følger der ikke rengøringsmiddel med. Et certificeret middel til Roborock-robotter fra Omo koster 189 kroner for 480 ml. Jeg valgte i testen at rengøre med vand uden at tilsætte vaskemiddel. Det gik fint.

Roterende mopper klarer våde pletter bedre end en klud monteret på undersiden. Her bliver væsken ofte bare trukket hen over gulvet. (Foto: Natasja Broström)

Når app’en er installeret, skal Qrevo S på dit netværk. I enkelte tests af smarte støvsugere og stangstøvsugere har jeg haft bøvl med den del af opsætningen. For eksempel oprettede en af enhederne sit eget netværk og dannede en lang, sær adgangskode. Unoderne blev dog rettet til sidst. Med app’en Roborock, som Qrevo S skal bruge, kører det bare.

Læs også Det er en god ide at gøre det 'dumme' klimaanlæg smart Hvor ville det dog være lækkert, hvis Netatmo Smart AC Controller havde levet op til vores forventninger, for ideen er god.

Via app’en opretter du kort over dit hjem og giver de forskellige rum navne og bestemte indstillinger for rengøring. For eksempel kan du indstille, hvad gulvet af lavet af, hvilket har betydning for robottens køremønster. Du får bedre resultat, når robotten kører med plankerne i stedet for på tværs.

Du har mulighed for at inddele boligen i flere etager, så Qrevo S ikke uforvarende tumler ned ad trappen. Rummene kan adskilles, navngives og smeltes sammen, efterhånden som robotten ‘opdager’ dem og tilføjer dem til kortet.

Første kortlægning

Før Qrevo S blev sluppet løs, indstillede jeg robotten til at kortlægge mit hjem og håndtere eventuelle forhindringer på egen hånd. Indstillingen kaldes ‘Smart’. Det var den bestemt ikke.

Jeg bor i en lejlighed fra 1940’erne med dørtrin i forskellig højde. I tidligere tests har disse forhindringer bogstavelig talt været uoverstigelige. Qrevo S fik også hurtigt problemer med mine dørtrin.

Qrevo S fandt selv den smarteste vej retur til basen. App’en var til gengæld ofte ulogisk. For eksempel skal du tillade, at alle kortinformationer slettes, før du kan opdatere kortet. (Screenshot: iOS)

Ofte måtte jeg sætte robotten på pause i app’en, hente den og flytte den til et rum med et lavere dørtrin. Robotten mistede dermed sin position (basen bruges som udgangspunkt), hvilket den højlydt fortalte mig, hvorefter den fornærmet kørte tilbage til basen.

Efter tre forsøg gav jeg op. Qrevo S kan maksimalt passere forhindringer på 2 centimeter. Højden på mine forskellige dørtrin er fra 1,8 til 2,5 centimeter, så det er fair nok.

En ny taktik var at lade robotten tage ét rum ad gangen og gemme det i kortet. På næste tur havde jeg forinden åbnet døren ind til et nyt rum og lod Qrevo S opfange det nye areal. Lidt som en hundehvalp lærer sit nye hjem at kende. Den metode var Qrevo S med på, og kortlægningen med den yderst effektive LiDAR-scanning skred fremad.

Intelligent rengøring med AI

Qrevo S ikke den kvikkeste robot i maskinparken, når det gælder smart home-rengøring. Modsat medlemmerne i Roborocks Ultra-serie kan Qrevo S ikke selv afgøre, hvor snavset et gulv er, eller hvad snavset består af.

Rengøringen var heller ikke altid i top. Især langs fejelister og på klinkerne foran min pejs. Her havde Qrevo S svært ved at komme helt ind til kant og ud i hjørnerne.

Jeg bad Qrevo S moppe en sjat spildt kaffe på køkkengulvet. Opgaven blev løst, men krævede lidt overtalelse i form af indstillingen ‘Spot Clean’. Her udpeger du via app’en et bestemt område, som skal have en ekstra kærlig hånd.

Langsomt fik Qrevo S optegnet mit hjem. Badeværelset kan ikke angives som et rum, og den gule streg markerede (forgæves), at altanen er no-go. (Foto: Natasja Broström)

Selv om jeg i app’ens kort med en fed streg markerede udgangen til altanen som en no-go-zone, insisterede Qrevo S på at ville ud i det fri. Flugtforsøgene stod på under de første (forgæves) kortlægninger, så jeg var tæt på at lade robotten rende hjemmefra.

Jeg kunne heller ikke til få lov at adskille soveværelset fra det tilstødende badeværelse. App’en insisterede på, at badeværelset var for lille til at udgøre et selvstændigt rum. Til gengæld kunne jeg indstille, at badeværelsets underlag (modsat soveværelsets trægulv), bestod af fliser.

Roborock Qrevo S skulle lige have lidt hjælp til at forstå, hvor robotten skulle moppe for at få kaffen tørret op. (Foto: Natasja Broström)

Med to stuer kortlagt blev jeg modig og valgte app’ens såkaldte SmartPlan. Indstillingen er AI-drevet, hvilket lyder fornemt, men blot dækker over, at robotten aflæser omgivelserne og indretter sig efter det.

Her fik Qrevo S lov at brilliere. Robotten lærte sig selv at undgå skoven af stoleben under spisebordet, når den søgte tilbage til basen (som står i spisestuen). Den genkendte også forskellige typer underlag og skiftede sugestyrke, alt efter om underlaget bestod af klinker, tæpper eller trægulv.

Nogle gange valgte Qrevo S særlige (ulogiske) ruter. Halvvejs over klinkerne foran pejsen skiftede robotten pludselig retning. (Foto: Natasja Broström)

Mopperne kan maksimalt løftes en centimeter, hvilket er 3 millimeter højere end med Qrevo. Fra stuen og retur til basen valgte Qrevo S af sig selv turen rundt om en plantekrukke placeret på et bart trægulv fremfor at køre ind over stuens sisaltæppe. Tæppets påsyede kant på cirka 1 centimeter er ikke en uoverstigelig forhindring for Qrevo S. Der er bare ingen grund til at gøre det for besværligt for sig selv.

Konklusion

Roborock Qrevo S er langt fra på niveau med forgængeren Qrevo, og det er kun med en enkel nullermand, at robotten sniger sig op på karakteren 4.

Generelt var Qrevo S ret god til at rengøre og optørre våde pletter. Det krævede bare en del tålmodighed at få robotten til at udføre opgaven. (Foto: Natasja Broström)

Qrevo S fungerer fint til rengøring af rum med få eller lave dørtrin imellem. Især fungerer robotten eksemplarisk godt i AI-indstillingen. Her undgår Qrevo S forhindringer og finder selv smarte veje rundt i hjemmet, for eksempel når robotten kører retur til basestationen.

Modellen mopper nogenlunde på store, åbne flader, men arbejder mindre effektivt langs kanter. Til tider er robotten lettere hjælpeløs, og app’en giver selvmodsigende oplysninger. For eksempel ved opmåling og indstilling af forskellige rum, såsom mit badeværelse.

Qrevo S løfter mopperne op til 1 centimeter, hvilket fungerer fint under støvsugning af tæpper med kort luv. (Foto: Natasja Broström)

Med Qrevo S får du hverken stemmestyring, kamera eller smart detektion af skidt og snavs. Omvendt er scanningen af rummene hurtig og effektiv. Forvent opmåling af for eksempel 60 kvadratmeter på få minutter. Smutter du ind foran undervejs i processen, er det ikke noget, som forstyrrer robotten eller forvirrer den. Det har jeg før oplevet med robotstøvsugere fra Dreame.

Generelt bliver gulve, tæpper og fliser pænt støvsuget og vasket, så i sine grundfunktioner arbejder Qrevo S, som en smart robotstøvsuger nu skal. Du skal bare ikke forvente meget mere.

Karakter
Roborock Qrevo S
Premium

Home mener

Genkender forhindringer. Mopper effektivt ved for eksempel tabt væske. Støjsvag på indstillinger såsom svagt sug og tørring. Kæmper med dørtrin. Har svært ved at gemme kort og tendens til at fare vild. Rasler hørbart ved ujævne overflader.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Når små forhindringer bliver for store

Lille spejl på væggen dér, hvem gør glattest i fjæset her

Godt sug i smækker indpakning

Alarm med 1 kilometers rækkevidde

Godt bud til køkkenalrum

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimative pizzaovn

Det er en god ide at gøre det 'dumme' klimaanlæg smart

Effektiv køling i sommervarmen

Praleri eller ej?

Endelig en elektrisk grill, som ikke er kedelig

Trådløs overvågning af hjemmet

Scroll to Top