test: Bowers & Wilkins 705 S2

Januar 2018Bowers & Wilkins 705 S2
Januar 2018Bowers & Wilkins 705 S2

En duft af diamanter

Hvis du begærer B&W’s eksklusive 805 D3, men mangler købekraften, kan 705 S2 være det tætteste bud.

Plus
Neutral og ufarvet gengivelse, der finder detaljerne frem i dine optagelser. Men stadig behageligt selskab.
Minus
Der er stadig et stykke op til den diamantbestykkede storebror. Du skal helst have en muskuløs forstærker.

Bowers & Wilkins har igennem årtier forfinet deres højttalerserier gradvist. Vi testede i fjor den nyeste inkarnation af high-end-serien, repræsenteret af standerhøjttaleren 805 D3, og var behørigt imponerede. Men ikke kun topmodellerne har fået ansigtsløftninger. Nummerserien 700 er efter nogle års fravær tilbage på scenen i ny udførelse, nu med efternavnet S2.

B&W 705 S2 er den mest ambitiøse standerhøjttaler i serien. En “lille stor højttaler”, der henvender sig til dem, der har begrænset plads, men vil have samme kvalitet som i en fuldvoksen gulvhøjttaler.

I stedet for de bløde former på den dyre 805 D3 er kabinettet på 705 S2 en traditionel firkantet kasse. Man må også leve uden B&W’s matrix-afstivning inden i kabinettet, som dog stadig er voldsomt resonansdødt.

Mens de fleste modeller i 700-serien er traditionelle højttalere med ét kabinet, er Nautilus-diskantkabinettet bibeholdt på 705 S2, så diskanten bor i et projektilformet aluminiumhus oven på kabinettet.

Arvegods fra den rige onkel

Også selve højttaler-enhederne er bygget på teknologi, som er nedarvet fra high-end-serien. Men hvor de supertynde membraner i diskant-enhederne i 800-serien er fremstillet af syntetisk diamant, er materialet her “kun” kulstof. Men stadig med en så højt placeret opbrydningsfrekvens (47 kHz), at den ligger langt uden for det hørbare område.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Bas-enheden ligner også til forveksling de dyre modellers. Membranmaterialet har B&W døbt continuum, og det skulle give en endnu mere kontrolleret membranopbrydning end den flettede gule kevlar, som B&W har været kendt for siden 1970’erne. Membranen er lavet som en trelags sandwich af papir og polystyrenskum.

På bagsiden finder man en velvoksen basrefleksport samt terminaler. Hvis bassen bliver for dominerende på grund af rumresonanser, kan porten dæmpes i to trin med en medfølgende skumprop. Basrefleksporten har i øvrigt samme “golfboldmønster” på overfladen som porten på B&W 805 D3. Det skal mindske luftmodstanden og dermed vindstøjen.

Terminalerne giver mulighed for bi-wiring, hvilket er et plus. De virker solide og har plads til kraftige kabler, men desværre ikke til bananstik.

Kræver ben at stå på

Som kompakthøjttaler har B&W 705 S2 brug for noget at stå på for at komme op i ørehøjde. Selv om klassen stadig kaldes reolhøjttalere nogle steder, er en reol sjældent en god placering for en højttaler. Og med den topmonterede diskant (og bagudrettede basport) er placering inde på en hylde en umulighed. Oven på en lav reol kan lige akkurat gå, da 705 S2 ikke behøver stor afstand til bagvæggen. Men skal det være godt, skal du have rigtige standere.

Bowers & Wilkins fremstiller et sæt, kaldet FS-700 S2, som har skruebøsninger til 705 S2 og mulighed for sanddæmpning. De får højttaleren til at stå urokkeligt stabilt, men fordyrer også købet med en femtedel. Faktisk kan man få et sæt af trevejs-gulvmodellen 704 S2 for mindre end prisen på 705 S2 plus standere. De vil alt andet lige give en dybere og kraftigere bas uden at optage mere gulvplads. Men så får man ikke Nautilus-diskanten.

B&W’s nye 700-serie falder – logisk nok – mellem den kostbare 800-serie og den billigere 600-serie. Foto: B&W

 

Lyden af Bowers & Wilkins 705 S2

Med så meget snak om lighederne med den mere end dobbelt så dyre 805 D3 er forventningerne til lillebror 705 S2 spændt faretruende højt. Den indfrier dem heldigvis et godt stykke ad vejen.

Bowers & Wilkins 705 S2 er behageligt selskab, som behandler dine yndlingsnumre godt. At sætte sig ned og lytte til dem er ren genhørsglæde, så lyttetesten, der foregik hen over jule- og nytårsdagene, var en fornøjelig opgave.

Ligesom på storebror 805 D3 er lydbilledet varmt. De er ikke farvede eller bamsede – bare rare. Det giver en fyldig lyd på stemmer. Leonard Cohens gravrøst på “You Want It Darker” lyder præcis så tung og skræmmende, som den skal være.

Scenemester

B&W 705 S2 brillerer specielt, når det gælder om at sætte den akustiske scene og genskabe en tredimensionel oplevelse af rummet omkring musikerne. Det gælder, både når rummet er nærmest endeløst stort, som på “Moonlight on Spring River” med Zhao Cong, og i mere intime omgivelser, som på Hanne Boels udgave af “The Ballad of Lucy Jordan”. Men på den venlige måde. På sidstnævnte slipper man således for at få demonstreret alt for tydeligt, at musikerne står i hver sit rum. B&W 705 S2 lader dig beholde illusionen af ét sammenhængende rum.

Selv om bassen er lille, er der pænt styr på detaljerne i bunden helt ned til grænsen lige under 50 Hz, hvor forskellen på en kompakt standerhøjttaler og en langt større gulvhøjttaler gør sig gældende. Bunden er ikke helt så fast og stram som på System Audio Pandion 5. Med nok effekt til rådighed kan højttalerne spille ganske højt og dybt. Chris Jones’ “No Sanctuary Here” lyder fodrokkende godt.

Vægtløst

Højttaler-enhederne er som nævnt nyudviklede “light-udgaver” af dem fra 805 D3. Og udviklingsarbejdet har ikke været forgæves. Diskanten er let og detaljeret, og detaljer står frit i rummet, hvad vi sandsynligvis kan takke det topmonterede Nautilus-kabinet for.

At høre en gammel testklassiker som Thérèse Juels “Tiden bara går” er en fornøjelse. Percussion-detaljer klinger vægtløst i rummet, og stemmerne står helt tæt. Man føler sig hensat til den gymnastiksal, hvor nummeret i sin tid blev optaget med en enkelt stereomikrofon.

Bowers & Wilkins foreslår at bruge højttalerne sammen med en forstærker på 30 til 120 watt. Med 30 watt til rådighed bliver det stille musik og i mindre rum. B&W 705 S2 er ikke specielt følsom. Og skal der magt over tingene, er en kraftig forstærker nødvendig. Vi brugte det meste af tiden en NAD M32 digitalforstærker på 180 watt pr. kanal, som holdt højttalerne i et jerngreb. En mindre 2 x 70 watt forstærker kunne godt levere spænding nok, men ikke med samme autoritet – og den svedte mærkbart under belastningen.

Konklusion

Bowers & Wilkins 705 S2 er trods alt ikke en 805 D3 i forklædning. Men akustikerne har været på hugst i skuffen med B&W’s patenter. Og det, som “lillebror” præsterer, er så rigeligt prisen værd. Er lytterummet lille, leverer højttaleren et stort lydbillede med masser af detaljer og en stemmegengivelse som få andre i prisklassen. Holder du af akustisk musik, får du en fornem gengivelse af optagerummet. Du skal dog regne med at bruge mindst lige så mange penge på forstærkeren som på højttalerne.

Bedste pris på Bowers & Wilkins 705 S2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bestykning: 6,5" bas med continuum-membran, 1" kulstof dome-diskant i separat Nautilus-kabinet
Konstruktionsprincip: Basrefleks
Frekvensområde: 50 Hz – 28 kHz (-3 dB)
Følsomhed: 88 dB
Anbefalet forstærkereffekt: 30-120 W
Impedans: 8 ohm (3,7 ohm minimum)
Mål: 20 x 40,7 x 30,1 cm
Vægt: 9,3 kg
Finish: Sort højglans, mat hvid, rosentræ

Pris: 15998,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.