Philips The Xtra er en relativt ung TV-model i Philips-familien, og som navnet antyder, er dette en efternøler, som henvender sig til de kræsne TV-entusiaster med særlige krav og forventninger.
Har man fulgt Philips’ TV-eskapader gennem et stykke tid, ved man, at producenten har haft stor succes med sine high-end OLED-skærme. De prisvenlige LCD-skærme i The One-serien er også blevet godt modtaget på markedet. I dette tilfælde er der dog tale om et LCD-TV i topklassen.
The Xtra har stort set alt, hvad man kan ønske sig af funktioner og ydelse – og lidt til. Blandt andet har 2024-modellen fået det allernyeste Ambilight-lys, og på indersiden har den finmasket MiniLED-bagbelysning. Så er spørgsmålet, om Xtra har det, der skal til for at klare sig i den hårde konkurrence i premiumsegmentet for LCD-storskærme?
Philips The Xtra PML9009 – Design
Philips-skærmen leveres i skærmstørrelser fra 55 og helt op til 85 tommer. Testeksemplaret vi har lånt er på 75 tommer, men vi forventer, at testresultaterne vil være relevante for samtlige skærmstørrelser (bemærk dog, at der kan være forskellige antal dimming-zoner).
Designmæssigt er Philips-skærmen pæn at se på med stramme linjer og slank indramning. Set fra siden er The Xtra imidlertid lidt tykkere end flere af konkurrenterne, men det skyldes sikkert de mange lysdioder. Skærmen er dog helt flad langs hele bagsiden, der er ingen detaljer, som rager ud – så den kan alligevel hænge helt tæt på væggen.
På bagsiden af skærmen langs toppen og siderne kan vi også skimte rækkerne af udvendige lysdioder, som udgør det berømte Ambilight-lys. Philips bruger disse til at projicere et dynamisk og stemningsskabende farvet lys op på væggen bag skærmen.
Brugervenlighed og funktioner
Som vanligt kan Philips prale med med forbilledlig formatunderstøttelse, bl.a. HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+ samt både Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden. Derudover har TV’et fire HDMI-indgange, hvoraf to er af typen HDMI 2.1 (48 Gbps / 4K / 144 Hz) og kompatible med de nyeste spilkonsoller. VRR Freesync og automatisk spilmodus med lav forsinkelse (målt til 10 ms) betyder, at Philips-skærmen er godt klædt på til gaming.
Under opsætningen af Philips-skærmen stifter vi også bekendtskab med den nye brugergrænseflade Titan OS, som Philips introducerede tidligere i år. Det er et cloud-baseret system, som skiller sig lidt ud fra Google og andre systemer ved, at det ikke kræver konto eller login, før du tager det i brug.
Startskærmen kan virke lidt mere spartansk og enkel, end man er vant til, men vi bliver hurtigt fortrolige med menuerne. Udvalget af apps er ikke det bedste i klassen, men de fleste kendte streamingtjenester er på plads, heriblandt Max nu i august. Desuden er der Pluto TV, som byder på en del ‘gratis’ reklamefinansierede TV-kanaler. Et par gode detaljer er, at apps opdateres automatisk, og at startskærmen kan skræddersys, som man ønsker det.
Et gennemgående indtryk er, at Titan måske har et lidt enklere grafisk look end Google, WebOS og Tizen. Til gengæld er det hurtigt og indlæser apps på ingen tid.
Titan har også en casting-app, som er kompatibel med Chromecast, så du kan dele indhold fra mobilen, hvis du ønsker det. Derimod savner vi Airplay i skrivende stund.
Billedkvalitet
Philips The Xtra er udstyret med et Quantum Dot LCD-panel af typen VA med direkte MiniLED-bagbelysning og local dimming. Panelfrekvensen går op til 144 Hz for at imødekomme både spilkonsoller og gaming-pc’er. Billedbehandlingen styres af en Philips P5-videoprocessor af den nyeste generation.
Alt skulle være på plads til en førsteklasses billedoplevelse, og førstehåndsindtrykket er da også positivt. Philips-skærmen har en fremragende – om end ikke blændende – lysstyrke og kontrast, som skaber et levende og engagerende billede. 4K-panelets skarphed kombineret med en fortrinlig støjreduktion sikrer et detaljeret billede med realistisk dybde, mens farvegengivelsen er både stærk og velnuanceret.
Philips har sørget for masser af justeringsmuligheder, herunder en separat idealindstilling, Vivid, med fuld gas på farver og kontrast, samt en mere sober filmtilstand. Disse kan også vælges ved visning af Dolby Vision-materiale.
Når det gælder det absolutte sortniveau og kontrasten i HDR-videomateriale, er vi imidlertid ikke så imponerede. En del af pointen med MiniLED er jo at undgå, at lyset bløder ind i de mørke områder, men Philips har ikke opnået samme præcise kontrol som de bedste.
På krævende HDR-film som Top Gun: Maverick kunne vi ofte skimte uønsket lysblødning og halo-effekter. Derudover savner vi stærkere glød i lyse områder på HDR-optagelser. Den maksimale lysstyrke er omkring 1.000 nit, hvilket er betydeligt lavere end de mest lysstærke ‘lyskanoner’ i klassen.
De førnævnte forskelle er tydelige, når vi sammenligner med for eksempel Sony Bravia 7 og TCL 75C855, som vi også havde på testbænken. Selv om Philips-skærmen er sammenlignelig på flere områder, var det tydeligt, at konkurrenterne havde mere ‘punch’ i lyse områder som sollys samt lidt mere præcision i sortniveauet. Om det skyldes flere dimming-zoner og/eller mere præcis billedbehandling, skal vi ikke kunne sige – men forskellen er der.
Philips har også ry for at være rigtig gode til bevægelse, hvilket vi også har været vant til at se på deres OLED-skærme på det seneste. I tilfældet PML9009 er bevægelserne dog ikke så glatte og sømløse, som vi havde forventet. Hurtige panoreringer i film eller sport forårsagede af og til en lille forsinkelse – en lille vibration eller ‘rystelse’ i billedet, før det genvandt fokus. Vi eksperimenterede med forskellige bevægelsesindstillinger i menuen, men kunne ikke helt eliminere fænomenet.
‘Reddes’ lidt af Ambilight
Philips-skærmens es i ærmet er naturligvis det integrerede Ambilight-lys, som bidrager til en forbedret oplevelse af farver og kontrast. Lyset spreder sig udover bagvæggen og tilpasses handlingen på skærmen. Med den seneste generation af Ambilight er der et klart samspil mellem farverne på og uden for skærmen. Det skaber en engagerende oplevelse, som også er behagelig for øjnene. Når det er sagt, kan du få en tilsvarende Ambilight-oplevelse med Philips OLED- TV, og kontrasten er ENDNU bedre …
Lydkvalitet
Philips The Xtra har indbyggede stereohøjttalere med ekstra basenheder, drevet af en samlet udgangseffekt på 4 x 10 watt. Det sikrer en stærk og klar lydgengivelse med tydelige dialoger – desuden er der fin fylde i bassen til musik og lydeffekter. Det kan ikke måle sig med en separat soundbar, og det er heller ikke på niveau med Philips-modeller, der har en B&W-højttalerløsning indbygget. Ikke desto mindre er det klart godkendt. Hvis en soundbar ikke frister, kan Philips-skærmen også udvides med separate trådløse højttalere via DTS Play:Fi-økosystemet.
Konklusion
Philips The Xtra er en veludstyret LCD-skærm med flere positive egenskaber, hvoraf det mest åbenlyse er kombinationen af Ambilight-lys med et skarpt og lysstærkt LCD-panel, der gør TV’et velegnet til alt fra sport til film. Philips-skærmen har også en nyskabende og lynhurtig brugergrænseflade, som mange vil synes om.
Når det gælder ydelse i form af kontrast og lysstyrke, ligger The Xtra lidt under de stærkeste konkurrenter i klassen, hvilket forhindrer Philips-skærmen i at nå helt til tops. Vi har dog bemærket, at denne model allerede kan fås til en gunstig pris på kampagnetilbud, hvilket betyder, at The Xtra faktisk kan være et ekstra godt køb i nogle sammenhænge.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer