Pioneer UDP-LX500 er bygget som en 10 kilos tank med dobbelt understel, som bl.a. inkluderer en tyk plade i rustfrit stål. Drivværket er også lavet til at være så stille og vibrationsfrit som muligt for at forhindre fejlaflæsning. Og vi bemærker straks, at både diskskuffen og selve drevet er meget lydsvage.
HDMI-udgangene kan indstilles, så den ene kun viser video, mens den anden kun bruges til lyd. Tanken er, at man opnår renere signaler ved at adskille de to. Og hvis du kun skal høre musik, kan du slukke helt for videodelen for at sikre, at lyden ikke får interferens herfra. Til cd-afspilning har Pioneer givet afspilleren en højkvalitets analogudgang, men vi savner balanceret XLR.
Af HDR-indhold på Blu-ray understøttes HDR10 og Dolby Vision. HDR10+ understøttes ikke, men det bliver heller ikke brugt særlig meget. Skulle det en dag blive et udbredt format, kan vi håbe på en fremtidig firmware-opdatering.
Tricks til bedre lyd og billede
For at bevare både lyd- og billedkvalitet er afspilleren udstyret med en såkaldt Zero Signal Terminal. Den kan tilsluttes en kompatibel Pioneer-receiver med samme funktion, så jordsignalet i lyd- og videosignalerne mellem de to komponenter får samme niveau, hvilket skulle give endnu bedre signal/støj-forhold. Det har vi dog ikke testet.
Jitter på HDMI-udgangen reduceres med såkaldt PQLS (Precision Quartz Lock System). Det kræver ligeledes en kompatibel surround-receiver fra Pioneer.
Mangler HDR Tone Mapping
LX500 har en væsentlig mangel, nemlig Tone Mapping. Projektorer, der ellers ville vise for mørke billeder med HDR-indhold, kan nyde godt af HDR-justeringsmuligheder i diskafspilleren. Dermed man kan skrue op for lyset i mørke og halvmørke områder, så billedet ser rigtigt ud. Pioneer har ganske vist en egen HDR-kontrastjustering, men den fungerer kun i de lyse områder, så man får ikke de tilgroede detaljer i skyggeområderne tilbage.
Tv-brugere lider derimod ingen nød, men kan se frem til strålende videogengivelse med Pioneer-afspilleren.
Streaming nedprioriteres
Ud over UHD Blu-ray-diske afspiller UDP-LX500 selvfølgelig almindelig Blu-ray og desuden 3D Blu-ray, dvd, SACD, cd og det forældede DVD Audio-format. Se på det som højopløst lyds svar på HD DVD og Betamax. Streaming-tjenester er derimod fraværende; her er hverken Netflix, Amazon eller HBO, sandsynligvis fordi dagens smart-tv’er allerede har dette indbygget.
Brugervenlighed
Pioneer UDP-LX500 er nem i brug, hvilket kommer af, at den har meget få funktioner. Opsætningsmenuen er enklere og mere overskuelig end på Panasonic DP-UB9000. Den har dog en pæn portion indstillingsmuligheder, men altså ikke Tone Mapping, som for projektorbrugere er det vigtigste.
Ellers har afspilleren hurtig responstid. Fra standby reagerer den lynhurtigt, når man trykker på knappen for at skubbe diskskuffen ud. Selve skuffen bruger lidt længere tid på at komme ud end på Panasonic, men samtidig er Pioneer mere stille og giver mere kvalitetsfølelse. For dem, der går op i det.
Billedkvalitet
Video ser flot ud på Pioneer-afspilleren, under perfekte forhold. Hvis du har et godt tv med HDR er der ingen problemer, og især med et ordentligt OLED-tv får man virkelig at se, hvad UHD Blu-ray er godt for! HDR ligner en drøm!
Med referenceprojektoren Sony VPL-VW360ES er billedet også rigtig godt, og actionfilmen Lucy byder på knivskarpe billeder i HDR. Men HDR-kontrasten, som kan justeres på Pioneer-afspilleren, fungerer ikke godt nok til at få detaljerne frem i billedet, der gror til i sort, fordi det bliver for mørkt.
En projektor har nemlig meget dårligere lysstyrke end et tv, og for at få det indhold tilbage, man mister, bør man have mulighed for at justere lyset op i mørkt og halvmørkt, og ikke kun i den lyse ende af skalaen, som det er tilfældet med Pioneer. Vi endte med at justere billedet på selve projektoren i stedet.
Lydkvalitet
Med film overføres lyden digitalt via HDMI-kablet, så her vil lydkvaliteten hovedsagelig leveres af den tilsluttede processor og forstærker. Derimod er vi interesseret i at finde ud af, hvordan LX500 er som cd-afspiller, med analog stereoudgang.
Der er ingen tvivl om, at lyden er flere hak bedre end den, man får fra billige afspillere. David Bowies “Lazarus” har meget taktfaste rytmer, og overtonerne i saxofonen er glatte og detaljerede. Bowies stemme er klokkeklar, og lyden er meget velordnet, afspillet via den integrerede Hegel H590 og Audiovector SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition – et heftigt anlæg til over 150.000 kroner.
I forhold til Panasonic DP-UB9000 savner vi lidt dybde i lydbilledet, og elbassen lyder ikke så tungt og klippefast på Pioneer. Bowies stemme opleves også som noget tyndere. Det er rigtig godt, men Pioneer når ikke helt til tops. Selv om man kan slukke for videodelen.
Konklusion
Pioneer UDP-LX500 virker alt andet end billig, og kvalitetsmæssigt byder den også mange lækkerier. Lydkvaliteten på cd er god, omend ikke helt så god som på ærkerivalen Panasonic UB9000. Billedkvaliteten er også glimrende, men projektorbrugere vil savne Tone Mapping for at få det bedst mulige billede på HDR-indhold.
Havde Pioneer-afspilleren haft dette og desuden streaming-tjenester, så man også kunne have lavet de samme billedindstillinger på f.eks. Netflix, ville denne Blu-ray-afspiller være helt i top. Desværre opleves den i stedet som noget mangelfuld.
Også i denne test:
Panasonic DP-UB9000
Filmoperatørens våde drøm
Panasonic DP-UB9000 har alt, hvad der skal til for at give en perfekt filmoplevelse. At den desuden er bygget som en tank, er heller ikke en ulempe.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer