Bose har ikke gjort det let at overgå markedets mest populære aktive, støjreducerende hovedtelefoner – deres egne QuietComfort 25.
Populariteten er ikke ubegrundet: Der er tale om den bedste støjreduktion, vi har hørt, kombineret med en komfort, der får resten til at virke som hårdkogte grisefødder. De indkapsler ørerne perfekt og hviler silkeblødt mod kraniet, så man knap nok mærker, at man har dem på. Og så kan de foldes sammen, perfekt til rejser!
Les: Test av otte trådløse støjreducerende hovedtelefoner
Ingen bånd der binder
Med de spritnye QuietComfort 35 har Bose ikke ladet sig friste til at ændre på en vinderopskrift. Ledningen er forsvundet, og det er mere eller mindre dét. Dens kontrol/mikrofon er flyttet til højre ørekop, hvor man kan trykke pause og play, besvare mobilopkald og selvfølgelig justere volumen.
Vægten er øget med 30 gram på grund af den indbyggede Bluetooth-modtager og en kraftigere forstærker, der både skal forstærke musikken og det elektriske modsignal til støj udefra (støjreduktion sker ved at opfange lyde udefra og sende en “omvendt” version af dem ind i øret). 135 gram i alt er stadig i fjervægtsklassen.
Den eneste, Bose har gjort med QC35 rent lydmæssigt, er at tilføje en lille digital signalprocessor, som forstærker bassen lidt ved lavere lydniveauer, så man ikke behøver at spille så højt for at få fyldig lyd. Det gøres moderat, og bassen bliver aldrig overstadigt svulstig.
Uden det analoge kabel undgår man også en del unødvendig konvertering mellem analogt og digitalt musiksignal, og holder musikken digital helt frem til sidste instans før driverne. Det giver potentielt bedre dynamik og lavere forvrængning, selv om Bluetooth-signaler altid er komprimeret og aldrig vil give fuld opløsning. Men det kan lyde rigtig godt alligevel – faktisk så godt, at det er svært at høre forskel fra cd.
20 timer
I trådløs tilstand er støjreduktionen altid på, så hvis du vil høre, hvad der sker omkring dig, gør du bedst i at tilslutte ledning. Sådan en følger nemlig også med, og med den holder batteriet i 40 timer med støjreduktionen tændt, og du kan fortsætte med at høre musik, når batteriet løber tør. Altså uden støjreduktion.
Batteriet er i øvrigt indbygget og genoplades via Micro USB, hvor QC25 anvender udskiftelige AA-batterier. Uden ledning holder det i ca. 20 timer.
Tilslutning
Det kræver ikke den store ekspertise at forbinde hovedtelefonerne med mobilen. Tænd for dem, og en behagelig kvindestemme siger, at de er klar til tilslutning. Find QuietComfort 35 på listen over Bluetooth-enheder på din telefon, og du er i gang. Hvis du har en NFC-kompatibel smartphone, er det bare at holde dem hen til hinanden, så kobles de automatisk.
Samtaler
Mobilsamtaler går som en drøm, og modparten høres klart og tydeligt takket være støjreduktionen. Bose hævder, at han eller hun også vil høre din stemme ekstra godt, men da jeg spurgte mine samtalepartnere om det, kunne jeg næsten høre dem trække på skuldrene i den anden ende.
Musik ved 50 knob
Da Bose præsenterede QuietComfort 35 i London i begyndelsen af juni, fik vi, der var til stede, lov til at prøve dem på Themsen i en RIB-båd, som nærmest fløj hen over vandet med 50 knob.
Det var imponerende, hvor effektivt støjen blev undertrykt, selv om man aldrig helt slap for lyden af vinden, der piskede mod ørerne. Højfrekvent støj (over 1000 Hz) dæmpes ikke særlig meget, og det er der meget af i vind. Men det var noget helt andet end den kraftige hvinen, man oplevede uden hovedtelefonerne på!
Vel hjemme igen har jeg nu fået et par QuietComfort 35 til en grundigere test. Jeg har bl.a. gået rundt i et indkøbscenter med dem, hvor de i den grad undertrykker larmen. Musikken kan sagtens spilles lavt, og man ænser nærmest ikke verden omkring sig.
En gåtur i modvind fungerer også fint, selv om man godt kan mærke den højfrekvente hvinen om ørerne. Igen, det er lavfrekvent støj, der undertrykkes mest – larmen på tog og fly forsvinder som magi! Ligesom med de kablede QC25, der har samme støjreduktion.
Lydkvalitet
Lyden er rigtig god og opleves meget ligesom på QuietComfort 25 – ja, faktisk lidt bedre trods det komprimerede Bluetooth-signal. Den ekstra fylde i bassen ved lav lydstyrke er et klogt valg, da man kan høre musik endnu lavere end før uden at miste fokus på musikken. Og det er slet ikke overdrevet, så man føler, at nogen har smurt et lag Nutella ud over elbassen …
Pop og rock lyder levende og fyldigt, med god fokus på instrumenter og sangstemmer. Der er mere punch i bassen og mere overskud ved høj volumen end på QuietComfort 25, fordi QC35 har helaktiv drift og bedre dynamik. Basrytmerne på David Bowies “Lazarus” bliver endnu mere saftige, og hiphop lyder lidt sejere.
Bare hør Tommy Tees “The Plague” fra hans nye album Bonds, Beats & Beliefs Vol. 2. Bassen runger dybt og fyldigt, mens stemmerne står fint i fokus, og alle lyde og effekter er lette at skelne fra hinanden.
Den mest nærliggende konkurrent at sammenligne med er Sennheiser Momentum 2.0 Wireless i samme prisklasse, og de to lyder mere ens end forskelligt. Sennheiser har lidt mere luft i toppen og vil måske være et bedre valg i rolige omgivelser. Men komforten med Bose er klart bedre, og Boses støjreduktion er overlegen.
En lytning med dem begge på kontoret afslører ganske store forskelle, hvor der bliver endnu mere stille med Bose. Det betyder også, at man kan høre musik på lavere volumen, uden at oplevelsen lider under det.
Alternativer
Hvis du vil have trådløs lyd, men ikke har brug for støjreduktion, er Bowers & Wilkins P5 Wireless værd at overveje. De koster 600 kroner mindre og har bedre dynamik og mere drive i mellemtoneområdet. Sangstemmer kommer bedre frem, guitarstrenge har mere snert, og der er generelt mere liv end med begge de støjdæmpende alternativer fra Bose og Sennheiser.
Men P5 Wireless sidder uden på ørerne, ikke rundt om, og er derfor ikke helt så komfortable i længden.
Hvis du hverken har brug for støjdæmpning eller trådløs lyd, men bare vil have de bedste hovedtelefoner i denne prisklasse, så er det Beyerdynamic T70p, du skal vælge.
Konklusion
Bose QuietComfort 35 har alle fordelene fra de superpopulære QuietComfort 25 og er ovenikøbet trådløse. Hvad mere kan man forlange? Ikke meget. Lyden er blandt det bedste, man kan få fra denne type hovedtelefoner, og vi kan især godt lide den ekstra fylde i bassen, som lægges til ved lav volumen.
Pasformen er den samme som på de kablede QC25 – hovedtelefonerne er med andre ord en drøm at have om ørerne! Den trådløse forbindelse til mobilen er superstabil, batterikapaciteten er på imponerende 20 timer trådløst og 40 timer med kabel i støjreducerende tilstand. Derefter kan man høre videre som normalt med ledning.
Vi ved simpelthen ikke, hvad vi skal trække ned for. Ganske vist findes der hovedtelefoner med endnu bedre opløsning i overtonerne, men når man lægger det hele sammen, er QC35 meget tæt på perfektion!
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer