TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung QN90D

Brilliant billedmester

Hvem sagde OLED? En af Samsungs bedste TV-skærme er udstyret med LCD, QLED og MiniLED under motorhjelmen, og det giver blændende resultater. Til denne pris er den et kup!

Af / 29/11/2024 - 07:00
Samsung QN90D

Lyd & Billede mener

  • Samsung QN90D leverer et spektakulært billede med meget høj lysstyrke og god kontrast. Dertil kommer et slankt design og gode tilslutningsmuligheder.
  • Indsynsvinklen er noget begrænset. Samsung understøtter ikke HDR-formatet Dolby Vision.

For dig, der er på udkig efter den allerbedste billedkvalitet, er det mere eller mindre givet, at det skal være et OLED-TV. De moderne OLED-skærmes overlegne kvaliteter med hensyn til sortniveau, kontrast og indsynsvinkel er allerede velkendte, og i år har de bedste OLED-skærme endda fået (mere end) acceptabel lysstyrke. Da jeg for nylig deltog i et ‘shootout’ mellem de bedste TV’er, var der ikke engang ét LCD-TV på deltagerlisten! 

Betyder det så ‘game over’ for LCD? Ikke nødvendigvis. 

Det er nemlig ikke ensbetydende med, at OLED er det bedste for alle. Nogle sætter stadig pris på den kraftige og uanstrengte lysstyrke, som kun de bedste LCD-skærme kan levere – uden risiko for indbrænding. Et godt LCD-TV kan give en meget behageligt, velbalanceret billedkvalitet med rige, voluminøse farver.  

Faktisk har nogle producenter formået at trimme og forbedre deres LCD-skærme så godt, til at de ikke alene holder trit med OLED, men også overgår dem på enkelte områder. Endda til en konkurrencedygtig pris, og ofte i mange flere skærmstørrelser. Vi nævner i flæng Sony Bravia 7/9 og TCL C855/X955, men også Samsung har flere potente ‘Neo QLED’ LCD-skærme – heriblandt QN90D, som vi nu har haft på testbænken. 

Læs også Samsung-TV med interessant twist Samsung S90D er ikke helt som andre OLED-TV'er … eller?

Samsung QN90D

Denne model hører hjemme i den høje ende af Samsung-sortimentet og befinder sig lige under flagskibsmodellerne QN95D og QN900D. Den er målrettet kræsne film-, gaming- og sportsentusiaster, og den er udstyret med mange funktioner. 

Annonce

Samsung-skærmen har avanceret MiniLED-bagbelysning på indersiden, som styres af en videoprocessor med AI-funktioner (NQ4 AI Gen 2). Det er også nødvendigt, for det kræver en del regnekraft at kontrollere så mange dimming-zoner (tænde og slukke lyset præcist og flydende) oven i den andre billedbehandling. 

QN90D fås også i et bredt spekter af skærmstørrelser, fra 43 til kolossale 98 tommer. Så uanset om du er på jagt efter et højt præsterende TV til stue, soveværelse eller hjemmebiograf bør dette være et godt køb. Flere af skærmstørrelserne er sat til de hidtil laveste priser under Black Week. 

Med undtagelse af lysstyrken og antallet af dimming-zoner, der stiger i takt med størrelsen, er specifikationerne meget ens. Alle modeller understøtter 144 Hz skærmfrekvens, med undtagelse af 98-tommeren, som stopper ved 120Hz. Det sker ret sjældent, at de mindste LCD-TV’er, især i formatet 43 til 50 tommer, kan præstere så høj en opdateringsfrekvens.  

Designmæssigt er QN90D imponerende slank, især i betragtning af alle lysdioderne på indersiden. Faktisk er den ikke meget tykkere end designmodellen The Frame, og den har en meget enklere bagbelysningsteknologi (Edge LED).  

QN90D må dog undvære den separate One Connect-tilslutningsboks og leveres i stedet med integrerede forbindelser. Disse kan være svære at komme til, hvis man hænger TV’et op på væggen. I så fald kan det være værd at overveje QN95D eller QN900D med One Connect i stedet. 

samsung 65 qn90d 4k neo qled smart tv 2024 pdp zoom 3000
Samsung QN90D. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Menu- og brugergrænsefladen Tizen bør være velkendt for Samsung-brugere. Producenten har finpudset systemet gennem årene og tilføjet nye funktioner og tjenester. Man skal dog være lidt af en ‘superbruger’ for at vide, hvordan man hurtigt kommer til indstillingerne og de forskellige videoindgange helt i begyndelsen. Med lidt navigering og et par tricks er det muligt at oprette en genvej til indstillingerne og de relevante videokilder på startskærmen.  

Tizen-systemet har langt de fleste streamingtjenester til rådighed, inklusive den ‘gratis’ TV-tjeneste Samsung TV+. Det kan være en god og hurtig måde at få adgang til indhold på.   

Vi må dog finde os i en masse reklameafbrydelser undervejs, og tjenesten kan virke lidt bøvlet med den måde, den popper op på, når man tager TV’et i brug. Har man allerede en stabil TV-modtager, kan det være fristende at slå tjenesten fra – medmindre man altså bliver afhængig af Top Gear- og Baywatch-kanalerne.  

En anden smart funktion, der er værd at nævne, er den såkaldte Ambient Mode, som giver os mulighed for at generere ‘pausebilleder’. På den måde kan man gøre sin TV-skærm mere personlig og stemningsfuld, når den er slukket. For at få adgang til funktionen navigerer man til Ambient Mode-menuen, hvor man kan vælge mellem forskellige temaer og stemninger. TV’et vil derefter vise forskellige billeder, der harmonerer med hjemmemiljøet. Du kan også uploade dine egne billeder. Det er måske ikke så kunstnerisk som The Frame, men det kan noget! 

Samsung QN90D (7) Samsung QN90D (8) Samsung QN90D (16) Samsung QN90D (17) Samsung QN90D (10) Samsung QN90D (9)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Gode tilslutningsmuligheder og formatunderstøttelse

Tilslutningsmulighederne er også eksemplariske med 4 x HDMI 2.1-indgange, som alle kan håndtere 4K/120 Hz-videosignaler. Hvis du har en relevant gaming- PC, kan du gå helt op til 144 Hz.  

Der lægges ikke skjul på, at dette er en model, som også er rettet specifikt mod gaming. Samsung-skærmen har sin egen »Game Bar«-menu med mange forskellige indstillinger, som kan bruges til at optimere spiloplevelsen. Den understøtter selvfølgelig VRR (Variable Refresh Rate), og en dedikeret spilindstilling sikrer, at man er hurtig på aftrækkeren. Vi målte forsinkelsen til knap 9 millisekunder (målt ved 1.080 p / 60 Hz), hvilket er lavt nok for de fleste.  

I den hurtigste spilindstilling skal noget af billedbehandlingen (herunder local dimming) reduceres en del, hvilket også påvirker den samlede kontrast, men billedkvaliteten holder sig stadig på et højt niveau. Samsung tilbyder også funktioner, hvor man kan justere sortniveauet for at se flere detaljer i mørke områder.  

Det eneste, vi savner, er (som sædvanlig) understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision, men det virker usandsynligt, at der nogensinde vil opstå sød musik mellem Samsung og Dolby på det punkt. TV’et må derfor forlade sig på tone mapping for at opnå den optimale gengivelse af video i HDR-format, men det er heldigvis noget, Samsung har stor erfaring med. 

Billedkvalitet

Sammenlignet med OLED vil en LCD-skærm altid have en udfordring, fordi den er afhængig af bagbelysning for at skabe seværdige billeder. Eftersom billederne består af både mørke og lyse områder, kan der opstå problemer med »light bleeding« og glorieeffekter omkring lyse objekter på en mørk baggrund.   

Samsungs løsning på dette problem er at udstyre QN90D med en avanceret MiniLED-bagbelysning og mange local dimming-zonerpå indersiden. Præcis hvor mange zoner vil Samsung ikke røbe, men der er mange!  

Fordi Samsung-skærmen er i stand til at slukke for lyset, hvor den skal, opnår den et imponerende sortniveau, der i mange henseender kommer tæt på OLED. Der er også meget lidt af de typiske glorieeffekter. Resultatet er et smukt, kontrastrigt og levende billede.   

Faktisk er QN90D så god, at vi tror, at man i mange tilfælde vil kunne forveksle den med et OLED-TV! Bagbelysningen arbejder hurtigt og præcist nok til, at det er svært at skelne under normal TV-kigning. I hvert fald så længe man sidder direkte foran TV’et.   

En erfaren entusiast vil kunne afsløre LCD-teknologien ved at tage et par skridt til siden, for så bliver billedet mærkbart blegere. Selv om QN90D faktisk har en rigtig god betragtningsvinkel for et LCD-TV, er det svært at undgå, at farver og kontrast bliver mere grålige, når man bevæger sig ud til siden. 

Samsung QN90D scaled 1
(Foto: Audun Hage)

Blændende lysstyrke

Man kan selvfølgelig afsløre Samsung-skærmen på en anden (vigtig) detalje, og det er lysstyrken. Den kan intet OLED-TV hamle op med. Det er trods alt en af fordelene ved at have mange lysdioder på indersiden, at det giver masser af fyrværkeri, når det kræves.   

Vi målte Samsung QN90D til tæt på 2.500 nit i et lille vindue på 10 procent og tættere på 750 nit med fuldskærm hvid. Det er imponerende tal, og ikke langt under TCL X955, som er den stærkeste, vi hidtil har målt, med henholdsvis 2.700 og 1.000 nit. Til sammenligning klarer OLED-flagskibsmodellen Samsung S95D kun omkring 1.600 og 300 nit.   

Denne forskel giver sig ikke kun udslag i målingerne, det er også noget, man kan mærke i praksis. Ved almindelig TV-kigning i SDR-format (Standard Dynamic Range) mærker man måske ikke den store forskel. Men når det gælder moderne HDR-video i høj kvalitet, er det en helt anden historie.  

Vi gennemtrawlede flere titler i HDR-format som Top Gun: Maverick, Formula 1 Drive to Survive og Netflix-serien Snabba Cash, og vi så dem bogstaveligt talt i et helt nyt lys. Billederne blev serveret med imponerende dynamik, kontrast og dybdefølelse, og de bedste optagelser så virkelig magiske ud.  

Under en skydescene i Snabba Cash bevæger bandemedlemmerne sig gennem en spillehal fuld af flimrende lys og glas, der splintres, og her gav den ekstra lysintensitet billedoplevelsen en ekstra grad af realisme.   

Og lad os ikke glemme naturprogrammer som Nature’s Colours med David Attenborough, hvor skærmen nærmest eksploderer i nuancer. Farvernes volumen er imponerende.  

Vi vender ofte tilbage til Top Gun-filmens jagerfly-scener, og her kommer sollysets og den blå himmels intense lysstyrke virkelig til sin ret. Det samme gælder under de hæsblæsende omgange i F1-dokumentaren Drive to Survive, hvor gnisterne og gløden fra bremseskiverne næsten er til at tage og føle på. Her er vi også vidne til virkelig glatte og sømløse bevægelser, hvor Samsung-skærmen opretholder en imponerende skarphed, selv under de hurtigste kamerasving.

Samsung QN90D (15) Samsung QN90D (18) Samsung QN90D (13) Samsung QN90D (14) Samsung QN90D (19)
<
>
Fra "Naturens Farver" med David Attenbourogh på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Bedst uden håndbremsen trukket

Subjektivt set leverer Samsung QN90D nogle ret heftige billedoplevelser, som efter vores mening ikke uden videre kan genskabes af OLED-skærme som S95D eller S90D. Og hvis du er på udkig efter et slankt LCD-TV med betydeligt bedre billedkvalitet end The Frame, er der ikke meget at betænke sig på!  

Under flere af disse seancer brugte vi ganske vist Samsungs Film-indstilling, som stadig bruger en vis mængde videoprocessering og ekstra kontrast til at pynte på billederne. Men hører du til dem, der kan lide den slags, vil du helt sikkert være vild med QN90D.   

Hører du til blandt puristerne, der foretrækker så lidt makeup som muligt, har Samsung-skærmen også en mere neutral Filmmaker Mode på repertoiret. Men her reduceres den kraftige lysstyrke noget, kombineret med at interpolation og støjreduktion slås fra.   

Det skal siges, at QN90D også her klarer sig rigtig godt, selv om den ikke skinner lige så imponerende som i den almindelige filmindstilling. Ganske vist er farverne meget neutrale og nuancerede, den er bare ikke helt i ‘referenceklassen’ som de allerbedste OLED-skærme, f.eks. Samsungs egen S95D, når det gælder gråskala og farvegengivelse. På LCD-siden må vi også fremhæve konkurrenten Sony Bravia 9, som har en virkelig eksemplarisk farvegengivelse.  

Sammenlignet med OLED er forskellen selvfølgelig ikke så tydelig, når bagbelysningen, local dimming, kontrastforbedring og andre funktioner kører på halv kraft. Og så forsvinder noget af wow-faktoren. Så hvis du overvejer sådan et TV, er det vores råd, at du skal kunne bruge det til det, det er bedst til.  

Samsung QN90D (1) Samsung QN90D (2)
<
>
(Foto: Audun Hage)
Læs også Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024? To af årets mest spændende topmodeller støder sammen i en prestigefyldt TV-kamp. Hvilket af disse OLED-TV giver den allerbedste billedkvalitet - Samsung S95D eller LG OLED G4?

Lydkvalitet

Med et TV så slankt som dette er der ikke de store forventninger til lyden. Samsung har ganske vist placeret nogle højttalere i siderne og under skærmen, heriblandt tophøjttalere til Dolby Atmos, men der er ikke tale om nogen lækker lydløsning med ekstra dedikerede bashøjttalere eller lignende. Lyden er for det meste helt fin, med god klarhed i vokalområdet, men generelt ret tynd. Det står hurtigt klart, at den ikke står mål med det kraftfulde billede.  

Der ligger det i kortene, at du bør ofre penge på en soundbar eller lignende, i hvert fald hvis du har nogen som helst ambitioner om en hjemmebiograf. Her vil en Samsung HW-Q810D eller måske helst den større HW-Q995D være et godt match. Disse har mulighed for at modtage lydsignalet trådløst via Wi-FI, men for at opnå den bedst mulige lyd anbefaler vi at bruge HDMI eARC-stikket.  

Konklusion

Samsung QN90D er utvivlsomt en af de bedste LCD-skærme, du kan købe i 2024. Er man ekstra kræsen, når det gælder billedkvalitet, er det nemt at lade sig friste af tidens bedste OLED-TV’er, men man bør ikke udelukke LCD. LCD-skærmene er nemlig blevet yderligere forfinet som følge af den øgede konkurrence, og Samsung-skærmen er et af de bedste eksempler på netop dette.   

Med imponerende kontrast, energiske farver og en vanvittig lysstyrke er denne skærm et imponerende skue. Læg dertil en smart brugergrænseflade, gode tilslutningsmuligheder og et slankt design, og dette er et TV, der er let at anbefale. Men husk lige solbrillerne! 

Karakter
Samsung QN90D
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne