TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Teac NR-7CD

Kan alle de smarte tricks

Streaming-forstærkeren Teac NR-7CD kan det meste, også afspille cd’er. Desuden er lyden rigtig god.

Af / 03/09/2018 - 18:03
Teac NR-7CD

Lyd & Billede mener

  • Lyden er virkelig god, og vi kan især godt lide gennemsigtigheden og den hurtige aflevering af rytmer og transienter. Underholdende cd-afspiller og hovedtelefonudgang er også rigtig rart.
  • Der er lidt begrænset kraft, og app-betjeningen har et stort forbedringspotentiale. Vi savner virkelig en USB-DAC-indgang.

Salget af alt-i-en-løsninger stiger. Også folk, som er villige til at betale ekstra for god lyd, vil ikke længere have et stort stereoanlæg, der fylder. Skal fabrikanterne overtale folk til at købe andet end billige trådløse højttalere, så nytter det ikke at komme med mange store stereokomponenter som alternativ. Uanset hvor vellydende de måtte være. Derfor ser vi et øget salg af forstærkere, der kan mange tricks, inklusive at streame musik direkte fra internettet.

Sådan et produkt er Teac NR-7CD. Sammenlignet med andre alt-i-én forstærkere som den slanke Naim Uniti Nova er denne retro-lignende forstærker temmelig stor, men så har den også indbygget cd-afspiller. Dermed mangler du kun et par højttalere for at få rendyrket hi-fi-lyd i stuen.

Ud over musik-streaming og afspilning af højopløste filer har Teac også taget Bluetooth seriøst. Hvis du har en nyere Android-mobil af den dyre slags, er der en god chance for, at den understøtter Sonys LDAC-codec, som også er indbygget i Teac-forstærkeren. Så får du ægte ukomprimeret cd-kvalitet via Bluetooth. Desuden er der digitalindgange, hvis du skulle føle behov for at koble andre ting til, såsom tv’et. Det eneste, vi savner, er en USB-DAC-indgang.

TEAC nr 7cd p angle left 41102
Retro-udseende, men moderne indmad. Teac NR-7CD er en lækkerbisken af en forstærker. (Foto: Teac)

Solidt bygget

Med en pris på 30.000 kroner skal forstærkeren have lydkvaliteten i orden – og lidt til. Den noget beskedne effekt på 2 x 60 klasse D-watt i 8 ohm tilfredsstiller nok ikke lydtryksfanatikerne, men andre, der gerne vil nyde deres musik ved et behageligt lydniveau – og måske lidt højere end det – burde kunne få deres drømme opfyldt med Teac NR-7CD.

NR-7CD er solidt bygget med børstet aluminium og smukke, afrundede sidepaneler. Teac viser, at de ikke har glemt deres fortid som båndoptagerproducent, ved at placere et par analoge VU-metre på fronten med visere, der vifter i takt til musikken.

Annonce

Netværksfunktionaliteten

Forstærkeren har ikke indbygget Wi-Fi, men må kobles til netværket med Ethernet-kabel. Min MacBook Pro genkendte den så straks som en trådløs AirPlay-kilde.

Audirvana gjorde det samme, men dette program burde også have genkendt den som DLNA-kilde, hvilket jeg ikke kunne få til at lykkes. Så kunne jeg ellers have afspillet højopløste filer – også DSD og MQA – direkte gennem luften fra min Mac. Altså, man kan stadig afspille alle sine filer, men kun med “normal” lydkvalitet, som dog også lyder rigtig godt.

Der medfølger en fjernbetjening til forstærkeren, men løsningen på streaming-balladen er at downloade Teac HR Streamer, som styrer forstærkeren fra mobilen. Så kan jeg logge ind på min Tidal-konto og høre musik i både cd- kvalitet og højere Master-kvalitet.

Højopløste musikfiler på USB-nøgle eller harddisk får jeg også adgang til med app’en. Problemet er bare, at jeg ikke kan fordrage den. Det er uoverskueligt at bladre igennem kartotekerne i Tidal, og sange og artister står skrevet i en lille rude med begrænset plads. Lange sangtitler ser man kun begyndelsen af, og app’en er så uoverskuelig, at jeg sjældent gider bruge den. I stedet bruger jeg Tidal-app’en på mobilen og sender til forstærkeren via AirPlay, eller jeg bruger Spotify-app’en.

Den ekstra lydkvalitet med højopløst er ligesom ikke besværet værd. Men da forstærkeren også har DLNA, kan man bruge tredjeparts-apps.

TEAC NR 7CD rear 41101
Ethernet-porten giver mulighed for streaming, og digitalindgangene for flere kilder. Den analoge indgang kan f.eks. bruges til en pladespiller, hvis denne har indbygget RIAA-trin. Men vi savner forforstærkerudgang. (Foto: Teac)

Meget er tilgivet

Når jeg dropper app’en og snarere bruge NR-7CD som en forstærker med indbygget AirPlay og Spotify Connect, er indtrykket langt bedre. Uanset om det er fra cd eller afspillet fra Tidal via AirPlay, lyder musikken både luftigt og opløst.

Elizabeth Frasers stemme på Massive Attack-klassikeren “Teardrop” er blød og luftig gennem referencehøjttalerne Audiovector SR3 Arreté Raw Surface, og Teac-forstærkeren placerer hende i et stort og luftigt lydbillede med tydeligt markeret percussion og et lækkert, sprødt cembalo.

Den bedste rytmik får man i øvrigt ved at slå op-sampling fra, og jeg foretrækker at sætte det digitale filter til Short Delay Slow, som i mine ører lyder mest musikalsk.

Teac har også god kontrol over basregisteret, som afleveres med hurtige, kontante rytmer. Stortromme sammen med elbas er ret brutale sager, når man spiller højt, og her afslører forstærkeren sine lidt begrænsede strømreserver. Det bliver lidt fladt dernede sammenlignet med Naim Uniti Nova, som har væsentlig mere at komme med og endnu bedre rytmik i basregisteret. Men Nova er også mere end 10.000 kroner dyrere og har ingen cd-afspiller, så det skulle da også bare mangle.

Den integrerede forstærker Hegel Röst har omtrent samme effekt som Teac NR-7CD og har både AirPlay og DLNA indbygget. Ingen cd-afspiller, men prisen er det halve af Teac. Hegel har bedre kontrol over rytmerne, og hvis man skruer op for Eminem eller Drake med hårdtslående bas, har Hegel mere overskud. Den lyder også mere velordnet. Teac lyder på sin side glattere og finere, og den har en slags X-faktor, som er vanedannende.

Derimod har Röst en USB-DAC-indgang af meget høj kvalitet, hvor den hos Teac glimrer ved sit fravær. Man kommer ikke uden om, at Hegel Röst er et bedre køb, selv om NR-7CD har indbygget cd-afspiller.

TEAC NR 7CD Front angled 41100
(Foto: Teac)

Konklusion

Med sine mange tricks oppe i ærmet er Teac NR-7CD en forstærker, der kun har brug for højttalere, så har du et fuldt funktionelt anlæg. Et meget vellydende anlæg.

Lydkvaliteten er rigtig god. Musikken lyder glat og opløst i et stort, luftigt lydbillede. Der mangler bare lidt kraft og baskontrol for virkelig at slå hovedet på sømmet. Men den digitale processering er i top, og hovedtelefonudgangen lyder rigtig godt.

De ekstra funktioner, såsom cd-afspiller og netværksfunktionalitet, er nyttige. Men mobil-app’en er ikke imponerende, så vi foretrækker at bruge AirPlay og DLNA-funktionaliteten. Hvis der var en USB-DAC-indgang, så havde mere været løst.

Forstærkeren er god, men du får mere for pengene med en integreret til 20.000 kroner og en god cd-afspiller ved siden af.

Karakter
Teac NR-7CD
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget