Samsung har længe været en af trendsetterne, når det gælder TV-teknologi, design og brugervenlighed. Det var sidste års introduktion af TV’er med 8K-opløsning et godt eksempel på. Udviklingen går imidlertid hurtigt, og nu er det de helt nye 2019-modeller, det gælder.
Mange spekulerer på, om i år bliver det modelår, hvor QLED-teknologien virkelig tager fra og indhenter det forspring, OLED har haft på vigtige områder som kontrast og sortniveau. For at finde ud af netop det fandt vi det naturligt at starte med årets nye 4K-topmodel, QE65Q90R!
Design
Der er selvfølgelig grænser for, hvor nyskabende man kan være med en firkantet skærm, men også i år har Samsung taget nogle smarte greb.
Det første, vi bemærker, når vi pakker Q90R ud, er den centralt monterede fod, der kan minder lidt om Apples iMac-modeller. Den virker solid og stabil, og optager mindre plads på TV-møblet end forgængeren. Den buede form giver desuden rigelig plads til en soundbar under TV’et.
Selve skærmen er relativt tyk – 3 cm — ikke mindst sammenlignet med LG’s tynde papirtynde OLED-skærm. Det er en naturlig følge af LED-bagbelysningen, som kræver mere plads indvendig. Imidlertid bevarer Samsung-skærmen den samme tykkelse på hele overfladen, uden dele, der rager ud.
Tilslutningerne trækkes skjult bag et dæksel og videre til den eksterne samleboks. Det gør det muligt at montere TV’et fladt på væggen ved hjælp af Samsungs eget “No Gap Wallmount”, som er ekstraudstyr.
Brugervenlighed og funktioner
Samsung sværger som bekendt til Android på mobilfronten, men til TV har de udviklet deres eget operativsystem, Tizen. Det giver dem fuld kontrol over brugeroplevelsen, som efter vores mening er en af de bedste på TV-fronten.
Menusystemet er meget hurtigt og overskueligt, samtidig med at der tilbydes et bredt udvalg af apps. Her finder du alt fra kendte streaming-tjenester som Netflix, HBO, Amazon og Viaplay til nyere tjenester som Rakuten. Samsung har også sikret sig Apples nye streaming-tjeneste, Apple TV+, når den lanceres i maj. Det går meget hurtigt at skifte mellem de forskellige apps.
TV’et er virkelig let at konfigurere første gang. Hvis du bruger mobilen, kan du også nemt dele adgangskoder og brugerkonti uden at skulle indtaste det hele igen. TV’et tilføjer automatisk andre enheder såsom dekoder og Blu-ray-afspiller til menuen, som også kan styres med TV-fjernbetjeningen.
Nyt på årets fjernbetjening er, at den også har genvejsknapper til streaming-tjenesterne Netflix, Amazon Prime og Rakuten (ingen DR-knap endnu, desværre). Med den indbyggede mikrofon kan du desuden bruge Samsungs egen stemmeassistent, Bixby.
Ambient Mode
Kan du huske “The Frame”? Samsung har haft stor succes med designmodellen, der efterligner et billede på væggen. Nogle af ideerne herfra er nu overført til QLED-modellerne via den såkaldte Ambient Mode, som giver dig mulighed for at vise baggrundsbilleder, når TV’et ikke er i brug. Et sort hul midt på væggen er som bekendt ikke særlig attraktivt.
Når TV’et er på standby, kan det vise dine egne billeder, som du har uploadet, stilfuld grafik eller information som klokkeslæt og vejr. Det er også muligt at tage et billede af væggen og lade TV’et gå i ét med baggrunden, lidt ligesom en kamelæon.
Ambient Mode byder på mange af de funktioner, vi forbinder med The Frame, dog ikke Samsung Art Gallery, som lader dig downloade værker af berømte malere og fotografer.
Billedkvalitet
Samsung gjorde meget rigtigt på sidste års topmodel, Q9FN. De har imidlertid lavet store ændringer i år: Q90R har både fået nyt billedpanel og ny videoprocessor, hvor målet har været at forbedre betragtningsvinkel og sortniveau yderligere.
QLED-teknologien er bund og grund en avanceret form for LCD-TV, som – i modsætning til OLED – stadig har brug for gennemlysning fra bagsiden. Det gør det svært for skærmene at producere ægte sort, som jo er totalt fravær af lys. Desuden har farverne en tendens til at skifte karakter, når man ser skærmen fra en skrå vinkel.
Alligevel er det lykkedes Samsung – ved hjælp af direkte LED-bagbelysning opdelt i hundredvis af zoner, forskellige filterteknikker samt avanceret billedbehandling – at trylle et billede frem, der nærmer sig eller endda overgår OLED på enkelte områder.
Suverænt sortniveau, få refleksioner
Sidste års Q9FN-model kom som sagt lidt til kort mod OLED-skærmene, hvad ren og skær dybde i billedet angår. Selv så præcis, som LED-bagbelysningen var, kunne man af og til skimte nogle lyse konturer og skygger omkring lyse objekter, som begrænsede dybden i de mørkeste scener.
På det område har årets Samsung-model fået et kraftigt løft. Mørke dele af billedet er bogstavelig talt kulsorte og bliver næsten ikke påvirket af lysere partier! Bagbelysningen fremstår så præcis og finmasket, at man let kan tro, at det er et OLED-TV, man kigger på. Selv krævende testscener med meget mørke i (f.eks. hulescenen i afsnit 5 i 2. sæson af Stranger Things på Netflix) ser fornemt ud.
Hvis man virkelig går efter det, kan man skimte lidt overskydende lys i ekstreme tilfælde, men sortniveauet er næsten lige så godt som på den OLED-skærm, vi har stående ved siden af, LG OLED65C9.
Og ikke nok med det: Fordi Samsung-skærmen har et mat/diffuserende frontglas, der reflekterer meget lidt lys, slipper man for generende spejlbilleder af rummet. Det gør, at man i mange tilfælde faktisk kan se FLERE detaljer i mørke end på OLED-skærmen. LG’s OLED-skærm er nemlig spejlblank og har let ved at skjule nogle af de mørkeste detaljer, hvis rummet er lyst eller har vinduer, lamper osv. bag seerpositionen.
Bredere betragtningsvinkel
Betragtningsvinklen er også blevet væsentlig bedre – faktisk det bedste, vi har set fra denne type VA LCD-skærm nogensinde. Mens forgængeren Q9FN fik lidt udvaskede farver set fra siden, formår Q90R at bevare farver og kontrast nærmest upåvirket, selv når vi ser på det fra en skarp vinkel.
Det vil helt klart være praktisk for dem, der har en bred stue med mange siddepladser og/eller kan lide at se TV fra køkkenbordet eller lignende.
Skarpe og støjfrie billeder
Da vi testede Samsungs bedste 2018-modeller Q9FN og Q900R (4K vs. 8K) tidligere i år, var det tydeligt, at 8K-modellen havde nogle fordele ud over ren billedskarphed: Selv almindelige, lavopløste TV-udsendelser så uforskammet detaljerede og støjfrie ud på 8K-skærmen takket være den nye Quantum 8K-billedprocessor med AI Upscaling.
Nyt i år er, at Samsung også har taget teknikken i brug på 4K-modellerne. Det ser ud til at have gjort nytte, for QE65Q90R leverer meget skarpe og frem for alt støjfrie billeder samt glattere bevægelser. Det er især tydeligt, når vi ser YouTube-videoer med forskellig kvalitet og opløsning, at TV’et håndterer forskellige typer indhold på forbilledlig vis.
OLED vs QLED: Racing i HDR
I forbindelse med testen af Q90R havde vi også et helt nyt OLED-TV fra LG, OLED65C9, på testbænken. Formel 1 på Netflix i strålende 4K HDR-kvalitet viste sig at være en god “fartprøve” mellem de to skærme. Dokumentarserien følger verdens hårdeste motorsport, der jo foregår på solbeskinnede baner rundt om i verden. Når vi så ovenikøbet ser TV i et fuldt oplyst rum, siger det sig selv, at lysstyrken får en hel del at sige!
Og her er Samsungs QLED virkelig i sit es. Sollyset glinser fra de blankpolerede F1-biler, og man kan næsten mærke strålevarmen fra de glødende bremser. I dette scenarie er der ingen tvivl om, at QLED-skærmen har en klar fordel med sin potente lysstyrke. Den har meget mere dynamisk overskud, når billedet kræver det. Farverne har væsentlig mere punch, og billederne virker mere levende.
Til sammenligning har LG-skærmen et billede, der virker mere fladt. Det normalt så dybe og dynamiske OLED-billede kommer lidt til kort på heftigt billedmateriale som dette, især når vi ser det i et fuldt oplyst rum om dagen. Farverne er ikke så intense, og kontrasten hæmmes lidt af det blanke frontglas, der reflekterer omgivelserne.
Skarpheden er der imidlertid ikke noget at udsætte på, og det kan også mærkes, at LG-skærmen har lidt glattere bevægelser.
Lydkvalitet
Samsung Q90R har ikke noget specielt avanceret lydsystem. I modsætning til Philips, Panasonic og Sony, som alle lægger stor vægt på lyden i deres high-end-modeller, er de indbyggede Q90R-højttalere af den relativt simple slags. Højttalerne vender nedad, så lyden reflekteres via bordet, det står på.
Lyden opleves som okay, men står ikke helt i forhold til prisklassen – det lyder lidt tamt og indelukket. Selv ved høj volumen er taleforståelsen ikke specielt god. Her bør man med andre ord indregne en soundbar i budgettet. Heldigvis har Samsung lagt godt til rette for dette med udformningen af foden, og Q90R understøtter også Dolby Atmos-lyd sammen med kompatible soundbars.
Konklusion
Samsung har på imponerende vis formået at forbedre de vigtigste ankepunkter ved sidste års QLED-model. Både sortniveau og betragtningsvinkel er kraftigt forbedret til et punkt, hvor man i mange tilfælde skal strenge sig an for at skelne QLED fra OLED! Læg hertil en mat, ikke-reflekterende skærmoverflade og ikke mindst den kraftige lysstyrke, som QLED er kendt for, og du får et TV, der er en optimal allrounder til mange typer indhold og seerforhold.
Alt fra film til sport ser virkelig lækkert ud på Samsung-skærmen, og det eneste, der trækker ned, er den lidt tynde lyd. Der er imidlertid ingen tvivl om, at Samsungs nye frontkæmper rykker direkte ind på 2019’s favoritliste. Q90R er simpelthen “the one to beat”!
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer