test: Panasonic TX-65GZ2000E

Filmelskernes favorit

Panasonics bedste OLED-TV er strålende. Et TV for virkelige feinschmeckere!
Karakter
Panasonic TX-65GZ2000E
Lyd & Billede mener
Panasonic TX-65GZ2000E serverer billederne på et sølvfad med suveræn kontrast fra top til bund, formidabel skarphed og naturtro farvegengivelse.
GZ2000 er svinedyrt, og størrelserne stopper ved 65 tommer.
Specifikationer
 • Størrelse/type: 65" 4K OLED
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: My Home Screen 4.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Andet: Dolby Atmos, HCX Pro videoprocessor
 • Web: panasonic.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Panasonic er nogle gange nødt til at udklække TV’er, der er lidt “over the top” og ud over det sædvanlige. Disse eksklusive modeller henvender sig ikke til masserne, men er i stedet skræddersyet til entusiaster, der er ekstremt optaget af billedkvalitet – og ikke mindst villige til at betale prisen.

Det er de virkelige topmodeller, hvor ingeniørerne har fået frie tøjler til at trimme, finjustere og tilføje nogle ekstra godbidder – alt sammen for at opnå højere ydelse. Den allernyeste plasmaskærm, ZT60, er et godt eksempel på en kompromisløs high-end model. Og Panasonic GZ2000, japanernes flagskibs-OLED for 2019, er afgjort også af den kaliber.

Panasonic GZ2000

GZ2000 er den indiskutable alfahan i Panasonics TV-sortiment i år. Det koster omkring 12.000 kroner mere (!) end Panasonics i forvejen ret heftige OLED-modeller og er det stik modsatte af metervare. Under frontglasset sidder et speciallavet OLED-panel fra LG Display, oprindelig udviklet til professionel brug. Dette panel har markant højere lysstyrke og bedre køle-egenskaber end almindelige OLED-skærme.

Desuden har Panasonic-skærmen surround-lyd udviklet i samarbejde med Technics, japanernes traditionsrige lyddivision. Med dedikerede surround-højttalere både foran og bagpå lover det en lydoplevelse ud over det sædvanlige.

Foto: Panasonic

Design

Panasonic GZ2000 har et neutralt og funktionelt design, hvor både billedrammen og den centralt monterede fod er i mørkt børstet metal. Vi kan godt lide, at der ikke er nogen lysende logoer eller blanke detaljer, der kan distrahere fra seeroplevelsen.

Annonce

Set fra siden er GZ2000 ikke så tyndt, som man kunne forvente af et OLED. Midt på bagsiden af panelet sidder der nemlig en separat højttaler-rig, beregnet på Atmos 3D-lyd. Den rager ud og gør, at midten af TV’et er 5-6 cm tykkere end normalt.

Foto: Panasonic

Panasonic GZ2000 er let at montere, og kvaliteten af kabinet, beslag og skruer er helt i top. Men TV’et vejer væsentlig mere end almindelige OLED-skærme, så vi anbefaler, at man er to, når det skal sættes op første gang.

Brugervenlighed og funktioner

Når det gælder brugeroplevelsen, er GZ2000 meget ligesom andre Panasonic-skærme. Menusystemet My Home Screen er meget enkelt og overskueligt, og selv om det ikke virker så moderne som Android eller Samsungs Tizen på alle måder, er det meget behageligt i brug.

Startskærmen giver hurtig adgang til TV-kanaler, apps og tilsluttede enheder, og menuerne er lette at blive fortrolig med. GZ2000 kommer selvfølgelig med Panasonics premium-fjernbetjening med børstet metaloverflade, men vi havde gerne set en mere kompakt variant med færre knapper.

Panasonics egen brugerflade har ikke så bred adgang til apps og indhold som Android, Tizen eller WebOS, men de vigtigste streaming-apps (f.eks. Netflix, YouTube og Amazon Prime) er selvfølgelig på plads.

Annonce

Tilslutningsmulighederne er gode, men bemærk, at HDMI-indgangene er af type 2.0 og således ikke understøtter den nyeste HDMI 2.1-standard fuldt ud. Det er dog ikke så afgørende, da HDMI 2.1 mest har betydning for TV’er med 8K-opløsning.

Foto: Panasonic

Billedkvalitet

Vi har efterhånden testet så mange OLED-skærme, at vi troede, vi havde set det meste. Men dér tog vi grueligt fejl! Det tager kun et par millisekunder at fastslå, at Panasonics flagskibsmodel er et TV ud over det sædvanlige.

Det første, der slår os, er den ekstreme kontrast, som er imponerende selv af OLED at være. Her taler vi om en billeddynamik, der er så god, at man næsten får tårer i øjnene! Panasonic-skærmen har en ultrapræcis gengivelse hele vejen fra de mørkeste til de lyseste nuancer og får subtile detaljer frem, som vi ikke har været opmærksomme på før.

Lysstyrke er et område, hvor OLED ofte kommer til kort mod de bedste LCD-skærme med LED-bagbelysning. Det er noget, Panasonics ingeniører har arbejdet med, og ved hjælp af et modificeret OLED-panel (bl.a. med bedre passiv køling) har de formået at skrue lysstyrken op til 900 nit! Det er over 200 nit mere end OLED-konkurrenterne og mere sammenligneligt med LCD-LED.

Den ekstra lysintensitet bidrager til at gøre Panasonic-skærmen virkelig knaldstærk i lyse områder af billedet. Det kommer især frem på moderne HDR-videoindhold. En film som Alien: Covenant får en strålende, livagtig glød i alt fra sollys og lysrefleksioner til flammer og eksplosioner. Det er noget, vi har savnet fra konkurrenter som Sony KD-AG9, der i sammenligning fremstår noget lyssvagt.

Annonce

Mørkets fyrste

Panasonic viser også, hvem der er konge, når det gælder om at gengive de mørkeste partier med detaljerne i behold. Gengivelsen af gråtoner tæt på sort er den bedste, vi har set fra noget TV – nogensinde!

Sekvensen i Stranger Things (3. sæson, afsnit 8), hvor heltene indtager russernes underjordiske base, er fuld af mørke partier, der drukner totalt på mindre kapable OLED-skærme. Her formår Panasonic at få små detaljer frem i skygger, hår, skæg og tøj, som andre TV’er har en tendens til at mørklægge.

Panasonic-skærmen har også meget imponerende lysuniformitet med jævn lysstyrke over hele panelet. Visse OLED-modeller er plaget af ujævnheder på mørk baggrund: Lodrette striber, bl.a. som følge af midlertidig indbrænding. I Panasonics tilfælde er skærmoverfladen imidlertid perfekt sort over det hele og ser ikke ud til at være belemret med den slags ujævnheder overhovedet. Det er i sig selv værd at betale ekstra for i vores øjne.

Farvegengivelsen er også noget nær perfekt lige ud af æsken. Hudtoner er naturlige uden rødstik, og farvegraderinger gengives uden synlige schatteringer.

GZ2000 kommer med forprogrammerede billedindstillinger som THX Cinema, Dolby Vision og Netflix Calibrated Mode, der alle giver et meget neutralt billede. Med sidstnævnte Netflix-mode er al unødvendig billedbehandling, såsom bevægelsesudjævning, slået helt fra. Så får man et meget “filmisk korrekt” billede, der kan sammenlignes med studiemonitors!

Annonce
GZ2000 er ikke det første TV, der understøtter Dolby Atmos 3D-lyd på papiret, men det er et af de første, vi har hørt, der rent faktisk giver et brugbart højdeperspektiv takket være indbyggede højdekanaler. Foto: Panasonic

Panasonic GZ2000 må undvære den nyligt lancerede billedindstilling Filmmaker Mode, og i skrivende stund er det usikkert, om nogen af 2019-modellerne får denne funktion. GZ2000 er imidlertid så godt med de eksisterende billedindstillinger, at vi ikke tror, der vil være meget at hente med en eventuel opdatering.

Apropos bevægelser: GZ2000 er super “smooth” i panoreringer og bevægelser, og formår at bevare billedskarpheden, selv når det går hurtigst for sig på skærmen. Det gør det til et glimrende TV at se sport på. Faktisk er Panasonics bevægelsesudjævning, Intelligent Frame Creation, så god og naturlig, at vi foretrækker at lade den være på hele tiden.

Altædende filmmaskine

Prikken over i’et er den brede formatunderstøttelse, som Panasonics TV er udstyret med. GZ2000 understøtter både HDR10+ og Dolby Vision, som er de to vigtigste HDR-formater. Dermed er man sikret, at stort set alt videoindhold kan vises i den bedste tilgængelige kvalitet.

Her har Panasonic en stor fordel i forhold til Samsung og LG, som understøtter hver sin standard, men ikke dem begge. Det vil kun blive vigtigere, efterhånden som flere konkurrerende streaming-tjenester gør deres indtog.

Lydkvalitet

Panasonic TX-65GZ2000 har et fuldblods lydsystem fra Technics indbygget i selve TV’et. Det understøtter bl.a. Dolby Atmos surround-lyd, men i modsætning til konkurrenterne, der kun understøtter selve dekodningen, er Panasonic gået hele vejen med dedikerede Atmos surround-højttalere bagpå. Disse såkaldte højdekanaler reflekterer lyden via loftet, hvilket giver den et højdeperspektiv.

Annonce

GZ2000 har klar og tydelig lyd med en distinkt stemmegengivelse. Den lyd, der reflekteres via loftet, hjælper også med at give lyden et højdeperspektiv, der kommer godt frem på forskellige lydeffekter.

Alligevel er det ikke noget brølende monster, vi taler om her, og i vores ører har et audiofilt TV som Sony AG9 endnu klarere og mere fyldig lyd. GZ2000 er imidlertid godt nok til at klare sig uden en separat soundbar, men det kan være værd at overveje at tilslutte en ekstern subwoofer.

Konklusion

Med noget nær perfekt billedkvalitet, flot design og byggekvalitet, understøttelse af alle de vigtige videoformater og endda brugbar surround-lyd indbygget er Panasonic GZ2000 et drømme-TV for de virkelig kræsne. Men det koster at ligge i front! Her må man være forberedt på at betale klækkeligt for, hvad der trods alt er relativt små forskelle i billedkvalitet.

Men det hedder ikke high-end for ingenting! Hvis pengene kommer i anden række, og du bare SKAL have den bedste billedkvalitet, er der ikke noget at være i tvivl om: Panasonic TX-65GZ2000 går over i historien som en af de bedste OLED-skærme, vi nogensinde har testet.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

 1. Svinedyrt, ikke i forhold til B&O hvis LG paneler ikke kommer i nærheden af Panasonic…
  Men kunne godt have brugt et nummer størrer

 2. Jeg bestilte 55″-modellen af denne labre skærm på Black Friday 🙂 Jeg glæder mig helt vildt, til at modtage den

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
Fra Polk Audio kommer Magnifi Mini – en lillebitte soundbar, der lyder, som om den er meget større.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.