LG har satset milliarder af kroner på udvikling og markedsføring af OLED gennem flere år – til et punkt, hvor de næsten er blevet synonyme med hinanden. Sydkoreanerne hævder hårdnakket, at det er fremtidens billedteknologi med en billedkvalitet, der er LCD teknisk overlegen på alle områder! Netop derfor kommer man let at overse, at LG også har en række interessante LCD-modeller i sortimentet.
65SM8600 er en af LG’s premium LCD-modeller for 2019 og en del af den såkaldte Super UHD-familie. Det anvender et avanceret LCD-panel med LG’s egen NanoCell-teknologi, som giver et bredere farvespektrum, samtidig med at det bevarer en god betragtningsvinkel.
Ud over den 65 tommers udgave, vi tester her, er det også tilgængeligt i 55 og 75 tommers størrelse. Det byder på mange af de samme godbidder, som man får fra LG OLED B9, inklusive understøttelse af HDR, Dolby Vision og ikke mindst Dolby Atmos-lyd!
Design
LG SM8600 har et fint udseende med slanke linjer og en buet, centralt monteret fod. Byggekvaliteten er god med en flot overflade-finish, og bagsiden er helt glat og ren. Vi har dog et par ankepunkter. Selv om foden bidrager til at give TV’et et moderne udtryk, er den lidt i vejen for en eventuel soundbar. Der er heller ingen tvivl om, at TV’et fremstår lidt tykkere end producentens papirtynde OLED-skærme.
SM8600 er klargjort til vægmontering med VESA-beslag, men da nogle af HDMI-stikkene peger bagud, vil det kræve lidt mellemrum til væggen.
Brugervenlighed og funktioner
Hvad brugeroplevelsen angår, er SM-serien nærmest identisk med LG’s OLED-skærme. Den anvender samme operativsystem, WebOS 4.0, med den efterhånden velkendte pegefjernbetjening Magic Remote.
LG har en meget fin brugerflade, hvor indholdet ligger i en overskuelig “kortstok”, som er nem at navigere i ved hjælp af markøren. Udvalget af apps er godt, og Netflix og YouTube er selvfølgelig med. LG må foreløbig klare sig uden Apples TV-app, men det understreges, at den er tilgængelig, hvis man tilslutter en Apple iOS-enhed via AirPlay 2.
LG’s OLED-skærme udmærker sig på flere områder, bl.a. lav responstid og ditto forsinkelse på indgangen, hvilket er alfa og omega for kompetitive gamere. SM8600 er også hurtigt: Vi målte forsinkelsen til 14 millisekunder, hvilket er helt på niveau med OLED-skærmene.
Billedkvalitet
Som vi sagde indledningsvis, er der ingen tvivl om, at LCD-skærmene fra LG er endt lidt i skyggen af producentens OLED-skærme. Det er muligvis lidt ufortjent, for SM8600 har også mange fine kvaliteter. Førsteindtrykket er, at netop farvegengivelsen ser særdeles fin ud: Her er rød f.eks. rigtig rød, ikke orange.
Med mere præcise primærfarver er det også lettere at få de små nuancer frem, og der er ingen tvivl om, at SM8600 har en meget neutral og naturlig farvepalet. Takket være IPS-teknologien formår TV’et også at bevare farverne, når man ikke sidder i ret vinkel foran skærmen. Desuden har SM8600 rigeligt med lysstyrke, godt nok til TV-kiggeri ved højlys dag.
Derimod er det ikke lykkedes LG at forbedre det, der har været IPS-LCD-skærmenes største udfordring – kontrast og sortniveau. Så snart vi betragter SM8600 i dunklere belysning og/eller med meget mørkt billedmateriale, kommer svaghederne til syne. En ellers kontrastrig og visuelt lækker serie som Suits bliver skuffende bleg på LG-skærmen. Sort fremstår mere som mørkegrå, og dermed mister billedet dybdefølelse.
Dette indtryk går igen, når vi udfordrer LG-skærmen med HDR-videomateriale. Martin Scorseses mesterværk The Irishman fra Netflix får ikke den dybde og skala, den fortjener, selv om SM8600 understøtter Dolby Vision som det bedste visningsformat.
Sammenlignet med LG’s glimrende OLED-skærm OLED B9 bliver det simpelthen for gråt og trist. Et lysstærkt, men lidt kontrastsvagt LCD-TV fungerer sikkert fint i lysere dele af verden, men her i Norden, hvor det er mørkt halvdelen af året, er der ingen tvivl om, at vi favoriserer TV’er med mere kontrast og dybere sortniveau.
Lydkvalitet
LG-skærmen formår at løfte indtrykket lidt, når det gælder lydgengivelse. The Irishman indeholder mange dialogscener mellem legenderne De Niro, Pacino og Pesci, og SM8600 har en klar, distinkt mellemtone, der får stemmerne godt ud og frem. Det har også en overraskende fyldig bas, som bidrager til et generelt godt lydbillede.
De, der vil opgradere lyden, har god mulighed for det: SM8600 understøtter Dolby Atmos og kan let sende lydsignalet videre til en kompatibel soundbar via HDMI ARC.
Konklusion
LG 65SM8600 har nogle klare styrker og svagheder. Her får du glæde af LG’s smart-TV-økosystem WebOS med dets brugervenlige pegefjernbetjening, masser af apps og kompatibilitet med alle de vigtige lyd- og billedformater.
Billedkvaliteten er flot og udmærker sig især ved en fin, naturlig farvegengivelse. LCD-skærmen ser flot ud i dagslys, men desværre lider billedet i filmindstillingen af en ret middelmådig kontrast, som begrænser oplevelsen af film og serier i “biografmørke”. Her står SM8600 i modsætning til en populær konkurrent som Samsung UE65RU8005 med VA LCD-panel, for ikke at nævne LG’s egne OLED-skærme, der er nogle af markedets bedste på området.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer