TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Mesterstykke fra Sony

Sony var tæt på at tage vindertrofæet hjem sidste år, men blev slået på målstregen af Panasonic og deres ildsprudende topmodel. I år er det tid til revanche!

Af / 27/10/2023 - 12:00
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Lyd & Billede mener

  • Sony A95L leverer imponerende farverige og naturlige billeder kombineret med glimrende lyd og fin brugergrænseflade.
  • Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter alle 2.1-funktionerne.

Bravia A95L er Sonys flagskibs-TV i 2023, og det er selvfølgelig spækket med billedforbedrende lækkerier. Det avancerede QD-OLED-panel er af nyeste generation og styres af Sonys Cognitive XR-videoprocessor. På indersiden sidder højttalersystemet Acoustic Surface+, og Google TV lover god brugervenlighed. 

Så hvor god er Bravia A95L i praksis? De rosende ord lod ikke vente på sig. Sony-skærmen leverer en billedoplevelse, der bringer os tæt på virkeligheden med naturtro farver og imponerende kontrast. Og i år fås den også i et større format! 

Sony A95L scaled
Sony Bravia A95L. (Foto: Sony)

Sony Bravia A95L

Sony-skærmen fås nu ud over 55 og 65 tommer også i en længe ventet 77-tommers skærmstørrelse. Netop sådan en lånte Sony os til testen, men vi forventer, at billedkvalitet og ydelse vil være den samme for alle tre skærmstørrelser.  

Designmæssigt er A95L enkel, men behagelig at hvile øjnene på. Skærmen har et slankt design med en tynd ramme i børstet aluminium, hvor billedet går næsten helt ud til kanterne. Sony kalder det Seamless Edge Bezel.   

Den brede og blytunge sokkel, vi husker fra forgængeren, er afløst af nogle slanke fødder. De kan monteres smalt eller bredt, afhængigt af bredden på TV-bænken, eller om man vil have plads til en soundbar.   

Annonce

Mange vil nok alligevel foretrække at vægmontere Sony-skærmen, og i så fald er der brug for et passende VESA-beslag. 

Brugervenlighed og funktioner

A95L er ligesom Philips et Google TV, men Sony har givet menusystemet en ekstra overhaling. Man kan skifte hurtigere mellem forskellige indgange og gemme de ønskede indstillinger for hver kilde. Det er helt sikkert noget, som entusiaster med mange videokilder vil sætte pris på.  

Apropos tilslutninger kan Sony prale af fire HDMI-indgange, men ligesom tidligere generationer er kun to af disse 4K / 120 Hz-kompatible. De to andre indgange er begrænset til 4K / 60 Hz.   

Ikke nødvendigvis en katastrofe, men en flagskibsmodel havde fortjent bedre. For eksempel har både LG G3 og Samsung S95C fire HDMI-indgange med fuld båndbredde.   

Når det er sagt, er både Panasonic og Philips på niveau med Sony på dette område, da også deres chipsæt har begrænset båndbredde på to af HDMI-indgangene. Måske vil næste års topmodeller gå hele vejen med tilslutningerne? 

Sony A95L remote scaled
Fjernbetjeningen til Sony A95L er lille og fiks. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

A95L er udstyret med den nyeste generation af QD-OLED-paneler fra Samsung Display, som har fået forbedret køling og højere vedvarende lysstyrke. Sony-skærmen kan nu fås i en længe ventet skærmstørrelse på 77 tommer, ud over 55 og 65 tommer.  

Videoprocessoren er Sonys Cognitive Processor XR, som har mange tricks i ærmet til forbedring af billedbehandlingen. Blandt andet XR Clear Image-funktionen, som løbende analyserer og forbedrer billedet og sikrer optimal opskalering af forskellige videokilder til knivskarp 4K-opløsning.  

Læserne bør allerede være bekendt med OLED-skærmenes fremragende kontrast og sortniveau, og med A95L kommer vi op på det allerhøjeste niveau. Lysstyrken har som nævnt fået et løft, og vi målte Sony-skærmen til 1.350 nit i et 10 procents vindue. Det fortæller os, at A95L har rigeligt med krudt til selv de lyseste HDR-detaljer, men det er alligevel ikke intensiteten i hvid, vi er allermest imponerede over. 

Når vi sammenligner Sony-skærmen side om side med Panasonic MZ2000 og Philips OLED+908 – de to største konkurrenter i OLED-lejren – er der især én ting, der falder i øjnene: Farvegengivelsen.  

Mens konkurrenterne leverer imponerende kontrast og skarpe detaljer, er Sony-skærmen virkelig overlegen, når det gælder farver. Nuancer af rød, grøn og blå fremstår klarere, uden at det føles overdrevet. Sony-skærmen ser ud til at have en lidt større farvepalet end de andre.   

Det lyder måske mærkeligt, men billedet ser simpelthen mere virkelighedstro ud i mange tilfælde. Alt fra hudtoner til grønt græs og blå himmel får en ekstra dosis realisme, og dybdefornemmelsen bliver en tand bedre. Det ser virkelig krystalklart ud! 

Derudover er farverne stort set upåvirkede af betragtningsvinklen. Selv når vi ser på skærmen ude fra siden, ændrer farverne ikke karakter. A95L har også et ekstremt lavt støjniveau og en imponerende evne til at fremhæve detaljer i mørke områder af billedet. 

Sony A95L picture quality 1 scaled
Sony A95L leverer et meget skarpt billede, og kontrasten er til at tage og føle på. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Når det gælder lyden, skiller Sonys Acoustic Surface Audio+ sig lidt ud i forhold til konkurrenternes synlige højttalersystemer. A95L skjuler højttalerne indeni i form af to “aktivatorer”, der vibrerer OLED-panelet, og derudover er der separate bashøjttalere.   

Fordelen ved Sonys princip er, at lyden opleves, som om den kommer direkte ud af billedet, fuldstændig som i biografen. Det giver et rigtig godt samspil mellem lyden og handlingen på skærmen.   

Når Al Pacino og Robert de Niro diskuterer med hinanden i The Irishman, føler vi, at vi kommer tæt på dem med den stærke og klare stemmegengivelse, det gode nærvær og den præcise synkronisering. Rumklangen er stor og realistisk.  

Når det er sagt, er bassen ikke så fyldig og kraftfuld som på Philips OLED+908, og lydbilledet er ikke så stort som på Panasonics Technics-system med Atmos-effekt.  

Samtidig skjules højttalerne på en elegant måde, hvilket gør det nemt at opgradere med ekstra højttalere på et tidspunkt. Vælger du en Sony soundbar som HT-A5000 eller HT-A7000, kan du også drage fordel af de indbyggede højttalere sammen med soundbaren.  

A95L har desuden dobbelt lydudgang, så du f.eks. kan tilslutte et par Bluetooth-hovedtelefoner, samtidig med at TV-højttalerne er aktive. På den måde kan du og din partner lytte til det samme program med forskellig lydstyrke.   

A95L bruger de skjulte indbyggede højttalere, som vi kender fra tidligere (Acoustic Surface Audio+ med to aktuatorer og to bashøjttalere), hvilket giver en kraftfuld, klar og fyldig lyd. 

Sony A95L settings scaled
A95L har en klar og overskuelig pop-up-menu, som kan betjenes, uden at den dækker hele skærmen og det, man kigger på. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

Sony har forfinet og opgraderet flagskibet fra sidste år, og med denne topmodel viser de, at de er blandt de bedste i klassen, når det gælder billedkvalitet.   

Bravia A95L serverer en storslået billedoplevelse med udsøgt, livagtig farvegengivelse kombineret med blændende lysstyrke og stærk kontrast.   

Lyden er ikke nødvendigvis lige så overlegen, men selv om konkurrencen er hård i dette segment, er A95L stadig den samlet set bedste OLED-skærm, vi har testet i år. Sejren er med andre ord velfortjent!  

Bravia A95L bør dog komme med en lille advarsel: Med en så realistisk billedgengivelse kan alt fra actionfilm til tårevædede dramaer blive skræmmende virkelighedstro.   

Her betaler det sig at have både popcorn og lommetørklæde klar, før du trykker på play-knappen … 

Karakter
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)
High End

Også i denne test:

Panasonic MZ2000 (TX-65MZ2000E)

Titelforsvareren

Har Panasonic MZ2000E nok til at beholde vindertitlen endnu et år, eller bliver den slået af QD-OLED? På tide at finde ud af det!

Panasonic MZ2000 leverer glimrende kontrast og naturlige, studie-korrekte farver lige ud af kassen. Lyden fra de indbyggede højttalere er også fremragende.
Selv om farvegengivelsen er imponerende, kan den ikke helt matche farvepragten på Sonys QD OLED-TV.
Læs hele testen

Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Farvestrålende billede med Ambilight

Philips er kendt for sine farvestrålende OLED-TV'er, og på topmodellen OLED+908 har de tilsyneladende taget den hele vejen - i hvert fald næsten!

Philips OLED908 leverer et farvestrålende og knivskarpt billede med masser af kontrast, akkompagneret af glimrende lyd fra Bowers & Wilkins.
Farvegengivelsen er ikke helt på højde med QD-OLED-konkurrenten fra Sony,
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?