Da Hegel inviterede os til deres nye lokaler i Forskerparken for at give os en demonstration af den helt nye cd-afspiller The Mohican, samt af Hegels første “lifestyle-produkt,” den hvide forstærker Röst, var vi ikke længe om at sige ja tak. Den norske producent har leveret mange strålende produkter, og vi var især spændte på, hvad de kan udrette med en slank forstærker til 20.000 kroner – omtrent samme pris som de større og mere magtfulde H160.
Vi er hi-fi’ens Amarone
“For Hegel handler det om at møde folk, der specifikt ønsker god lyd, og er villige til at betale lidt ekstra for det“, siger en entusiastisk salgschef Anders Ertzeid. “Hvis folk bare vil have noget, der kommer lyd ud af, går de i supermarkedet og køber noget billigt juks. Det kan sammenlignes med en billig papkassevin.”
“Så har du dem, der ønsker noget bedre, og som der køber en Genève-højttaler eller lignende. Det er et godt skridt op i forhold til papvinen. Vi kan kan vi kalde det en Faustino V. Der er et stort marked, som gør det godt. Problemet for os er, at der er meget få, der går videre derfra. Vinindustrien, bilindustrien og urindustrien er meget gode til at sælge yderligere op. Men for at gå videre op fra Faustino, skal du vide noget om vinen, du søger. Du skal blive introduceret til det. For eksempel, når jeg blev introduceret til bedre vine, så jeg begyndte at købe Amarone. De kostede det dobbelte af Faustino, men var meget bedre.”
Og det er således Amarone, som Hegel ønsker at identificere sig med.
“Amarone-markedet i hi-fi-industrien har længe været væk og glemt,” siger Anders.”McIntosh er blandt de få, der gør et godt stykke arbejde, ved hjælp af en masse penge på markedsføring, som åbner markedet for os. Vi er ikke direkte konkurrenter, selv om vi gør noget lignende. Vi er meget forskellige mærker, så jeg er ikke bange for at nævne dem.”
Der findes endnu dyrere vine, og der er ultradyrt hi-fi, som Hegel ikke har nogen interesse i at konkurrere med.
“Hvis hi-fi-markedet skal overleve, sker det ikke i kraft af den monsterdyre Chateau Lafite-klasse. Vi må gøre noget i Amarone markedet. Vi skal introducere folk til den bedre lyd og de gode oplevelser, som man får ved at bruge flere penge – men ikke idiotisk mange penge!”
Röst – en forstærker med stemme
Anders afslører Röst, en forstærker af omtrent samme størrelse som H80, men til den dobbelte pris. Effektforstærkerdelen er hentet fra den meget dyrere H360, bare med lavere effekt.
“Dette er langt fra en H80. Faktisk tør vi sige, at i den på de fleste områder er bedre end H160, hvilket vi gerne vil demonstrere for dig.”
Demonstration
Og det bliver hurtigt klart, at Röst har lækkerier at tilbyde lydmæssigt. Demoen finder sted på Magico S5, et stort sæt højttalere til knap en halv million kroner, som er kendt for at være svære at drive godt. H160 lyder lidt fyldigere i bassen, men det har ikke den samme kontrol over rytmer som Rost. Det kan synes mærkeligt, eftersom Röst måler 2 x 75 watt, imens H160 giver det dobbelte. Og demonstrationen vi får, sker ved ret højt lydniveau. Men selv om H160 kan spille højere ved maksimal lydstyrke, så er forklaringen, at Röst har lavere forvrængning og bedre strømreserver til transienterne. Hvilket resulterer i, at Röst opleves kraftigere, selv når du spiller temmelig højt.
“Det, der opfattes som en federe bas, er i virkeligheden højere forvrængning,” bekræfter chefkonstruktør Bent Holter på spørgsmål fra publikum.
Og Röst har bedre opløsning opadtil, hvilket man hører på bifaldet ved live-optagelsen, samt i gengivelsen af rummet på indspilningerne. En meget imponerende demonstration, som får os til at glæde os til at få forstærkeren ind på vores egen testbænk.
IP-kontrol
For øvrigt kan Röst styres via IP-kontrol, og er direkte klar til styring via styresystemet Control4. At den modtager kommandoer direkte over hjemmenetværket, gør den også foreneligt med stemmegenkendelse, for eksempel Amazons Echo og dens digitale assistent Alexa, som måske er det mest succesfulde stemmestyringssystem, vi har hidtil hørt – foran Siri, Cortana, og hvad de nu hedder.
Den sidste Mohikaner
Hvis den designorienterede forstærker Röst er beregnet til at åbne markedet for dyrere hi-fi, må den rene cd-afspiller The Mohican med en pris på omkring 36.000 kroner være det modsatte. Den er sandsynligvis mere et statement-produkt end noget, der skulle bane vejen ind i stuerne hos folk. Nu, hvor cd-samlingerne for længst er gemt væk på loftet eller doneret til det lokale loppemarked.
Så hvorfor i verden lancere en cd-afspiller uden digitale indgange, og som ikke kan gøre andet end at afspille cd’er?
Chefkonstruktør Bent Holter forklarer:
“Vi spurgte os selv: Kan vi gøre det bedre end HD30 (Hegel bedste DAC nogensinde -red.)? Vore DAC’er er rigtig gode, men jeg vidste, at hvis du laver en cd-afspiller med kun ét format, og optimerer alt til en enkelt samplingsfrekvens, kan du sandsynligvis forbedre lydkvaliteten meget.”
Han fortsætter:
“Udfordringen med at lave en DAC med flere samplingsfrekvenser og gerne også DSD og AirPlay, er, at det kræver flere komponenter, som alle tilføjer støj til printene. Hovedprintet til lyddelen bliver temmelig stort. Hvis du fjerner alle disse ekstra funktioner, og kun fokusere på 16-bit/44 kHz, kan du lave et meget kompakt kredsløbsdesign, og du kan bruge den bedste clockgenerator. Faktisk er clocken nøjagtig den samme i HD30 og The Mohican, bare på med anden frekvens. Også DAC-delene er mere eller mindre identiske. Og strømforsyningen på er faktisk HD30 bedre. Men ved at udlægge kredsløbet på et meget mindre område, uden ekstra støj fra alle de høje frekvenser, som et resultat af de mange formater, der skal understøttes, kan du virkelig forbedre lyden.”
Bent forklarer yderligere problemet med at finde et godt drivværk i dag, og at man landede på et fra Sanyo. Desuden er kabinettet bygget op omkring en CDP4, men The Mohican har fået en BNC-digitaludgang med ægte 75 ohms impedans.
Lyttetest
Anders Ertzeid holder demonstration af The Mohican, hvor han først spiller en sang fra sin MacBook gennem HD30, angiveligt perfekt rippet fra cd. Forstærkeren til lejligheden er Röst.
Det er helt mærkeligt, for forskellene, som vi hørte mellem H160 og Röst i overtoneområdet – hvor Röst var væsentlig mere opløst – er de samme forskelle, som vi nu hører fra The Mohican og HD30. Der er ellers tale om en digitalkonverter, der knuser de fleste andre vi har hørt, så overliggeren er fra starten sat højt. Men sammenlignet med cd-afspilleren virker den nærmest grovkornet. Spændende!
Når cd-afspilleren var tilsluttet digitalt via HD30, var forskellene der også. Det havde større rum, mere luft, og syntes desuden også mere udstrakt i bassen på egen hånd, frem for gennem den eksterne DAC. Der er tydeligvis stadig mere information i cd-format, end vi har hørt. Hvilket får undertegnede til at stille spørgsmålstegn ved hele debatten om høj opløsning. Måske det bedste er simpelthen at få det bedste ud af, hvad vi hele tiden har haft?
Vi har for øvrigt netop fået leveret et eksemplar af The Mohican til vores test rum, hvor den har blæst nyt liv i cd-samlingen. En test følger senere.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer