Det er ikke alle, der bryder sig om de såkaldte phablets – smartphones med skærme så store, at de tangerer tablet-kategorien – men hvis man gør (og har store hænder), bør man seriøst overveje Huaweis nye Mate 8, som vi tester her. Der er virkelig tale om en seriøs mobil for relativt få penge, og så er den vanvittigt hurtig. Faktisk så hurtig, at vi aldrig har set noget lignende. Men det vender vi tilbage til.
Først skal vi lige have på plads, at Huawei Mate 8 er den direkte efterfølger til Huawei Ascend Mate 7, som vi testede i Lyd & Billede #10 2014. Huawei Mate S – der kom på IFA-messen sidste år, og som vi testede lige før jul – var både mindre og lettere og hører ikke rigtig hjemme i phablet-kategorien. Der var dog tale om en lækker premium-smartphone, hvilket også gælder for Nexus 6P, som Huawei producerede for Google.
I det hele taget må det snart være slut med at betragte Huawei som en andenrangsproducent af discount-mobiler. De førnævnte modeller kan konkurrere med det bedste fra andre Android-producenter som Samsung, Sony og LG, og det gælder i den grad også for Huawei Mate 8, som har potentialet til at blive en stor succes på mobilmarkedet. Både i Asien og i Europa.
Udseende og konstruktion
Som sagt er Mate 8 ikke en mobil til folk med små hænder. På nær en brøkdel af en millimeter hist og pist er den helt magen til Ascend Mate 7, hvilket også vil sige, at den minder meget om iPhone 6s Plus i størrelsen.
Selv om den er fremstillet i metal og glas, føles den aldrig tung, og den let buede bagside gør, at Mate 8 ligger godt i hånden. Mobilen er skåret ud af ét stykke aluminium, og der er virkelig gjort noget ud af præcision og detaljer.
Mate 8 blev lanceret i forbindelse med CES-messen i Las Vegas i farverne sølv, metal, guld og brun, men om alle disse farver introduceres på det danske marked, ved vi ikke i skrivende stund. Det ville dog overraske os, hvis især den brune model rammer hylderne i Danmark. Huawei plejer at nøjes med at forhandle to farvevarianter på vores breddegrader, og den brune passer ikke ligefrem til den typisk skandinaviske smag.
Fingeraftrykslæseren sidder på bagsiden lige under kameraet (dér har den befundet sig på alle Huaweis modeller indtil nu), og det kan være lidt svært at vænne sig til, hvis man er vant til mobiler fra Samsung og Apple, hvor den er placeret på fronten og er bygget ind i hjemknappen.
Da fingeraftrykslæseren imidlertid kan tænde og åbne for skærmen ved én berøring (på både iPhone og Samsung Galaxy skal man have tændt for skærmen, før man kan låse mobilen op med sit fingeraftryk), finder man hurtigt ud af, hvor nemt og smidigt det er blot at gribe sin mobil med én hånd og med det samme lægge pegefingeren på scanneren. Så placeringen er ikke så tosset endda.
Skærm og kamera
Rammen omkring skærmen er meget tynd, og skærmarealet udgør 78 procent af fronten, hvilket er en hel del mere end på konkurrenten iPhone 6s Plus – og sågar et mulehår bedre end på forgængeren Ascend Mate 7, hvor skærmen “kun” fyldte 77,6 procent.
Den 6 tommer store skærm er også ganske lysstærk, og selv om den ikke kommer med Quad HD-opløsning, føler man sig godt tilpas og oplever et knivskarpt billede med skærmens 1920 x 1080p Full HD-opløsning.
Eneste alvorlige anke er, at touch-funktionaliteten ikke altid reagerer, som vi kunne ønske os. Indimellem sker det simpelthen, at man må trykke op til flere gange på en knap eller et ikon, før der sker noget. Heldigvis optræder problemet ikke så tit, men det trækker ned i den samlede vurdering.
Det gør kameraet til gengæld ikke. Det er ikke det bedste mobilkamera, vi har prøvet – den værdighed går stadig til LG G4 med Samsung Galaxy S6 som tæt konkurrent – men Mate 8 tager fine, store billeder, hvilket ikke mindst skyldes, at den kommer med en IMX298 sensor fra Sony (fra Sonys Exmor RS-serie) og indbygget optisk billedstabilisering.
Kamera-app’en er nem at betjene for menigmand, men byder også på en masse avancerede funktioner – såsom manuel ISO, blænde og fokus – til hobbyfotografer med lidt større ambitioner.
Frontkameraet på 8 megapixel tager pæne selfies, men må dog undvære den LED-blitz på fronten, som kom sammen med Mate S.
Lyd
Testens korteste afsnit handler om lyd, som aldrig har været Huaweis stærke side. Det er det heller ikke denne gang, og det er ligegyldigt, om vi taler om den lille indbyggede højttaler i bunden af mobilen (stereo nej tak!) eller tager et par gode hovedtelefoner i brug. Resultatet er tåleligt, men heller ikke mere.
Hvis du kun lytter til popmusik optaget med masser af loudness, behøver du dog ikke at bekymre dig.
I brug
Ligesom Nexus 6P kommer Huawei Mate 8 med den helt nye Android-version, som Huawei desværre har gemt under deres egen Emotion UI-brugerflade. Det betyder kort og godt, at alle apps er trukket frem på startskærmen, og den klassiske app-launcher, som vi kender fra Android, er simpelthen blevet afskaffet. Det vil forekomme meget bekendt, hvis man kender til iOS og iPhone, hvilket nok ikke er helt tilfældigt.
Men det er som nævnt Android Marshmallow, der gemmer sig nedenunder, og derfor får man alle nyhederne i det nye operativsystem med i pakken. F.eks. har man nu selv hundrede procent styr over app-tilladelser, ligesom strømstyringen også er kraftigt forbedret.
Ydelse
Og bedre strømstyring plus et kraftigt 4000 mAh batteri leverer tilsammen en imponerende batteritid. Derudover kan batteriet oplades med strøm til en dag på kun 30 minutter. Sejt!
Absolut mest imponerende er dog den vanvittig høje ydelse, som simpelthen overgår alt, hvad vi hidtil har oplevet. Huawei anvender deres egne Kirin-chipset, og den nye Kirin 950 octa-core processor, som sidder i Mate 8, yder på niveau med en bærbar computer. Intet mindre!
Vi skal således lede efter resultater fra dyre bærbare som Dell XPS 13 fra 2015 og den spritnye Lenovo Yoga 900 – begge med Core i7-processor fra Intel – for at finde noget at sammenligne med, når vi benchmark-tester Mate 8.
I Geekbench 3 opnår den forrykte 1.774 (single-core) og 6.294 point (multi-core), mens resultatet i AnTuTu er 88.533 point. Den mest kraftfulde smartphone, vi hidtil har testet, er Samsung Galaxy S6, som opnåede 1.498 og 5.339 point i Geekbench 3 og 69.940 point i AnTuTu, så Mate 8 mere end bare slår den på målstregen.
Og for en ordens skyld: Det vilde resultat svarer også til vores oplevelse af mobilen i daglig brug. Intet, absolut intet kunne få den til at tabe pusten. Eneste minus er, at den kan blive ret varm.
Konklusion
Vi har her at gøre med intet mindre end verdens hurtigste smartphone. Og Mate 8 fås tilmed på hjemmemarkedet i Kina i en version med 4 gigabyte ram, hvor vi må nøjes med 3 gigabyte på vores breddegrader. Det er jo helt vanvittigt!
Til prisen er der vist ikke noget at rafle om: Vi giver uden tøven Huawei Mate 8 vores specielle anbefaling.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer