TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Formation Duo

Himlen er trådløs

Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

Af / 26/09/2019 - 15:29
Bowers & Wilkins Formation Duo

Lyd & Billede mener

  • Vi har ikke hørt en musikgengivelse så opløst og musikalsk fra nogen andre trådløse højttalere. Brugervenligheden er også bundsolid.
  • Ingen kablede indgange betyder, at TV’et eventuelt må sluttes til med Bluetooth, og en pladespiller kan du glemme alt om.

Trådløs lyd er populært som aldrig før. Og det er fint, for de mest praktiske trådløse højttalere overgår klart det traditionelle stereoanlæg, hvad brugervenlighed angår. Men hvad hvis man er vant til ordentlig hi-fi og derfor stiller store krav til lydkvaliteten?

Jeg kender flere, der har haft stereoanlæg til både halvtreds og hundrede tusind kroner, men som efter at være flyttet sammen med kæresten har været nødt til at sælge anlægget pga. pladsproblemer eller andre interiørhensyn. Erstatningen er ofte en Sonos-højttaler.

Ikke et ondt ord om Sonos eller tilsvarende trådløse højttalere, tværtimod. Men jeg ville aldrig have dem som husets hovedanlæg. Jeg er alt for glad for musik til at give afkald på ægte hi-fi. Det gælder nok også flere af dem, jeg kender, men de har ikke set de reelle alternativer.

Ægte hi-fi uden ledninger

Hvis de havde spurgt mig først, kunne jeg nok være kommet med et tip eller to. For heldigvis sker der ting og sager på den trådløse front, også blandt seriøse hi-fi-aktører.

Efter at selv high-end-producenter har indset, at de konkurrerer med små Bluetooth- og Wi-Fi-højttalere om pladsen i stuen, er det gået op for dem, at der må gøres noget. For det er ikke nødvendigvis købekraft, det skorter på, og mange er villige til at betale for gode produkter, bare de indfrier på bruger- og interiørvenlighed.

Annonce

Devialet har spændende højttalere, fra relativt overkommelige til ca. 40.000 kroner parret. KEF har rigtig gode trådløse højttalere i form af LS50 Wireless, og Dynaudio Xeo 20 har også gode hi-fi-funktioner. De to sidstnævnte er imidlertid ikke helt på Sonos’ niveau, når vi taler brugervenlighed.

Endelig kommer B&W på banen

Bowers & Wilkins var tidligt ude med den trådløse højttaler Zeppelin, men når vi taler højkvalitets hi-fi, har de ikke haft et reelt trådløst alternativ. Før nu. Men sikke nogle højttalere de nu er kommet med!

Formation er navnet på den trådløse serie, der har tydeligt arvegods fra 800 D3-serien såvel som den nyere 700-serie. Men som også tilfører noget helt eget til både design og indmad.

B W Formation Duo Black pair 60804
Formation Duo ser meget lækre ud i sort. (Foto: B&W)

Runde former

Kabinetterne på stereoparret Formation Duo, som vi tester her, er meget mere afrundede end på tidligere serier. Der er ikke én eneste ret vinkel her! Ud over at være lækkert og moderne forhindrer det også de diffraktioner, der opstår, når lydbølgerne spredes hist og pist, idet de rammer fladerne inde i kabinettet. Desuden holdes stående lydbølger indvendig på et minimum. Læs: Lyden bliver renere med mere attack og et mere fokuseret stereoperspektiv.

Dråbeformet diskant

Diskanten på toppen sidder i sit eget dråbeformede kabinet, ligesom på topmodellerne i de dyre 700- og 800-serier. At frakoble den fra hovedkabinettet forhindrer interferens mellem diskanten og de øvrige højttaler-enheder, som ellers skaber indbyrdes forvrængning.

Som membranmateriale er valget faldet på kulstof ligesom i 700-serien. Kulstof-domen dannes ved, at kulatomer “skydes” mod en dome-form i en partikelaccelerator, hvorpå tilstrækkeligt med atomer over tid klistrer sig fast til at forme diskantmembranen. Rimelig hightech!

B W Formation Duo Black tweeter 60805
Diskanten sidder i sit eget dråbeformede kammer, fuldstændig adskilt fra hovedkabinettet. (Foto: B&W)

Kulstofdiskanter har fordelen af en meget høj opbrydningsfrekvens: 47 kHz – over dobbelt så højt som den teoretisk højeste hørbare frekvens og tæt på, hvad højttalerne kan modtage fra en højopløst 96 kHz lydoptagelse. Med andre ord er der lagt til rette for en ren og luftig diskantgengivelse uden hørbar forvrængning.

Continuum-bas

Bas/mellemtonen er speciel, med en 6,5 tommers membran, som B&W kalder Continuum. Det er en slags forbedret variant af kevlar, hvor materialet i membranen også her er vævet, men selve materialet er en hemmelig komposit, som B&W har brugt otte år på at udvikle. Forvrængningen er lavere end med kevlar, og stående lydbølger langs membranen dør meget hurtigere ud. Hvilket i høj grad forbedrer timing og dynamik.

Selve navnet kommer af, at membranen går i ét med ophænget, så hele enhedskonstruktionen fungerer som ét element. Ingen gummiringe her.

B W Formation Duo White bassunit 60801
Basmembranen af typen Continuum har alle fordelene fra kevlar, bare med endnu højere præcision. På Formation Duo er den beskyttet af et gitter. (Foto: B&W)

Formation Duo er den første trådløse højttalermodel med Continuum-enhed, og den første højttaler i det hele taget, hvor denne enhed sidder beskyttet bag et gitter.

Tung fodring

De to højttaler-enheder drives af en digital forstærker på 125 watt. Hver! Diskanten kunne egentlig klare sig med langt mindre end bassen, men ved at bruge ens forstærkere til begge opnår man en mere stabil og fase-effektiv drift. Relevant for oplevelsen af stabilitet og dermed nærvær i musikken.

B W Formation Duo Pair White 60806
De fås også i hvid. (Foto: B&W)

DSP

Et af de esser, som Formation har oppe i ærmet, og som man aldrig får med passive højttalere, er baskontrol med digital signalprocessering (DSP), der giver udstrakt dybbas ved moderate lydniveauer. Formation Duo er opgivet til at gå helt ned til 25 Hz! Til sammenligning går de passive 705 S2 “kun” til 33 Hz (-6 dB) og vil derfor aldrig komme i nærheden af Formation-højttalernes dybe basgengivelse, uanset hvor god en forstærker man kobler dem til.

Digital opløsning

Højttalerne er helt digitale og afkoder musiksignalet med 192 kHz opløsning. Hvilket er det dobbelte af det, man i gamle dage kaldte CD-kvalitet. De kan modtage højopløst musik op til 96 kHz trådløst over hjemmenetværket; det kræver indtil videre afspilningsprogrammet Roon til Mac eller PC. For højttalerne er nemlig “Roon Ready”. De andre trådløse tilslutningsmuligheder er AirPlay 2 i standard CD-kvalitet og Bluetooth i komprimeret kvalitet.

En Tidal Direct-funktion bliver tilgængelig med en kommende opdatering, hvilket burde betyde, at Tidal Masters kan afspilles højopløst direkte fra mobilen til Formation Duo. Det bliver i så fald spændende!

Såre simpel opsætning

Så til det sjove. For det første er Formation Duo latterlig lette at sætte op. Plug højttalerne i hver sin stikkontakt, og download app’en Bowers & Wilkins Home. App’en finder højttalerne i rummet og leder dig ved hånden gennem processen med tilslutning til det trådløse hjemmenetværk. Tryk på knappen på forsiden af venstre højttaler, derefter på højre, og alt er oppe og køre.

Så er det bare at spille musik, enten fra mobilen via AirPlay eller ved at åbne Roon på din PC eller Mac, vælge Formation som lydkilde og spille løs.

Tilslutning via Bluetooth kræver en ekstra operation, men det er også meget let.

Eminent lydkvalitet

Jeg modtog højttalerne sammen med et par gulvstandere, der koster ca. 6.000 kroner. De er lette at montere og får højttalerne til at vise sig fra deres bedste side.

Jeg vil klart anbefale standere frem for at placere dem i en bogreol. Ikke mindst den dybe bas kan blive et problem i en trang reol, men prøv dig endelig frem. Og nej, det er ikke nødvendigt med de originale standere; man kan få glimrende alternativer til under den halve pris.

Højttalerne viser sig straks som eminente musikformidlere. Tag f.eks. den fantastiske pianist Maurizio Pollini og hans fortolkning af Chopins Nocturnes op. 55, udsendt på Deutsche Grammophon i 2018 og – ikke mindst – tilgængelig på Tidal i master-kvalitet (96 kHz).

Åbningen, No. 15 i f-mol, er forsigtig og følelsesladet med et flygel, der lyder lige så klangrigt som stort. Efterklangen fra Herkulessaal i München breder sig på den mest naturlige måde i vores testrum, næsten som om jeg er blevet teleporteret direkte til den kongelige residens i München, hvor koncertsalen befinder sig. Så punktligt og korrekt tegnes stereobilledet op.

B W Formation Duo Black on Stand pair 60803
Formation Duo ser rigtig godt ud på de originale standere. Men de koster 6.000 kroner, og hvis du spørger os, kan du sagtens nogle købe gode, uoriginale alternativer til under det halve. (Foto: B&W)

Flyglet lyder noget så uanstrengt med fuld kontrol over hver en tone, og fundamentet i klangbunden er så støt og udstrakt, at man har svært ved at tro, at det er et par standerhøjttalere med beskedne mål og ikke et par store gulvhøjttalere.

Da vi testede og anbefalede 705 S2 i foråret, tog vi det lille forbehold, at dybbassen ikke var klassens dybeste. Også 805 D3 “mangler den dybde i bassen, der er nødvendig for at få hele den laveste oktav på et koncertflygel med”. Men takket være DSP går Formation Duo dybere end begge disse, og selv om flygelet får en endnu større klangbund med et par store gulvhøjttalere, er Formation Duo så gode i den henseende, at en subwoofer virker overflødig.

Opera

Hvad så med sangstemmer? Jo, den ungarske sopran Emöke Baráth lyder intet mindre end fabelagtigt på Voglio cantar (også i master-kvalitet på Tidal). Hendes stemme er optaget med mikrofonen et stykke væk, så meget af rummets akustik kommer med gennem mikrofonen.

Det hele gengives af Formation Duo med lige det rigtige “tryk” i mellemregisteret og opad, og cembalospillet har både attack og en fin fylde. Balancen er kort og godt udsøgt.

RnB med dybbas

Når vi så skifter til Janelle Monáe, en af mine favoritter inden for RnB, oplever jeg for første gang en egentlig svaghed ved Formation-højttalerne. Ikke for det: Også her bliver jeg imponeret over det rigtig godt fokuserede centrum i lydbilledet med et stort klangrum omkring Janelle. Hvis stemme også kommer rigtig godt ud.

I forhold til andre trådløse højttalere er Formation i en klasse for sig, hvad angår hi-fi lydgengivelse. Det gælder også, når man sammenligner med Devialet Phantom – både Reactor, Silver og til dels også Gold, som alle har en mere steril gengivelse og desuden en mere monoton bas. Uanset hvor imponerende dyb og hurtig den så end er.

B W Formation Duo L B 60809
Vores testeksempel var sort. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Nej, Formations svaghed ligger i, at de dybe bastoner ikke er kontrollerede nok. Den dybeste synth-bastone på nummeret “I Like That” bliver for forsigtig, selv om man godt kan høre, at den er der. Når tonen ovenover så kommer, er den så kraftig, at den nærmest presser sig ind i kroppen på lytteren (okay, jeg spiller måske lidt højt). Det har noget med fysikken at gøre.

90 procent af tiden spiller højttalerne musik ved moderat volumen og uden vældig dyb bas. Og så fungerer de strålende. Men fordi de tvinges til at gøre ting, som de egentlig ikke burde kunne, bliver begrænsningerne pludselig tydelige, når man giver dem for meget at bestille. Så kan det alligevel godt blive lidt blodfattigt i bassen.

Det skal påpeges, at Devialets Phantom-højttalere gør dette i endnu højere grad. De lyder decideret tyndt, når man skruer op, hvilket jeg aldrig ville beskylde B&W Formation for. B&W bevarer fylden og varmen, og er i endnu højere grad high-end hi-fi, hvor Devialet mere imponerer med høj lyd og lynhurtige transienter, mens lydbilledet ikke er lige så klangrigt og komplekst.

Behersket diskant

Lydmæssigt kan jeg egentlig ikke komme på andre svagheder end den ene – hvis man da ikke er afhængig af den diskant-energi, man får fra bånddiskanter. For Formation Duo er mere beherskede i de øvre lag end visse andre. Men det kan også være, fordi forvrængningen er så lav, at diskanten ikke opleves som diskant i samme grad. Bare som en naturlig del af helheden.

Ingen kabler – en anden ­svaghed

Der er derimod en anden svaghed, og den har med tilslutningsmuligheder at gøre. Man kan nemlig ikke koble lydkilder til med kabel. Og mens jeg ikke tror, at særlig mange potentielle Formation-kunder vil have behov for at koble en pladespiller til, er det et underligt valg, at man ikke kan tilslutte sit TV. Det er trods alt stereohøjttalere, der er som skabt til at stå på hver sin side af TV’et i stuen.

Man kan ganske vist tilslutte TV’et med Bluetooth, men da højttalerne bruger Bluetooth 4.1, kan de kun kobles til én enhed ad gangen. Hvilket igen betyder, at hvis man har tilsluttet TV’et, kan man som Android-bruger ikke koble mobilen til samtidig. Hver gang TV’et tændes, må Bluetooth-forbindelsen oprettes på ny (hvis TV’et da ikke har Bluetooth aktiveret på standby).

TV-brugere er i stedet henvist til soundbaren Formation Bar, som har optisk digitalindgang (men ikke HDMI).

Separat modtager

Så ja, selv om Formation Duo er lavet til at være meget brugervenlige, vil mange nok savne enkelte brugsområder, som man ellers ville tage for givet. Der findes dog en løsning, nemlig at købe den separate streaming-modtager Formation Audio. Den har både optisk og analog lydindgang såvel som digitale udgange.

Det er egentlig meningen, at den skal koble et eksisterende analogt stereoanlæg sammen med Formation-serien, men den kan også bruges til at løse ovennævnte problem. Desværre fordyrer den hele med ca. 5.000 kroner, og man får en ekstra boks at placere et eller andet sted. I think not …

Konklusion

Bowers & Wilkins Formation Duo er præcis lige så brugervenlige som noget, Sonos har givet os, og lydkvaliteten er hinsides alt andet, vi har hørt fra den slags højttalere. Hvad enten der står Sonos, Bluesound, EC Living eller endda Devialet på alternativerne, så har de alle svagheder, som Formation fnyser af. Jo, de koster, men Gud i himlen hvor de lyder! Selv dybbassen er på plads!

Dybbassen mister dog noget kontrol, når man spiller højt. Det kan sandsynligvis løses med subwooferen Formation Bass, som vi gerne tester engang ude i fremtiden. En anden svaghed er, at der ikke er nogen kablede indgange. Et TV må derfor tilsluttes med Bluetooth, hvilket ikke er særlig brugervenligt og giver dårligere lyd.

Men alligevel: Af de mange trådløse højttalere, vi har hørt, er der ingen over eller ved siden af B&W Formation Duo, når vi taler den totale oplevelse. For de er virkelig fantastiske.

Karakter
Bowers & Wilkins Formation Duo
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Bowers & Wilkins Formation Duo”

  1. Peter Johansen

    Tak for den gode anmeldelse, jeg ville høre om i ved om B&W planlægger at udgive en ny udgave/opdateret vision a formation duo serien, eller regner i med at den holder de nøste par år?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet