TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA

Et studie i enkelhed

Asus har lavet en næsten meditativt rendyrket “MacBook” for det blå segment.

Af / 05/09/2017 - 18:18
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA

Home mener

  • Superslank, superlet og superlækker. En luksus-laptop for dem, der har råd til at betale for at rejse let. Masser af lagerplads.
  • Den er desværre også superdyr. Til grafiktunge opgaver kræves en anden type pc. Kun USB-C-porte og kun Full HD.

Computeren er et uundværligt arbejdsredskab, selv om arbejdsdagen tilbringes på landevejen, i tog eller i lufthavne. Den skal helst ikke optage for meget af bagagepladsen. Og så gør det ikke noget, hvis der lyder et suk af beundringsblandet misundelse fra omgivelserne, når du tager den frem fra tasken til et møde.

Svaret på den ønskeseddel er for mange en MacBook Pro, men der findes alternativer for dem, der ikke vil sættes i bås med alle de andre kreative og unikke individualister.

Lille pc – stor skærm

Asus ZenBook 3 Deluxe er for dem, der har råd til at betale for at få mindst mulig computer med størst mulig skærm. Ligesom Apple og flere andre lover Asus en 14 tommers skærm i et 13 tommers kabinet. Skærmen er af gode grunde ikke fulde 14 tommer i diagonalmål, men vi må da medgive, at kanten omkring skærmpanelet er ret smal. Og med en tykkelse på 1,3 cm og en vægt på 1100 gram er ZenBook’en blandt de mest bærbare lige nu. Selv om både HP og Acer har endnu slankere pc’er på programmet.

UX490 blue 11 19466
Dybblå med knivskarpe linjer. Asus ZenBook 3 Deluxe er så lækker, at det næsten ikke er til at holde ud. Foto: Asus

 

Af ydre er ZenBook 3 Deluxe lige så streng og enkel, som navnet foreskriver. Det ydre er i aluminium i en farve, der ved første øjekast virker sort, men ved nærmere eftersyn viser sig at være en dyb, dyb marineblå nuance. Det indre er en sortblå nuance endnu mørkere end det. Hele kabinettet er fræset ud af ét stykke aluminium. Skærmen er af Gorilla Glass 5, der ellers mest ses på smartphones. Selv om den ikke bliver unedbrydelig af materialevalget, skulle det sikre, at den ikke bliver ridset af livet på farten.

Annonce

Indre luksus

I en så tynd maskine er der ikke plads til ret lang vandring på tasterne, og feedbacken kunne godt være tydeligere, sammenlignet med f.eks. Asus’ egen ZenBook Flip UX360. Men efter et par siders skrivning har fingrene vænnet sig til forholdene. Tastaturet er bagbelyst med et blidt, gyldent lys. Diskret og lækkert.

Under det blå metalsvøb banker en sjettegenerations i7-processor på 2,9 GHz. Der er hele 16 gigabyte ram om bord og et SSD-drev på intet minde end 1 terabyte. Det er ren luksus, der også kan ses på prisen. Til gengæld er der ikke brugt mange penge på grafiksiden, som udgøres af en integreret Intel HD Graphics 620. Lidt overraskende er skærmopløsningen kun Full HD (1920 x 1080 punkter).

Afholdenhed på portene

USB-C er sikkert fremtiden, og den kompakte port har masser af fordele, såsom vendbare stik, høj hastighed og mulighed for lynhurtig ekstern grafik via Thunderbolt. Men indtil den fagre fremtid oprinder, er det altså lidt upraktisk, at der ikke findes nogen anden type porte på ZenBook 3 Deluxe. Opladning, ekstern lagring og tilkobling af ekstra skærme skal alt sammen ske via de tre USB-C-porte.

dongle 02 19460
Man finder udelukkende USB-C-porte på ZenBook 3 Deluxe. Det betyder, at man skal have et bundt adapterkabler med i tasken. Foto: Asus

 

Det gør selv en dagligdags ting som at gemme en håndfuld filer på en USB-stick til en besværlig opgave, der indebærer at rode i tasken efter et af de medfølgende adapterkabler (henholdsvis USB og HDMI). Man kan heller ikke lige proppe SD-kortet fra sit kamera i computeren for at overføre billeder fra kameraet, da kortlæseren på Apple-manér også er ofret på enkelhedens alter. Det betyder endnu en adapter i tasken. Her er måske et punkt, hvor Asus ikke havde behøvet at skele til Apple.

Benchmarks

Processoren er en Intel Core i7-7500U, som er en 2,9 GHz dual-core CPU med fire tråde. Det er ikke den stærkeste i7’er, men rigeligt til normal kontorbrug. Geekbench-testen gav et resultat på henholdsvis 3.603 (single-core) og 7.585 (multi-core). Basemark 3.0-testen endte på 535, hvilket er fint uden at være hurtigt.

Vi pudsede også ZenBook 3 Deluxe på de grafiktunge Cinebench- og 3DMark-tests. Tallene viser tydeligt, at det ikke er på tung 3D-grafik, maskinen har sin force. Aktuelle gaming-maskiner klarer 3D-testene fem til ti gange hurtigere. Men alle tests blev dog gennemført, hvilket faktisk er flot.

Grafiktestene viste også, at kølesystemet i maskinen er overordentlig lydsvagt. Selv når det gik hårdest til, blev suset fra den kompakte blæser i det nåletynde kabinet aldrig dominerende.

For omrejsende PowerPoint-krigere er batteritid derimod afgørende. Asus opgiver brugstiden til “op til ni timer”. Vores batteritest er betydelig mere krævende end gennemsnitlig brug, så tre timer og 18 minutter er rigtig flot for en ultrakompakt i7-maskine.

UX490 blue 08 19463
Set fra siden bliver ZenBook 3 Deluxe næsten væk. Foto: Asus

 

Konklusion

Asus ZenBook 3 Deluxe er lækkert isenkram til dem, der har brug for – og råd til – at have en fuldblodscomputer i taskens tyndeste lomme. Den kører langt på en opladning og har kræfter til alt normalt kontorarbejde, uden at du skal bruge din givetvis meget kostbare tid på at vente.

Er den så en MacBook-dræber? Asus har i hvert fald anstrengt sig for at matche og overgå konkurrenten punkt for punkt på størrelse, vægt samt manglen på “gammeldags” porte og tilslutninger. Resultatet er blevet en maskine, der er lidt bedre end de mellemdyre ultrabooks, men som de færreste kan eje. Kan du klare dig med mindre end den definitive topmodel, findes der heldigvis varianter med lidt mindre ram og lagerplads, som er nogle tusind kroner billigere.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC