TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: HiFiMAN Sundara

En ny favorit

I kategorien åbne høretelefoner er disse vores nye favorit i prisklassen under 5.000 kroner. Sig goddag til HiFiMAN Sundara.

Af / 03/05/2019 - 09:40
HiFiMAN Sundara

Lyd & Billede mener

  • Lydbilledet er sammenhængende, åbent og musikalsk. Og sikke en bas!
  • Ikke den mest udadreagerende mellemtone. Latterlig kort ledning!

Selv om HiFiMAN ikke er det hovedtelefonmærke, der oftest havner på vores testbænk, så kan vi lide det meste fra den kant, og den kinesiske producent har et sortiment, der favner bredt.

Mit sidste møde med HiFiMAN var HE-400i, som gjorde rent bord, da jeg i 2016 testede dem mod ni andre hovedtelefoner i prisintervallet op til 5.000 kroner. De blev sat op mod både Sennheiser, Beyerdynamic, Audio-Technica og Shure såvel som flere andre, men ingen af dem kunne hamle op med HiFiMANs udsøgte balance mellem dynamik og varme. De var musikalske og samtidig noget, en studietekniker kunne arbejde med.

Test: 10 magiske hovedtelefoner

På det seneste er HE-400i og søskendemodellen 400s blevet erstattet af Sundara. HiFiMAN er nemlig blevet trætte af tal i navnene og er begyndt at erstatte dem med mere fængende ord.

Sundara betyder i øvrigt smuk på sanskrit, og i mine øjne er de en forbedring i forhold til 400i. For hvor forgængeren havde en ret kantet hovedbøjle, der stak ud på ydersiden af hovedet, er bøjlen på Sundara afrundet og mere harmonisk. Selve ørekopperne er velvoksne af størrelse for at få plads til 80 mm store planmagnetiske drivere (“højttaler-enheder”).

Annonce

Test: Questyle Audio CMA600i – hovedtelefonernes redning

Planmagnetiske

For HiFiMAN laver ikke traditionelle, dynamiske hovedtelefoner, men snarere en mellemting mellem disse og elektrostater. Ligesom elektrostater har de et tyndt ark af vibrerende plasticfilm, der hænger mellem to metalplader. Forskellen er, at mens elektrostater sender strøm gennem disse, er de magnetiske i planetmagnet-driverne.

Fordelen i forhold til elektrostater er, at de ikke kræver ekstern strøm og dermed fungerer med en almindelig hovedtelefonudgang. Og at de planmagnetiske drivere er billigere, omtrent på linje med de bedste dynamiske drivere.

Pasform

Ørepuderne i Sundara er i kunstlæder, mens selve kontaktfladen mod hovedet er behagelig velour. Sundara sidder lidt strammere mod hovedet, end jeg kan huske fra 400i. Om det har noget at gøre med, at de vandrette hængsler er fjernet, ved jeg ikke, men jeg kan mærke et fastere greb med Sundara.

Noget problem er det ikke, og jeg kan bedre lide komforten end på flere af Audio-Technicas modeller, som har sidehængsler, men mangler lodrette hængsler. Desuden er den faste pasform en fordel, hvis man ikke sidder helt stille, når man hører musik. De falder nemlig ikke af.

Hifiman Sundara headband 54072
Hovedbøjlen i kunstlæder sidder meget behageligt mod hovedet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Hifiman Sundara earcups 54071
HiFiMAN Sundaras ørepuder er lavet af kunstlæder, mens kontaktfladen mod hovedet er velour for optimal komfort. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ikke til bærbar brug

Da det er åbne hovedtelefoner, vil man næppe bruge dem meget til bærbar brug. De lækker for meget støj ind og for meget musik ud. En anden grund til, at de fungerer dårligt på farten, er den relativt lave følsomhed på 94 dB. Lyden fra mobilen er simpelthen ikke høj nok.

Hvorfor HiFiMAN så lader, som om det er bærbare hovedtelefoner, ved at supplere dem med en ynkelig 1,5 meter ledning, aner jeg ikke. Kablet på forgængeren målte det dobbelte, og det er vigtigt, når man sidder i lænestolen med hovedtelefonerne koblet til en forstærker, der står et stykke væk.

Heldigvis er kablet udskifteligt og har helt almindelige 3,5 mm stik (TRRS) til venstre og højre ørekop. At finde en erstatning er dermed en forholdsvis simpel sag. Jeg kunne alligevel godt have ønsket, at HiFiMAN var generøse nok til at vedlægge en længere ledning plus en adapter fra 3,5 til 6,3 mm stik. Igen er det ikke hovedtelefoner til bærbar brug! Min påstand.

Hifiman Sundara SPREAD4 54076
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Koblet til min mobiltelefon (Motorola moto G6 Plus) og skruet helt op lyder det noget tyndt. Cardi B’s “Please Me” har nærmest intet tryk i bassen; det lyder fladt og uengagerende. Man kan høre, at kvaliteten er der, men man får ikke lyst til at stampe takten. Men slut en Chord Mojo bærbar forstærker til, og det er straks en helt anden sag.

Noget andet bliver det også med hovedtelefonudgangen på den integrerede McIntosh MA7000. En varm, frodig bas åbenbarer sig, og lyden er behagelig og musikalsk. Bassen kan virke lidt overvældende her, indtil jeg kobler min nyindkøbte hovedtelefonforstærker Auralic Taurus til. Så sidder det! Bassen er strammere og er nu en naturlig del af helheden. Den har også mere energi i bunden, og Cardi B’s stemme træder virkelig frem fra bagtæppet.

Björks fine “Blissing Me” har en harpe som hovedinstrument, og den skinner flot i toppen. Björks stemme er klar og åben, og har stor fylde nedad, som Sennheisers lukkede HD 820 til 15.000 kroner godt kan glemme.

Alexis Ffrenchs klaver på den fine “Bluebird” klinger stort og flot. De dybe toner er mere fyldige end med Sennheiser HD 800 S, uden at det kammer over og bliver svulstigt. Hvilket f.eks. Audeze LCD-2C har en tendens til.

Jeg synes, at Sundara har mere energi i dybbassen, end jeg kan huske fra HE-400i, og de formår endnu bedre at kombinere det hi-fi-musikalske med det analytiske, hvilket gør, at også lydteknikere kan bruge dem. De er en underholdningsmaskine og samtidig sandfærdige nok til, at man tror på det, man hører.

Det er ikke det store, jeg savner. HiFiMAN Sundara er nok lidt forsigtige i den øvre mellemtone (2-3 kHz), hvilket gør, at man fjerner lidt skarphed, men også at stemmer godt kunne have haft lidt mere tryk og gnist i det lyseste resonansområde. Men både rum, detaljer og dynamik er på plads – vigtigt for musikoplevelsen.

Man får ikke helt hurtigheden fra elektrostater, men det er stadig bedre end de fleste dynamiske hovedtelefoner, jeg har hørt. Og til prisen er Sundara et fund!

hifiman sundara measurements LR avg all 54073
Frekvensrespons. Gennemsnit af venstre og højre kanal øverst, fem målinger af hver kanal nederst. Den svagt nedadgående frekvenskurve fra bas mod diskant omkring 5 kHz vidner om en varm klangkarakter. Den kunne let opleves som mørk, hvis det ikke var, fordi hovedtelefonerne har så lynhurtig transientrespons. Og fordi en kraftig forstærkning omkring 8 kHz tilfører luft, så klangen ikke bliver mørk alligevel, men uden at det opleves som påtvunget eller farvet. Tværtimod mener vi, at HiFiMAN Sundara også kan bruges af lydteknikere – man skal bare være opmærksom på denne forstærkning og lære den at kende. Målt med MiniDSP EARS hovedtelefonmikrofon og Room EQ Wizard-software.

Konklusion

HiFiMAN Sundara kombinerer det musikalske med det neutrale på en måde, som få andre formår. Tonerne er fjerlette, transienterne ultrahurtigt leveret, og samtidig er bassen fyldig og hårdtslående. Sangstemmer har stor resonans kombineret med en luftighed, der er få forundt.

Du får næppe denne lyd med et par dynamiske hovedtelefoner. Men det er kun, hvis du parrer Sundara med en ordentlig hovedtelefonforstærker. Glem bærbare afspillere, bortset fra de allerkraftigste, der er beregnet til tungtdrevne hovedtelefoner. Allerhelst skal de have en ordentlig stationær forstærker, og så er det fjollet, at der kun er en ledning på 1,5 meter.

picture2 picture6 picture7 picture9
<
>
Sjældent har Gråbein haft så gode oplevelser med hovedtelefoner i denne prisklasse som med HiFiMAN Sundara. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Karakter
HiFiMAN Sundara
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?