Test: Focal Clear

Focal Clear

Mesterlig klarhed

Focal Clear er måske den mest vellykkede hovedtelefonmodel fra den franske producent.

Plus
Eminent dynamisk kontrast, fabelagtig opløsning og en homogenitet, der også gør Clear egnede til lydteknikere. Desuden er komforten fantastisk!
Minus
Har brug for en ordentlig forstærker.

Højttalerproducenten Focal fik for ganske nylig opmærksomhed for nogle af de bedste hovedtelefoner, verden har hørt. Deres dyreste model, Utopia, er et levende bevis på, at pinligt nøjagtig ingeniørkundskab i allerhøjeste grad kan overføres til hovedtelefoner. Men så koster disse åbne hovedtelefoner også over 30.000 kroner og er uopnåelige for de fleste af os.

Elear var en anden historie. Også af den åbne type og langt mere overkommelige til ca. 7.000 kroner. De lød til dels fabelagtigt, med heftigere dybbas end Sennheiser HD 800 S. Men HD 800 S oplevedes som lidt varmere og desuden en tand mere homogene og troværdige.

Så det er forståeligt, at Focal har villet tage erfaringerne fra deres første to modeller og lave nogle nye hovedtelefoner, der er endnu bedre end Elear, til en langt lavere pris end de skamløse Utopia. Resultatet er Clear.

(Foto: Focal)

Elear møder Utopia

Clear ligner en grå udgave af de sorte Elear. Men hvor Elear har velourpuder og en hovedbøjle med ruskind på undersiden, har Clear fået både hovedbøjle og ørepuder beklædt med perforeret mikrofiber. Præcis ligesom storebror Utopia. Selve ørepuderne er i 2 cm tykt memory-skum og sidder fantastisk rundt om ørerne.

Ud over et stift etui til transport medfølger der tre kabler: 1,2 og 3 meter ubalancerede og et 3-meter med 4-pin XLR. Lad i øvrigt ikke det korteste kabel narre dig til at tro, at hovedtelefonerne skal bruges med mobilen. Lyden bliver alt for lav og tam, og da det er åbne hovedtelefoner, lukker de en del udvendig støj ind.

M-formede drivere

Driverne (“højttaler-enhederne”) i Clear er ligesom i Elear en inverteret dome i aluminium og magnesium (Utopia bruger beryllium), som laver to krusninger udad mod yderkanten. Focal kalder det en M-formet dome, og fordelen skulle være højere stivhed og mindre opbrydning i diskantområdet, som igen giver renere musikgengivelse.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Spole uden form

Driverne har fået en spole i rent kobber i stedet for Elears kobberbelagte aluminium. Ligesom på Elear og Utopia er spolen ikke viklet rundt om nogen spoleform. For at kunne dette må man bruge en meget stærk lim i stedet.

Lyden af Focal Clear

Det første, jeg prøvede Clear med, var faktisk min mobiltelefon (iPhone X), men selv om lyden er både klar og luftig, er det en noget trist affære. Bas-instrumenter lyder tamt, og det hele mangler liv. Det er som at køre en Lamborghini med Prius-motor: Alle køreegenskaberne er der, bortset fra det, der betyder noget: Liv, sjov og følelser.

Meget bedre blev det med den bærbare forstærker RHA Dacamp L1. Tag f.eks. Musorgskijs Billeder fra en udstilling dirigeret af Herbert von Karajan i 1966, men for nylig relanceret i højopløst MQA, bl.a. på Tidal. Trompeten i begyndelsen har mere plads omkring sig, og der er meget mere tryk på trækbasuner og tubaer.

Dacamp L1 vågner endnu mere til live koblet til en pc med Roon, da mobilversionen af Tidal ikke giver MQA ud. Det gør Roon derimod, som selv med en DAC uden MQA giver op til 96 kHz opløsning. Det giver endnu mere luft omkring instrumenterne, musikken svæver, og jeg kan faktisk mærke en snert af tredimensionalitet. Hvilket er sjældent for hovedtelefoner.

Men Dacamp L1 kan lyde lidt aggressivt og sterilt, og selv om Clear har en lidt rundere fremtoning i toppen end de dyrere Utopia, er det ikke det perfekte match i mine ører.

Fyldigere forstærker

Jeg har “tilfældigvis” en heftig McIntosh MA7000 forstærker stående med en næsten lige så heftig hovedtelefonudgang. Monstro …?

Ja! Det, der kunne opleves som sterilt, er nu bare musikalsk, svævende og med varme nok i bas og mellemtone til at få lidt rødmen i kinderne – uden at det lyder andet end ægte. Lydbilledet er voluminøst, og instrumenternes klangstrukturer flettes sammen uden at blandes. Det her er virkelig godt – og med bedre opløsning end Elear.

Elear virker ikke helt så naturlige som Sennheiser HD 800 S. Det gør Clear helt klart. Og de er lettere at drive; du har ikke brug for en lige så kraftig forstærker. Du skal bare have den rigtige forstærker, og hvis vi vender tilbage til det bærbare, siger mavefornemmelsen, at Chord Mojo er et fænomenalt match – hvis man da ikke vil gå efter den større og dyrere Hugo.

Den integrerede McIntosh MA7000 gør underværker med Focal Clear. Gudskelov findes der billigere hovedtelefonforstærkere, der gør det lige så godt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Elektronisk pop

Hovedtelefoner, der er gode til klassisk, er automatisk også gode til velindspillet akustisk musik. Men hvad med sample-baseret pop og hiphop? Tag f.eks. rapperen Logic og nummeret “The Return”. Jeg får en vibe fra nogle år tilbage, før Drake ødelagde genren med sin fesne synge-rap. Og Focal Clear får de heftige beats frem på sejeste vis. Ordene flyver lynhurtigt ud, men Clear udtaler dem så godt, at man let kan forstå dem (“Fuck a mumble let’s make America rap again”).

Og sådan fortsætter det nummer efter nummer. Hvor jeg syntes, at Elear måske manglede lidt engagement og nerve, har Clear det lille ekstra, der skal til. De kan også være løsningen for dem, der ellers elskede Utopia, men syntes, at de måske var lidt for hidsige i toppen indimellem. Så kan man hurtigt spare mange penge med Clear!

Focal Clear jorder Sennheiser HD 800 S på basgengivelsen og er samtidig så ærlige, at man rent faktisk kan bruge dem til at mikse. Men vigtigst af alt er musikaliteten og den fantastiske dynamik, når man sidder og lytter til sin yndlingsmusik. Time efter time, uden at blive svedig om ørerne. Hep!

(Foto: Focal)

Konklusion

Mens Focal Utopia nok er de bedste hovedtelefoner, undertegnede har hørt, er de også svimlende dyre. Producentens billigste model, Elear til 7.000 kroner, er næsten et kup, men mangler lige det sidste. Clear er en anden historie. De er nok den model, som Focal egentlig havde håbet, at Elear skulle være; her har de rettet op på det, der skulle til for at lave nogle fantastiske hovedtelefoner.

Lyden hælder mod det neutrale, bare med masser af dynamik og spilleglæde. Sammen med en forstærker med lidt varme i bas og mellemtone vil du få så meget musikalsk glæde af Clear, at du vil lede efter grunde til at blive inde. Og så vil jeg blæse på, hvilken slags musik du hører.

Højttalerproducenten Focal fik for ganske nylig opmærksomhed for nogle af de bedste hovedtelefoner, verden har hørt. Deres dyreste model, Utopia, er et levende bevis på, at pinligt nøjagtig ingeniørkundskab i allerhøjeste grad kan overføres til hovedtelefoner. Men så koster disse åbne hovedtelefoner også over 30.000 kroner og er uopnåelige for de fleste af os.Elear var en anden historie. Også af den åbne type og langt mere overkommelige til ca. 7.000 kroner. De lød til dels fabelagtigt, med heftigere dybbas end Sennheiser HD 800 S. Men HD 800 S oplevedes som lidt varmere og desuden en tand mere homogene og troværdige.Så det er forståeligt, at Focal har villet tage erfaringerne fra deres første to modeller og lave nogle nye hovedtelefoner, der er endnu bedre end Elear, til en langt lavere pris end de skamløse Utopia. Resultatet er Clear.[caption id="attachment_84331" align="alignnone" width="850"] (Foto: Focal)[/caption]

Elear møder Utopia

Clear ligner en grå udgave af de sorte Elear. Men hvor Elear har velourpuder og en hovedbøjle med ruskind på undersiden, har Clear fået både hovedbøjle og ørepuder beklædt med perforeret mikrofiber. Præcis ligesom storebror Utopia. Selve ørepuderne er i 2 cm tykt memory-skum og sidder fantastisk rundt om ørerne.Ud over et stift etui til transport medfølger der tre kabler: 1,2 og 3 meter ubalancerede og et 3-meter med 4-pin XLR. Lad i øvrigt ikke det korteste kabel narre dig til at tro, at hovedtelefonerne skal bruges med mobilen. Lyden bliver alt for lav og tam, og da det er åbne hovedtelefoner, lukker de en del udvendig støj ind.

M-formede drivere

Driverne (“højttaler-enhederne”) i Clear er ligesom i Elear en inverteret dome i aluminium og magnesium (Utopia bruger beryllium), som laver to krusninger udad mod yderkanten. Focal kalder det en M-formet dome, og fordelen skulle være højere stivhed og mindre opbrydning i diskantområdet, som igen giver renere musikgengivelse.Spole uden formDriverne har fået en spole i rent kobber i stedet for Elears kobberbelagte aluminium. Ligesom på Elear og Utopia er spolen ikke viklet rundt om nogen spoleform. For at kunne dette må man bruge en meget stærk lim i stedet.

Lyden af Focal Clear

Det første, jeg prøvede Clear med, var faktisk min mobiltelefon (iPhone X), men selv om lyden er både klar og luftig, er det en noget trist affære. Bas-instrumenter lyder tamt, og det hele mangler liv. Det er som at køre en Lamborghini med Prius-motor: Alle køreegenskaberne er der, bortset fra det, der betyder noget: Liv, sjov og følelser.Meget bedre blev det med den bærbare forstærker RHA Dacamp L1. Tag f.eks. Musorgskijs Billeder fra en udstilling dirigeret af Herbert von Karajan i 1966, men for nylig relanceret i højopløst MQA, bl.a. på Tidal. Trompeten i begyndelsen har mere plads omkring sig, og der er meget mere tryk på trækbasuner og tubaer.Dacamp L1 vågner endnu mere til live koblet til en pc med Roon, da mobilversionen af Tidal ikke giver MQA ud. Det gør Roon derimod, som selv med en DAC uden MQA giver op til 96 kHz opløsning. Det giver endnu mere luft omkring instrumenterne, musikken svæver, og jeg kan faktisk mærke en snert af tredimensionalitet. Hvilket er sjældent for hovedtelefoner.Men Dacamp L1 kan lyde lidt aggressivt og sterilt, og selv om Clear har en lidt rundere fremtoning i toppen end de dyrere Utopia, er det ikke det perfekte match i mine ører.

Fyldigere forstærker

Jeg har “tilfældigvis” en heftig McIntosh MA7000 forstærker stående med en næsten lige så heftig hovedtelefonudgang. Monstro …?Ja! Det, der kunne opleves som sterilt, er nu bare musikalsk, svævende og med varme nok i bas og mellemtone til at få lidt rødmen i kinderne – uden at det lyder andet end ægte. Lydbilledet er voluminøst, og instrumenternes klangstrukturer flettes sammen uden at blandes. Det her er virkelig godt – og med bedre opløsning end Elear.Elear virker ikke helt så naturlige som Sennheiser HD 800 S. Det gør Clear helt klart. Og de er lettere at drive; du har ikke brug for en lige så kraftig forstærker. Du skal bare have den rigtige forstærker, og hvis vi vender tilbage til det bærbare, siger mavefornemmelsen, at Chord Mojo er et fænomenalt match – hvis man da ikke vil gå efter den større og dyrere Hugo.[caption id="attachment_84332" align="alignnone" width="850"] Den integrerede McIntosh MA7000 gør underværker med Focal Clear. Gudskelov findes der billigere hovedtelefonforstærkere, der gør det lige så godt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)[/caption]

Elektronisk pop

Hovedtelefoner, der er gode til klassisk, er automatisk også gode til velindspillet akustisk musik. Men hvad med sample-baseret pop og hiphop? Tag f.eks. rapperen Logic og nummeret “The Return”. Jeg får en vibe fra nogle år tilbage, før Drake ødelagde genren med sin fesne synge-rap. Og Focal Clear får de heftige beats frem på sejeste vis. Ordene flyver lynhurtigt ud, men Clear udtaler dem så godt, at man let kan forstå dem (“Fuck a mumble let’s make America rap again”).Og sådan fortsætter det nummer efter nummer. Hvor jeg syntes, at Elear måske manglede lidt engagement og nerve, har Clear det lille ekstra, der skal til. De kan også være løsningen for dem, der ellers elskede Utopia, men syntes, at de måske var lidt for hidsige i toppen indimellem. Så kan man hurtigt spare mange penge med Clear!Focal Clear jorder Sennheiser HD 800 S på basgengivelsen og er samtidig så ærlige, at man rent faktisk kan bruge dem til at mikse. Men vigtigst af alt er musikaliteten og den fantastiske dynamik, når man sidder og lytter til sin yndlingsmusik. Time efter time, uden at blive svedig om ørerne. Hep![caption id="attachment_84335" align="alignnone" width="850"] (Foto: Focal)[/caption]

Konklusion

Mens Focal Utopia nok er de bedste hovedtelefoner, undertegnede har hørt, er de også svimlende dyre. Producentens billigste model, Elear til 7.000 kroner, er næsten et kup, men mangler lige det sidste. Clear er en anden historie. De er nok den model, som Focal egentlig havde håbet, at Elear skulle være; her har de rettet op på det, der skulle til for at lave nogle fantastiske hovedtelefoner.Lyden hælder mod det neutrale, bare med masser af dynamik og spilleglæde. Sammen med en forstærker med lidt varme i bas og mellemtone vil du få så meget musikalsk glæde af Clear, at du vil lede efter grunde til at blive inde. Og så vil jeg blæse på, hvilken slags musik du hører.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Focal Clear
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Åbne, over-ear
  • Drivere: 40 mm M-formede i aluminium/magnesium
  • Impedans og følsomhed: 55 ohm / 104 dB
  • Kontrol/mikrofon: Nej
  • Foldbare: Nej
  • Vægt: 450 g (uden kabel)
  • Web: multirom.no
Pris: 16490,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.