Det er ikke alle, der ved det, men Pioneer står bag nogle virkelig vellydende højttalere. F.eks. high-end højttalerne S-1EX og S-3EX. Eller hvad med de fantastiske – og svinedyre – TAD-R1, som sendte undertegnede til himmels, da jeg testet dem tilbage i 2009.
De nævnte modeller er relevante i denne sammenhæng, da den nye 73A-serie, som vi tester her, er designet af den samme mand, nemlig højttalerguruen Andrew Jones. Forskellen er, at han denne gang har haft et langt mindre budget at arbejde med. Og at højttalerne i tidens tegn har indbyggede Atmos-kanaler i front- og baghøjttalerne, så man skulle få en oplevelse af lyd i højden uden at behøve at installere højttalere i loftet. Det er med andre ord et rendyrket hjemmebiografsystem.
For at give lyd i højden sidder der et koaksialt højttaler-element – hvor diskanten er placeret midt i mellemtonen – på toppen af både front- og baghøjttalerne, og peger skråt opad. Det er det samme element, som sidder på frontpladen, men det spiller altså op i loftet i stedet, hvorfra lyden så skal komme ned til lytteren igen og således give illusionen af højttalere i loftet.
Men der er ingen isolering foran Atmos-elementet til at dæmpe lyden fremad, hvilket betyder, at en del lyd nødvendigvis må lække den vej. Så spørgsmålet er, hvor god effekten er, selv om Andrew Jones selv mener, at koaksialelements retningsbestemmelse er optimal til sådan en løsning.
Middelmådig Atmos-effekt
Filmen Mad Max: Fury Road har et imponerende Atmos-lydspor. Især i åbningsscenen, hvor Max’ stemme breder sig ud i hele rummet og omgiver os. Lydeffekter med nyhedsoplæsere og en hviskende pigestemme panoreres rundt omkring, og når de loftsmonterede MartinLogan Motion SLM i redaktionens lytterum står for de atmosfæriske effekter, giver det en imponerende stor boble af lyd.
At Pioneers indbyggede Atmos-kanaler skulle kunne gøre det lige så godt som et par diskret monterede loftshøjttalere, kan man ikke forvente. Men selv om man skruer ned for forventningerne, får man ikke helt følelsen af Atmos.
Jo, man kan mærke, at der sker noget, som man ikke får med standardhøjttalere. Men det lyder mere som en faseforskydning af de lydeffekter, der skal komme oppefra; meget i stil med når man aktiverer lydindstillingen Virtual Height på surround-receiveren. Ikke noget, der er værd at betale en masse ekstra for.
Det er dog værd at bemærke, at den virtuelle højde-effekt bliver bedre, hvis man arbejder lidt med placeringen af højttalerne. Men skal man endelig have Atmos, er det bedre at gøre sig det besvær rent faktisk at montere højttalere i loftet.
Lyden i øvrigt
Hvad angår kvaliteten af den øvrige lydgengivelse, så noterer vi os, at højttalerne godt kan tåle, at man skruer pænt op, og at de har en saftig bas. De lader sig fint styre af Pioneers egen SC-LX88 surround-receiver (test kommer). Men bassen er noget udefineret. Subwooferen kunne godt have været lidt strammere, især på musik.
Pioneer var på forhånd ærlige om, at disse højttalere nok kunne drage fordel af en endnu bedre subwoofer, gerne fra tredjepart, men subwooferen er faktisk ikke det største problem med dette setup.
Højttalerne lider nemlig af en temmelig indestængt mellemtone, som gør, at stemmer ikke bliver klare nok. Det gælder både centerhøjttaleren på film og fronthøjttalerne på musik. Hverken musikken eller filmlyden åbner sig helt, og det lyder også ret gråt i diskanten.
Når receiveren får lov til at korrigere for højttalernes matte og tamme klangkarakter, bliver det straks mere åbent. Det kan indimellem blive lidt overdrevet i toppen, som det ofte sker, når receivere skal korrigere for meget. Men disse højttalere er afhængige af korrektionen for at give et åbent nok lydbillede.
Konklusion
Med den nye 73A-serie har Pioneer satset på virtuelle højdekanaler med Atmos Elevation og henvender sig dermed til hjemmebio-entusiaster, der ikke vil montere højttalere fysisk i loftet.
Det fungerer til en vis grad, men ikke nok til, at vi kan se det rimelige i at bruge 11.000 kroner alene på fronthøjttalerne. For det er ikke i nærheden af ægte loftshøjttalere, og den generelle lydkvalitet fra højttalerne er ikke god nok til at give de store oplevelser.
Lyden er ikke åben nok, sangstemmer og dialoger bliver lidt mumlende, og tonerne i basområdet er uldne. Der findes klart bedre og billigere højttalere. F.eks. kan man bygge et surround-system op med Tannoy Revolution XT 8F som fronthøjttalere, der uden subwoofer kører i cirkler om Pioneer-højttalerne.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer