TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Farvestrålende billede med Ambilight

Philips er kendt for sine farvestrålende OLED-TV'er, og på topmodellen OLED+908 har de tilsyneladende taget den hele vejen - i hvert fald næsten!

Af / 27/10/2023 - 12:00
Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Lyd & Billede mener

  • Philips OLED908 leverer et farvestrålende og knivskarpt billede med masser af kontrast, akkompagneret af glimrende lyd fra Bowers & Wilkins.
  • Farvegengivelsen er ikke helt på højde med QD-OLED-konkurrenten fra Sony,

OLED+908 er Philips’ officielle flagskibsmodel for 2023, og ud over et lysstærkt OLED-panel har den et luksuriøst lydsystem fra B&W. Philips-skærmen leveres også med Google TV-brugergrænsefladen og en lækker ny fjernbetjening. Mon det er nok til at slå konkurrenterne i high end-klassen?  

OLED908 IS FRONT RGB 16x9 1 scaled e1675777173233
908-modellen har et slankt design i mørkt metal, mens højttalerdelen er betrukket med stof fra danske Kvadrat. (Foto: Philips)

Philips OLED+908

Designmæssigt er dette uden tvivl et lækkert TV at se på. Philips-modellen fås i 55, 65 og 77 tommer, og vi har lånt den mellemste. Det har det typiske slanke design, som vi forbinder med OLED, og 2023-modellen har fået en ny og smart sokkel.  

Med denne model behøver du heller ikke at bekymre dig om en soundbar, da Philips-skærmen allerede har et Bowers & Wilkins-højttalersystem integreret på undersiden. 

Brugervenlighed og funktioner

På betjeningsfronten kan OLED+908 bryste sig af en ny premium-fjernbetjening. Den har færre knapper end sin forgænger, men har stadig den flotte bagbelysning. De, der savner nummerknapperne, behøver ikke bekymre sig, disse er gemt væk og kan aktiveres ved at aktivere bagbelysningen.   

OLED+908 er baseret på Google TV, som har udviklet sig til en flot og overskuelig brugergrænseflade. Philips har også foretaget nogle tilpasninger for at gøre det hurtigere at navigere rundt i menuerne.   

Annonce

Når det gælder tilslutningsmuligheder, er der ikke sket nogen revolution siden den seneste generation. Som lillebroren OLED808 må OLED+908 nøjes med fire HDMI-indgange, hvoraf kun to har fuld båndbredde (48 gbps) med fuld understøttelse for 4K / 120Hz.   

Som vi tidligere har nævnt, behøver dette ikke at være nogen krise, og Philips deler denne “tilstand” med en række andre producenter som følge af begrænsninger i chipsættet.  

Philips har også foretaget nogle smarte opdateringer på gaming-fronten. Man kan nu spille i Dolby Vision HDR i op til 120 Hz. Samtidig sikrer VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120 Hz) en glat spiloplevelse uden opbrud. Der er også en dedikeret gaming-tilstand med lav latenstid, som vi målte til ca. 13 ms. 

Philips OLED908 remote 1 scaled
Fjernbetjeningen er ny på denne model og har fået bagbelysning med skjulte nummerknapper. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Vi testede lillebroren OLED808 tidligere på efteråret og var imponerede over Philips-skærmens skarpe billedbehandling.   

Med OLED+908 går de skridtet videre, takket være et meget avanceret “MLA” OLED-panel fra LG Display.   

MLA (Micro Lens Array) panelteknologien bruger specielle mikroskopiske linser, der øger lysudbyttet fra OLED-pixels. Dette, i kombination med bedre passiv køling og tilpasset billedbehandling (såkaldt Meta Booster), har gjort det muligt at klemme en betydeligt højere lysstyrke ud af OLED-panelerne. Skærmen har også et polariserende filter (Vanta Black), som reducerer genskin.  

Resultaterne lader ikke vente på sig. Ligesom Panasonic MZ2000 i denne test, som også er udstyret med MLA-panel, har Philips-skærmen en virkelig blændende lysstyrke og imponerende kontrast.   

Det lykkedes os ikke at opnå Philips’ påståede lysstyrke på over 2.000 nit, men OLED+908 præsterede 1.400 nit i et 10 procents vindue og 250 nit i fuldskærms hvid, hvilket er imponerende nok. I praksis skal man over på MiniLED-skærme for at overgå dette i væsentlig grad.  

Tallene er én ting – pointen er, at OLED+908 har mere end nok lysstyrke til at vise sport og anden TV-underholdning ved højlys dag, uden at skærmen føles bleg.   

Derudover er der masser af spillerum til, at selv de lyseste sekvenser i en HDR-film – sollys, flammer og eksplosioner – virkelig stråler. 

Krystalklar billedbehandling

Philips-skærmen er udstyret med 7. generation af P5 AI-videoprocessoren, som har meget at gøre godt med, når den skal bearbejde og forbedre forskellige typer videomateriale.  

Philips er kendt for at have en lidt anderledes filosofi end andre TV-producenter, når det gælder billedbehandling. Selv om de tilbyder en neutral Film-modus, fremhæver de især deres Crystal Clear-tilstand, som bruger “alle tricks i bogen” til at vise TV-underholdning i al sin herlighed.   

Især ældre TV-serier og SDR-indhold får en tiltrængt vitaminindsprøjtning med denne indstilling. Den er langt fra “studie-korrekt”, men kan alligevel gøre underværker med visse typer tv-indhold.  

Hvis du hører til typen, der ikke bryder sig om at rode med indstillinger, men foretrækker en indstilling, der bruger alle tilgængelige virkemidler til at forbedre billedet, er Philips’ Crystal Clear-tilstand flot på mange måder. Selv om hvide farvetoner får et lidt koldt, blåligt skær, kvitterer Philips-skærmen med et superjævnt og skarpt billede. Når det er bedst, ser det næsten tredimensionelt ud!  

På et par punkter kommer OLED+908 dog lidt til kort over for Sony A95L. Trods den høje lysstyrke kan den ikke helt matche farvemætningen og intensiteten på Sonys QD OLED-skærm. OLED+908 har også en tendens til at drukne mørke detaljer i sort (såkaldt black crush), mens både Sony og Panasonic bevarer flere af detaljerne i mørke områder. 

Philips Crystal Clear mode 1 scaled
Philips OLED+908 har bl.a. billedindstillingen Krystalklar, som forbedrer farver, skarphed og bevægelse. Det kan gøre underværker for meget TV-indhold.(Foto: Audun Hage)

Tresidet Ambilight

OLED+908 kan bryste sig af et raffinement, som er eksklusivt for Philips: Integreret Ambilight-omgivelseslys!   

Du kan ganske vist opnå en lignende effekt ved at forbinde Hue-farvepærer til en app (Philips Hue Sync), men det bliver ikke lige så godt, som når alt styres via TV-skærmen.   

Ambilight-lyset afgiver et omgivende lys med farveindstillinger, der matcher handlingen på skærmen. Det er både stemningsfuldt og behageligt for øjet.   

OLED+908 må dog nøjes med Ambilight på tre sider, hvor tidligere topmodeller (bl.a. 937 og 986) har haft det på fire sider.   

Det er ikke så vigtigt, når TV’et står på et bord, men til vægmontering ville vi helt klart have foretrukket den firesidede variant. 

Lydkvalitet

Som med tidligere topmodeller har Philips samarbejdet med Bowers & Wilkins om udviklingen af højttalerne. OLED+908 har en integreret soundbar i kabinettet, som består af en 3.1-højttaleropsætning med dedikerede venstre-, højre- og centerkanal samt en subwoofer på bagsiden.   

Lyden er fremragende: Stemmer kommer klart og tydeligt ud af skærmen med særdeles god diktion / taleforståelse. Synkronisering (lip-sync) er også præcis og gør det nemt at følge med i samtaler på skærmen.   

Lyden har god klarhed, fylde og balance, hvilket gør den velegnet til både tale og musik.   

Philips-skærmen har muligvis også den fyldigste bas blandt de tre testdeltagere. Den indbyggede basenhed med passive slaveenheder er både fast og fyldig.  

Philips takker heller ikke nej til lidt action: Når kuglerne fyger i Snabba Cash, er det muligt at spille højt og rent, uden at højttalerne lyder pressede.  

OLED+908 har dog ikke indbyggede Atmos-højttalere som Panasonic MZ2000, så lydbilledet er ikke så stort og tredimensionelt som på den japanske model. 

Konklusion

Philips har produceret endnu et glimrende high end-TV: OLED+908 deler mange lighedstræk med sin lillebror, OLED808, men tager ydelsen til nye højder med endnu mere lysstyrke, saftigere farver og kontrast.  

Philips-skærmen har fremragende billedbehandling, som får selv ældre videoindhold til at se skarpere ud, mens B&W sørger for kraftfuld og fyldig lyd. Læg dertil Ambilight, og du har en potent underholdningsmaskine. 

Karakter
Philips OLED+908 (65OLED908/12)
High End

Også i denne test:

Panasonic MZ2000 (TX-65MZ2000E)

Titelforsvareren

Har Panasonic MZ2000E nok til at beholde vindertitlen endnu et år, eller bliver den slået af QD-OLED? På tide at finde ud af det!

Panasonic MZ2000 leverer glimrende kontrast og naturlige, studie-korrekte farver lige ud af kassen. Lyden fra de indbyggede højttalere er også fremragende.
Selv om farvegengivelsen er imponerende, kan den ikke helt matche farvepragten på Sonys QD OLED-TV.
Læs hele testen

Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Mesterstykke fra Sony

Sony var tæt på at tage vindertrofæet hjem sidste år, men blev slået på målstregen af Panasonic og deres ildsprudende topmodel. I år er det tid til revanche!

Sony A95L leverer imponerende farverige og naturlige billeder kombineret med glimrende lyd og fin brugergrænseflade.
Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter alle 2.1-funktionerne.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne