annonse
annonse

Pioneer SC-LX89

Musikalske muskler

Pioneer bombarderer os fra alle sider!

Lyd & Billede mener

X89’s klokkeklare og kraftige lyd giver fabelagtige oplevelser på såvel film som musik. Rigeligt udstyret og med gennemført app-styring.
Receiveren reagerer langsomt på fjernbetjeningen, som også er af den mere ringe slags. Tilslutning af Atmos-højttalere kunne være mere intuitivt.

Det er synd, at der ikke er flere, der investerer i ordentlige hjemmebiograf-komponenter, når man hører, hvad man har i vente, hvis man smider lidt flere slanter på disken. For mens man må være tilfreds, hvis en billig hjemmebio-receiver har kraft nok til lidt tjubang i stuen, så er det kun i de højere prisklasser, at muskelkraft forenes med delikat lyd.

Det er nemlig ikke billigt at kombinere høj effekt med evnen til at gengive et lydbillede med mange detaljer og lav forvrængning. Noget, der er afgørende for de store oplevelser. Det løfter filmen hel del, når dialogerne åbner sig, og filmmusikken begynder at ånde. Eksplosioner og kollisioner bliver også mere realistiske, når man fjerner et lag grums fra det hele.

Og så har vi ikke engang nævnt, at dyrere receivere har flere kræfter og derfor kan trække højttalerne længere og dermed give endnu højere lydtryk. Tror du stadig, at man får de bedste filmoplevelserne i biografen? Så kan du godt tro om igen!

Det er ikke kun i hjemmebio-sammenhæng, at en receiver til 20.000 kroner betaler sig hjem i form af oplevelser. For nu kan vi for alvor også begynde at tale om fabelagtig musikgengivelse i stereo. Hvis din hjemmebiograf og dagligstuen er ét og samme rum, er det sandsynligt, at du bruger receiveren mindst lige så meget til stereomusik, og så er god lyd ekstra vigtigt.

Vi forventer, at en receiver som Pioneer SC-LX89 til 20.000 kroner giver lige så god stereolyd som en rendyrket hi-fi-forstærker til 8.000-10.000 kroner. Såsom Rotel RA-12, bare med meget mere power. En hjemmebio-receiver i denne klasse kan nemlig måle sig på muskelkraft med forstærkere som Yamaha A-S1100 eller Pioneers egen A-70DA. Men rent kvalitativt vil de nok lyde endnu bedre end LX89, da dens store udstyrspakke og mange forstærkerkanaler æder deres del af budgettet.

Receiveren fås også i sølv. Foto: Pioneer
Receiveren fås også i sølv. Foto: Pioneer

 

Lyd fra himlen

For at give endnu mere omsluttende lyd har receiverne de seneste år fået understøttelse af Dolby Atmos og nu også DTS:X. De to lydformater er meget ens og tilføjer lyd i højden takket være et eller to loftsmonterede højttalerpar (eller særlige gulvhøjttalere, der simulerer effekten). Dermed skabes en omsluttende halvkugle af lyd, så en helikopter, der flyver over hovedet på os, faktisk også lyder sådan, og når det regner i filmen, kan vi næsten mærke regndråberne ovenfra og omkring os.

Pioneer-receiveren har ni forstærkerkanaler og kan f.eks. byde på to Atmos-kanaler sammen med et 7.1 eller 7.2 højttaler-setup (7.1.2 eller 7.2.2). Hvis du nøjes med fem højttalere på gulvet, kan fire Atmos-højttalere installeres i loftet (5.2.4) for endnu mere effektiv 3D-lyd. Tilslut en ekstra stereo-effektforstærker, og du kan udvide til 7.2 plus fire Atmos-højttalere (7.2.4), eventuelt 9.2 plus to (9.2.2).

 

iControlAV5 lader dig styre receiveren fra smartphone eller tablet. Foto: Pioneer
iControlAV5 lader dig styre receiveren fra smartphone eller tablet. Foto: Pioneer

Kan det meste

Men det er ikke nok, at det lyder godt. En moderne receiver skal kunne afspille de nyeste Ultra HD-videoformater med fuld kvalitet samt udvidet farverum og gråtoneskala. Derfor skal den understøtte både HDMI 2.0 og kopibeskyttelsen HDCP 2.2 samt selvfølgelig HDR, som giver et billede med højere dynamisk omfang.

Desuden skal den kunne spille så at sige alle lydformater og musiktjenester. Så man kan koble den til hjemmenetværket og streame musik trådløst fra pc’en eller via en abonnementstjeneste som Spotify, Tidal eller Apple Music. LX89 har indbygget Spotify Connect, så du kan bruge dit Premium-abonnement og styre musikken direkte fra mobil, tablet eller pc, ligesom du er vant til.

Har du en iPhone eller iPad, vil du sætte pris på AirPlay, som lader dig streame musik fra alle dine apps i tabsfri kvalitet. Det bliver hurtigt løsningen for abonnenter på andre tjenester end Spotify. Det er også muligt for Android-brugere at benytte AirPlay via tredjeparts-apps som f.eks. DoubleTwist. Hvis du vil spille trådløst fra mobilen på den allernemmeste måde, kan du bruge Bluetooth.

Desuden kan LX89 afspille de fleste højopløste musikfiler. Enten fra USB-hukommelse eller fra en pc eller Mac koblet til netværket. Den har også USB DAC-indgang for nem tilslutning af pc og Mac via USB.

Med receiveren sluttet til netværket kan den desuden betjenes direkte fra mobilen med en app. Den hedder iControlAV5 og lader dig styre de fleste funktioner på mobil eller tablet med en elegant grafisk brugerflade. Endnu lettere end med den medfølgende fjernbetjening, selv om jeg personligt synes, at Pioneer godt kunne have nedtonet de fancy animationer i app’en og i stedet have koncentreret sig om bedre overblik.

Med Dolby Atmos får man også lyd fra loftet.
Med Dolby Atmos får man også lyd fra loftet.

 

Rumkorrektion

For at få et sømløst lydbillede, hvor højttalerne nærmest lader til at forsvinde, er det vigtigt, at receiveren kender den nøjagtige afstand til hver højttaler, samtidig med at lydniveauet mellem de indbyrdes kanaler indstilles korrekt. Ikke mindst skal den have den rigtige forsinkelse til subwooferen, der ellers vil lyde som et buldrende efterslæb, der ikke hører hjemme i lydbilledet.

Alt dette gøres automatisk med Pioneers rumkorrektionssystem MCACC. Her korrigeres der også for forskellig klangbalance højttalerne imellem, hvad enten det er, fordi de i sig selv er forskellige, eller fordi rummet påvirker dem forskelligt på grund af montering og omgivelser. Desuden fjernes stående lydbølger i basområdet, som ellers får bassen til at lyde opsvulmet og bombastisk, og endelig forsøger receiveren at rette eventuelle faseproblemer i højttalerne og dermed give et mere fokuseret lydbillede.

Det hele sker automatisk. Det eneste, brugeren skal gøre, er at fortælle receiveren, hvilken slags højttaleropsætning man har valgt (5.2.4, 7.1, bi-ampede fronthøjttalere osv.), og om man ønsker, at receiveren skal forsøge at tvinge en helt flad frekvenskurve ud af alle højttalerne, om lyden fra fronthøjttalerne skal bruges som udgangspunkt for justeringen af de andre, eller om man vil kalibrere højttalerne parvis.

 

Brugervenlighed

Hvis man vil tilslutte maksimalt to loftshøjttalere eller slet ingen, er opsætningen af LX89 en nem sag. Det bliver straks mere vanskeligt, når man gerne vil have fire loftshøjttalere. Den eneste højttalerudgang med ordet “top” (Top Middle) skal i så fald slet ikke benyttes. I stedet bruges højttalerudgangen Extra 1 til fronthøjttalerne, mens Surround Back er til de bagerste loftshøjttalere.

 • Video: 3D og 4K-opskalering (60 fps, HDMI 2.0 / HDCP 2.2 / 4:4:4 farverum)
 • HDMI: 8 ind, 3 ud
 • Antal kanaler: 9.2 (11.2 processering)
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos, DTS:X
 • Atmos-opsætning: 5.2.4, 7.2.2 (7.2.4 og 9.2.2 med ekstern forstærker)
 • Effekt: 220 W pr. kanal (6 ohm, 1 kHz, 1 kanal i drift), 850 W total (8 ohm, 1 kHz, alle kanaler i drift)
 • Rumkorrektion: MCACC Pro
 • Netværk: Wi-Fi og Ethernet
 • Streaming: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth, internetradio
 • Højopløst lyd: PCM 24 bit/192 kHz, DSD 5,6 MHz
 • App-styring: iControlAV5
 • Phono-indgang: Ja (MM)
 • Multikanal pre-out: Ja
Pris: 19999,-