TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmelskernes favorit

Sony er tilbage i sort, og den splinternye Bravia 7 viser sig at være en af de bedste udfordrere i premium-klassen.

Af / 05/07/2024 - 08:00
Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Lyd & Billede mener

  • Sony-skærmen leverer et meget livagtigt og præcist billede med glimrende kontrast og lysstyrke.
  • Kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 4K/120 Hz videosignaler.

Sony satser stort på LCD-TV i år: Den japanske producent har introduceret to nye modelserier bygget på den avancerede Mini-LED-teknologi, som de selv kalder XR Backlight Master Drive. Den har tidligere været forbeholdt Sonys high-end-modeller, men siver nu ned i premium-klassen med Bravia 7. Den nye model ligger lige under X95L og Bravia 9 i hierarkiet, men har fået en bedre pris end de to high-end-modeller.  

Sony Bravia 7

Designmæssigt er Bravia 7 umiskendeligt Sony med elegante linjer og en mørk sort finish. Skærmen er dog blevet slanket, og de smalle, afrundede fødder giver skærmen en lidt blødere og mere moderne fornemmelse. Fødderne kan monteres bredt eller smalt, højt eller lavt – afhængigt af, om du vil have plads til en soundbar under skærmen.  

SEU BRAVIA 7 65 55 e1719584172221
Bravia 7 fås i 65″, 75″ og 85″. (Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

Sony Bravia 7 er et Google TV med alt hvad det indebærer af velkendte apps og funktioner. Samtidig har Sony lagt sit eget menusystem oven på det hele, hvilket giver hurtig adgang til relevante funktioner og TV-indstillinger.   

Og lad os ikke glemme streamingtjenesten Sony Pictures Core, som giver adgang til eksklusivt indhold fra Sony-kataloget.  

Entusiaster vil sætte pris på muligheden for at genkalde billed- og lydindstillinger med et tryk på fjernbetjeningen uden at skulle ind i hovedmenuen. Vi kan også godt lide, at de giver os mulighed for at slå den lysreducerende ‘eco’-tilstand fra allerede ved første opstart.  

Annonce

Formatunderstøttelsen er bred med understøttelse af Dolby Vision HDR helt op til 120 Hz, IMAX Enhanced samt på lydsiden Dolby Atmos og DTS:X. Bravia 7 har også sin egen gaming-menu, hvor du får hurtig adgang til relevante indstillinger. Du kan blandt andet justere sortniveauet og indsætte ‘trådkors’, som hjælper dig med at sigte bedre.  

På tilslutningsfronten må Bravia 7 (stadig) nøjes med, at kun to ud af fire HDMI-indgange er 4K/120 Hz-kompatible. Det er det samme som på 2023-modellerne, og det skyldes den valgte chipset-løsning fra Mediatek. Vi må derfor nok vente til 2025-generationen, før der rettes op på dette på nogen af Sonys TV-modeller. 

Sony Bravia 7 2

Billedkvalitet

Sony har tradition for at være ekstra grundig med sin billedbehandling, så vi var naturligvis spændte på at se, hvad den nye Bravia 7 kunne diske op med, nu hvor den har fået MiniLED, flere dimming-zoner og en ny videoprocessor.  

Vi blev bestemt ikke skuffede: Sony-skærmen viste sig umiddelbart at have meget kontrastrige billeder samt en meget præcis billedbehandling.   

Testscenerne fra Netflix i Dolby Vision HDR-format (herunder Top Gun: Maverick) gengives med præcise, naturlige farver og en jævn, neutral gråskala. Her taler vi ‘fingerspitzgefühl’ over billedkvaliteten!  

Vi bemærkede også, at Sony-skærmen havde betydeligt mere lys- og kontrastinformation end Samsung QN85D i nogle scener. Det kan skyldes, at Samsung ikke understøtter Dolby Vison, men kun statisk HDR10. Men ikke nok med det.  

Bravia 7 har også en fremragende lysstyrke, både visuelt og målbart. I vores testrum gav Sony-skærmen et markant mere lysstærkt billede end Samsung, og lysstyrken blev målt til tæt på 2.000 nit (10 procent vindue), hvilket er fremragende.   

Opskaleringen fungerer rigtig godt, og Sonys videoprocessering formår at få selv ældre og mere lavopløste produktioner til at se forbløffende godt ud på den store skærm.  

Bravia 7 håndterer også bevægelse særdeles godt; udsendelser fra EM i fodbold gengives med stor præcision, selv om vi noterede os, at Samsung QN85D havde endnu mere glidende bevægelser, bedre ‘boldhåndtering’ og endnu mere effektiv støjreduktion.  

Bravia 7 har også fremragende lysstyring – local dimming er væsentligt bedre end på forgængeren X90L, og er nu fuldt på højde med konkurrenterne. Der er betydeligt mindre ‘blooming’ omkring lyse objekter på mørk baggrund. Sortniveauet er fantastisk, og det samme kan siges om detaljegraden i mørke scener. Resultatet er et suverænt billede til film! 

Sony Bravia 7 3

Lydkvalitet

Sony-skærmen er udstyret med i alt fire højttalere (to diskantenheder og to fuldtone-/basenheder). Lyden er klar og tydelig med distinkt gengivelse af tale, omend ikke specielt fyldig. Nedover i basområdet kan man savne lidt mere tyngde og tryk, eftersom der ikke er nogen dedikerede basenheder.  

Vi antager derfor, at de fleste vil foretrække at koble Bravia 7 sammen med en separat soundbar eller et lydanlæg. I så fald kan det være en god idé at vælge en af Sonys egne soundbars, som har ekstra god ‘synkronisering’ og lydregulering med TV-skærmen.

Konklusion

Det nye Bravia 7 er oppe imod hård konkurrence i premium-klassen, men Sony-skærmen viser sig at præstere særdeles godt, når det gælder. Billedkvaliteten er meget imponerende, og især filmentusiaster vil sætte pris på den præcise kontrast og farvegengivelse. Men Bravia 7 har også en imponerende lysstyrke i sin klasse.  

Alt i alt er vi meget imponerede over billedkvaliteten på Bravia 7, som sammenlagt er langt den bedste i testen. Med en præstation som denne kan vi ikke vente med at se, hvilke yderligere forbedringer storebror Bravia 9 kan byde på!

Karakter
Sony Bravia 7 (K-75XR70)
Premium

Også i denne test:

TCL C855 (75C855)

God allrounder med heftig kontrast

TCL er kendt for sine potente MiniLED-skærme, og årets nyhed, C855, har fået endnu flere dimming-zoner – det kan mærkes på kontrasten.

Masser af kontrast og lysstyrke gør, at TCL-skærmen er glimrende til både sport og film.
Bevægelserne er ikke lige så glidende og flimmerfri som hos Samsung og Sony, og indsynsvinklen kunne være bedre.
Læs hele testen

Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Bedst til bold

Denne Samsung-model leverer en rigtig flot billedkvalitet og er smartere og hurtigere end de fleste. Derudover en den fabelagtigt god til sport og gaming!

Samsung QN85D leverer en lækker og kontrastrig billedkvalitet, en smart brugergrænseflade og glimrende tilslutningsmuligheder – alt i en slank indpakning.
Mangler understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

2 kommentarer til “Sony Bravia 7 (K-75XR70)”

  1. Kim Düring

    Synes ikke rigtig at der bliver nævnt at synsvinkel på sony b7 er meget dårlig, efter samlingen i elgiganten med tcl c855, er billedet meget bedre på c855 😀

    1. Jeg er ikke enig.

      Set dem side om side i en stue synes jeg at TCL har en del at indhente.
      Selve TV’et føles også “billigere” – gør selvf. ingenting, når det først er sat op 🙂

      Smag og behag, men ligegyldigt, så er det vigtigt at få set TV under bedre forhold end i Power/Elgiganten, hvis muligt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen