TCL er på kort tid blevet et navn, man skal holde øje med i tv-junglen. Den kinesiske producent er en aktuel udfordrer til Samsung og LG, især i budgetklassen, hvor de kan tilbyde usædvanlig veludstyrede tv’er for pengene. Vi har bl.a. testet modellen 55DP660 med gode resultater.
55DP600 er en “lillebror” til denne model, som tilsyneladende tilbyder noget af den samme ydelse til endnu lavere pris. Spørgsmålet er så, om det gør det til et endnu bedre køb.
Design
Rent visuelt er det et simpelt tv, vi har med at gøre. Hvor storebror DP660 skinner med sit sølvfarvede metalskrog, er lillebror DP600 mere dæmpet i sort plast.
De V-formede fødder er nemme at montere. Alternativt kan man selvfølgelig også vægmontere TCL-skærmen. Den vil så rage nogle centimeter ud fra væggen som følge af en ret kraftig bagside, hvor al elektronikken er samlet. Tilslutningerne er dog lette at komme til, da de sidder indfældet i en lomme på bagsiden.
Brugervenlighed og funktioner
TCL 55DP600 er et nemt tv at pakke ud og sætte op. Men ved opstarten får vi os en overraskelse, da brugerfladen ikke ligner noget, vi har set før. Samtlige TCL-modeller, vi har testet til dato, anvender Googles velprøvede Android-operativsystem, men her har man valgt en anden variant, muligvis for at reducere omkostningerne.
Den såkaldte Smart TV 3.0-platform er Linux-baseret. Opstartsprocessen går i og for sig hurtigt nok, og tv’et reagerer fint på kommandoer. Fjernbetjeningen er den samme som til Android-modellerne. Populære apps som YouTube og Netflix er på plads, så HELT skrabet for funktioner er det heldigvis ikke. Navigationsmulighederne og den generelle brugeroplevelse ligger imidlertid milevidt fra Android.
Billedkvalitet
Billedmæssigt er det ikke helt så trist. 55DP600 benytter et 4K LCD-panel af typen VA med kant-LED-belysning og giver fuldt brugbar billedkvalitet.
I denne prisklasse er det ikke ualmindeligt, at lysstyrken og kontrasten er temmelig tamme, men 55DP600 har rigeligt med lysstyrke, ud over at bevare en god dybdefølelse i mørke scener. Vores testeksemplar havde ingen generende uregelmæssigheder eller “clouding” på mørk baggrund. Farvegengivelsen er relativt neutral og bedst, hvis man vælger indstillingen Film.
Kontrasten når imidlertid ikke op på siden af storebror 55DP660. Det kommer til udtryk på videomateriale i HDR-kvalitet, som stiller ekstra krav til høj lysintensitet og kontrast. DP600 har ikke helt samme “glød” i flammer, lygter og lignende dynamisk billedindhold. Hvis du vil have fuld glæde af moderne film og tv-serier med HDR, vil det helt klart være værd at gå et niveau op i pris.
Et andet felt, hvor TCL-skærmen ikke imponerer, er bevægelse og billedstøj. 55DP660 har ikke udpræget glatte, sømløse bevægelser, og lykkes heller ikke med at undertrykke støj så godt, som vi er vant til. Det er især tydeligt på ældre Netflix-serier og YouTube-videoer af variabel kvalitet.
Samlet set ville vi hellere kigge i retning af storebror TCL 55DP660 eller Samsung 55NU7105, som begge gør et bedre stykke arbejde med billedprocesseringen.
Lydkvalitet
TCL plejer at gøre sig umage med lyden på enkelte modeller, bl.a. DC760, som har en soundbar fra JBL indbygget. DP600 er derimod et kedeligt kapitel rent lydmæssigt. De indbyggede højttalere lyder skuffende tyndt og spagt, og bas er fuldstændig en mangelvare.
For at gøre ondt værre har tv’et problemer med, at lyd og billede er helt ude af sync. Det gør det svært at følge med i handlingen på tv-skærmen, og man har let ved at miste interessen.
Her er det afgjort nødvendigt med en soundbar, hvis man vil have en ordentlig lydoplevelse.
Konklusion
TCL har tidligere vist, at de kan lave veludstyrede tv’er til en billig penge. 55DP600 fremstår imidlertid som en basismodel, hvor man har ofret lidt for mange lækkerier for at få prisen ned.
Billedkvaliteten er ganske udmærket, men langtfra enestående i prisklassen. Android-platformen er blevet erstattet af en andenrangs brugerflade, og lydkvaliteten er temmelig trist. I vores øjne fremstår storebror 55DP660 derfor som et væsentlig bedre køb!