TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.

Af / 15/09/2023 - 09:00
Steba IC 110

Home mener

  • Billig for en maskine med indbygget kompressor. Den fylder ikke særligt meget, hvilket er en stor fordel for et produkt, som ofte gemmes væk i et skab vinteren over. Kan også lave yoghurt.
  • Den er meget lang tid om at køle isen. Den larmer. Isen bliver blødere end forventet og kan knap nok serveres, uden at den har været i fryseren først.

Hjemmelavet is er noget af det nemmeste og mest velsmagende, man selv kan lave. Hvis bare man har en ismaskine. Uden sådan en er det en langsommelig affære.

Vi har altid været imponerede over, hvor fantastisk is man kan få ud af en billig ismaskine med fryseelement. Så hvorfor bruge penge på en fancy maskine? Hvad mere kan den dog tilbyde? Imidlertid optager fryseelementet plads i fryseren, så at Steba IC 110 har indbygget kompressor er en fornuftig opgradering til prisen.

Steba IC 110 er nem at sætte i gang, når du har brug for is. Sæt den i stikkontakten, og hæld ismassen i beholderen. Den er også relativt lille, så den nemt kan opbevares i et skab vinteren over.

Du kan vælge mellem 5 programmer. Softice, is, sorbet, yoghurt og DIY. Sidstnævnte er en programmerbar indstilling, hvor du selv vælger, hvor lang tid maskinen kører. Skal du lave almindelig is, tager det hele 2 timer.

Hvis du vil lave yoghurt fra bunden, medfølger der en dedikeret plastikbøtte til formålet. Du kan selv vælge temperaturen mellem 25 og 50 °C, men som udgangspunkt er den korrekte yoghurt-fermenteringstemperatur åbenbart 42 °C.

Annonce
Billig steba ismaskine
Det er ikke den mest intuitive opsætning. Knapperne ligner touch, men kræver et solidt tryk. (Foto: Lasse Torp)

Konstruktion og kvalitet

Da Steba IC 110 er en maskine i den billige ende, er den ikke overraskende en plastikdomineret konstruktion. Indeni er beholderen af metal, hvilket er nødvendigt, for at den kan blive kold nok til at lave is. Ingen af materialerne føles skrøbelige, når de sættes sammen. Til gengæld er det lidt af et puslespil. Der er et låg, vi aldrig har fundet ud af, hvor hører til. Du kan ikke pakke alle de små dele sammen inde i maskinen, så det hele opbevares sammen, hvilket gør det sandsynligt, at noget bliver væk. Sikkert plastikbeholderen til at lave yoghurt med.

Ismaskine med kompressor
Det er plastik, men af fin kvalitet. Man er ikke bange for at stoppe den ind bagest i et skab og dække den til med de andre sommerting. (Foto: Lasse Torp)

Brugeroplevelse

På trods af de få knapper og funktioner er maskinen ikke særligt intuitiv at bruge. Kan du regne ud, om softice er symbolet med kugler i en skål eller kugler i en vaffel? Svaret viste sig at være skålen. Knapperne er ikke specielt følsomme, de skal have et solidt tryk for at reagere. Vil du pause (for at smage på den ufærdige is, naturligvis) skal man fjerne låget, hvilket slukker hele maskinen.

Herefter må du starte forfra og selv holde styr på, hvor langt du er i processen. Lidt irriterende, at der ikke bare er en smagsprøveåbning. Man kunne også prøve med selvbeherskelse, men det passer slet ikke til konceptet med hjemmelavet is.

Kvaliteten af is

Kvaliteten af is afhænger meget af, hvilken indstilling du vælger. Efter to timer på den ”almindelige” is-funktion, får du, hvad vi vil beskrive som meget blød softice. Det er ikke unormalt, at ismaskiner producerer blød is, som så skal i fryseren, men efter 2 timer havde vi forventet en langt mere spiseklar is. En gammeldags maskine med fryseelement er kun 25-35 minutter om at lave blød, men spiseklar softice.

Hvis du bruger den dedikerede softice-funktion, tager processen 1 time og 20 minutter. Når ventetiden er overstået, har du en is, der knap nok er tyk. Det er lang tid at vente på at blive skuffet. Det hjælper ikke, at maskinen larmer ret meget under brug.

Hvis en dyrere maskine resulterer i hurtigere og koldere is, er pengene måske alligevel godt givet ud. Men hvis du hiver ismaskinen ud en sjælden gang imellem, er du nok bedre tjent med de billige maskiner med fryseelementet.

Steba is 1 Steba is 2
<
>
Den første is er efter 2 timer, og den var det mest faste, maskinen kunne præstere. Det andet billede er, hvad Steba kalder ”softice”. (Foto: Lasse Torp)

Konklusion

Selv om ideen om en lille, billig ismaskine med kompressor giver mening, kan det også blive for billigt. Steba IC 110 er hele 2 timer om at lave meget blød softice, hvilket er meget længere tid end de helt billige maskiner med fryseelementer. Larmen er også en udfordring, når maskinen er så langsom, som den er. Den er svær at anbefale over en klassisk maskine med fryseelement, medmindre du skal lave rigtig meget is, og har et par gode støjisolerende hovedtelefoner.

Karakter
Steba IC 110
Premium

Også i denne test:

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ovn, sous vide, trykkoger og pande i én maskine!

Multicooker er næsten en underdrivelse, for Instant Pot kan så meget, at der nærmest ikke findes noget udstyr, den ikke kan erstatte!

Den kan reelt fungere som et helt køkken samlet i én maskine. Den fylder ikke særligt meget. Prisen er rimelig. Du får både de praktiske og de blærede funktioner med i pakken. Det meste udstyr kan gå i opvaskemaskinen.
Den laver mange irriterende bip-lyde. Du skal opbevare 2 forskellige låg, som passer til forskellige funktioner. Som rendyrket airfryer er den ikke bedst på markedet.
Læs hele testen

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mere bagværk, mindre opvask

Kenwood forsøger at samle så meget opvask som muligt i samme gryde. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskine, men billigere end sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromis?

Materialerne er solide og langtidsholdbare. Det sparer på opvasken, at du kan veje, smelte, hæve og ælte i én og samme maskine. Det meste kan gå i opvaskemaskinen. Nogle opskrifter kræver virkelig en røremaskine.
Den varmer ikke nok til at brune smør. Den større Kenwood Cooking Chef XL er måske en bedre handel, og så kan den bruges til mere end bagværk.
Læs hele testen

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L’Or udfordrer de etablerede Nespresso-maskiner med deres nye kapselmaskine, som både tager de kapsler, du kender, og de nye XXL kapsler fra L’Or.

Ideen om at kunne bruge flere størrelser kapsler i samme maskine er virkelig god. Prisen er lav.
Byggekvaliteten er dårligere end konkurrenternes. Irriterende, at der ikke er nogen tænd/sluk-knap. Der er ikke plads til andet end espressokopper. Det er kun L’Or, der laver de store kapsler, og de er svære at finde.
Læs hele testen

OBH Nordica Optigrill+

Du er en bedre kok end denne bordgrill

Hvis du har svært ved at stege en perfekt bøf, tilbyder OBH Nordica Optigrill+ en nem løsning. Men måske du er bedre tjent med bare at øve dig.

Rigeligt varm til at skabe en overbevisende grilloplevelse. Pladerne kan gå direkte i opvaskemaskinen.
De automatiske funktioner er ikke specielt sofistikerede. Pladernes skrånen gør det svært at placere visse råvarer, uden at de ruller væk. Prisen er høj. Konstruktionen kunne være mere robust.
Læs hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer