Med så mange typer højttalere derude kan det være svært at vide, hvad man har brug for. Men stop op og tag en dyb indånding, for der er hjælp at få.
Man kan opdele højttalere i tre hovedkategorier: Passive, aktive og trådløse.
Passive højttalere
Passive højttalere er den traditionelle type, der kobles til et stereoanlæg eller en forstærker med almindelige kabler. Indtil for nylig var det helt klart den regerende højttalertype, og det er stadig den, mange sværger til. Det er også den letteste måde at opgradere stereoanlægget på, for du behøver ikke at udskifte alt udstyret – kun højttalerne.
Blandt passive højttalere findes der to underkategorier: De gulvstående og de kompakte – også kendt som reolhøjttalere, selv om man ikke får den bedste lyd ved at proppe højttalerne ind i en bogreol. Men vi forstår godt, at det kan være fristende af interiørhensyn, og hvis du vælger et par uden alt for meget bas, kan de fint placeres på den måde.
Gulvstående eller kompakte?
Fordelen ved gulvhøjttalere er, at større kabinetter giver mere volumen og mere bas. De er velegnede til større rum – eller hvis du bare godt kan lide bas, som man fysisk kan mærke i kroppen, hvilket kompakthøjttalerne ikke er så gode til.
Udfordringen ved at lave gode gulvhøjttalere er, at de større kabinetter kræver mere dæmpning for at undgå uønskede resonanser (forvrængning). Gulvhøjttalere med god lydkvalitet er derfor ofte dyrere end kompakthøjttalere med tilsvarende lyd.
Hvis du kan undvære den allerdybeste bas, kan et par kompakthøjttalere derfor give bedre lyd for pengene, selv om gulvhøjttalerne altså giver mere lyd. En anden fordel ved kompakthøjttalere er, at de er lettere at placere, både for at få den bedst mulige lyd og af interiørmæssige hensyn.
Aktive højttalere
Hvor passive højttalere har brug for en forstærker for at give lyd fra sig, har aktive højttalere forstærkeren indbygget. Alt, hvad du behøver, er et kabel fra lydkilden – det være sig PC, netværksafspiller eller CD-afspiller (ja, de findes stadig!). Nogle har endda digitale indgange og indbygget digitalkonverter (DAC). De er mere eller mindre komplette stereoanlæg forklædt som et par højttalere.
Fordelen ved aktive højttalere er, at forstærkerdelen er billigere, fordi man slipper for et fordyrende forstærkerkabinet. Desuden er signalvejen kortere, fordi der ikke er brug for lange højttalerkabler. De bedste aktive højttalere har også separate forstærkere til diskant, bas og evt. mellemtone, og så kan man springe det delefilter over, der er nødvendigt i passive højttalere. Resultatet bliver ofte endnu renere og mere dynamisk lyd end med passive.
Man har ovenikøbet mulighed for digital aktiv basgengivelse, som giver mere dybbas, når man spiller på moderat volumen. Det gælder især de dyrere højttalere.
Ellers er passive højttalere også opdelt i gulvstående og kompakte varianter; se afsnittet om passive højttalere for fordele og ulemper ved disse.
Trådløse højttalere
Den mest populære højttalerkategori for tiden – og den største jungle at fare vild i – er trådløse højttalere. For skal du have store højttalere eller en lille rejsehøjttaler, der kan være i håndbagagen? Bluetooth eller Wi-Fi? Mono eller stereo? Multirum – eller måske en smart højttaler, du kan tale til?
Rejsehøjttalere
De små rejsehøjttalere er dem, man lader op med et USB-kabel og lægger i håndbagagen. Næsten alle anvender Bluetooth i en eller anden variant, så du let kan forbinde dem til mobilen og spille musik. Det er den enkleste type trådløs højttaler, og det eneste, du strengt taget behøver at tænke på, er hvor stor den skal være, og om den skal være vandtæt. Men også her er der forskel på lydkvaliteten, og batterilevetiden er ligeledes værd at se på.
Trådløse hi-fi-højttalere
Der findes også trådløse højttalere, som ligner almindelige hi-fi-højttalere. Oftest er de af typen kompakte reolhøjttalere, men de kan også være gulvstående. Mange af dem bruger Bluetooth til musikafspilning. Men de kommer også i mere avancerede former og kan faktisk byde både på Wi-Fi-forbindelse, digitale indgange og radio. Og er dermed at betragte som et komplet stereoanlæg.
Multirumshøjttalere
En af de mest populære højttalerkategorier er multirumshøjttalere. Det er højttalere, der kobles til det trådløse hjemmenetværk og styres med en app.
Du kan have højttalere i stuen, soveværelset, badeværelset og køkkenet, og vælge, at de alle sammen spiller samme musik. Men de kan også spille musik hver for sig, hvis det er det, du vil. Desuden behøver du ikke at købe mange højttalere; du kan starte med én og udvide, hvis og når behovet opstår.
Fordelen ved multirumshøjttalere er, at de i bedste fald giver en brugervenlig og gnidningsløs måde at spille musik i flere rum på. Men ikke alle er lige brugervenlige, og drømmen kan hurtigt blive et mareridt, hvis app’en er indviklet eller ofte går ned, eller hvis højttalerne konstant hopper af og på netværket. Mange af dem mangler desuden en fysisk fjernbetjening, så hvis du ikke vil styre med app’en hele tiden, skal du tjekke, om højttalerne har denne mulighed.
Smart-højttalere
Sidst, men ikke mindst har vi smart-højttalerne, som er den hurtigst voksende højttalerkategori. Det er højttalere, der kobles til hjemmenetværket og ofte også kan bruges som multirumshøjttalere. Men oveni har de en indbygget mikrofon, så du kan tale til dem.
Du kan bede højttaleren om at spille dit yndlingsnummer eller fortælle, om det regner i dag, hvordan trafikken ser ud, og om den nærmeste købmand stadig har åbent. Men den kan også kommunikere med andre netværkstilsluttede produkter, såsom TV’et, robotstøvsugeren, smart-dørklokken og overvågningskameraerne. Efterhånden som hjemmet bliver smartere, vil smart-højttalere spille en stadig vigtigere rolle med at forene alle de opkoblede produkter.
Mens der findes konkurrerende systemer inden for smart-højttalere (Alexa og HomeKit), er det indtil videre kun Google Assistant, der taler dansk. Derfor anbefaler vi at kigge efter dette logo, når du skal købe sådan en.
Smart-højttalere starter ved ca. 350 kroner (Google Home Mini) og kan komme op omkring 4.000 kroner. Selve funktionaliteten er den samme; det er størrelsen og lyden, der adskiller dem.
Fra budgetklasse til high-end
Når du skal ud og købe højttaler(e), må du bestemme dig for et budget. Der er meget godt at få til en rimelig penge, men hvis man er villig til at betale mere, vil man få valuta for pengene i form af endnu bedre musikoplevelser (og film-ditto). Derfor har vi i år – ligesom sidste år – testet produkter i alskens prisklasser.
Et højttalerpar til 1.500 kroner kan have gode kvaliteter inden for deres begrænsninger. Men det er ikke uden grund, at der findes high-end-højttalere til sekscifrede – ja, endda syvcifrede – beløb. Så bliver det som at flytte Berlin Konzerthaus ind i stuen, hvor man ikke bare kan høre hvert enkelt tonestrøg med perfekt timing, men også rummet og luften mellem instrumenterne! Hvis du ikke har oplevet rigtig high-end, så skal det prøves!
Det mest fornuftige for de fleste er at lægge sig et sted midtimellem. Bestem dig for et budget, men vær også gerne villig til at gå ti-tyve procent over.