annonse
annonse
annonse

Test: Argon Audio Forte A4

Argon Audio Forte A4

Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Plus
Detaljeret og åben lyd med fornem bas og fint perspektiv til en pris, som burde være højere. Trådløs forbindelse.
Minus
Lydtrykket er begrænset. Man får ganske enkelt ikke dybbas fra en 4 tommers bas-enhed. Ingen USB-indgang.

Argon Audio har i årevis været kendt som Hi-Fi Klubbens “billigmærke” med forholdsvis simple produkter fremstillet i Østen. Nu er Argon blevet et selvstændigt selskab, og ambitionerne er hævet. Priserne er dog stadig i den stærkt tilgængelige ende.

Vi har tidligere testet Argon Alto 5 Active. Forte-serien, som består af modellerne A4 og A5 (med henholdsvis 4 og 5 tommers bas), er teknisk lidt mere avanceret og er ægte aktive højttalere med separate 40 watt klasse D-forstærkere til alle højttaler-enheder og DSP-tilpasning af frekvensgangen.

Argon Audio Forte A4 er uforskammet små og billige. Men det skal man ikke lade sig narre af. Foto: Argon

Argon Audio Forte A4 er ganske pæne at se på. Kabinettet er lakeret i mat hvid eller sort, og kanterne er afrundede. En metalring omkranser hver enhed. Stoffronterne holdes fast med skjulte magneter. De bittesmå kabinetter indbyder til at blive skubbet ind på en reolhylde, men lyden bliver bedre, hvis man placerer højttalerne oven på en skænk eller på standere.

Elektronikken befinder sig i venstre højttaler, som har et bredt udvalg af ind- og udgange på bagsiden. To optiske digitalindgange og analogindgange med rigtige RCA-bøsninger. Point for det – og ekstra for, at den ene analogindgang er beregnet til pladespiller. Der er desuden udgang til subwoofer og en USB-port til strømforsyning af f.eks. en Chromecast. Sidst, men ikke mindst kan man med Bluetooth bruge mobil, tablet eller laptop som kilde. AptX sikrer en ganske acceptabel lydkvalitet.

Læs også: Nej, Bluetooth giver ikke CD-kvalitet

Man kan ikke vælge, hvilken højttaler der skal være henholdsvis venstre og højre, så hvis man har sine signalkilder stående til højre, skal der lidt ommøblering til. Det er dog næppe et problem for de fleste, da Forte A4 nok sjældent bliver parret med større stereoanlæg, men f.eks. bruges til at forbedre lyden på et fladskærms-tv. Faktisk kan lydstyrken styres med tv-fjernbetjeninger fra Samsung og Sony.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Al elektronikken er samlet i venstre højttaler. Den højre tilsluttes med et firepolet specialkabel. Foto: Argon

På bagsiden finder man også en speciel firepolet bøsning med skruesikring. Den er til højttalerkablet mellem den aktive og den passe højttaler. Da hver enhed har egen forstærker, skal der fire ledere til. Kablet er tre meter langt, så hvis din stue er meget bredere end det, sætter kablet grænsen for stereoperspektivet. Men de bittesmå højttalere vil under alle omstændigheder få deres sag for i større rum.

Lyden af Argon Audio Forte A4

At sætte et par Argon Audio Forte A4 ind i stuen ved siden af de velvoksne højttalere i anlægget kan give en gammel hi-fi-entusiast både smil på læben og sved på panden. Smil, fordi det er en fornøjelse af lytte til dem. Og sved på panden, fordi de gør det så godt, at man næsten overvejer, om man kunne nøjes med så lidt!

Argon Audio Forte A4 burde ikke vække anstød i selv det mest indretningsbevidste hjem. Foto: Argon

De fleste højttalere i den meget lave prisklasse er præget af farvninger og forvrængning. Det er ikke tilfældet her. De spiller frigjort og neutralt på en måde, som man plejer at skulle betale mindst det dobbelte for. Lydbilledet er stort og bredt, og der er også en rigtig pæn dybde på scenen.

Noget af det, der adskiller Forte A4 fra de Argon-højttalere, vi tidligere har testet, er at de er fuldt aktive med elektronisk delefilter og DSP-korrektion af frekvensgangen i bassen. Det betyder dels, at der kan spilles højere, da man undgår tab i delefilteret, og eventuel overstyring i bassen ikke påvirker den lyd, der sendes til diskant-enheden. Og dels betyder det, at det med elektronikkens hjælp er muligt at opnå langt dybere bas, end det ellers havde været muligt med en så lille bas-enhed i et så minimalt kabinet.

Og jeg skal da love for, at de spiller bas! De rækker lige så dybt og med lige så meget smæk på som de fleste mellemstore standerhøjttalere. Også i basrige numre som Arys “The Sea” og Chris Jones’ “No Sanctuary Here”. Det rocker tungt og solidt. Så længe man holder volumenkontrollen i ro. Hvis begejstringen lokker lydstyrken op over samtalestyrke, begynder de at få åndenød.

Det er der ikke noget underligt i. Der er bare grænser for, hvor meget luft en 4 tommers bas-enhed kan flytte. Det bliver ikke direkte grimt, men den ellers flotte og nuancerede mellemtonegengivelse bliver mere tåget. Diskanten, der jo har sin egen forstærker, spiller dog ufortrødent videre og glæder med en klar og velopløst top.

Læs også: Kanonlyd på skrivebordet – 6 computerhøjttalere

Til en pris omkring tre tusind kroner for et sæt højttalere inklusive forstærkere og trådløs forbindelse er det svært at stille krav. Men det kan Argon Audio Forte A4 godt klare, at man gør. I kraft af de mange indgange kan de være hjertet i et komplet stereoanlæg med plads til både digital lyd fra TV og spilkonsol, analoglyd fra f.eks. en CD-afspiller og – som kronen på værket – pladespillerindgang.

Det eneste, der mangler, er en indbygget streaming-tjeneste. Men det kan klares trådløst fra mobilen. Skal der mere skub i bassen, kan de kombineres med en subwoofer, men her kan den DSP-forstærkede bund vise sig at være en begrænsning, da man ikke kan ændre på den nedre grænsefrekvens, hvorfor basserne vil arbejde lige hårdt, hvad enten der er tilkoblet en subwoofer eller ej.

Kan man undvære Bluetooth og digitalindgange, giver den kun lidt dyrere Fluid Audio FPX7 et mere nuanceret lydbillede, men de to taler til så forskellige målgrupper, at hvis valget står mellem den diskrete Argon A4 eller den rå Forte, vil det sandsynligvis være afgjort på forhånd. Et andet alternativ kan være en bordhøjttaler som Dynaudio Music 1. Her får man streaming og multirumsfunktionalitet, men på bekostning af bredden i stereobilledet.

Konklusion

Argon Audio Forte A4 koster ikke meget, men de lyder af langt mere og burde være i stand til at give langt mere ambitiøse højttalere kamp til stregen. Også i bassen, som rækker usvækket hele vejen ned til grænsefrekvensen. Der, hvor de kommer til kort, er på lydstyrken. En 4 tommers bas-enhed i et minikabinet kan ikke spille kraftig dybbas – uanset hvor meget forstærkereffekt og DSP-korrektion man smider efter den. I små rum og ved rimelig lydstyrke er de formidable.

<
>
Foto: Argon
Bedste pris på Argon Audio Forte A4
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Bestykning: 4″ bas, 1″ dome-diskant
 • Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs, aktiv
 • Frekvensområde: 50 Hz – 20 kHz (+/-3 dB)
 • Indbygget forstærkereffekt: 4 x 40 W, klasse D
 • Delefilter: 2400 Hz, DSP-baseret
 • Indgange: Analog line-in (stereo RCA), pladespiller (stereo RCA), 2 x optisk digital (TOSLINK), Bluetooth (aptX)
 • Udgange: Subwoofer ud (RCA), højttaler ud, USB 5 V ud
 • Mål: 14,3 x 24 x 19 cm
 • Vægt: 6,7 kg (sæt)
 • Farver: Sort, hvid
 • Web: argonaudio.com
Argon Audio Forte A4 produktside
Pris: 2799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×