TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung S95D (TQ65S95D)

Samsung S95D: Nul refleksioner!

Samsungs nye OLED-flagskib leverer en forbløffende billedoplevelse - stort set uden genskin.

Af / 03/05/2024 - 12:05
Samsung S95D (TQ65S95D)

Lyd & Billede mener

  • Samsung S95D leverer et kontrastrigt og farverigt billede med stort set ingen refleksioner fra skærmen. Derudover imponerer det med sit attraktive design og fremragende lyd.
  • Den matte skærmoverflade kan have nogle bivirkninger, afhængigt af lysforholdene i rummet. Samsung-skærmen understøtter ikke HDR-formatet Dolby Vision.

Samsung S95D er den sydkoreanske producents topversion blandt OLED-TV i 2024, og det er noget, du kan se, høre og føle. Der er meget lidt overladt til tilfældighederne her.

Topmodellen, S95C fra 2023, nåede næsten til tops i sidste års test. Og nu er efterfølgeren, S95D, klar til at konkurrere – udstyret med et opgraderet QD-OLED-panel og en smartere AI-videoprocessor som nogle af de vigtigste forbedringer.

S95D A scaled
Samsung S95D. (Foto: Samsung)

Samsung S95D – design

Årets nye topmodel har det samme grundlæggende design som sidste års model, men der er nogle vigtige forskelle. Det første, vi lægger mærke til, når vi pakker Samsung-skærmen ud, er det supermatte skærmglas.

S95D er dækket af en plastikfilm under forsendelsen, men når den trækkes af, er det som at stirre ind i et sort hul! Dine øjne vil have svært ved at fokusere, fordi der simpelthen ikke er noget at fokusere på. Den supermatte overflade opsluger næsten alt det lys, der kommer ind. Til sammenligning er den LG-skærm, vi står ved siden af, relativt blank og præget af refleksioner/spejlbilleder.

Skærmens “krop” er også noget af det lækreste, vi har set. Samsungs OLED-skærm er kun 1,1 centimeter tyk – mindre end halvt så tyk som LG-konkurrenten. Hvordan er det muligt?

Annonce

Tricket er som sædvanlig, at strømforsyningen, elektronikken og tilslutningerne er flyttet til en separat boks, Slim One Connect. På den måde forbliver skærmen lige så slank og flad hele vejen igennem, uden at noget stikker ud.

Du kan vælge at placere tilslutningsboksen på bagsiden af basen eller f.eks. gemme den i en reol. Den løsning ser selvfølgelig meget ren ud, hvis du hænger TV’et op på væggen. Der medfølger et længere kabel til det formål, men det er relativt tykt på grund af strømkravene.

S95D_003_L Perspective_Graphite Black S95D_001_Front_Graphite Black S95D_002_R Perspective_Graphite Black S95D_004_R Side_Graphite Black S95D_005_Detail_Graphite Black
<
>
Samsung S95D. (Foto: Samsung)

Samsung S95D – brugervenlighed og funktioner

Samsung sværger til sit eget operativsystem og brugergrænseflade, TIzen OS, som også har fået en lille ansigtsløftning i år. Hovedmenuen er blevet gjort mere overskuelig for at afspejle de mange apps og tjenester, man har adgang til, og vi kan godt lide, at det nu er nemmere at få indstillingsmenuen frem som en “pop-up” på skærmen i stedet for at skulle igennem en masse menuer og knaptryk. App-udvalget er som sædvanlig upåklageligt, og for dem, der kan lide den slags, er der også adgang til en masse gratis TV-kanaler via Samsung TV+. Baywatch, anyone?

Samsung har også sørget for, at hardcore-gamere har masser af funktioner at glæde sig over. For eksempel får du fire HDMI-indgange med fuld båndbredde. OLED-panelet kan håndtere hastigheder på op til 144 Hz, og en separat Game Bar-menu giver os fuldt overblik over de relevante indstillinger.

Formatunderstøttelsen er god, men Samsung mangler stadig at understøtte Dolby Vision HDR til både spil, film og streamingtjenester. Der er dog fuld understøttelse af Dolby Atmos, både via det indbyggede højttalersystem og via HDMI eARC-udgangen.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (17) Samsung S95D vs LG OLED G4 (14) Samsung S95D vs LG OLED G4 (10)
<
>
Samsungs eksterne Slim One Connect Box er en smart løsning, der holder forbindelserne væk fra selve TV'et, eller som vist her, monteres på bagsiden af soklen. (Foto: Audun Hage)

Målinger

Vores første målinger viste, at både LG OLED G4 og Samsung S95D giver meget korrekte farver og gråtoner, lige ud af kassen og uden kalibrering. Begge skærmer leverede en deltaafvigelse på <3, hvilket typisk er under, hvad det menneskelige øje kan opfatte. LG leverede exceptionelt bra i SDR. På den anden side leverede Samsung S95D faktisk endnu bedre i HDR med meget lave afvigelser i farver og gråtoner. LG leverede på den anden side lidt højere lysstyrke og kontrast.

Bemærk: De lidt højere afvigelser på LG-skærmen skyldes en smule højere farveværdier i blåt, som kan udlignes med en Calman-kalibrering. Med Samsung er det næsten ikke nødvendigt at kalibrere, da målingerne allerede er så lave.

Målinger LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Farvegengivelse SDR (dE) 1,2 1,6
Gråskala SDR (dE) 0,6 1
Farvegengivelse HDR (dE) 2,4 1,9
Gråskala HDR (dE) 2,4 1,5
Lysstyrke (HDR)
10 % 1621 nits 1531 nits
100 % 249 nits 296 nits
Kontrast (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrast (HDR) 53678:1 39733:1

Billedkvalitet

Det første indtryk er, at det nye Glare Free OLED-panel har en ret markant og fascinerende indvirkning på billedoplevelsen. De fleste TV-skærme har en ret spejllignende overflade, men Samsung-skærmen har næsten ingen refleksioner fra omgivelserne i rummet, herunder lamper, vinduer eller andre genstande. Selv den direkte belysning fra mobiltelefonens lommelygte på tæt hold viskes væk! Resultatet er en skærm, der er utrolig ren og fri for visuelle forstyrrelser – kun billedet skinner.

Den matte skærm er dog ikke uden bivirkninger. Fordi panelet mangler den blanke, “højglanspolerede” finish, mister det også noget af sit absolutte sortniveau i nogle miljøer. Skærmen bliver også lidt lysere og grålig, når den udsættes for lys fra siderne.

Når man ser på Samsung S95D og LG OLED G4 side om side i et lyst rum, er det tydeligt, at sidstnævnte har et dybere sortniveau samt lidt blankere og mere polerede billeder. S95D kan nogle gange virke lidt mere flad i udtrykket, samtidig med at den mister nogle detaljer i mørke scener.

På den anden side var der mange andre tilfælde, hvor Samsung-skærmen så mærkbart renere og skarpere ud takket være den matte finish. Og når lyset dæmpes eller slukkes, er der kun lille forskel på sortniveauet. Og her vil Samsung-skærmen i mange tilfælde have en betydelig fordel, især hvis du har lamper eller vinduer direkte bag din sofa. Så her må man simpelthen prioritere lidt ud fra sine egne præferencer og lysforholdene i hjemmet.

Derudover ser den matte overflade ud til at være betydeligt mindre følsom over for fedtmærker. Fingeraftryk er langt mere synlige på den blanke LG-skærm…

Samsung S95D vs LG OLED G4 (6) Samsung S95D vs LG OLED G4 (7) P1040079
<
>
Dette billede giver en god illustration af, hvordan skærmene ser ud i et rum med dæmpet belysning, med en lyskilde bag sofaen. (Foto: Audun Hage

Knivskarpe billeder

Når billederne rent faktisk vises på skærmen, er der meget at glæde sig over. S95D giver en meget skarp og kontrastfuld billedoplevelse med en karakteristisk, næsten 3D-lignende dybdeeffekt. Sidstnævnte er nok også i høj grad takket være Samsungs kraftfulde AI-billedbehandling. Naturligvis ser 4K-billeder i HDR-format rigtig godt ud på denne skærm takket være fremragende kontrast og lysstyrke. Men vi er også imponerede over billedkvaliteten fra mere almindelige videokilder uden HDR.

Videoprocessoren gør et fremragende stykke arbejde med at opskalere forskellige videokilder, hvilket får selv vores gamle Blu-ray-film til at se ud som 4K. Der er meget lidt “savtakker” eller anden støj at spore her, uden at billedet på nogen måde føles unaturligt poleret. Desuden bevarer S95D en god billedskarphed, selv under bevægelse.

QD-OLED-skærme har traditionelt haft en stærk fordel i farvegengivelse. S95D er ingen undtagelse i den henseende, og der er ingen tvivl om, at Samsung-skærmen har meget fyldige og nuancerede farver, som også er målt meget korrekt. Her ser det dog ud til, at LG har formået at indhente noget af det forsømte, da deres MLA OLED-skærm også har opnået en meget imponerende farvegengivelse.

Alt i alt er der ingen tvivl om, at begge disse OLED-skærme fungerer rigtig godt. Du går ikke galt i byen med nogen af disse high-end TV’er. Når det gælder ren billedkvalitet, har LG en lille fordel takket være lidt højere kontrast og dybere sortniveauer under visse lysforhold. Mens Samsung-skærmen sandsynligvis vil være den mest praktiske og anvendelige i mange tilfælde.

Samsung S95D vs LG OLED G4 3 scaled

Lydkvalitet

Samsung-skærmen er som nævnt kun halvt så tyk som LG-skærmen, men det skulle man ikke tro, når man hører lyden. Samsung S95D har en betydeligt rigere og mere kraftfuld lydgengivelse end LG OLED G4, og det skyldes, at den har flere ret store højttalerenheder spredt rundt på bagsiden. Tilsammen formår de at skabe et ret stort, bredt og klart lydbillede.

Stemmegengivelsen kommer tydeligt frem, mens musikken og lydeffekterne er fyldige. Du kan klare dig uden et separat lydsystem – men det er selvfølgelig meget bedre, hvis du tilføjer en soundbar. Så kan du også udnytte Q Symphony-funktionen, som bruger alle TV’ets højttalere sammen med soundbaren. Vi har testet dette sammen med den nyeste soundbar, HW-Q995D, og må indrømme, at det giver en ret cool effekt.

Konklusion

Samsung har givet sin OLED-topmodel en velkommen opdatering til 2024 med et nyt skærmpanel og en mere kraftfuld videoprocessor under motorhjelmen. Det er utvivlsomt et meget flot, potent og højtydende TV.

Vi kan især godt lide det slanke design og den gennemførte brugervenlighed. Derudover sikrer det nye supermatte billedpanel en fantastisk, blændfri seeroplevelse. Konkurrencen er stærk i high-end-segmentet, og billedydelsen er en hårsbredde fra LG OLED G4, men samlet set er Samsung S95D stadig en af de allerbedste OLED-skærme, vi har testet i 2024.

 

Karakter
Samsung S95D (TQ65S95D)
High End

Også i denne test:

LG OLED G4 (OLED65G4)

Det absolut bedste OLED-TV

Dette års topmodel LG OLED G4 har fået et par opdateringer, der gør dette TV til en virkelig fænomenal billedmaskine - måske den bedste, vi har set.

LG G4 er et fremragende TV med fantastisk billedkvalitet, meget gode tilslutningsmuligheder og formatunderstøttelse samt et slankt og stilfuldt design.
Lydgengivelsen er ret tynd og kunne godt bruge lidt hjælp fra en soundbar.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne