Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Skrevet af / 13/03/2019 - 08:30
Samsung QE65Q900R
Audun Hage

Laserskarpe TV’er med 8K-opløsning er sidste skrig på fjernsynsfronten. Med fire gange så mange pixels som dagens 4K-skærme lover den nye skærmteknologi os så skarpe og levende billeder, at det nærmest overgår virkeligheden!

Teknologien er stadig i startfasen, og det vil nok tage fire-fem år, før indholdsproducenterne virkelig begynder at tage den i brug. Ud over nogle få videoklip på YouTube er der forsvindende lidt indhold at finde, da 8K-filmkameraerne stadig er vanvittig dyre. Japanske NHK har imidlertid lovet, at OL i Tokyo 2020 vil blive filmet i 8K-kvalitet og distribueret til udvalgte locations (sandsynligvis biografer og andre offentlige fremvisningssteder). Så 8K kommer, bare man er tålmodig.

Tålmodighed er imidlertid ikke noget, der kendetegner TV-producenterne. De lever af at sælge nye produkter, og aktører som Samsung og LG er selvfølgelig tidligt ude med at tilbyde de første 8K-TV’er.

Som sædvanlig når det gælder ny teknologi, er der grund til at være lidt skeptisk. Har vi virkelig brug for 8K? Er det værd at betale mere for, og er der nogen faldgruber? Kan det betale sig at være tidligt ude, eller er man bedre tjent med vente, til teknologien er blevet moden? Og – ikke mindst – hvor stort skal TV’et være? Holder det med en tilpas stor skærm, eller skal man have “væggen fuld af TV”, for at 8K giver mening?

Samsungs modelportefølje kan forhåbentlig give os nogle af svarene. Den sydkoreanske producent tilbyder allerede nu deres første 8K-TV’er ud over de “almindelige”, men stadig glimrende 4K-modeller. Der er linet op til 8K vs. 4K-duel!

Duellanterne

I det ene hjørne har vi titelforsvareren Samsung QE65Q9FN, som vi kårede til årets bedste high-end-TV i 2018. En bedre repræsentant for 4K-TV’erne skal man lede længe efter.

I det andet hjørne har vi månedens udfordrer og testobjekt, Samsung QE65Q900R. Som byder på laserskarp 8K-opløsning, QLED-farvefilter for ekstra bredt farvespektrum og blændende 3000 nit lysstyrke. Det er kort og godt et af de sejeste TV’er, Samsung kan tilbyde i dag – i hvert fald indtil de nye 2019-modeller lander på butikshylderne til sommer.

Årvågne læsere ved, at vi har lavet en tilsvarende test af Samsungs flagskibsmodeller i 75 tommers størrelse. Her fremstod 4K-modellen som det klart bedste køb af de to: Høj pris og manglen på ægte 8K-indhold blev fremhævet som negative punkter.

Læs også: Test af Samsung QE75Q900R 8K TV

Læs også: Test af Samsung QE75Q9FN

For lillebror QE65Q900R ser prisbilledet imidlertid lidt anderledes ud. Mens et 75 eller 85 tommers 8K-TV koster den hvide ud af øjnene, kan man få et 65 tommers Q900R helt ned til 28.000 kroner. Det er faktisk kun et par tusind mere, end Q9 med 4K koster, og billigere end flere af OLED-konkurrenterne. Spørgsmålet er, om 8K-opløsningens millioner af ekstra billedpunkter gør en reel forskel i denne størrelse.

Design

Af udseende er de to TV’er meget ens. Begge har et stramt, rektangulært design, og den største forskel ligger i de fødder, som 8K-modellen er udstyret med. De kan monteres i to forskellige positioner afhængigt af bredden på dit TV-møbel, og hvis du hellere vil montere tv’et på væggen, kan fødderne opbevares i en niche på bagsiden. Begge skærme er kompatible med Samsungs No Gap-vægfæste, som hænger TV’et helt ind til væggen.

Ligesom andre QLED-modeller bruger Q900R en separat One Connection-boks til alt, hvad der hedder tilslutninger. Nyt i denne generation er, at både strøm og signal trækkes gennem samme kabel. Det gør det muligt at få en meget strømlinet installation.

Alt i alt synes vi, at 8K-modellen ser flot ud, men der er ikke noget, der fortæller, at det koster flere penge – indtil man tænder for det, vel at mærke.

(Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

På smart-fronten er der ikke så meget nyt. QE65Q900R anvender Samsungs egenudviklede smart-platform, Tizen, der fungerer rigtig godt. Samsung-systemet er legende let at sætte op via mobilen; med app’en Smart Setup deler man alle brugerkonti og adgangskoder i en ruf.

Brugeroplevelsen er meget den samme, inklusive den ergonomisk fjernbetjening. Vi noterede os dog, at 8K-modellen er hårfint hurtigere end Q9FN på alle operationer. Fjernbetjeningen er Bluetooth-baseret, så man ikke behøver at pege den mod TV’et, for at den reagerer. Det er værd at nævne, da mange af konkurrenterne stadig bruger infrarøde fjernbetjeninger, som er mere retningsfølsomme.

Samtlige HDMI-stik understøtter 2.0a-standarden, men den nyere HDMI 2.1-standard glimrer ved sin fravær på Q900R. Det kan være relevant i 8K-sammenhæng, da den er nødvendig for at overføre 8K-opløsning med højere billedfrekvenser. På den måde er det smart, at tilslutningerne sidder eksternt, så Samsung har mulighed for at opgradere dem, efterhånden som teknologien kommer på plads.

Billedkvalitet

I forbindelse med testen havde Samsung lånt os en USB-nøgle fuld af 8K-materiale. Og lad det være sagt med det samme: Videoindhold, der er filmet og produceret i 8K, ser vanvittig heftigt ud, men ikke på den måde, man kunne forvente. Selv om billedet giver ny mening til ordet “knivskarpt”, er der intet, der virker overdrevet eller kunstigt, snarere tværtimod.

Hvis 4K-TV kan beskrives som et glasklart og nyvasket vindue til virkeligheden, er 8K som at fjerne glasset helt. Øjet kan skifte fokus og studere billedet på en måde, der får 4K til at se fladt ud i sammenligning. Samtidig føles 8K-billedet meget mere behageligt at hvile blikket på. Der er plads til så mange detaljer, nuancer og konturer, at der ikke er behov for at fremhæve eller forstærke noget på kunstig vis.

Den eneste ulempe ved 8K-optagelserne er, at man løber tør for dem … meget hurtigt. Uden etableret underholdningskanal, fysisk medie eller streaming-tjeneste, der tager 8K i brug, er der foreløbig meget lidt indhold at hygge sig med. Vi måtte derfor nøjes med at se almindeligt HD- og 4K-indhold resten af tiden. Og det er så her, Samsungs avancerede AI Upscaling kommer i aktion. Den kraftige videochip anvender maskinindlæring og kunstig intelligens til at genskabe lavere opløst materiale i “omtrentlig 8K-kvalitet”.

Med Ready Player One på 4K Blu-ray kunne vi sammenligne de to Samsung-skærme side om side under kontrollerede forhold. Her må 8K-skærmen opskalere indholdet, mens 4K-skærmen kan vise råmaterialet direkte, pixel for pixel. Og ligesom vi oplevede med 75-tommerne, er der kun subtile forskelle, når begge fodres med indhold af høj kvalitet.

Q900R med “kunstig” 8K-opløsning har en fordel på skarphed og dybdefølelse, men det føles langtfra lige så banebrydende, som det gjorde med ægte 8K-materiale. I mange af de fartfyldte actionscener er der nærmest dødt løb mellem de to skærme. Med undtagelse af lidt ekstra skarphed er den generelle billedkvalitet (kontrast, sortniveau og farvegengivelse) næsten identisk. Det skyldes nok, at begge er baseret på samme skærmteknologi (QLED med direkte LED-bagbelysning), bare med forskellig opløsning.

Forskellen bliver imidlertid større, når vi skifter til video med lavere opløsning og bitrate. På spionserien Homeland (Netflix, Full HD-kvalitet) kommer de ekstra “hestekræfter” i AI-processoren til syne. Billedet ser væsentlig skarpere og mere detaljeret ud, mens bevægelserne er mere jævne og har mindre støj. Konturerne er glattere, og billedet får mere overbevisende dybde.

Det samme var tydeligt, de gange streaming-kvaliteten fra Netflix faldt i bitrate. Det er ret overraskende og imponerende i betragtning af, at 8K-modellen har 24 millioner ekstra pixels at regne sig frem til! Samsung har tydeligvis gjort noget rigtigt med AI-opskaleringen i Q900R, og vi ved allerede nu, at 2019-modellerne vil bruge den samme teknologi på et udvidet antal modeller.

65 tommers 8K-TV

Giver det så mening med et 8K-TV på sølle 65 tommer? Vi er fristet til at sige ja, med visse forbehold. Hvis målet er den maksimale filmoplevelse hjemme i stuen, vil vi hellere spinke og spare for 75 tommers versionen af Q900R eller gå efter 4K-modellen QE75Q9FN.

Men hvis 75-tommeren fylder for meget, eller du leder efter det optimale TV til mindre rum og kortere betragtningsafstande, kan det være det rigtige match. F.eks. har vi svært ved at forestille os et bedre TV til spil end netop dette.

Lydkvalitet

Samsung QE65Q900R er udstyret med et relativt standard lydsystem. Her er ingen avanceret indbygget soundbar, kun nedadvendte højttalere som dem, man finder på langt billigere TV’er. Når det er sagt, så giver TV’et dog absolut brugbar lyd med klar tale og en evne til at spille højt og rent.

Med optisk digitaludgang samt Bluetooth er det desuden nemt at opgradere med en separat soundbar. Her er det nærliggende at nævne Samsungs egen Atmos-soundbar, hvis man vil have en lydgengivelse, der matcher både lydmæssigt og æstetisk.

Konklusion

Med 33 millioner pixels og blændende 3000 nit lysstyrke pakket ned i en “lille” 65-tommer kan Samsung QE65Q900R smykke sig med titlen “Verdens mindste 8K-TV”. Værdien af de ekstra pixels kommer allerbedst frem med ægte 8K-materiale, som der foreløbig findes meget lidt af.

Er det så spild af penge at overveje dette TV i forhold til Samsungs allerede fremragende 4K-model Q9FN? Med den seneste tids prisudvikling er forskellen faldet til et punkt, hvor Q900R ser langt mere spændende ud. Her får du trods alt en forsmag på fremtidens TV – allerede i dag!

picture2 picture4
<
>
(Foto: Samsung)
Karakter
Samsung QE65Q900R

Lyd & Billede mener

Med ægte 8K-opløsning byder Samsung-skærmen på en fantastisk, 3D-agtig billedoplevelse. Forskellen i forhold til 4K-skærme kommer klarest frem på ægte 8K-videomateriale, som foreløbig er en mangelvare.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top