Fotografer, der skal sælge deres billeder, kræver høj udskriftskvalitet. Det koster penge. For billederne skal ikke kun holde længe; de skal også se så godt ud som muligt. Så er det ikke er nok med en simpel A4-printer fra supermarkedet. Man må lægge væsentlig flere penge på disken for at få professionel udskriftskvalitet.
Hvis man kan klare sig med en A3-printer, behøver det ikke at være så dyrt. En Canon Pixma Pro eller Epson SureColor farveprinter koster langt under 10.000 kroner og giver fremragende udskriftskvalitet i A3-format. Der er bare ét problem: De kan ikke udskrive i A2.
Forskellen er større, end det måske lyder. Et billede i A2-format er dobbelt så stort som et billede i A3-format. Det giver et helt andet indtryk af et fotografi, når det er monteret i glas og ramme. Landskaber, makro eller portrætbilleder ser meget flottere ud i A2 end i A3, når billederne skal op på væggen.
Men der er også ulemper ved A2. Printeren bliver meget større, og blækforbruget stiger. Store blækpatroner koster også mere. Derfor er det som regel de mest kræsne fotografer, som skal sælge deres billeder, der har brug for en printer i dette format.
Hurtigere
Epson SureColor P800 er ikke blandt de største printere. Det er den professionelle version af den anmelderroste P600 med A3-print og ikke større, end at den kan være på en 70 x 40 cm overflade. Med rullen (som er ekstraudstyr) monteret skal den bruge 75 cm i dybden.
Det er noget mindre, end den større model 4900 fra Epson, som mange fotografer kender. Design, funktioner og blækteknologi er stort set magen til den dyrere A2-model, og den erstatter den populære 3880, ligeledes med A2-print.
Det betyder, at den nye P800 har Epsons pigmenterede UltraChrome HD-blæk og MicroPiezo AMC (Active Meniscus Control) printhoveder for bedre farvedynamik og -mætning samt finere detaljegengivelse.
For fotografer indebærer det bedre farvegengivelse, dybere sort og finere kontrastgraderinger. Noget, man skal kunne se på både sort-hvid- og farveudskrifter. Med 80 ml kapacitet er de ni blækpatroner i P800 meget større end normalt for en fotoprinter. 10-20 ml langt mere almindeligt i blækpatroner på almindelige hjemmeprintere.
De forskellige blækpatroner omfatter to sorte og to grå samt to cyan, to magenta og en gul. De sorte og grå (light black, matte black, light light black og photo black) anvendes til mætning, graduering og glansning af billederne og hjælper især på sortniveau og gråskala for sort-hvide print.
Printeren er betydeligt moderniseret i forhold til 3880-modellen og langt mere brugervenlig. Med vipbar touch-skærm og trådløs udskrivning er den også mere fleksibel. Og så er den meget hurtigere.
P800 udskriver et A3+ billede på ca. fem minutter – ikke helt så hurtig som P600, der klarer det på under to et halvt minut. Den bruger ikke mere end godt syv minutter på et A2 ved almindelig foto-opsætning, men næsten 13 minutter på et A2-print, når udskriftsindstillingerne er sat til maksimal kvalitet.
Sortniveau og kontrast
Det fine ved Epson P800 er, at den kan tage papir, karton, lærred og kunstpapir med op til 1,5 mm tykkelse, og der er ICC-profiler til en lang række forskellige typer papirmedier til printeren.
Her kan også ligge en kilde til afvigelse, som fotografer ikke er interesseret i, da forskellige typer papir opfører sig forskelligt, når de mættes med blæk. En papirprofil (ICC) til print kompenserer for det, men kræsne fotografer vil kunne se forskelle på blankt papir og tyk, mat papirkvalitet, hvilket kan betyde, at man må tilbage i Photoshop og tilpasse printprofilen.
Uden at gå alt for videnskabelig til værks, men baseret på forskellige udskrifter, såsom krævende testplancher, er der ikke meget tvivl om P800’s fotokvaliteter. Forskellen i forhold til P600 er – ikke overraskende – relativt lille. Hvis man bruger et forstørrelsesglas, kan man se lidt finere detaljegengivelse på udskrifter fra P600. Det kan skyldes mindre dråbestørrelse (2 mod 3,5 picoliter) og lidt højere opløsning.
En sammenligning med udskrifterne fra dengang, vi testede 3880, viser tydeligt, hvor meget bedre den nye printergeneration er. Der er ikke så stor forskel på farvedynamikken som forventet, men kontrastgraderinger og sortniveau er meget bedre på P800. Ser man på blå himmel, rødtoner, grønne blade på landskabsbilleder og hudtoner, er farverne bedre mættet med endnu finere graderinger på P800. Dermed ser billederne mere livagtige ud.
Skifter man til sort-hvid, er forskellen til at tage og føle på. Billeddynamikken og gråskalagraderingerne på P800 er fremragende. Her kan man se flere detaljer i skygger, og gråtoner i portrætter er simpelthen pænere tegnet på udskrifterne.
Dybden i sortniveauet er måske den største forskel sammenlignet med 3880, og det kan være grund nok til at skifte for dem, der printer meget i sort-hvid. Ellers er forskellen ikke så stor, at en velfungerende 3880 må på lossepladsen og erstattes af en P800.
Konklusion
Med SureColor P800 har Epson formået at forbedre en af de bedste printere, vi har testet. Den er hurtigere, nemmere at bruge og kan udskrive fra smartphone og tablet. F.eks. den nye iPad Pro, som nogle fotografer garanteret kommer til at bruge til fremvisning af deres portfolio og til redigering og udskrift af billeder, der overføres trådløst fra kamera til tablet.
Men det betyder ikke, at P800 kun er til professionelle. Den kan bruges af både amatører og professionelle, som har behov for en fleksibel A2-printer, der giver gallerikvalitet på en lang række forskellige papirmedier.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer