TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Årets bedste mobiler & tablets

Teknologibranchen har sat alle sejl til i 2015, og det har vrimlet med nye platforme og produkttyper. Her får du overblikket.

Af / 17/11/2015 - 02:45
Årets bedste mobiler & tablets

Vi har været igennem et par kedelige år, hvor vores mobiler, tablets og computere nok blev trofast opdateret, mens det har været småt med egentlige nyheder. Men i år er det, som om en samlet elektronikbranche har bestemt sig for, at nu skulle det være anderledes, og det er væltet frem med nye produkttyper og platforme, mens andre kategorier har nået voksenalderen og byder på produkter, der er andet og mere end bare legetøj og samtidig er sluppet fri af alle børnesygdommene.

Her guider vi dig igennem junglen af produkttyper og platforme, som var de mest spændende i løbet af 2015.

 

Phablets

Ordet phablet er en sammenskrivning af “phone” og “tablet”, og der er kort og godt tale om en smartphone med en meget stor skærm. Typisk omkring 6 tommer. Tablet-markedet er på tilbagetog og har været det i mange måneder, og de mange phablets på markedet har en stor del af skylden.

Vi forbruger mere og mere indhold på vores smartphones, herunder fotos og video, og i den sammenhæng giver en virkelig stor skærm en bedre brugeroplevelse. Der er også en del af phablet-køberne, der gerne vil kunne være produktive – hvilket selvfølgelig også er nemmere på en større skærm – men som ikke gider rende rundt med både en smartphone og en tablet. For dem er en phablet det helt rigtige kompromis.

Annonce

 

Tablets

Det helt centrale ved en god tablet er, at teknologien fylder så lidt som overhovedet muligt. Det er indholdet og formfaktoren, det hele kommer an på. Man tager den med sig i tasken ligesom et magasin eller en bog, og man bruger den henslængt på sofaen, i sengen eller sågar på toilettet!

En god tablet skal være let at have med sig og nem at betjene, den skal kunne køre alle apps uden at klynke, og så skal den have god billed- og lydkvalitet, så man kan høre musik og læse e-bøger og internetsider eller se film og videoklip uden at blive træt i øjnene. Eller ørerne for den sags skyld.

 

Smartphones

I Danmark har forbrugerne én yndlings-smartphone, og det er den til enhver tid nyeste iPhone-model, men der findes masser af gode alternativer på markedet. Man kan få gode budgetmodeller med både Googles Android- og Microsofts Windows Phone-styresystemer, og producenter som Samsung, Sony og LG leverer high-end modeller, der på mange punkter er bedre end Apples iPhones.

Vi ser også billige smartphones med topspecifikationer fra kinesiske producenter som Huawei og OnePlus, og de såkaldte toughphones – mobiler som afhængigt af sejhed kan tåle tæsk, skidt og en tur i vandet – er ved at finde vej til forbrugernes hjerter.

Derfor bør man lade vanerne blive hjemme og tænke godt over sine konkrete behov, når man handler smartphone i 2015.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste Mobiler & Tablets:

De er alle blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales.

 

KONKURRENCE: Vind “Årets Bedste”-produkter

 

Årets robuste mobiltelefon

Sony_Xperia_M4_Aqua_2

Sony Xperia M4 Aqua

Muligheden for at tage mobilen med i bad har hidtil måttet undværes på Sonys billigere Xperia-modeller. Men M4 Aqua er – som navnet antyder – en amfibietelefon.

Vi ser stadig flere såkaldte toughphones, altså telefoner, der er beregnet til at tåle en hård behandling. Desværre har mange af dem svært ved at være både stærke og kloge på samme tid, og oftest gemmer der sig en middelmådig eller direkte sløv telefon bag den barske indpakning.

Xperia M4 Aqua er en behagelig undtagelse. Og så er den endda billig. Med 4G/LTE, glimrende kamera, stærk processor, ram nok og en stor, lækker skærm udligner den punkt for punkt forskellen mellem økonomimobiler og topmodeller.

I ydre dimensioner er M4 Aqua fuldkommen identisk med Z3, som i sin tid var en af de slankeste mobiler. De fleste stik er dækket med små gummiforede dæksler, men Micro USB-porten til opladning er uden dæksel. Alligevel er telefonen fuldkommen vand- og støvtæt (IP68). Man skal dog stadig være lidt varsom, da den ikke er beskyttet mod slag og stød.

Plads til begejstring
Skærmen på 5,2 tommer er stor og lækker. Et af de få kompromiser er skærmopløsningen, som “kun” er 1280 x 720 punkter i stedet for Full HD. Bagkameraet er på 12,8 megapixel, og frontkameraet på 5 megapixel.

Processoren er en 1,5 GHz 64 bit Snapdragon 615 med otte kerner. Der er 2 gigabyte ram og 8 gigabyte lagerplads. Sidstnævnte kan udvides med op til 128 gigabyte via microSD-kort, og takket være Android 5.0 Lollipop kan pladsen på kortet faktisk udnyttes. Sammen med den rummelige ram betyder det, at der både er plads og kræfter til at køre også tungere apps.

Sony Xperia M4 Aqua er ikke den mest solide toughphone på markedet, men til gengæld den mest vellykkede. Vi har tidligere været så frække at påstå, at M’et i Xperia M-serien stod for “middelmådig”. De ord må vi æde i os igen.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 2.000 kroner
Web: sony.dk
Læs testen her

 

 

Årets phablet

Samsung_Note_4-N910_Frost-White_Combination-Pen_018

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 er her i Skandinavien seneste skud på stammen af phablets fra firmaet, der opfandt kategorien.

Alt i alt er Galaxy Note 4 robust og praktisk, og kvalitetsoplevelsen er overraskende meget bedre, end vi har været vant til fra Samsung. Og selv om Galaxy Note 4 rent faktisk vejer 4 gram mere og har en større skærm end iPhone 6 Plus, så føles den lettere og er nemmere at håndtere.

Skærm og kamera
På sine 5,7 tommer byder skærmen på en vanvittig høj opløsning på 2560 x 1440 pixel, hvilket giver en pixeltæthed på rundt regnet 515 ppi. Det betyder, at alting står knivskarpt på skærmen, og indholdet sidder så tæt på glasoverfladen, at man skulle tro, det var printet på.

Hovedkameraet er på 16 megapixel, mens optikken kommer med en blænde på f/2.0, hvilket på papiret gør kameraet en smule bedre i mørke omgivelser. Kamera-softwaren er en kende avanceret, hvis man ikke er en ørn udi fotografiets mere komplicerede aspekter, men heldigvis fungerer peg-og-skyd delen ganske glimrende, og selv om billederne tages prompte, er der styr på autofokus, så resultatet bliver absolut tilfredsstillende.

Lyd
Den indbyggede højttaler lyder meget forkølet, men slutter man et ordentligt sæt hovedtelefoner til Galaxy Note 4, så yder telefonen virkelig god lyd med masser af saft og kraft. Lydbilledet er klart som den lyse morgen, og alle frekvensområder i spektret får lov til at skinne igennem.

I brug
Pennen – af Samsung kaldet S-Pen – er det, der gør Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Denne telefon er andet og mere end bare en phablet. Som navnet “Note” mere end antyder, er mobilen en slags interaktiv notesblok, som tilbyder den professionelle bruger en lang række forretningsrelevante funktioner, der ikke findes magen til på nogen anden smartphone.

Konklusion
Samsung Galaxy Note 4 er uden sammenligning den bedste phablet på markedet til professionelle brugere. En bedre mobilskærm skal man lede længe efter, og kombinationen af aluminium, glas og plastic gør telefonen nem at håndtere, samtidig med at kvalitetsfølelsen er i top.

Den medfølgende S-Pen med tilknyttede funktioner gør Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarkedet. Vores eneste reelle anke er, at telefonen lider en smule under Samsungs TouchWiz-brugerflade.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 5.000 kroner
Web: samsung.dk
Læs testen her

 

 

Årets budget-tablet

Google-Nexus-9

HTC Google Nexus 9

Nexus 9 er Googles nye bud på fremtidens Android-tablet, og sammen med HTC har de gjort det bedre end nogensinde.

Hvor tidligere Nexus-tablets kom med enten 7 eller 10 tommers skærm, placerer Nexus 9 sig midtimellem med en 8,9 tommers skærm i 4:3 format, hvilket er samme format og næsten samme skærmstørrelse, som vi kender fra Apples iPad.

På papiret skulle skærmen på Nexus 9 være bedre end iPads ditto. Skærmopløsningen på 2048 x 1536 pixel har de to tablets nemlig tilfælles, mens Nexus 9-skærmen på 8,9 tommer er mindre end iPads 9,7 tommers skærm. Det giver Nexus 9 en højere pixeltæthed end den dyrere konkurrent.

Lyd og kamera
Nexus 9 kommer med samme slags BoomSound-højttalere, som vi kender fra HTC One M9, hvilket vil sige fremadrettede stereohøjttalere, der har bedre lyd end noget andet, vi har hørt fra en tablet.

Selv om de indbyggede højttalere er så smalle og uanselige, at man knap nok kan finde dem, så er lydbilledet rundt og fyldigt, og det er lige før, man kan holde ud at se et afsnit af sin yndlings tv-serie eller spille en omgang actionspil uden at gribe til hovedtelefonerne.

Hvad kameraet angår, så giver Nexus 9 fine billeder, og tablet’en formår at levere acceptable resultater uden så meget billedstøj, som vi havde forventet.

Ydelse og operativsystem
Nexus 9 får glimrende resultater ud af den 2,3 GHz Nvidia Tegra K1 64 bit dual-core processor, der sidder under skærmen. I vores benchmark-test Geekbench 3 opnår den et resultat på henholdsvis 1.735 (single-core) og 2.847 point (multi-core), der hvad den samlede ydelse angår, er helt på niveau med et topprodukt som Samsung Galaxy Tab S.

En meget stor del af brugeroplevelsen med Nexus 9 er lig med oplevelsen af Android 5.0, også kendt som Lollipop, og denne version har overrasket os positivt. Hvor Android tidligere har haft et rodet og farveladeagtigt designsprog, så er Lollipop konsekvent, simpelt og meget, meget brugervenligt.

Konklusion
Google Nexus 9 er produceret af HTC, og det er taiwanerne sluppet godt fra. De fysiske egenskaber – herunder design, byggekvalitet og skærm – får os ikke helt op at ringe, men må nøjes med et anerkendende nik. Til gengæld er lyden helt uovertruffen, ydelsen er på niveau med de bedste tablets på markedet, og Googles nyeste Android-version fortjener stor ros.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 2.890 kroner
Web: google.com/intl/da_dk/nexus/9/
Læs testen her

 

 

Årets budget-mobiltelefon

Lumia_640

Microsoft Lumia 640

Microsoft Lumia 640 følger i fodsporene på en fantastisk prisbillig Windows-mobil.

Forgængeren, Nokia Lumia 630, kaldte vi et budget-hit, og vi er ikke rædde for at tage de samme ord i munden om efterfølgeren. I forhold til sidste år har Lumia 640 fået større skærm med højere opløsning (5 tommer med 720p HD-opløsning), og den har også fået mere arbejdshukommelse (1 gigabyte ram i stedet for 512 megabyte), ligesom Lumia 640 kommer med 8 megapixel kamera og 4G/LTE (og et frontkamera på 0,9 megapixel, mens Lumia 630 helt måtte undvære selfie-kamera).

Microsoft Lumia 640 findes også i en XL-version med 13 megapixel kamera, der koster et par hundrede kroner ekstra, men vi synes, at modellen med 5 tommers skærm har en passende størrelse. Den er selvsagt meget plasticagtig med udskiftelige bagcovers i frække farver som cyan og orange, men vi kan godt lide det farvestrålende design (telefonen fås også i hvid og mat sort, hvis man vil være mere diskret), og kvaliteten fejler i hvert fald ikke noget.

Lyd og billede
Skærmkvaliteten er også glimrende, og selv om kameraet tager billeder, der kan virke lidt matte i farverne, er det absolut bedre, end man kan forvente til prisen.

Mest begejstrede er vi over lydkvaliteten. Ægte audiofile vil næppe klappe af begejstring, men Lumia 640 byder på god, kraftig volumen og et fyldigt lydbillede.

Windows Phone evner at få mere ud af hardwaren, end en Android-mobil med tilsvarende specifikationer ville kunne, og det er tydeligvis også tilfældet med Lumia 640, der sågar kan klare at køre store spil som Asphalt 8 uden problemer.

Konklusion
Windows Phone mangler desværre mange apps i forhold til Android og iOS. 8 gigabyte indbygget lager er næsten ingenting, så man må bruge ekstra penge på et microSD-kort, der kan udvide lagerpladsen.

Men alt i alt er Lumia 640 alligevel et hit til prisen. De største mangler fra Lumia 630 er blevet udbedret, og vi står tilbage med en smartphone, der for langt de fleste vil være lige så god som en væsentlig dyrere model.

Samlet vurdering (1-6): 5
Pris: 1.399 kroner
Web: microsoft.dk
Læs testen her

 

 

Årets high-end tablet

iPadAir2

Apple iPad Air 2

iPad Air 2 er den bedste tablet på markedet. Præcis ligesom forgængeren var.

Apple kalder skærmen på iPad Air 2 en Retina HD-skærm, hvilket kunne give de ukyndige indtryk af, at skærmopløsningen så må være højere, end tilfældet var med forgængerens “almindelige” Retina-skærm. Det er dog ingenlunde tilfældet.

Nej, den reelle forskel er, at skærmen på iPad Air 2 er fuldt lamineret, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, som tidligere fandtes mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen. Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker, som om billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre.

I iPad Air 2 sidder der nu et 8 megapixel kamera, som dels tager større og mere højopløste billeder end forgængeren og dels giver en markant bedre billedkvalitet med mere dybde og helt uden grums og billedstøj.

Design og kvalitetsindtryk
Men ikke kun det bedre kamera gør det til en bedre oplevelse at tage billeder med iPad Air 2. Selv om 1,4 mm og 32 gram ikke lyder af meget, så betyder det slankere design og den reducerede vægt nemlig, at det er blevet meget nemmere og mere brugervenligt at anvende sin iPad som kamera. Den er simpelthen lettere at holde i længere tid ad gangen, og det gør en større forskel, end man skulle tro.

Det gælder selvfølgelig også i daglig brug, når man anvender iPad’en til andre formål, hvad enten det er spil, film, bøger eller internet.

Ydelse og funktioner
Vores benchmark-test viser, at iPad Air 2 uden sammenligning er den hurtigste tablet på markedet lige nu. Apple er traditionelt meget hemmelighedsfulde, når det gælder firmaets proprietære processorer, men vores testprogram Geekbench 3 har afsløret, at den såkaldte A8X-processor, som sidder i iPad Air 2, har tre kerner og er på 1,5 GHz, ligesom vi nu også ved, at iPad Air 2 kommer med 2 gigabyte ram.

Konklusion
iPad Air 2 er den bedste tablet, der kan købes for penge lige nu. Den er slankere og lettere end nogen anden tablet på markedet, og ydelsen – ikke mindst grafikpræstationen – er uovertruffen.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 6.399 kroner
Web: apple.dk
Læs testen her

 

 

Årets kameratelefon

LG G4 leather brown front+back

LG G4

LG’s topmodel har sejere materialevalg og et kamera, der slår de fleste andre.

Det, der virkelig skiller sig ud ved G4, er bagsiderne, der fås i metalliske farver eller læder. Ligesom LG G Flex er hele telefonen svagt buet, men ikke lige så markant, og den er ikke bøjelig, men har en stiv metalramme.

Skærmen er lige så stor som sidst og har samme vanvittige qHD-opløsning, hvilket giver en fantastisk punkttæthed. LG har også forsynet den nye IPS-skærm med Quantum Dot-teknologi, som giver bedre lysstyrke, betydelig forbedret kontrast og større farverum. Kort sagt fremragende billedkvalitet.

Kontrol over kameraet
Ligesom på G3 bruger G4’s kamera laserfokus, hvilket giver meget hurtig og præcis fokusering. Det nye er, at det også bruger infrarødt lys i den såkaldte Colour Spectrum Sensor, som skal give bedre hvidbalance. Man har fuld manuel kontrol over hvidbalance, lukkerhastighed, ISO og fokus.

Både det fremad- og det bagudrettede kamera har fået højere opløsning, men først og fremmest mere lysstærk optik. Desuden er den optiske billedstabilisering forbedret. Og resultatet er spektakulært.

Ligesom tidligere har LG placeret knapperne på bagsiden, hvilket kan kræve lidt tilvænning. Brugerfladen UX 4.0 er fin og virker ikke overlæsset, og præstationen i Geekbench ligger på linje med konkurrenterne. Vi kan også godt lide, at telefonen ikke er overbebyrdet med apps, men at man kan vælge, hvilke nogle man vil have.

Konklusion
LG G4 er en værdig efterfølger til G3 og forbedret på de fleste områder. Skærmen har bedre lysstyrke og kontrast. Ydelsen er skruet i vejret, selv om den ikke slår nogen rekorder. Kameraet er blevet endnu bedre i svagt lys og giver mere korrekte farver. Vi kan også godt lide de nye læderklædte bagsider, man kan få. Det eneste, der virker lidt trist, er at LG ikke har turdet være lige så frække med designet som konkurrenterne.

Alt i alt endnu en topmodel, der vækker besiddetrang!

Samlet vurdering (1-6): 5
Pris: 5.000 kroner
Web: lg.dk
Læs testen her

 

 

Årets high-end mobiltelefon

Samsung Galaxy S6 Edge Gold Platinum

Samsung Galaxy S6 edge

Galaxy Edges bøjede skærm føles lækker, og telefonen overgår alle forventninger.

Med Galaxy S6 er Samsung startet forfra med designet. Væk er al plastic, og i stedet har vi fået en sej, moderne smartphone, der føles som et premium-produkt, der matcher prisskiltet.

Skærmen er bøjet i begge sider, hvilket gør den opsigtsvækkende, men også behagelig at holde på. Rammen er lavet af ekstra holdbart aluminium, der gør hele telefonen hård og stiv, hvilket man ikke er vant til fra Galaxy S.

Fantastisk skærm
Skærmstørrelsen ligger mellem HTC One M9 og Xperia Z3, og det mener vi er tilpas. Derimod er opløsningen fra den væsentlig større Note 4 bevaret. Med andre ord: Rekordfin detaljegengivelse og skarphed.

Samsungs OLED-skærme var allerede i en klasse for sig, og den nye er også blevet lysere, hvilket giver fremragende sortniveau og kontrast. Vi får også usædvanlig korrekte farver.

Fremragende kamera
Alt skidtet er fjernet fra kamerabrugerfladen, og i stedet har vi fået nyttige funktioner som fuldt manuelle indstillinger – inklusive lysmåling – og endda følgefokus. En sand fornøjelse for fotointeresserede.

Galaxy S6 har samme fremragende sensor, som der sad i Note 4, men har fået et nyt objektiv med en blænde på kun f/1.9. Sammen med optisk billedstabilisering giver det glimrende betingelser for at tage gode billeder i svagt lys.

Konklusion
Med Galaxy S6 har Samsung lagt tidligere tiders plastic bag sig og præsenterer en luksuriøs mobiltelefon i robust aluminium med en lækker bøjet skærm. Den er tilpas stor med ekstrem opløsning og fremragende billedkvalitet. Kameraet har praktiske manuelle indstillinger, men tager også fantastiske billeder på automatik.

S6 er den hurtigste telefon, vi har testet, men alligevel er batterilevetiden rigtig god. Den almindelige Galaxy S6 giver dog mere for pengene, da den bukkede skærm ikke tilfører meget nyt.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 6.500 kroner
Web: samsung.dk
Læs testen her

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Huawei Mate 70 kan bestilles

Casios ur-ring er federe end Galaxy Ring

Gemini-app til iPhone frigivet

Lettere at finde mistet bagage

Endnu sværere at bryde ind i iPhone

Bliv ikke svindlet med QR-koder

Gemini på iOS set i App Store

Stærk fremgang for tablets

Galaxy S25 slår rekord i ydeevne

Nothing lancerer selvlysende mobil

OnePlus 13 med kæmpe batteri lanceret i Kina

AI-hjælp i Google Map