TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: tv’er til fodbold-VM

Klar til kick-off

[OPDATERET MED 5 4K-MODELLER] Findes der nogen bedre undskyldning end VM for at pensionere den gamle kukkasse?

Af / 20/06/2014 - 12:57
tv’er til fodbold-VM

Snart brager hundredvis af toptrænede spillere sammen på grønsværen i Brasilien, sultne efter at hjemtage årets VM-trofæ. Findes der nogen bedre undskyldning for at pensionere den gamle kukkasse til fordel for en ny? Ikke hvad vi ved af!

VM i fodbold – også kendt som FIFA World Cup – er ikke kun en af verdens største sportsbegivenheder, men også verdens mest sete direkte tv-programmer. Hvert fjerde år sidder mere end en milliard fodboldtossede seere klistret til skærmen. Intet under, at tv-producenterne sætter alle sejl til for at få spritnye og opgraderede tv-modeller ud på butikshylderne i god tid før kick-off i Rio.

Tv-markedet – eller “tv-junglen”, som vi ynder at kalde det – er måske mere uoverskueligt end nogensinde, med alt fra budgetskærme med Full HD over topmoderne OLED-tv’er til ultra skarpe, gigantiske 4K-fjernsyn at vælge imellem.

Udviklingen på den teknologiske front har gjort, at de traditionelle Full HD-tv’er er blevet meget billige. For mellem 10.000 og 20.000 kroner (vejledende) kan du få en moderne, veludstyret storskærm på 55 tommer eller mere med alle de vigtige smart-funktioner om bord. Og det er netop denne kategori, vi retter sigtet mod i årets første stortest af tv’er.

Sports-tv
Denne gang har vi altså ekstra fokus på tv’ernes “sportslige” funktioner. Men hvad kendetegner egentlig et godt sports-tv?

Annonce

For det første skal det være af en vis størrelse, gerne 50 tommer eller mere, så både du og resten af sofaholdet kan få en ordentlig oplevelse. Skarpt og kontrastrigt skal det også være, så du får selv den mindste begivenhed på banen med. Farvegengivelsen er ligeledes vigtig, men behøver ikke nødvendigvis at være 100 procent korrekt: Fodboldbanen er alligevel badet i projektørlys, og det skader ikke med lidt stærkere farver for indlevelsens skyld.

Jævne og flydende bevægelser er en anden vigtig faktor: Dagens tv-format med 50 Hz billedhastighed (antal billeder pr. sekund) fungerer godt til det meste tv-indhold, men skaber udfordringer, når kameraet skal følge bolden. Hurtige panoreringer kan forårsage “ryk” og ujævn billedgengivelse, og de dyrere tv’er forsøger at kompensere for dette ved at tilføje ekstra billeder (kendt som interpolering eller bevægelseskompensation). Det gøres med skiftende held og kræver god billedprocessering for ikke at gøre ondt værre.

Det vigtige sortniveau
Derudover har vi som sædvanlig vurderet de samlede egenskaber ved almindeligt tv-kiggeri som film og serier. Alle LCD LED-skærmene har et medfødt handicap: De er afhængige af en separat lyskilde bag LCD-panelet (i dette tilfælde lysdioder i kanterne), hvilket gør det svært at gengive sort (dvs. fravær af lys) ordentligt. Det var plasmaskærmenes stor styrke, og de nye OLED-skærme går endnu længere ved at kunne tænde og slukke hver enkelt pixel direkte, uden behov for bagbelysning.

Ingen LCD-skærm er helt perfekt i denne henseende, og det må tages i betragtning, når vi omtaler sortniveauet på de enkelte skærme.

4K til hjemmebrug
Vi har også kigget på 4K-tv. Biografindustriens omfavnelse af 4K har nemlig medført, at mange nye film produceres i det ultra højopløste format. Og langsomt, men sikkert er teknikken også ved at gøre sit indtog på forbrugermarkedet. Den internationale broadcasting-organisation ITU er blevet enige om den nye Ultra HD-standard, som omfatter opløsninger fra 3840 x 2160 (4K) og helt op til 7680 x 4320 (8K).

Teknikken skal ses i sammenhæng med større tv-skærme og biograflærreder, hvor den nuværende HD-standard har sine begrænsninger. Når et Full HD-billede blæses op i 80-100 tommer eller mere, kan man se synlige billedpunkter og rudemønster i billedet. Formålet med 4K er at fjerne dette rudemønster og give et skarpere, mere sømløst billede med mere billedinformation.

Indholdet kommer
Sidste år begyndte 4K-skærmene så småt at komme på markedet. I år har langt de fleste tv-producenter lanceret modeller med 4K-opløsning, og priserne er på vej nedad.

Indtil for nylig var der meget lidt tilgængeligt billedmateriale at se på disse skærme. Men efterhånden begynder der at ske noget. Amerikanske Netflix åbnede for nylig sluserne for deres filmtjeneste i 4K-kvalitet. Den er foreløbig begrænset til anden sæson af hitserien House of Cards, men Netflix har planer om efterhånden at udsende mere indhold i 4K, bl.a. serier som Orange Is the New Black og Breaking Bad.

En opgraderet Blu-ray-standard med 4K-opløsning kan være i anmarch, men der har indtil videre været stille fra Blu-ray Disc Association om emnet, ud over at de arbejder på specifikationer for en mulig ny 4K Blu-ray-standard.

Brugervenlighed og lydkvalitet
… er også vigtigt for den samlede oplevelse. Lyden er – som mange ganske rigtigt hævder – den halve oplevelse, men det er de færreste tv’er, der har en inspirerende lydkvalitet. Som regel er der brugt flest penge på billedet, mens lyden kræver hjælp fra et separat lydanlæg. Der findes dog undtagelser.

Apps og smart-funktioner bliver stadig vigtigere: De kan enten være med til at løfte tv-oplevelse eller forsure den. Det afhænger af, hvor godt menusystemet og fjernbetjeningen er skruet sammen til at håndtere de mange funktioner.

Testen
I denne sammenligningstest har vi samlet, hvad vi kunne finde af aktuelle 2014-modeller. Tv-producenterne følger individuelle lanceringsplaner, og modeludvalget er baseret på, hvad der var tilgængeligt på testtidspunktet. Priserne vil derfor variere, og ikke alle modeller er direkte konkurrenter til hinanden.

Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For dem, der gerne vil have et komplet topklasse-tv med gnistrende skarpt billede og fuldfed lyd, er Sonys 4K-topmodel den rigtige vej at gå.

Sony-skærmen giver en førsteklasses tv-oplevelse med barberknivskarpt billede og krystalklar lyd. Billedkvaliteten er fremragende, uanset om man ser tv, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterede højttalere giver solid lyd, men medfører også, at tv’et bliver tungt og pladskrævende. Betragtningsvinklen er ganske snæver, og billedet bliver blegere ude på siden.
Læs hele testen

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp billedmester

Panasonics plasmaskærme var i årevis kendt for deres overlegne billedkvalitet. Med denne nye LCD-model håber producenten at kunne hjemtage billedtrofæet endnu en gang.

TX-65AX800E leverer en ekstremt flot billedkvalitet, der viser både HD- og 4K-indhold fra sin bedste side. Skarphed og kontrast er suveræn, og farvegengivelsen minder om de klassiske plasmaskærme.
4K-skærmen understøtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke særlig god i forhold til prisklassen.
Læs hele testen

Sharp LC-70UQ10EN

Hverken fugl eller fisk

Denne kolos fra Sharp er ikke noget almindeligt HD-tv og heller ikke en 4K-model – snarere en slags hybrid.

Med sit store skærmareal giver 70UQ10EN et imponerende billede med skarpe detaljer og strålende farver. Det er ikke et ægte 4K-tv, men takket være avanceret skærmteknologi formår det alligevel at forbedre billedkvaliteten fra almindelige Full HD-signaler.
Hvor skarp Sharp-skærmen end er, så når den ikke op på siden af de ægte 4K-skærme ved visning af 4K-materiale. Den understøtter heller ikke Netflix i 4K-version.
Læs hele testen

Samsung UE55HU7505

Slankt og lækkert

Samsung har fokus på buede tv-skærme i år, men alligevel er denne flade model måske den mest spændende.

Samsungs tv er meget veludstyret, når det gælder smart-funktioner, og understøtter den vigtige Netflix 4K-app. Billedkvaliteten passer perfekt til højopløst tv-underholdning med fremragende farver og kontrast.
Lyden er forholdsvis tynd, og både kommentatorer og publikumsbrus lyder lidt indelukket.
Læs hele testen

Philips 55PUS7809/12

4K til lavpris?

Philips vil også være med i 4K-ræset og stiller op med et ultra skarpt tv til en fornuftig pris.

55PUS7809 leverer 4K-billedkvalitet til en ikke alt for skræmmende pris og får almindelige HD-udsendelser til at se rigtig skarpe og flotte ud.
Manglende understøttelse af Netflix 4K begrænser adgangen til det højopløste videoformat.
Læs hele testen

LG 55EA880V

Organisk nydelse

Hvis du endnu ikke har fundet ud af, hvad organiske lysdioder er for noget, så er det på høje tid. Teknologien er nemlig ved at revolutionere tv-verdenen, som vi kender den, med en billedkvalitet, der vil tage pusten fra dig!

55EA880V er en mere rendyrket udgave af LG’s OLED-tv uden fancy bueform eller overflødige højttalere. Her får du samme ekstreme billedkvalitet med fantastisk kontrast, et sortniveau i referenceklasse og sprudlende farvegengivelse. Alt sammen i en lidt billigere og enklere indpakning.
Trods minimalisme er prisen fortsat høj, og den barberknivtynde OLED-skærm kan kun hænges på væggen. Lyden må du selv sørge for, men hvis du har råd og lyst til et OLED-tv, værdsætter du sikkert også lydkvaliteten fra et separat lydsystem.
Læs hele testen

Sony KDL-50W805B

Champagne-tv til sodavandspris

Sonys nye budgetmodel 50W805B har ikke det mest spændende udseende eller den fedeste udstyrsliste, men sikke en billedkvalitet! Til prisen har vi næppe set noget bedre.

Sony 50W805B er en mellemstor skærm med fremragende farvegengivelse samt imponerende kontrast og sortniveau, både i lyse og mørke omgivelser. Designet er minimalistisk, men ser langtfra billigt ud. Et rigtig godt køb!
Lyden er ikke noget at skrive hjem om, og fjernbetjeningen heller ikke. Desuden er tv’et ikke så velegnet til vægmontering.
Læs hele testen

LG 55LB870V

Pletskud

LG har givet deres 2014-modeller en komplet overhaling med nyt design, ny brugerflade og forbedret billedprocessering. 55LB870 kan blive en hård konkurrent til titlen som årets tv-trofæ!

LG’s skærm har overbevisende billedkvalitet til både film og sport. Kontrast og sortniveau er helt i top, og tv’et har også rigtig god farvegengivelse og fremragende billedindstillinger, hvad enten du foretrækker det neutrale eller med kraftigere kulører. Desuden gode smart-funktioner.
Trods separat soundbar er lyden ikke specielt kraftig.
Læs hele testen

Sony KDL-60W855B

Hattrick

Stort og skarpt billede, smarte funktioner og god lyd. Sonys prisbillige 60 tommers model scorer ægte hattrick!

60W855B yder overbevisende billedkvalitet til både sport, film og andet tv-indhold. Skarphed og kontrast er imponerende, med et næsten bundløst sortniveau. Lydkvaliteten skiller sig også positivt ud.
Sony-skærmens kileformede kabinet er unægtelig lidt mere klodset at se på end de tyndeste skærme derude. Smart-funktionerne er ikke så omfattende som hos LG og Samsung.
Læs hele testen

Panasonic TX-L55AS750

Tv for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har meget at tilbyde den tv-glade familie.

Fin billedkvalitet med bred betragtningsvinkel, gode tilslutningsmuligheder og brugervenlig betjening gør Panasonic 55AS750 til et godt allround-tv.
Lyden er ikke særlig kraftig, og sortniveauet er (trods god lysfordeling) ikke på højde med de allerbedste.
Læs hele testen

Samsung UE55H6475

Stolpe ud

På papiret er Samsungs 6-serie meget veludstyret, men billedkvaliteten kommer ikke helt i mål denne gang.

Stiligt og slankt design, god brugervenlighed med ny pegefjernbetjening og et stort antal smart-funktioner gør Samsung 55H6475 til en favorabel pakkeløsning.
Farvegengivelsen i fodboldindstillingen er surrealistisk. Billedkvaliteten præges også af middelmådigt sortniveau og ujævn lysfordeling, der betyder, at filmgengivelsen mangler dybde.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne