TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: Tre high-end hovedtelefoner

Gentagne øregasmer

Hvem skulle have troet, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt?

Af / 11/03/2020 - 18:01
Tre high-end hovedtelefoner

Den bedste lydoplevelse, jeg har haft, var ikke fra et stereoanlæg med kæmpestore, eksklusive højttalere i millionklassen. Den lyd har jeg faktisk haft helt for mig selv, inde i mit eget hoved. Det var nemlig et par hovedtelefoner, der tog mig så tæt på nirvana, som jeg nogensinde har været. De hedder Sennheiser HE-1 og koster lige så meget som en ny bil i premiumklassen: næsten en halv million kroner. Meget ringere var det ikke, da jeg for nylig fik æren af at teste Stax SR-009s.

Læs også Burde klassificeres som rusmiddel Hvordan får man 100.000 kroners lyd? Brug 11.000 på et par AP2000Ti!

Tidligere blev man betragtet som småtosset, hvis man brændte 10.000 eller mere af på et par hovedtelefoner. Men det kan se ud til, at stigmatiseringen af dyre “ørehøjttalere” er ved at aftage, og udvalget af dem vokser støt.

Fjern rummets refleksioner

Det er egentlig ikke så mærkeligt, for når man fjerner lytterummet fra lydens regnestykke, er man også sluppet af med det meste af forvrængningen. Ingenting påvirker lyden så meget som rummets refleksioner, og så siger det sig selv, at det allerbedste er at koble lydbilledet direkte på ørerne.

Læg hertil, at både logistik- og materialeomkostninger er meget lavere for et par hovedtelefoner end store højttalere, og man begynder at forstå, at man kan få lige så god lyd fra sådan et par til en tiendedel af, hvad man må af med for et par stuehøjttalere.

Med andre ord: Hvis du drømmer om lyden af et par højttalere til 200.000 kroner, behøver du kun at bruge 20.000, hvis du kan leve med at bære lyden på hovedet og holde den for dig selv.

Annonce

Idioti?

De fleste er enige om, at åbne hovedtelefoner lyder bedre end lukkede, og i high-end-klassen er udvalget derefter. Af samme grund risikerer man at blive betragtet som idiot – selv blandt dedikerede hi-fi-entusiaster – hvis man knalder en månedsløn af på et par lukkede. For to år siden mente jeg, at det var galskab at investere i et par Sony MDR-Z1R til 17.000 kroner. Men der er visse ting, som kun lukkede hovedtelefoner kan give dig.

Fordele ved lukkede

Den vigtigste fordel ved lukkede hovedtelefoner er, at de isolerer mod støj udefra, og folk omkring dig slipper for at høre på din musik. Med åbne ørekopper render lyden lige igennem begge veje, hvilket i mange situationer ikke er foreneligt med fred i sindet.

Af samme grund er lukkede ørekopper mere omgængelige. Du kan faktisk tage hovedtelefonerne med dig rundt, og især hvis de er letdrevne nok til mobilen, begynder det virkelig at være interessant. Brug hovedtelefonerne i bussen på vej til arbejde, og spil musik på kontoret. Og når dagen er omme, kan du tage dem med hjem – hvor du har en fantastisk hovedtelefonforstærker, der kan løfte musikken endnu mere.

Driverne i lukkede kan ikke bevæge sig lige så frit som i åbne på grund af under- og overtryk, der dannes i ørekopperne i takt med musikken. Samtidig har de ofte fordel af en mere fyldig basgengivelse, da næsten al energien forbliver inde i ørekopperne i stedet for at lække ud – som den gør med åbne hovedtelefoner.

High end hodetelefoner bilde2 oppslag 52638
Fra venstre til højre: AKG K872, Focal Stellia og Audio-Technica ATH-L5000. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Tre topmodeller

I denne test har vi fundet tre topmodeller blandt lukkede hovedtelefoner. Ikke alle fungerer godt med bærbart udstyr, og den dyreste, Audio-Technica ATH-L5000, har ikke engang minijack-stik, der passer til mobiltelefonen. Det har derimod både AKG K872 og Focal Stellia, som også begge har lav [hyggelig] nok impedans til at kunne drives af det meste. Om de så gør det på heldig vis, er noget, vi vil finde ud af.

Audio-Technica ATH-L5000

Prøv dem før du køber dem

Hovedtelefonerne fra Audio-Technica lyder fantastisk på alle måder! Men pasformen er meget lidt fleksibel.

Fantastisk dynamik, masser af luft og en stram og slagkraftig bas. Lydbilledet er særdeles homogent og afbalanceret.
Pasformen har nul justeringsmuligheder. Hvis du ikke har den “rigtige” hovedform, så køb noget andet. Se overskriften.
Læs hele testen

Focal Stellia

De mest komplette

Focal Stellia er noget så sejt som high-end hovedtelefoner, der fungerer med mobilen.

Fyldig og slagkraftig bas, udsøgt linearitet og en særdeles luftig og detaljeret diskantgengivelse. Fungerer også med bærbart!
Nogle vil nok ønske endnu mere snert i lilletrommen, og der findes dem med endnu bedre dynamik i topregisteret.
Læs hele testen

AKG K872

En mørk fornøjelse

AKG K872 har en vanedannende heftig bas og er letdrevne nok til at kunne bruges på farten. Men problemfri er de ikke.

Heftig bas, varm lyd og rigtig god støjisolering. Lettere at drive end de fleste i high-end-klassen.
Lige lovlig mørk lydkarakter, løs og ustabil pasform.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?