TCL MQLED80 er oprindeligt en 2023-model, som har udmærket sig i tidligere tests – så meget, at den kinesiske producent har valgt at beholde den i sortimentet i 2024. Selv om der er kommet nyere modeller i år, er denne stadig i top blandt de mere prisvenlige modeller. Den sælges også under modelnavnet C805 enkelte steder. Og hvis 65 tommer er for lille til din stue, kan den fås i op til 98 tommer.
TCL MQLED80/C805
På designfronten har TCL-skærmen et ret ordinært udseende med et relativt tykt chassis som følge af den MiniLED- bagbelysning, den er udstyret med. Sammenlignet med f.eks. Samsung Q77D har den et lidt mere »masseproduceret« og industrielt udseende.
På smart-siden er MQLED80 udstyret med brugergrænsefladen Google TV og har understøttelse af Google Assistant. Her kan du finde de fleste apps, og systemet lærer dine seervaner at kende, så det kan komme med personlige anbefalinger.
Derudover udmærker TCL-skærmen sig med god formatunderstøttelse, herunder HDR10+ og Dolby Vision til film, serier og gaming. Panelet kan håndtere billedfrekvenser på op til 120 Hz (144 Hz til gaming). Tilslutningsmulighederne er fine nok, men kun to af de fire HDMI-indgange har fuld båndbredde til 4K / 120 fps-videosignaler.
Billedkvalitet
TCL-skærmen er baseret på det samme QLED LCD-panel som tidligere med bl.a. MiniLED- bagbelysning og local dimming for at forbedre kontrast og lysstyrke. Og man må sige, at MQLED80 stadig holder skansen godt mod konkurrenterne.
TCL-skærmen har for det første en imponerende lysstyrke og kontrast, som bidrager til et meget levende og dynamisk billede. Lysfordelingen er meget præcis uden den glorieeffekt, vi oplevede med Sony. Dette er et TV, som både kan bruges til at se sport om dagen og film om aftenen.
Udsendelser i HDR-format har en vidunderlig intensitet og en ægte dybdefølelse takket være en lysstyrke på langt over 1.000 nit. Filmindstillingen er fin og neutral, men TCL har også sin egen sportsindstilling, som giver masser af punch på farverne.
En potentiel ulempe ved den øgede lysstyrke og kontrast er dog, at vi også bliver mere opmærksomme på støj her og der. Støjreduktionen er ikke altid lige så raffineret som hos Sony og Samsung. Bevægelsesudjævningen (interpolation) fungerer dog godt.
Derudover skal man være opmærksom på, at betragtningsvinklen er lidt snæver sammenlignet med for eksempel LG. Det kan være en faktor, hvis man har en bred sofa eller mange siddepladser ude i siderne. Men selv da er TCL-skærmen bedre end de fleste.
Hvis du kan lide at høre brølet fra stadion, samtidig med at kommentatorernes stemmer går klart igennem, kan det være værd at opgradere lyden fra TCL MQLED80. Det indbyggede højttalersystem lyder lidt uldent og indelukket og kunne godt bruge lidt forstærkning fra en soundbar.
Alt i alt er TCL MQLED80 stadig et af de bedste TV’er i prisklassen og et rigtig godt køb. Du bør sidde ret direkte foran skærmen eller vinkle TV’et korrekt for at få den bedste billedoplevelse. Men det er måske et argument for at rykke lidt tættere sammen i sofaen (fodboldfan eller ej)?
Også i denne test:
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Smart, slank og hurtig
Denne Samsung-skærm har et lækkert udseende og mange smarte funktioner, som giver en god brugeroplevelse. Men hvordan står det til med kontrasten?
Philips The One PUS8909 (65PUS8909/12)
Farvestrålende underholdning
Philips The One giver en flot farvegengivelse – både foran og bag skærmen – som gør dette til en engagerende TV-oplevelse.
LG QNED86 (65QNED86T)
Mangler kontrast
Med tanke på LG’s succes med sine OLED-skærme havde vi forventet mere af LCD-skærmen QNED86.
Sony Bravia X90L (XR-65X90L)
Japansk billedmester
Sony kører videre med den populære X90L-model i 2024, og med en lille prisjustering er denne billedmester fortsat et godt køb.