Panasonic har en lang tradition for kraftfulde TV’er: De af os, der har været med i TV-gamet i et stykke tid, husker selvfølgelig de klassiske plasmaskærme, som længe var førende, når det gjaldt billedkvalitet. I de senere år har den japanske producent mest fokuseret på OLED i premium- og high-end-klasserne, sideløbende med lidt LCD til fornuftige priser. For nylig gjorde Panasonic ‘comeback’ med et nyt premium LCD-TV, nærmere betegnet MiniLED-skærmen MX950E!
Panasonic MX950E
MX950E markerer et stort skifte for Panasonic: Det er faktisk deres første LCD-TV med moderne MiniLED-bagbelysning – og det første LCD-TV i den absolutte topklasse siden DX900 fra 2016. Det kan prale af local dimming og avanceret billedbehandling samt mange af de funktioner, vi kender fra OLED-skærmene.
Panasonic MX950E fås i skærmstørrelserne 55, 65 og 75 tommer. Vi har testet mellemstørrelsen, men vi forventer, at ydelsen vil være den samme i hele serien – muligvis med en lille forskel i antallet af dimming-zoner.
Med en vejledende udsalgspris på omkring 17.000 kroner er dette en interessant udfordrer til Sony X90L, X95L, Samsung QN95C og andre high-end LCD-modeller fra 2023. Bemærk, at eftersom der her er tale om en 2023-model, vil der inden længe blive lanceret nye 2024-modelvarianter, som sandsynligvis kommer i butikkerne i løbet af sommeren.
Bemærk! Panasonic har allerede lanceret sin første 2024-model i form af flagskibs-OLED-skærmene 95A og 93A. Disse bruger en ny brugergrænseflade kaldet Fire TV.
Brugervenlighed og funktioner
MX950E leveres med brugergrænsefladen MyHomeScreen 8.0, som er Panasonics eget menusystem. Det giver en hurtig og overskuelig startskærm med hurtig adgang til de vigtigste tjenester og menuer.
Panasonic-skærmen udmærker sig også ved bred formatunderstøttelse: Her er understøttelse af Dolby Vision IQ såvel som HDR10+ Adaptive. Disse HDR-formater arbejder sammen med TV’ets lyssensor for at vise det optimale HDR-billede.
MX950E understøtter også 4K / 120 Hz videosignaler med Nvidia G-sync og AMD FreeSync Premium VRR ( variable refresh rate). Panasonic har også en True Game billedmodus med neutrale billedindstillinger samt en Game Mode Extreme med ekstra lav latenstid (som vi målte til 16 ms).
På tilslutningsfronten har Panasonic sørget for fire HDMI-indgange, men som sædvanlig er det kun to af de fire indgange, der har fuld båndbredde til 4K / 120 Hz. Dette er typisk for TV-modeller med Mediatek-chipsæt, Panasonic er på ingen måde alene her.
Det er dog værd at bemærke, at en af 4K / 120 Hz-indgangene er optaget af lydreturkanalen eARC, så hvis du har en soundbar, der skal tilsluttes, er der kun én indgang med fuld båndbredde til overs. Det kan føles lidt tyndt, hvis du er en hardcore gamer med flere konsoller.
Billedkvalitet
Brugervenligheden er én ting, men hvad med ydelsen? Her bruger Panasonic TX-65MX950 et LCD-panel af typen VA (Vertically Aligned), kombineret med MiniLED-bagbelysning.
De bittesmå lysdioder plejer at give mulighed for et større antal dimming-zoner for et givet skærmareal. I Panasonics tilfælde ser der ud til at være 128 dimming-zoner for 65-tommerens vedkommende. Det er ikke voldsomt mange zoner (konkurrenter som TCL kan prale af tusindvis af zoner) – men som vi allerede ved, handler det lige så meget om, hvor præcist TV’et formår at kontrollere zonerne.
Her er Panasonic MX950E godt udstyret med videoprocessoren HCX Pro AI, den samme type, som benyttes i de bedste OLED-skærme fra samme hold, herunder flagskibet MZ2000E.
Så hvordan ser billedkvaliteten så ud i praksis? For at finde ud af det, satte vi TX-65MX950E op ved siden af OLED-skærmen TX-65MZ2000E, som vi allerede havde stående som reference. Dette er et anerkendt OLED-TV med ekstremt præcis billedkvalitet. En hård konkurrent fra samme producent!
De to Panasonic-skærme bruger vidt forskellige panelteknologier, men opnår mange af de samme positive kvaliteter. Det første, der slår os, er den fremragende skarphed og detaljerigdom i moderne 4K-indhold. Billeder fra serier som Drive to Survive er knivskarpe, kombineret med påfaldende lav komprimeringsstøj. Begge Panasonic-skærme formår også at gengive de hurtige Formel 1-løb med jævne bevægelser, samtidig med at billedskarpheden bevares. Farvepaletten er ligeledes god på begge, men vi noterer os, at hudtonerne er endnu mere neutrale på OLED-varianten, mens LCD-modellen har et svagt rødligt magenta-stik.
Begge Panasonic-skærme har også rigeligt med lysstyrke, hvilket sikrer god ydelse i et veloplyst rum. Her plejer MiniLED-skærmene at have en klar fordel takket være deres ‘lyskanoner’ indeni, men i Panasonics tilfælde er der ikke den store forskel. Lysstyrken er jævnt afbalanceret mellem de to, selv når vi vælger den stærkt oplyste Sport-modus.
Faktisk er det kun i den allerstærkeste Dynamic-indstilling, at MX950E har et forspring, når det gælder lysstyrke. Alligevel er det nok til at give sidstnævnte en fordel i lyse rum. Det skal også bemærkes, at Panasonics LCD-skærm har en vidunderlig farveintensitet med masser af kraft i røde, gule og grønne farver, samtidig med at den opretholder en relativt neutral farvebalance. Dette er et fantastisk TV at se sport på!
De fleste af os foretrækker filmhygge om aftenen med lidt dæmpet belysning, og her har OLED en klar fordel. Selv om MX950E er udstyret med bagbelysning og local dimming, er det ikke finmasket nok til at konkurrere med OLED, som kan tænde og slukke for hver eneste lille pixel. Det er også påfaldende, når vi sammenligner de to i et mørkt rum, at MX950E har en vis halo-effekt (lysende glorie) omkring objekter på en mørk baggrund. MZ2000E er til sammenligning kulsort.
Det er jo præcis som forventet, men vi synes stadig, at MX950E har en lidt grovere lyskontrol end for eksempel Sony X95L og Samsung QN95C, som vi anser for at være blandt de bedste LCD-skærme. Begge disse har en mere finmasket LED-styring og zonestyring end Panasonic-skærmen. Men for dem, der har lært at sætte pris på Panasonics fremragende billedbehandling og enkle brugergrænseflade, vil Panasonic-skærmen stadig være et godt alternativ.
Det eneste, der skuffer lidt, og som skal tages som et forbehold, er den relativt smalle betragtningsvinkel. Mens OLED-skærmen opretholder en ensartet farvegengivelse, næsten uanset hvor man sidder, bliver LCD-skærmen mærkbart blegere i kontrast og farve, når vi bevæger os ud til siden. Det er værd at overveje, hvis du har en bred sofa med mange siddepladser.
Lydkvalitet
På lydsiden er Panasonic MX950E udstyret med et 2.1-lydsystem, der består af undermonterede stereohøjttalere og en basenhed på bagsiden, drevet af henholdsvis 2 x 15 watt og 20 watt til bassen. Lyden er stærk og klar med tydelig stemmegengivelse og god fylde i både musik og lydeffekter. TV’et kan spille relativt højt og rent, og der er også en dedikeret lydmodus, som gør talen klarere ved lav lydstyrke.
På papiret understøtter Panasonic-skærmen også surround sound-formater som Dolby Atmos, men den har ikke meget surround sound at byde på selv. Her blegner den lidt i forhold til OLED-skærmen MZ2000E, som er udstyret med et større Technics-højttalersystem. Men med HDMI eARC-lydudgangen er det nemt at tilslutte en separat soundbar, hvis man vil spice lyden lidt op.
Konklusion
Med MX950E markerer Panasonic ikke så lidt af et ‘comeback’ i LCD-klassens high-end. Ved hjælp af MiniLED-bagbelysning og solid billedbehandling formår MX950E at levere et skarpt, detaljeret og kontrastrigt billede med balancerede farver.
Billedgengivelsen er kendetegnet ved jævne bevægelser og generelt lav støj. Betragtningsvinklen er – som det er typisk for VA LCD-skærme – ret smal, så man må leve med, at farverne bliver lidt udvaskede, når man ser TV ude fra siden. Til gengæld kvitterer Panasonic med et kontrastfyldt, lysstærkt billede i lyse rum. En god allrounder!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer