TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Microsoft Surface Laptop 3

Et stort eksperiment

Microsoft Surface Laptop 3 er kommet i en ny 15 tommers udgave med AMD-processor. En spændende nyhed, som desværre ikke helt lever op til sit potentiale.

Af / 11/12/2019 - 12:44
Microsoft Surface Laptop 3

Home mener

  • Fremragende skærm med 2K-opløsning og skarpt billede. 3:2-skærmformat giver mere plads til produktivitet og læsning af websider. God batteritid, høj byggekvalitet og en af de bedste touchpads, vi har prøvet.
  • Surface Laptop 3 lider af en akut mangel på tilslutningsmuligheder, og Microsoft får generelt for lidt ud af det store format. Desuden leverer AMD-processoren ikke helt så godt, som forventet.

Microsoft markerer sig i højere og højere grad med egne fysiske produkter i den såkaldte Surface-serie. De første Surface-modeller – Surface Pro og Surface Pro 2 – kom tilbage i 2013 og 2014, men var begge tablet-computere med separat tastatur. Først i 2017 kom Microsoft med en “rigtig” bærbar computer i form af Surface Laptop, som vi desværre ikke har testet, og senere, i 2018, med Surface Laptop 2, som vi til gengæld har testet til den store guldmedalje og i øvrigt gav vores specielle anbefaling.

Siden er fulgt en lind strøm af nye produkter, som nu i øvrigt bliver udvidet med flere nye produkttyper. Herunder to foldbare produkter, Surface Neo og Surface Duo, der er henholdsvis en tablet og en smartphone. De kommer dog først på markedet i 2021, og indtil da må vi bl.a. klare os med en lidt mindre revolutionerende nyhed i form af Surface Laptop 3 i en ny 15 tommers version, nu med AMD-processor i stedet for den sædvanlige Intel Core-serie.

SurfaceLaptop3 2 scaled
Microsoft Surface Laptop 3 findes i to udgaver: Den lille med 13,5 tommers skærm og Intel-processor, og den store med 15 tommers skærm og AMD-processor. (Foto: Microsoft)

Udseende og konstruktion

Microsoft Surface Laptop 3 i 15 tommers udgaven ser ud, som om nogen har fundet en Surface Laptop 2 eller 3 i den hidtidige 13,5 tommers version og givet den en tur med en cykelpumpe! Med en enkelt undtagelse er der nemlig overhovedet ingen forskel på de to modeller bortset fra skærmens størrelse.

Det betyder bl.a., at tastaturet ikke er blevet større, selv om der er masser af plads, og der er heller ikke flere tilslutningsmuligheder, hvilket ellers selv Apple kan finde ud af på deres store 16 tommers version af MacBook Pro.

Microsofts store bærbare er dog væsentlig lettere end konkurrenten fra Apple, men det skyldes bl.a., at maskinen har færre komponenter. Apple har et dedikeret grafikkort i deres store MacBook Pro, mens Radeon Vega 9 Graphics, som Surface Laptop 3 gør brug af (dog i en særlige Surface Edition optimeret til netop Microsofts hardware), sidder på AMD-hovedkortet.

Annonce

Præcis som Surface Laptop 2 fremstår Surface Laptop 3 nærmest kvadratisk i forhold til de fleste af sine konkurrenter. Det skyldes 3:2 skærmformatet, som adskiller sig fra langt de fleste andre bærbare på markedet, der kommer med skærme i de mere langstrakte 16:9- (de fleste Windows-bærbare) og 16:10-formater (Apples MacBooks).

Tastatur og touchpad er af høj kvalitet, omend tasternes vandring godt kunne være en smule længere. Dog leverer tasterne bagbelysning samt en god taktil oplevelse med passende modstand, og selv om touchpad’en klikker en smule højlydt, så glider fingrene let på overfladen, og den er meget responsiv. En af de bedste touchpads, vi har prøvet længe, faktisk.

Byggekvaliteten er i det hele taget fra øverste hylde med et kabinet fremstillet af helt glatfræset aluminium og en skærm i robust Corning Gorilla Glass 3. Alt i alt virker Surface Laptop 3 på én og samme tid let og bundsolid.

Til forskel fra Surface Laptop 2 kommer treeren dog ikke med alcantara-beklædning på indersiden. Det er en skam, for det specielle materialevalg var en af de ting, som fik forgængeren til at skille sig ud fra mængden.

SurfaceLaptop3 6 scaled
Microsoft Surface Laptop 3 kommer kun med to porte: En USB-A og en USB-C. (Foto: Microsoft)

Skærm og lyd

Den store 15 tommers skærm er det vigtigste salgsargument for den store udgave af Surface Laptop 3. Præcis som sin lillebror – og forgængeren Surface Laptop 2 – med 13,5 tommers skærm er 15 tommers modellen forsynet med en skærm i det ret sjældne 3:2-format, som har flere fortrin. Dels bliver det samlede skærmareal større end ellers, og dels bliver skærmen højere, end man er vant til.

Det er især godt, når man læser websider i sin browser eller arbejder i klassiske produktivitetsværktøjer som Word og Excel, mens man oplever sorte bjælker og kommer lidt længere væk fra biograffølelsen på Netflix og YouTube.

Opløsningen er høj, og billedet er skarpt med klare farver og god kontrast, og så understøtter skærmen både multitouch og betjening via stylus – nemlig Microsofts egen Surface Pen, der dog ikke følger med i pakken. Vi kan kun brokke os over, at lysstyrken ikke er den højeste, og hvis man hellere vil bruge fingrene på skærmen end på den fremragende touchpad, så skal man være parat til at tørre fingeraftryk væk konstant.

Lyden er god og tung, hvis man tilslutter et sæt ordentlige hovedtelefoner, mens den er acceptabel – og god nok til et Skype-opkald eller en kort video – i de indbyggede højttalere, som sidder gemt under tastaturet.

Ydelse og funktioner

Ud over skærmstørrelsen adskiller 15 tommers versionen af Surface Laptop 3 sig som nævnt fra 13,5 tommers udgaverne af Surface Laptop 2 og 3 på ét væsentligt punkt: Processoren. Microsoft har indledt et samarbejde med AMD, der har udviklet særlige “Surface Editions” af firmaets Ryzen-CPU. Det er en af de væsentlige grunde til, at Microsoft har kunnet holde prisen på 15 tommers udgaven af Surface Laptop 3 så lav i forhold til, hvad man giver for selv den billigste 16 tommers MacBook Pro.

Den pris, man betaler, er at ydelsen på visse punkter ikke kan hamle op med det niveau, Intel normalt leverer i samme klasse (testmaskinens AMD Ryzen 5 3580U Mobile svarer til Intel Core i5), hvilket vores benchmark-tests også viser. Dog klarer testmaskinen sig en smule bedre på 3D-grafik, hvilket dog ikke skal stige nogen til hovedet. Man er stadig væsentlig bedre tjent med en dedikeret GPU som på Apples store MacBook Pro-modeller.

Ellers er en af de største fordele ved Surface Laptop 3, at den er fuldstændig lydløs. Også batteritiden er blandt de bedre. Således klarede Surface Laptop 3 over fem timer i vores krævende stresstest, hvor maskinen belastes maksimalt uden pause, og uden at skærmen slukker eller computeren går i dvaletilstand.

Til gengæld bliver man hurtigt træt af, at Microsofts i øvrigt største bærbare computer kun kommer med to porte, nemlig en af typen USB-A 3.0 og en USB-C. Selv Apple, der ellers normalt er nærige med portene, har udstyret deres 16 tommers MacBook Pro med hele fire Thunderbolt 3/USB-C-porte.

SurfaceLaptop3 8 scaled
Byggekvaliteten er fra øverste hylde med et kabinet fremstillet af helt glatfræset aluminium og en skærm i robust Corning Gorilla Glass 3. (Foto: Microsoft)

Konklusion

Og det bringer os tilbage til vores største anke mod Microsoft Surface Laptop 3. Den virker alt for meget som en “almindelig” 13,5 tommers model, der har fået en tur med cykelpumpen, uden at der er blevet tænkt ret meget over, hvilket behov de brugere, som normalt køber en bærbar med stor skærm, egentlig har. Sædvanligvis kigger disse brugere efter en transportabel løsning med masser af kræfter og flere muligheder, end man normalt får med de mindre modeller. Men intet af det får man med Surface Laptop 3. Kun den større skærm.

Hvis man virkelig bare vil have et større skærmareal at gøre godt med, kan man sagtens investere i Microsofts nye 15 tommers model, for den deler alle fortrin med de andre glimrende modeller i Surface Laptop-serien. Men hvis man specifikt går efter de sædvanlige fordele ved en større bærbar computer, bør man kigge sig om efter et andet produkt.

Karakter
Microsoft Surface Laptop 3
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?