I TV-verden af i dag er man nødt til at spille med musklerne for at skille sig ud. Selv temmelig almindelige, “folkelige” TV-skærme har fået glimrende billedkvalitet, og til og med de største 4K-skærme er faldet kraftigt i pris. Ja, selv bedstemor på 75 kan få råd til en 75-tommer, hvis hun har lyst.
Hvad betyder det i praksis? Jo, for det første betyder det, at TV-producenterne er nødt til at tænke stort, når de lancerer et nyt showoff-produkt. Det betyder også, at man som nyrig fodboldspiller, e-sportsstjerne eller Bitcoin-millionær er nødt til at grave dybere i tegnebogen for at få et TV ud over det sædvanlige.
Hvis penge ikke er noget problem, kan LG’s spritnye flagskibsmodel, OLED88Z9, være fristende. Det er nu klar til butikkerne og har fået en officiel pris på – hold nu fast – 199.990 kroner. Ja, du læste rigtigt: 200 kilo for et TV! Til gengæld får du en billedoplevelse, der lige nu er temmelig unik.
LG’s OLED-TV’er er allerede blevet en favorit blandt mange billedentusiaster. Selv om ærkerivalen Samsung lurer i baggrunden med deres QLED-skærme, er der ingen tvivl om, at LG-modeller som C9 og E9 har sat en ny standard for billedkvalitet, især når det gælder sortniveau, kontrast og betragtningsvinkel.
Med topmodellen OLED88Z9 har LG strammet teknologiskruen en tand mere – så meget de formår pr. dags dato. Det har et 88 tommer stort OLED-panel, som er det største, LG leverer, og desuden det allerførste med barberbladsskarp 8K-opløsning. To verdensnyheder på én gang altså!
8K OLED-paneler er ganske vist blevet vist frem på messer før, men kun som prototyper koblet til en kraftig PC. Det er først nu, teknologien har fundet vej til et TV, som man rent faktisk kan købe.
For en ordens skyld: Vores test er baseret på en kortere seance med LG-skærmen ved en præsentation i Stockholm før jul. Efter at pressefolk og indretningsbloggere havde set TV’et, fik vi et nærmere kig i ro og mag med vores eget testmateriale. Selv om vi normalt foretrækker at teste TV’er på hjemmebane, gjorde vi en undtagelse i dette tilfælde. Det har også sine praktiske fordele, da Z9 er næsten to meter bredt og vejer over 100 kilo!
Design
Ingen tvivl om, at OLED88Z9 er stort! Alligevel har det som de fleste OLED-skærme en slank og moderne formfaktor. Selve billedpanelet er lidt tykkere end på mindre modeller, antagelig for at bevare faconen og undgå bølgeeffekter. Men heller ingen tvivl om, at TV’et er stiligt at se på rent visuelt.
Det eneste, der måske skæmmer lidt, er den spejlblanke overflade, der er følsom over for fedtfingre såvel som refleksioner af omgivelserne.
Det hører også med til historien, at Z9 ikke kan vægmonteres; det kommer i stedet med en stilfuld rektangulær fod i børstet metal. Her er alt, hvad der hedder højttalere, elektronik og tilslutninger, også monteret. Da foden har en åbning i midten, kan det være fristende at placere en TV-tuner og andre billedkilder her – selv om det bryder lidt med æstetikken.
Brugervenlighed og funktioner
Hvad betjening og brugerflade angår, er OLED88Z9 på en prik magen til et hvilket som helst LG-TV af nyere dato.
Det kommer med operativsystemet WebOS (4.0), som vi allerede har gode erfaringer med. LG har dog opgraderet fjernbetjeningen til en flottere variant i børstet metal. Den har samme funktionalitet som den sædvanlige Magic Remote med musemarkør, men virker klart mere eksklusiv. Vi ser frem til, at LG inkluderer den på fremtidige premiummodeller!
LG OLED88Z9 viser også muskler på tilslutningsfronten: Det har som et af få TV’er på markedet hele fire HDMI 2.1-kompatible indgange. Det betyder, at hver videoindgang kan modtage 8K-signaler med op til 60 fps (billeder i sekundet) eller 4K-video med op til 120 fps!
Pr. dags dato er der ingen formater, som leverer dette, men det har meget at sige for den fremtidige kompatibilitet med eksterne 8K-videokilder, når de engang kommer.
HDMI 2.1 byder også på andre godbider, såsom lydreturkanalen eARC for højopløst lyd og ikke mindst Auto Low Latency Mode (ALLM) og Variable Refresh Rate (VRR), som giver lavest muligt inputlag og jævn ydelse til gaming.
88Z9 er også udstyret med en ekstern “opgraderingsboks”, der kan skiftes ud, hvis LG kommer med fysiske opgraderinger til Z9 i fremtiden.
Billedkvalitet
Så til sagens kerne: Hvor godt ser OLED88Z9 egentlig ud i levende live? Jo, når man kombinerer alle de OLED-kvaliteter, vi kender, firedobler opløsningen og blæser billedet op til to meters bredde, ser det, som man kan forvente, ekstremt heftigt ud. Men det tager lidt tid at tage alle indtrykkene ind.
Ved første øjekast ser Z9 egentlig “bare” ud som en OLED i XXL-format. Alle de kendte styrker er der: Råstærk kontrast, bundløst sortniveau og bred betragtningsvinkel med jævne farver, uanset hvor man sidder. Alt dette er selvfølgelig en god start, men ikke banebrydende.
Det er først og fremmest på billedskarpheden, at Z9 virkelig sprænger grænser. Jeg har testet flere 8K-skærme, inklusive flagskibsmodeller fra Samsung og Sony med LCD-teknologi, og de ser på alle måder strålende ud. Men for satan, hvor ser 8K godt ud på en OLED-skærm!
Der er åbenbart noget ved opløsningen, fraværet af unødvendige filtre foran skærmen og det, at hver eneste af de 33 millioner (!) pixels lyser selvstændigt, der får billedet til at se helt magisk ud. Det fremstår fuldstændig glat, homogent og helstøbt.
At se 8K-skærmen fra en normal betragtningsafstand på ca. 3 meter minder faktisk forbavsende meget om at se på den virkelige verden gennem et vindue. Selv om billedet er uden 3D-effekt, virker det alligevel tredimensionelt som følge af den ekstreme skarphed. Man kan flytte blikket og se “ind” i billedet, som om det var ægte, og fraværet af synlig pixelstruktur gør illusionen mere troværdig.
Seancen hos LG bestod i første omgang af typiske 8K-demoklip fra en USB-nøgle. Her taler vi om målrettede produktioner, der er lavet for at imponere, ofte med langsomt panorerende optagelser og nærbilleder af natur og dyreliv. Det ser selvfølgelig fantastisk flot ud, men der er ikke glansbilleder af en orangutang, vi er kommet for at se. Vi er mere interesseret i “real world content” – serier og film, som man kan se allerede i dag!
Et tryk på fjernbetjeningen fører os til Netflix og storfilmen The Irishman. Den serveres i 4K-opløsning med HDR-videokvalitet (Dolby Vision) og er rimelig repræsentativ for det indhold, der er tilgængeligt for de fleste.
Her sættes LG-skærmens AI-opskalering på prøve for at fylde 8K-skærmen med skarpe billeder, men den klarer opgaven med glans. Billedprocesseringen gør et ekstremt godt stykke arbejde, og hvis vi ikke vidste bedre, kunne det lige så godt have været en ægte 8K-film, vi så.
Undertegnede har allerede set Scorseses mesterværk et par gange, men på LG-skærmen ser jeg detaljer, som jeg hidtil har misset på mindre kapable TV’er. Ikke så underligt, da vi sandsynligvis har med en skærm at gøre, der er mindst lige så afslørende som den, studieteknikerne har brugt!
Både aggressiv klipning og sjusk med CGI-effekterne kommer let til syne her. Men også små detaljer i handlingen bliver mere tydelige. Såsom at Frank Sheeran (spillet af Robert De Niro) ryster lidt, da han fortæller om sine oplevelser under krigen. Eller at Joe Pesci rynker lidt på næsen, hver gang han taler om, at nogen skal “tages ud”. Her kommer man ekstremt tæt på handlingen.
Blankt glas
Perfektionister, som vi er, har vi som sædvanlig et par ting at trække ned for. Som de fleste OLED-skærme har 88OLEDZ9 relativt blankt panelglas, der har en tendens til at spejle meget af omgivelserne. Og det ses selvfølgelig ekstra tydeligt, når skærmarealet er på over to kvadratmeter!
Det hotelværelse, som LG havde valgt til lejligheden, havde mange vinduer med udsigt over Stockholm. De måtte skærmes af for at undgå refleksioner og få fuld glæde af billedkvaliteten.
Der er heller ikke nogen tvivl om, at Z9, ligesom de fleste OLED-skærme, trives bedst i dæmpede, lyskontrollerede omgivelser. Selv om kontrasten fra 0 til 100 procent er glimrende, er den maksimale lysstyrke begrænset til ca. 700 nit. Det er det halve af, hvad Sony KD-85ZG9 eller Samsung QE82Q950R formår at presse ud. Dermed egner LG-skærmen sig bedst til rum, hvor man har mulighed for at skærme lyset af, især når man ser film.
Men så må vi også indskyde, at ingen af de nævnte TV’er kan følge med OLED-skærmens suveræne sortniveau. Under de rigtige forhold har vi svært ved at forestille os et bedre TV til filmelskere end LG’s flagskib.
Lydkvalitet
Selv om det nærmest ikke kan ses, er LG OLED88Z9 udstyret med et kapabelt lydsystem. Skjult i foden er der højttalere, som sender lyden ud gennem den rektangulære åbning, og i bunden sidder to dedikerede bashøjttalere, der bidrager med det lydmæssige fundament. Lydsystemet understøtter på papiret Dolby Atmos 3D-lyd, men har ingen dedikerede højttalere til højdeeffekter.
Vi vil ikke påstå, at lyden er på niveau med det skarpe billede, men den er kilometer bedre end på almindelige TV’er. Højttalerne leverer varm og fyldig lyd med klar og tydelig stemmegengivelse. Der er også bas nok til, at såvel lydeffekter som elbas og stortrommer virker medrivende. Vi tog et kig på Boz Scaggs’ live-koncert fra YouTube og fandt takten med det samme.
Her er der med andre ord ikke behov for at tænke på en soundbar. Hvis man vil opgradere lyden fra LG-skærmen, er det mere naturligt med et fuldblods surround-anlæg med separate højttalere.
Et glimt af fremtiden
Efter det første ordentlige kig på LG’s 8K-TV må jeg indrømme, at barren er hævet. Den største aha-oplevelse kom dog, da jeg vendte hjem til Norge og mit “almindelige” 75 tommers 4K-TV! Den engang så topmoderne skærm virkede med ét ikke lige så heftig, og irriterende nok lægger jeg nu mærke til pixelstruktur og små “savtakker”, som jeg ikke var opmærksom på før.
Sådan kan det altså gå: Når man først for alvor har set 8K, er der ingen vej tilbage. Barren er hævet!
Konklusion
Det blev desværre en relativt kort seance med LG’s allerførste og største 8K OLED-TV. Men indtrykket sidder fast, som brændt ind på nethinden! Kombinationen af ekstrem skarphed og kolossal kontrast skaber et billede, der er “to die for” for film-entusiaster og andre, der går op i storslåede billedoplevelser.
LG OLED88Z9 har en pris, der gør det uopnåeligt for de fleste almindelige lønmodtagere. Men hvis man har råd og lyst, er der ingen tvivl om, at det er et af de allersejeste TV’er, der kan købes for penge lige nu.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer