Lysten til grillmad falder ikke altid sammen med grillvejr. Grillsmagen er til gengæld lækker hele året rundt, og nu har du mulighed for at tage oplevelsen indenfor. Faktisk lover OBH Nordica Optigrill+ at tilberede maden automatisk, så din bøf altid er stegt, som du gerne vil have den.
Optigrill+ markedsføres som en elektrisk bordgrill, men ligner mere et toastjern. I virkeligheden er det en blanding. Den klemmer ned på maden på samme måde som et toastjern, men den er fyldt med automatiske funktioner centreret omkring grillfavoritter.
Du kan indstille maskinen til at tilberede enten hakkebøffer, kylling, sandwich, pølser, steak eller fisk. Helt automatisk, og til den ønskede temperatur. Du kan selvfølgelig også bruge den manuelt.
Stegefladerne er non-stick og kan nemt tages af og puttes i opvaskemaskinen. De har en hældning, så væske løber ned i den medfølgende drypbakke. En række af små dutter hæver sig op fra stegefladerne, så din mad ikke glider ned af pladen.
Foran på Optigrill+ finder du et mystisk udseende øje. Med skiftende farver indikerer øjet enten grillens temperatur, eller hvor langt du er nået i det valgte program. Man er nødt til at konsultere manualen for at finde hoved og hale i hvilke farver, lyde og knapper, som betyder hvad.
Konstruktion og performance
Med de fleste råvarer er det ikke nødvendigt ligefrem at klemme maden, det er nok at lukke låget. Men en sandwich eller panini kræver ofte et solidt tryk, og så føles Optigrill+ ustabil – den står ikke fast, og man kommer nemt til at rykke på grillen. Vi ville ønske, den var tungere, eller havde mere friktion under fødderne. Metallet føles desuden tyndt, hvilket ikke er et decideret problem, men det føles ikke som et premium produkt, hvilket prisen ellers ville antyde.
På trods af den skuffende konstruktion er performance i top. Optigrill+ bliver virkelig varm, virkelig hurtigt. Varmen er perfekt spredt ud over grillpladerne, så du kan fylde den fra kant til kant uden bekymringer. Du skal til gengæld være meget opmærksom på, at al din mad har samme tykkelse. Ellers mangler noget af din mad de fine grillmærker. Det er selvfølgelig fysikkens love, og ikke produktets fejl.
De skrå flader er til gengæld produktets fejl. Din mad glider nemt ned. Der er en række af små dutter på toppen af grill-rillerne, som skal stoppe madens glidefald, men det virker ikke altid. Alting vil gerne glide ned i bunden, så pas på med at smide de tungeste ting øverst. Du kan heller ikke smide maden på skrå, da det lige meget hvad ender med at glide fladt ned i bunden. Det er en udfordring med både kød og grøntsager. Var grillpladerne fyldt med små dutter, kunne det måske holde maden på plads, men lige nu er de mest en lille barriere, hvor maden stopper.
Det er ikke et stort minus, men nogle gange ryger maden helt ned i drypbakken. Vi ville også gerne have muligheden for at lave pæne, skrå grillmærker.
Automatisk, men ikke intelligent
Det helt store salgspunkt i Optigrill+ er de automatiske programmer, som lover en perfekt tilberedning af en lang række kødtyper. Ideen er enkel. Du vælger det kød, du gerne vil stege, og så varmer maskinen op. Grillen aflæser selv kødets tykkelse og justerer derefter.
Når maskinen er varm, bipper den, og du smider kødet på grillen. Herefter blinker den i forskellige farver, som indikerer den interne temperatur. Når farven matcher din præference, tager du kødet af.
Det fungerer bedst med en steak. Kødet får fine grillmærker, og den interne temperatur passer nogenlunde. Vi er dog ikke vildt imponerede. Stegeskorpen var ikke imponerende.
Havde vi brugt den manuelle indstilling, ville vi have givet den maksimal varme i starten og derefter skruet ned. Den automatiske funktion lader til at bruge samme temperatur hele vejen. Det betyder, at jo rødere kød du kan lide, jo mindre stegeskorpe får du.
Den interne temperatur passede nogenlunde, men du kan kun vælge mellem rød, medium og gennemstegt. Det er et bredt spektrum, og vi ville ønske, vi kunne skræddersy temperaturen mere præcist.
Bruger du indstillingen til kylling, er det helt håbløst. Kyllingebryst er ellers svært at stege perfekt, så en automatisk indstilling er en god idé. Du kan ikke specificere, om du med kylling mener bryst eller lår. Kyllingebryst blev tørt som en ørken i den automatiske indstilling. Vi vil gå så langt som at sige, at den ødelagde kødet.
Der er ikke automatiske indstillinger til grøntsager, så hvis du tilbereder hele måltidet på grillen, skal du alligevel lære at bruge den manuelt. Den er heldigvis kompetent som grill på den måde, især til grøntsager. Det er effektivt og lækkert at stege squash og aubergine på begge sider på én gang, og det resulterer i en troværdig grilloplevelse.
Konklusion
Uanset om du kalder den bordgrill, toaster eller paninijern, er Optigrill+ et solidt stegeredskab. Især grøntsager bliver sprøde og velsmagende. Du betaler dog for en masse automatiske egenskaber, og de fungerer desværre ikke optimalt. Du skal virkelig være ny i et køkken for at blive udkonkurreret af Optigrill+. En mindre smart bordgrill er måske det kloge valg.
Også i denne test:
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ovn, sous vide, trykkoger og pande i én maskine!
Multicooker er næsten en underdrivelse, for Instant Pot kan så meget, at der nærmest ikke findes noget udstyr, den ikke kan erstatte!
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Mere bagværk, mindre opvask
Kenwood forsøger at samle så meget opvask som muligt i samme gryde. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskine, men billigere end sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromis?
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre end en?
L’Or udfordrer de etablerede Nespresso-maskiner med deres nye kapselmaskine, som både tager de kapsler, du kender, og de nye XXL kapsler fra L’Or.
Steba IC 110
Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?
Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.